Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δυο ιδανικοί εραστές ψάχνουν ο ένας τον άλλο χωρίς ούτε οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν, σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε ένα χρόνο ρευστό, απροσδιόριστο.
Αλλά τους οδηγεί η αγωνία, η μανία της συνάντησης.
Η Αομάμε και ο Τένγκο ζουν παράλληλα, διασχίζοντας τον τόπο και το χρόνο, βαδίζοντας ανάποδα σε ημερολόγια και χάρτες και ρισκάροντας τα πάντα μέσα στο άκρως ποιητικό και επικίνδυνο σύμπαν του Μουρακάμι.
Μυστικές αδελφότητες, σέκτες, φαύλοι εξουσιαστές, αδίστακτοι δολοφόνοι, εκδικητές, μαύρες μαγικές ιστορίες, πρωτόγνωρες δίοδοι, αποκαλυπτικές ρωγμές, μια χρυσαλλίδα στα σύννεφα, ψυχεδέλεια και παράδοση, στοιχειωμένες μουσικές, νοσταλγία, μια ματιά στο φεγγάρι – ή στα φεγγάρια.
Στα δυο φεγγάρια του 1Q84, αυτής της Πόλης των γάτων.

Προσωπική άποψη:
Ο Haruki Murakami είναι ίσως ο δημοφιλέστερος Ιάπωνας λογοτέχνης των ημερών μας και τα βιβλία του γίνονται best-sellers, από την πρώτη κι όλας μέρα κυκλοφορίας τους καθώς, οι φανατικοί του αναγνώστες του, είναι αναρίθμητοι. Όμως και στη χώρα μας οι θαυμαστές του δεν είναι λίγοι και οι εκδοτικοί που διεκδικούν κάθε νέο του βιβλίο, δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο. Έτσι λοιπόν, έπεσαν κορμιά στη μάχη της απόκτησης του πιο πρόσφατου έργου του, της τριλογίας που ακούει στον τίτλο, "1Q84", τα δικαιώματα της οποία τελικά, απέκτησαν οι εκδόσεις Ψυχογιός προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό, fans του συγγραφέα και μη, μια νέα, φρέσκια λογοτεχνική εμπειρία, που από τον αινιγματικό και μόνο τίτλο της και το ιδιαίτερό εξώφυλλό της, σε προκαλεί να την αποκτήσει και να ανακαλύψεις, προς τα που ταξιδεύουν αυτή τη φορά οι σκέψεις του δημιουργού.

Η αφήγηση γίνεται σε δύο επίπεδα και εναλλάσσεται ανά κεφάλαιο, μοιράζοντας έτσι ισότιμα τον χρόνο ανάμεσα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας. Από τη μία μεριά, συναντάμε την Αομάμε, μια νεαρή, δυναμική γυναίκα η οποία εκτελεί χρέη πληρωμένου δολοφόνου, με μια δόλου συμβατική μέθοδο, για λογαριασμό μιας ιδιαίτερης οργάνωσης με πολύ συγκεκριμένο σκοπό και ακόμα πιο συγκεκριμένο ηθικό κώδικα. Από την άλλη, συναντάμε τον Τένγκο, έναν νεαρό άντρα που εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταξιωθεί ως συγγραφέας, ψάχνοντας τρόπους να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταλέντο του. Οι ζωές τους, εξελίσσονται παράλληλα... ή μήπως όχι; Οι ζωές τους, επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες που ως αποτέλεσμα, έχουν να καταλήγουν στο ίδιο σημείο... ή μήπως όχι; Αυτά τα ναι και τα όχι, είναι που κάνουν την ιστορία αυτή, τόσο ιδιαίτερη.

