Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας άντρας βρίσκεται κτηνωδώς δολοφονημένος στα αποδυτήρια ενός αθλητικού κέντρου στην Τούμπα της Στοκχόλμης. Λίγο αργότερα ανακαλύπτονται τα πτώματα της γυναίκας του και της κόρης του, μαχαιρωμένες και οι δυο από κάποιον που είχε την πρόθεση να εξοντώσει όλη την οικογένεια. O γιος όμως έχει επιζήσει, αν και βαριά τραυματισμένος.
O Γιούνα Λίνα, αστυνομικός επιθεωρητής της Δίωξης Εγκλήματος, μαθαίνει πως η οικογένεια έχει άλλο ένα εν ζωή μέλος, τη μεγάλη αδελφή του αγοριού, και αντιλαμβάνεται πως πρέπει να τη βρει προτού την ανακαλύψει ο δολοφόνος.
Το αγόρι συνέρχεται κατά διαστήματα από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεται. Ο Γιούνα Λίνα στην προσπάθειά του να επιταχύνει τη διαδικασία της ανάκρισης και ν’ αποκτήσει μια εικόνα του συμβάντος, έρχεται σε επαφή με τον γιατρό Έρικ Μαρία Μπαρκ και τον πείθει να υπνωτίσει το αγόρι.
Ο Έρικ Μαρία Μπαρκ αθετεί την υπόσχεση που είχε δώσει να μην υπνωτίσει ποτέ ξανά, κι αρχίζει έτσι μια αλυσίδα γεγονότων που κόβουν την ανάσα.

Προσωπική άποψη:
Όταν πήρα στα χέρια μου τον "Υπνωτιστή" περίμενα να διαβάσω ένα βίαιο ψυχολογικό θρίλερ με αστυνομικά στοιχεία. Τουλάχιστον αυτή ήταν η γενική εικόνα που είχα βασιζόμενη στις πληροφορίες όσων ήδη το είχαν διαβάσει. Κι εν μέρη δεν είχαν άδικο ως προς τις περιγραφές όμως στην ουσία, το βιβλίο αυτό, είναι πολύ περισσότερα απ' όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο Lars Kepler, που στον πραγματικό κόσμο είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα, με κοινά ενδιαφέροντα, αγάπη για την αστυνομική λογοτεχνία και παντρεμένο εδώ και πολλά χρόνια ζευγάρι, χρησιμοποιεί μια σειρά πολλαπλών και διαφορετικών μεταξύ τους μοτίβων που ενώ σου δίνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να αποτελούν το καθένα χωριστά, την κεντρική ιδέα ενός ξεχωριστού μυθιστορήματος κάθε φορά, συνδυάζονται τελικά με τέτοιον τρόπο που όχι μόνο λειτουργούν σωστά και σε αρμονία αλλά, αποδεικνύουν περίτρανα πως μικρές λεπτομέρειες και αποφάσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ντόμινο καταστροφής.

Ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι είναι ο μοναδικός επιζών μιας άγριας δολοφονικής επίθεσης ενάντια μιας οικογένειας, τόσο στο σπίτι της, όσο και στον χώρο εργασίας του πατέρα. Η γονείς του και η μικρότερη αδερφή του, βρήκαν αποτρόπαιο και βίαιο θάνατο, φέροντας στο σώμα τους άγρια σημάδια κακοποίησης και διαμελισμού. Ο γιος της οικογένειας βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με τη βασική διαφορά ότι εξακολουθεί να ζει χωρίς όμως να μπορεί να καταθέσει για τα γεγονότα. Ο αστυνομικός ερευνητής Γιούνα Λίνα, ανακαλύπτοντας ότι υπάρχει μία ακόμα μεγαλύτερη αδερφή, η οποία και πιστεύει ότι θα είναι το επόμενο θύμα αν δεν την προστατέψουν, καταφεύγει στη λύση του υπνωτισμού, προκειμένου να αποσπάσει από τον δεκαπεντάχρονο αν όχι μια πλήρη μαρτυρία τουλάχιστον, τα στοιχεία εκείνα που θα του επιτρέψουν να κάνει μιας αρχή. Ο Έρικ Μαρία Μπαρκ, διάσημος γιατρός και υπνωτιστής, αποφασίζει να βοηθήσει τον Γιούνα και να υπνωτίσει το νεαρό αγόρι, παρά που με την απόφασή του αυτή αθετεί μια υπόσχεση που έδωσε 10 χρόνια πριν ότι δεν θα υπνωτίσει ποτέ ξανά κανέναν.

Βέβαια τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως περιμένουν οι δύο άντρες καθώς μέσω του υπνωτισμού, το αγόρι αποκαλύπτει πως είναι εκείνος που σκότωσε την οικογένειά του και φυσικά, όταν επανέρχεται, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τις εξελίξεις βάζοντας στόχο να βρει τον Έρικ και να τον εκδικηθεί όπως μόνο ένας μανιακός δολοφόνος ξέρει. Αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα του Έρικ ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με τη γυναίκα του, η οποία νομίζει ότι την απατά όπως και 10 χρόνια πριν, είναι εθισμένος σε φάρμακα τα οποία τον βοηθούν να κοιμηθεί και χωρίς εκείνα δεν κάνει βήμα και το κερασάκι στην τούρτα έρχεται όταν ο, δύσκολος λόγω της εφηβείας, 14χρονος γιος τους, ο οποίος παράλληλα πάσχει από μια ασθένεια που δεν επιτρέπει την σωστή πήξη του αίματος χωρίς κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, καθιστώντας επικίνδυνο τον παραμικρό τραυματισμό, εξαφανίζεται, πέφτοντας θύμα απαγωγής. Η πρώτη σκέψη όλων πως ο νεαρός Γιόζεφ, ο δολοφόνος που δραπέτευσε από το νοσοκομείο προκειμένου να βρει τον Έρικ αλλά και την μεγαλύτερη αδερφή του, βρίσκεται πίσω από την απαγωγή ωστόσο, δεν αργούν να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ' όσο δείχνουν.

