Έχετε βαρεθεί κι εσείς και τα παιδιά σας, τα κλασσικά παραμύθια που εδώ και δεκάδες χρόνια αφηγούνται οι γιαγιάδες και οι παππούδες κι εν συνεχεία, οι ίδιοι οι γονείς; Αν ναι, σας έχω την τέλεια πρόταση. Οι εκδόσεις Μάτι, στη σειρά "Παραμυθόκοσμος", κυκλοφορούν 6 εξαιρετικά παραμύθια, σε κείμενο Γιώργου Χατζή και πανέμορφες εικονογραφήσεις. Ο γιος μου έχει ξετρελαθεί μαζί τους, έστω κι αν η εικόνα ίσως σας κάνει να πιστέψετε πως απευθύνονται σε ελαφρώς μεγαλύτερα παιδιά. Το κλασσικό συναντά την έμπνευση και το αποτέλεσμα, είναι πέρα για πέρα ιδανικό, τόσο για τους μικρούς μας φίλους, όσο και για εσάς. Μέσα από τα παραμύθια αυτά, τα παιδιά διδάσκονται ηθικές αξίες, αρχές αλλά και αρετές, όπως κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να κάνει αλλά, με έναν τρόπο φρέσκο και σύγχρονο που ωστόσο, δεν χάνει την κλασσικότητά του.


"Η αλεπού και ο λύκος"
Ο κυρ- Λύκος φρόντιζε, κάθε φορά που πήγαινε στις στάνες για κανένα σφαχτό, να κλέβει και καμιά κοτούλα για τη γειτόνισσά του την κυρά- Μάρω. Έτσι την φώναζε. Κι εκείνη, όταν πήγαινε στα κοτέτσια, στεκόταν έξω απ’ τα παράθυρα και μάθαινε τις κινήσεις των τσοπάνηδων. Έτσι, ο κυρ- Λύκος ήταν πάντοτε ενημερωμένος και προγραμμάτιζε τις ενέδρες του ανάλογα με τις υποδείξεις της φίλης του, της κυρά- Μάρως.


"Ο καλός ψαράς και η πονηρή αλεπού"
Σε ένα μικρό χωριό ζούσε ένας ψαράς με τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά… Η γυναίκα του ψαρά, κάθε βράδυ καθόταν με τον άντρα της κοντά στο τζάκι, άλλοτε με γλυκόλογα και άλλοτε με παράπονο, προσπαθούσε να πείσει τον άντρα της να της αγοράσει μια γούνα…


"Το χαρισματικό αρχοντόπουλο"
Μια μέρα ένας κηπουρός που περιποιόταν τον κήπο του αρχοντικού, είδε ένα παιδάκι, ίσαμε πέντε χρονών, να περιφέρεται τρομαγμένο ανάμεσα στα λουλούδια. Το περιμάζεψε και το πήγε στην αρχόντισσα, γιατί νόμισε ότι ήταν κάποιας οικογένειας που εργαζόταν στο τσιφλίκι… Όταν γύρισε ο άρχοντας το βράδυ από τα κτήματα και είδε το πανέμορφο παιδί, που σαν αγγελούδι καθόταν στην αγκαλιά της γυναίκας του, τα έχασε…


"Ο σκύλος, η γάτα και το ποντίκι" 
Στις εγκαταστάσεις μιας στάνης ζούσαν μια όμορφη γάτα και ένας ποντικός. Τόσο πολύ αγαπημένοι και αχώριστοι φίλοι ήταν, που όλα τα ζώα τους ζήλευαν.
«Αλήθεια», έλεγαν οι κότες κάθε φορά που έβλεπαν τη γατούλα να παίζει με το ποντίκι, «κανένας φούρνος θα έπεσε, γι’ αυτό τα πάνε καλά αυτοί οι δυο!»
Εκείνος, όμως, που δεν μπορούσε να αφήσει έτσι, ατιμώρητη, αυτή τη φιλία, ήταν το μεγάλο μαντρόσκυλο.


"Ο ζορζοβίλης και η μοίρα του"
Σ’ ένα μικρό χωριό γεννήθηκαν δυο αδέλφια που ήταν δίδυμα. Έμοιαζαν τόσο πολύ μεταξύ τους, που ακόμα και η μάνα τους δυσκολευόταν να τα ξεχωρίσει.
Μόνο μια διαφορά άρχισαν να παρουσιάζουν, όσο μεγάλωναν. Το ένα γινόταν πιο κινητικό, πιο δραστήριο από το άλλο.
Έτσι, από τη μικρή ακόμα ηλικία, το ένα, το δραστήριο, το φώναζαν «ζορζοβίλη» και το άλλο «ακαμάτη».


"Το μαγικό ραβδί και τα τρία αδέρφια"
Σε ένα μεγάλο αγρόκτημα ζούσε μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Ο πατέρας ήταν εργατικός άνθρωπος, αλλά είχε την ατυχία να χάσει τη γυναίκα του, στη γέννα του τρίτου παιδιού τους…
Είχε δυο πολύ όμορφες θυγατέρες και ένα γιο, που τον φώναζε Ντον

Και μπορεί το καλοκαίρι να έφυγε, επειδή όμως η θερμοκρασία ακόμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και οι όμορφες αναμνήσεις των διακοπών μας συντροφεύουν, υπάρχει πάντα το παιδικό παραμύθι του Σταύρου Παρχαρίδη, "Αχ, γλυκό καλοκαιράκι":