Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Η Έιμι φαίνεται να έχει την τέλεια ζωή: γονείς που την καταλαβαίνουν, ένα καυτό αγόρι και την καλύτερη κολλητή. Κρατάει και μια διαδικτυακή στήλη με συμβουλές προς τους εφήβους προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους. Όταν όμως στο σχολείο κάνει την εμφάνισή του ένας σούπερ τύπος, η Έιμι είναι ανίκανη να ακολουθήσει τις ίδιες τις συμβουλές της.
Ο Πιτ είναι το κλασικό «κακό» αγόρι. Είναι όλα όσα δεν είναι η Έιμι: άγριος, χωρίς φιλοδοξίες και λίγο επικίνδυνος. Και παρόλο που η Έιμι τα συνειδητοποιεί όλα αυτά, δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά του. Και όσο πιο πολύ κολλάει μαζί του, τόσο περισσότερο ραγίζει η σχέση της με τον Γκρίφιν. Ένα λάθος, μια στιγμιαία απώλεια ελέγχου αρκεί για να καταστρέψει για πάντα το μέλλον της…

Προσωπική άποψη:
Βλέποντας στις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Ψυχογιός το "Σαράντα Πράγματα Που Θέλω Να Σου Πω", γεννήθηκε μέσα μου μια ασυγκράτητη επιθυμία να το διαβάσω. Τι κι αν χαρακτηρίζεται ως εφηβικό, η περίληψη και μόνο, όπως και ο πολλά υποσχόμενος τίτλος, με έκαναν να πιστέψω πως πρόκειται για κάτι πραγματικά καλό που αξίζει μεγαλύτερης προσοχής. Πλέον, και αφού έχω ολοκληρώσει την ανάγνωσή του, δεν είμαι σίγουρη για το πως πρέπει να αισθανθώ απέναντί του. Έχει πράγματα που μου άρεσαν, έχει όμως και πράγματα που ένιωσα να με ενοχλούν σε διάφορα επίπεδα. Όχι γιατί ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που περίμενα αλλά γιατί δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που ταιριάζουν στην δική μας ιδιοσυγκρασία. Και αυτό, δεν το λέω ως ενήλικη που διάβασε ένα εφηβικό μυθιστόρημα.

Η Έιμι, ή Μπερντ όπως την αποκαλούν οι δικοί της άνθρωποι, με αφορμή ένα περιστατικό από τα παιδικά της χρόνια, είναι μια 17χρονη έφηβη η οποία, θεωρητικά, έχει την τέλεια ζωή και είναι το κορίτσι πρότυπο. Είναι άριστη μαθήτρια, έχει πρόγραμμα για την ζωή και το μέλλον της, σκοπεύει να σπουδάσει στην Οξφόρδη, έχει θέσει υψηλούς στόχους, οι γονείς της την αγαπούν και την στηρίζουν, έχει ένα καταπληκτικό αγόρι και μια κολλητή φίλη που την στηρίζει στα πάντα ενώ παράλληλα, χειρίζεται μια ιστοσελίδα μέσω της οποίας δίνει συμβουλές σε άλλους έφηβους. Όταν όμως ένας νέος μαθητής, ο Πιτ, που κάθε άλλο παρά καλή φήμη έχει, έρχεται στο σχολείο της και εισβάλλει στη ζωή της, οι ισορροπίες της ανατρέπονται και νιώθει να χάνει τον έλεγχο. Παρασυρόμενη από μία και μοναδική στιγμή αδυναμίας, η Έιμι, μπλέκεται σε μια κατάσταση την οποία δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσε ποτέ να πλάσει το μυαλό της και εκείνη, όλο και πιο μπερδεμένη, δεν ξέρει πως θα ξεμπλέξει.