Η ιστορία του Kepler σε καθηλώνει από τις πρώτες κι όλας σελίδες αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι λίγο μετά, αρχίζεις να αναρωτιέσαι γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος αφού στην πραγματικότητα, δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είναι ο πρωταγωνιστής. Και όμως, δεν αργούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι  τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Έρικ όχι μόνο είναι πρωταγωνιστής της ιστορίας αλλά, είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο στρέφονται όλες οι υπόλοιπες υποϊστορίες. Οι δικές του αποφάσεις, οι δικές του πράξεις, είτε αυτές είναι μικρές είτε μεγάλες, είτε πάρθηκαν στο παρελθόν είτε στο παρόν, είναι εκείνες που δίνουν ώθηση στο σήμερα. Τα δικά του λάθη, μέσα σε εισαγωγικά ή χωρίς, είναι εκείνα που με μεθοδικότητα οδήγησαν στην απελπισία του σήμερα, που περίμεναν υπομονετικά στις σκιές, παραμόνευαν, ψάχνοντας εκείνο το μικρό λάθος που θα τα έκαναν να πιστέψουν πως έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν αυτό που τους ανήκει, μια αποζημίωση για όσα έχασαν, για όλα εκείνα που στερήθηκαν και για τις βουβές συμφωνίες που τελικά δεν τηρήθηκαν.

Το κύριο χαρακτηριστικό στο οποίο στηρίζει ο συγγραφέας την ιστορία του είναι εκείνο της ανατροπής και της έκπληξης. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και σε κάθε γωνία σε περιμένει μια νέα έκπληξη που αλλάζει τα δεδομένα, που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά και να αναθεωρείς στατιστικά και πιθανότητες. Η λύτρωση είναι δύσκολο να έρθει αλλά για επιτευχθεί, πρέπει να δοθεί προσοχή και σημασία στις λεπτομέρειες. Πρέπει ο Έρικ να βουτήξει πολύ βαθιά στο υποσυνείδητό και να πάει πολύ πίσω στο παρελθόν του, αναλύοντας καταστάσεις και αναζητώντας την πραγματική μηχανή κίνησης των βασάνων του στο παρόν που πηγάζουν από πολύ βαθύτερα ένστικτα κι επιθυμίες από εκείνα της απλής εκδίκησης και τιμωρίας. Πρέπει να ανοίξει τις σκοτεινές πόρτες που οδηγούν κατευθείαν στα άδυτα του ασυνείδητου, εκείνο που κρατάει καλά κρυμμένες τις χειρότερες αναμνήσεις μας, τους μεγαλύτερούς μας φόβους, όλα εκείνα που μπορούν να μας καταστρέψουν για πάντα αν δεν βρούμε τον τρόπο να τα παραδεχτούμε, να συμβιβαστούμε μαζί τους, ακόμα και να συγχωρήσουμε, τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους, και να αναζητήσουμε τελικά την ελευθερία και την λύτρωση από την εκδίκηση.

"Ο Υπνωτιστής" είναι ένα πολύ καλό θρίλερ μυστηρίου, που συνδυάζει τόσο το αστυνομικό όσο και το ψυχολογικό στοιχείο, σε μια σειρά έξυπνα συνδυασμένων ιστοριών, που οι ανατροπές και οι εκπλήξεις δεν λείπουν, έχει δοθεί σημαντική προσοχή στη λεπτομέρεια έτσι ώστε οι θεωρητικά παράταιρες ιστορίες να έχουν μια λογική συνοχή, την οποία και αντιλαμβανόμαστε κάθε λεπτό που προχωράει η ανάγνωση και όπως επιβάλλει άλλωστε το είδος, έχουμε αρκετές δόσεις βίας, σεξ, απαραίτητα στοιχεία για να συμπληρωθεί ο καμβάς της αγωνίας και της δράσης. Ο Kepler κάνει βουτιά στα βάθη του υποσυνείδητου, θέλοντας να μας αποδείξει με τον τρόπο του πόσο πολύπλοκη και πόσο απλοϊκή μπορεί να είναι την ίδια στιγμή η ανθρώπινη σκέψη, ψυχογραφώντας αριστοτεχνικά τους εμπλεκόμενους που τους κυνηγάνε οι προσωπικοί τους δαίμονες. Σε τι μεγάλο βαθμό επηρεάζει το παρελθόν μας και οι μνήμες που το συντροφεύουν τις πράξεις μας στο παρόν και στο μέλλον. Πόσο τραυματικές μπορεί να είναι ορισμένες εμπειρίες αλλάζοντάς μας για πάντα, πως τα πάθη μας μπορούν να μας καταστρέψουν, οι εμμονές, οι αγωνίες και οι φόβοι μας να μας οδηγήσουν σε λανθασμένα μονοπάτια. Παράλληλα όμως, το βιβλίο του είναι και μια αιχμή στο Σουηδικό σύστημα προστασίας κατά τις οικογενειακής βίας και κακοποίησης, κατά τις συγκρότησης συμμοριών ανηλίκων και στην ανικανότητα να στηρίξει τους με τον σωστό τρόπο τους ανθρώπους εκείνους που πάσχουν από πνευματικές διαταραχές, οδηγώντας τους σε ένα μέλλον χωρίς σωτηρία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lars Kepler
Μεταφραστής: Μαθιόπουλος Γιώργος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 604
ISBN: 978-960-16-4053-2