Βλέποντας για πρώτη φορά τον τίτλο "1Q84", μπαίνουμε στον πειρασμό να παρασυρθούμε από δαιμονολογίες και κρυπτογραφίες όμως η αλήθεια είναι ιδιαιτέρως απλή και αυτό το αντιλαμβανόμαστε από τις πρώτες σχεδόν στιγμές της ανάγνωσης. Στην πραγματικότητα ο τίτλος, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα λογοπαίγνιο θα λέγαμε που κάνει ο συγγραφέας, ο οποίος και παιχνιδίζει με τον τίτλο του διάσημου μυθιστορήματος του George Orwell, "1984" καθώς και με το γράμμα Q που προφέρεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ο αριθμός 9 στα Ιαπωνικά. Απλούστατο στην ανάλυση, ευφυέστατο στη σύλληψη καθώς, κανείς μη Ιάπωνας δεν κάνει απευθείας τον παραλληλισμό με αποτέλεσμα, να παρασύρεται από σκέψεις και προβληματισμούς που τον βυθίζουν αυτόματα και χωρίς προσπάθεια στην ιστορία, από την πρώτη κι όλας σελίδα η οποία, καθόλου τυχαία, μας μεταφέρει στο 1984, όχι όμως όπως εκείνο υπήρξε αλλά, σε μια πιο φουτουριστική του εκδοχή.

Ο Murakami, εντέχνως, δημιουργεί έναν κόσμο φανταστικό και την ίδια στιγμή, ρεαλιστικό. Δημιουργεί ένα σύμπλεγμα παράλληλων πραγματικοτήτων που άλλοτε μας μπερδεύει και άλλοτε, είναι τόσο ξεκάθαρο. Πώς όλα αυτά μπορούν να συνδυάζονται; Ειλικρινά, δεν έχω ιδέα... Το μόνο που ξέρω είναι πως η ξεκάθαρη και πλούσια αφήγηση του συγγραφέα, η περιγραφικότητά του και η ανάλυσή του γύρω από τα θέματα που πραγματεύεται, είναι τόσο άρτια και μαγική, τόσο απόκοσμα γοητευτική που σε κάνει να ανατριχιάζεις και ακόμα κι αν δεν το θες, σε παρασύρει στα άδυτα ενός σύμπαντος μέσα στο οποίο κινείσαι, ψάχνοντας απελπισμένα να ανακαλύψεις την αλήθεια, τα μικρά εκείνα στοιχεία που θα ξεκαθαρίσουν που τελειώνει το φανταστικό και που ξεκινάει το πραγματικό, που θα αντιληφθείς που ο χρόνος σταματάει και που συνεχίζει, πως αντίθετες ζωές, τόσο στο χώρο όσο και στον χρόνο, μπορούν να συναντηθούν και ίσως, στο μέλλον, να βρουν έναν τρόπο να πορευτούν μαζί.

Δεν θέλω να πω περισσότερα, όχι μόνο για να μην σας αποκαλύψω πράγματα που θα καταστρέψουν την απόκοσμη μαγεία και την αλλόκοτη γοητεία που θα ασκήσει αναμφίβολα αυτό το βιβλίο πάνω σας αλλά γιατί θεωρώ πως πρέπει άμεσα, να διαβάσω και το δεύτερο βιβλίο, έτσι ώστε να έχω πλήρη εικόνα και ολοκληρωμένη, σχηματοποιημένη άποψη. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, δεν είναι παρά μια μικρή γεύση γι' αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει και αυτό, σας το λέω από ένστικτο και είμαι βέβαιη πως δεν πέφτω έξω. Ο Murakami, χώρισε πολύ έξυπνα την ιστορία του σε τρεις τόμους με πρόθεση, να μας αφήσει με κομμένη την ανάσα, να μας κάνει να καρδιοχτυπάμε ακόμα κι αν δεν μπορούμε στην πραγματικότητα τον λόγο και χωρίς αμφιβολία, να διψάμε να ανακαλύψουμε την καλά κρυμμένη αλήθεια ανάμεσα στους κόσμους τους και στους χρόνους που τόσο επιδέξια, μας ταξιδεύει και μας περιπαίζει.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Haruki Murakami
Μεταφραστής: Αργυράκη Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-496-654-7

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/20072/xarouki-mourakami-1q84-biblio-1-ekdoseis-psuxogios