Η Alice Kuipers γράφει ένα βιβλίο το οποίο, για μένα, είναι αρκετά... αμερικανιά, παρά που διαδραμματίζεται στην Αγγλία. Τι εννοώ με αυτό... Όχι, σε καμία περίπτωση το βιβλίο δεν είναι κακό, ούτε μετάνιωσα που το διάβασα απλά έχω την αίσθηση πως, από την στιγμή που απευθύνεται κατ' εξοχήν σε έφηβους, δεν μπορεί πολύ εύκολα να αγγίξει τον Έλληνα έφηβο ο οποίος, αν έμπλεκε σε μια κατάσταση όμοια με αυτήν που έμπλεξε η Έιμι, θα είχε να αντιμετωπίσει διαφορετικά πράγματα και με αρκετά διαφορετικό θα έλεγα τρόπο. Δεν έχει να κάνει με την ιστορία αυτή καθ' αυτή αλλά, με την ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε αναγνωστικού κοινού. Παρ' όλα ταύτα, είναι καλογραμμένο και ιδιαίτερα εύπεπτο, με τα μηνύματα που θέλει να περάσει να δίνονται ξεκάθαρα στον αναγνώστη, χωρίς μάλιστα να διστάζει, μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης που χρησιμοποιεί, να παραθέσει μια σειρά ρητών τα οποία, δεν λειτουργούν τελικά ως υποδείξεις αλλά, ως μια μορφή οδηγού καλύτερης διαβίωσης.

Πολύ θα ήθελα να σας αποκαλύψω τι ακριβώς συμβαίνει με την Έιμι όμως αυτό θα ήταν spoiler ολκής και έτσι, δεν θα το κάνω. Αυτό όμως που μπορώ σίγουρα να αναφέρω είναι το ότι η συγγραφέας, θέλει μέσα από τα μάτια της τέλειας Έιμι να μας κάνει να δούμε τους εαυτούς μας και ότι τελικά, ίσως να μην είναι τόσο τέλειοι όσο νομίζουμε. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει λανθασμένες επιλογές και τελικά, να μάθει μέσα από αυτές. Δεν είναι παράνομο, δεν είναι... λάθος, είναι απλά κάτι που συμβαίνει και τελικά, μας κάνει να δούμε την ζωή μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και καθορίζει, όχι ποιοι είμαστε αλλά το ποιοι θα γίνουμε στο μέλλον. Μπορούμε όσο θέλουμε να δίνουμε συμβουλές και να παριστάνουμε τους ειδικούς όμως αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ουτοπία που περιμένει να γκρεμιστεί, μέχρι να βρεθούμε εμείς στη θέση όσων συμβουλεύουμε. Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να λαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας, να τα αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα και να στηρίζουμε τις αποφάσεις μας με τόλμη, ακόμα κι αν πληγώσουμε κάποιον γιατί τα ψέματα, φέρνουν άλλα ψέματα και τελικά, η αλήθεια δεν θα μείνει για πάντα κρυμμένη και θα είναι πιο επίπονη όταν αποκαλυφθεί.

Άλλες φορές εκνευριστικό, άλλες συγκινητικό, το "Σαράντα Πράγματα Που Θέλω Να Σου Πω", είναι τελικά ένα βιβλίο που μιλάει για την αγάπη και για το πως πρέπει να στηρίζουμε τις επιλογές μας προκειμένου να την κρατήσουμε στη ζωή μας, όποια μορφή κι αν έχει, όπως κι αν εκφράζεται. Η Έιμι, μέσα από δύσκολες καταστάσεις που δεν περίμενε ποτέ ότι θα αντιμετωπίσει, καλείται να αντιμετωπίσει την απόρροια των επιλογών της, να ωριμάσει μέσα από τα γεγονότα που θα καθορίσουν το μέλλον της και τελικά, μέσα από την ωρίμανσή της αυτή, να καθορίσει τις προτεραιότητές της, να στηρίξει αυτά που πραγματικά θέλει, ακόμα κι αν φαντάζουν δύσκολα μα πάνω απ' όλα, να γίνει ο άνθρωπος που πραγματικά επιθυμεί να γίνει, μέσα από την ειλικρίνεια και την δοτικότητα, αφήνοντας πίσω της τον τέλειο, υποδειγματικό εαυτό της, υιοθετώντας την ταυτότητα εκείνη που πραγματικά θα την χαρακτηρίσει σε όλη την μετέπειτα πορεία της ζωή της, ξεχνώντας αυτά που οι άλλοι περίμεναν από εκείνη. Η ζωή, δεν ξέρουμε πως τα φέρνει καμιά φορά και αυτή είναι η γοητεία της. Δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις αύριο στον δρόμο σου.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alice Kuipers
Μεταφραστής: Μπουμπουρή Ράνια
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-960-496-784-1