Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για άλλη μια φορά η ανατρεπτική πένα του Γεράσιμου Θεοδόση μας ερεθίζει, μας σοκάρει, μας ταξιδεύει.
21 ιστορίες αγάπης πέρα από τα δεδομένα και συνηθισμένα.
Άλλοτε αστείες, άλλοτε λυπητερές και άλλοτε εξοργιστικές.
Οι ήρωες είτε ξεστρατίζουν από τη μοίρα παρασυρμένοι από το πάθος τους, είτε εξαιτίας του ίδιου πάθους ακολουθούν πιστά και άβουλα την ειμαρμένη τους. Μερικοί προσπαθούν να σπάσουν τα σίδερα της φυλακής τους και να αποδράσουν από την ηθική, την ελπίδα, την ντροπή ή το φόβο. Άλλοι αφήνουν τα σώματά τους να τους οδηγήσουν στα σκοτεινά, φωτεινά, ερημικά ή πολύκοσμα σοκάκια της ζωής τους.
Ο κυρίαρχος έρωτας και η ταπεινή αγάπη συνθέτουν ένα νέο "τυχερό" παιχνίδι που ο καθένας μας μπορεί να παίξει.
Κουρσεύοντας από εδώ και από εκεί ανθρώπινες στιγμές, ο Γεράσιμος Θεοδόσης, στις 21 ιστορίες αγάπης του μας αποκαλύπτει ψέματα που είναι συγχρόνως μεγάλες αλήθειες, ενώ επιμένει να μας παρουσιάζει αλήθειες που καταλήγουν μεγάλα ψέματα.
Μας περιγράφει λαβωμένα θηρία αλλά και φαρμακερές αράχνες που τυλίγουν περίτεχνα τον ασφυχτικό ιστό τους γύρω από τα θύματά τους.
Κάνει ό,τι κάνουμε όλοι μας: παίζει με τη φωτιά όταν παίζει με τον έρωτα.
Μπορεί να τον εμπαίζει, να τον κοροϊδεύει, να τον αγνοεί, δε σταματά όμως να τον φοβάται.

Προσωπική άποψη:
Το έχω πει και θα το ξαναπώ, ακόμα κι αν με το να επαναλαμβάνομαι γίνομαι κουραστική. Δεν το έχω με τα διηγήματα. Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα, όχι γιατί δεν έχουν τη δικιά τους λογοτεχνική αξία, αλλά πολύ απλά, γιατί ίσως τελικά, να μην είναι για μένα. Δεν το κρύβω... μπορώ να εκτιμήσω καλύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό ένα βιβλίο που στα μάτια μου, η ιστορία του, φαντάζει ολοκληρωμένη και πλήρης, παρά μια σύντομη αφήγηση η οποία, ακόμα κι αν θα το ήθελε, δεν έχει το χρόνο να το κάνει, παρά μονάχα μπορεί να μου δώσει την γενική εικόνα μιας κατάστασης, ενός γεγονός, αποσπασματικά κομμάτια μιας ζωής τα οποία, προσωπικά, δεν μου είναι σχεδόν ποτέ αρκετά. Παρ' όλα ταύτα, διάβασα την συλλογή ερωτικών διηγημάτων του Γεράσιμου Θεοδόση, "Blackjack Του έρωτα".

Ο συγγραφέας, μέσα από 21 ερωτικού περιεχομένου ιστορίες, προσπαθεί να πιάσει και να αιχμαλωτίσει τις μικρές εκείνες καθημερινές στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου, μπορεί να τον έκαναν, έστω και για λίγο, να ξεστρατίσει από τα πιστεύω, τις αξίες και τα πρέπει, και να τον οδήγησαν στην απόφαση να κυνηγήσει το θέλω, το πάθος, τον πόθο, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει πως κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του, είτε φτάνοντάς τον, είτε όχι. Γιατί καμιά φορά, το να έχουμε ένα όνειρο ή μια επιθυμία, δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να μην καταφέρουμε ποτέ να το πραγματοποιήσουμε ή ακόμα κι αν το πετύχουμε, να διαπιστώσουμε πως η φαντασία μας, ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει και πως καμιά φορά, οι προσδοκίες μας, δεν πρέπει να ξεπερνάνε το όριο γιατί τότε η απογοήτευσή μας, θα είναι και μεγαλύτερη.

Να μην πω ψέματα... το συγκεκριμένο βιβλίο, αν και πέρασα ευχάριστα την ώρα μου και δεν χρειάστηκε να αφιερώσω υπερβολικά πολύ χρόνο για να το διαβάσω, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρό, δεν είναι από τα βιβλία που κατάφεραν να με αγγίξουν ή έστω, μέσα από τις ιστορίες του, να μου δώσει αυτό το κάτι που θα με έκανε να πω μια καλή κουβέντα παραπάνω. Και όχι, δεν είναι θέμα κακίας, όπως προείπα, είναι θέμα καθαρά προσωπικού γούστου και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα πουν ότι "γράφτηκε για μένα". Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί μέσα από την δομή του ίδιου του έργου, θα μπορούσε να έχει γίνει μια κάποια υπέρβαση, σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, η οποία όμως δεν έγινε και τελικά, δεν μου έδωσε τίποτα καινούργιο, τίποτα που να με προβληματίσει, ούτε καν κάτι που θα με διασκεδάσει, όσο κι αν εκτιμώ τον ρεαλισμό στην προσέγγιση της κάθε ιστορίας, ακόμα κι εκείνων που μπορεί να φαντάζουν τραβηγμένες.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Θεοδόσης Γεράσιμος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 125
ISBN: 978-960-14-2735-5