Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Bilbo Baggins, ένα Χόμπιτ, αποφασίζει να σώσει το βασίλειο του Έρεμπορ από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή. Με την απρόσμενη βοήθεια του Gandalf του Γκρίζου, ο Bilbo ακολουθεί μια ομάδα δεκατριών νάνων, της οποίας επικεφαλής είναι ο θρυλικός πολεμιστής, Thorin Oakenshield. Το ταξίδι τους θα τους οδηγήσει στην Ερημιά, σε επικίνδυνους τόπους γεμάτους Τελώνια, Ορκ, φονικούς λύκους και μάγους.
Για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που βρίσκεται στην Ανατολή, στο Μοναχικό Βουνό, πρέπει πρώτα να καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τις σήραγγες των τελωνίων. Εκεί, όμως, ο Bilbo θα συναντήσει το πλάσμα που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα... το Gollum.
Στις όχθες μιας υπόγειας λίμνης, ο Bilbo θα ανακαλύψει ότι διαθέτει επινοητικότητα και θάρρος που ξεπερνά τη φαντασία του, καθώς θα καταφέρει να αποκτήσει το «πολύτιμο» δαχτυλίδι του Gollum, το οποίο διαθέτει απρόσμενες και χρήσιμες ιδιότητες. Είναι ένα απλό, χρυσό δαχτυλίδι δεμένο άρρηκτα με τη μοίρα της Μέσης Γης, με τρόπους που ο Bilbo δεν μπορεί καν να διανοηθεί.

Προσωπική άποψη:
Είναι γεγονός πως όταν ανακοινώθηκε η παραγωγή του "Χόμπιτ", όλοι οι fans του "Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών" και του Tolkien ενθουσιάστηκαν, ζώντας εκ νέου μια αναμονή που πίστευαν πως θα άξιζε τον κόπο. Δεδομένου δε όσα είχαμε δει από τα μαγικά χεράκια του Peter Jackson δέκα χρόνια πριν, διόλου αδικαιολόγητη δεν ήταν η αγωνιώδης προσμονή μας. Και μπορεί να άργησα να δω την ταινία, ίσως και λίγο περισσότερο απ' όσο έπρεπε, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και ο σοφός μας ο λαός. Τώρα στο προκείμενο... Δικαιώθηκαν οι προσδοκίες μου; Θα έλεγα πως ναι όμως στην πραγματικότητα, η κατάσταση, είναι αρκετά πιο περίπλοκη αφού, κακά τα ψέματα, το "Χόμπιτ" δεν είναι "Άρχοντας" και δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει, κάτι που πρέπει να χωνέψουν ορισμένοι κάποια στιγμή και θα αναλύσω τους λόγους παρακάτω.

Σε αντίθεση με τον "'Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών" που είναι μια επική ιστορία, ένα περιπετειώδες ταξίδι με σκοπό την διάσωση του κόσμου από κακές, σατανικές, αιμοσταγείς δυνάμεις, το "Χόμπιτ" είναι μια χαριτωμένη περιπέτεια μιας ομάδας νάνων, ενός χόμπιτ κι ενός μάγου οι οποίοι έχουν ως στόχο να ανακτήσουν το κάποτε βασίλειο των νάνων που βρίσκεται υπό την απειλή ενός τρομακτικού δράκου. Ακόμα και το ίδιο το βιβλίο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παραμύθι το οποίο ο Tolkien, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε, έγραψε έπειτα από απαίτηση των παιδιών του, που λαχταρούσαν για μια ιστορία από τα χέρια του μπαμπά τους η οποία θα ήταν ολότελα δική τους. Βέβαια, ως μεταφορά, οφείλω να ομολογήσω πως η ταινία και το βιβλίο, μοιάζουν όσο η πάστα με το παστίτσιο και πως προσωπικά, προτιμώ την εκδοχή της ταινίας που αν και περιλαμβάνει γεγονότα που δεν συμπεριλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο, επιτρέπει στους fans του "Άρχοντα" να ταυτιστούν με την ιστορία του "Χόμπιτ", να την παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον και σε έναν βαθμό, να την συνδέσουν με την τριλογία.

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Peter Jackson, μας μεταφέρει και πάλι στη Μέση Γη και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, την είχαμε πεθυμήσει και ευχαριστηθήκαμε το γεγονός ότι καταφέραμε να διαβούμε ξανά τις πεδιάδες, τα βουνά, τα δάση, τις πόλεις της, έστω κι αν όλα τους παρουσιάζονται μέσα από ένα λιγότερα δραματουργικό πέπλο. Η φωτογραφία είναι εξαιρετική, τα οπτικά εφέ ακόμα πιο όμορφα και γοητευτικά απ' ότι στην τριλογία του "Άρχοντα", γεγονός στο οποίο έχει συμβάλει η τεχνολογική εξέλιξη στο CGI και όχι μόνο, από το 2001 μέχρι σήμερα, και γενικότερα η ταινία, είναι ένα οπτικό βάλσαμο. Εξίσου γοητευτική είναι και η μουσική υπόκρουση της ταινίας η οποία ωστόσο σε ορισμένα σημεία, μοιάζει να είναι επίσης επηρεασμένη από το σύγχρονο επικό πνεύμα ταινιών του είδους, με τα κομμάτια να είναι λιγότερο λυρικά και περισσότερο χορωδιακά. Η μοναδική μου ένσταση έχει να κάνει με την σκηνοθεσία και αυτό, δεν σημαίνει πως είναι κακή απλώς, διαφορετική. Αν μου έλεγαν πως ο Jack Snyder είχε επενέβη σκηνοθετικά, θα το πίστευα και ξέρετε πολύ καλά σε ποιες σκηνές αναφέρομαι.

Αντιλαμβάνομαι το γεγονός πως ο Jackson, ακολουθώντας τα πιο σύγχρονα κινηματογραφικά πρότυπα, ήθελε να δώσει κάτι πιο φρέσκο, διατηρώντας ωστόσο την αίγλη της κλασσικής του πλέον τριλογίας. Δεν ξέρω κατά πόσο το πετυχαίνει αφού ναι μεν έβλεπα ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που έκανε τα μάτια μου να πετάνε φλόγες ικανοποίησης, με δράση, περιπέτεια και χιούμορ, ωστόσο, κι εφόσον η ίδια η παραγωγή του παρουσίασε ως prequel του "Άρχοντα", δεν μου τον θύμισε και σε πολλά σημεία και αυτό ξεκαθαρίζω πως έχει να κάνει καθαρά με το αισθητικό κομμάτι. Όχι, δεν είμαι μυστήρια και γκρινιάρα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως δεν γκρινιάζω για το ότι πράγματι είδα ένα prequel του "Άρχοντα" ενώ στην πραγματικότητα, το "Χόμπιτ", δεν ήταν ποτέ συνειδητά κάτι τέτοιο και πως έχοντας διαβάσει το βιβλίο, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν σίγουρα βλέπω την δική του μεταφορά αφού τα 3/4 της τρίωρης αυτής παραγωγής, δεν είχαν καμία σχέση με το πρωτότυπο υλικό.

Το "Χόμπιτ" είναι μια κινηματογραφική μεταφορά η οποία δοξάζει τον όρο, "βασίζεται στο τάδε βιβλίο" και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Ο Jackson βασίστηκε στην ιδέα του "Χόμπιτ", όχι για να το μεταφέρει αυτούσιο, αλλά για να αξιοποιήσει τα στοιχεία που εκείνος ήθελε και που θα τον βοηθούσαν να χτίσει τον κόσμο πριν τον "Άρχοντα". Όσο για το ότι τελικά αντί για δύο που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, θα υπάρχουν τρεις ταινίες... Ανήκω σίγουρα σε εκείνους που διαφωνούν αλλά από την άλλη, σκεπτόμενη την πρώτη παράμετρο αυτής της παραγράφου, μπορώ να το κάνω γαργάρα. Αν μη τι άλλο, μας περιμένει μια περιπετειώδης διαδρομή με εκπλήξεις και αγωνία και αν αναλογιστούμε όλα αυτά που θα δούμε και για τα οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα, ακόμα και μέσα από τα βιβλία, έχουμε σίγουρα κάτι να προσμένουμε και προσωπικά, ανυπομονώ να δω πως θα παρουσιαστεί μέσα από το οπτικό πρίσμα των δημιουργών αφού ο συγγραφέας, δεν μπορεί να το κάνει πια.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Peter Jackson
Πρωταγωνιστές: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, Aidan Turner, Mark Hadlow, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Peter Hambleton, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Elijah Wood, Cate Blanchett, Sylvester McCoy, Andy Serkis, Christopher Lee, Ian Holm
Παραγωγή: 2012
Διάρκεια: 169'

Επίσημο site: