...

Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013

Bishōjo Senshi Sailormoon:
Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε την "Sailormoon" γιατί δεν θα σας πιστέψω. Ο ΑΝΤ1 φρόντισε άλλωστε στα 90's να μεταδώσει την σειρά στην πρωινή ζώνη και μάλιστα, ολοκληρωμένη. Η Μπάνι είναι ένα 14χρονο ατσούμπαλο κορίτσι το οποίο ξαφνικά βρίσκεται με μια γάτα που μιλάει και ένα μεσοφέγγαρο στο κούτελο, η οποία της δίνει ένα μαγικό στυλό που την μεταμορφώνει σε πολεμίστρια του φεγγαριού. Πώς την σκαπούλαρε κάθε φορά; Ένας θεός ξέρει, μέχρι τουλάχιστον να βρεθούν και οι άλλες Sailors στον δρόμο της. Η κάθε season είχε το δικό της concept και τους δικούς της "κακούς" και έτσι, παρά το γελοίο του πράγματος, τουλάχιστον δεν βαριόμασταν.
Η σειρά βασίστηκε στο manga της Naoko Takeuchi και η παραγωγή, είναι φυσικά της Toei Animation. Η πρώτη season παίχτηκε μεταξύ 7 Μαρτίου 1992 και 27 Φεβρουαρίου 1993, αποτελούμενη από 46 επεισόδια και με την υπογραφή του Sukehiro Tomita ο οποίος επέστρεψε και για την season, που ονομάστηκε "Sailor Moon R", αποτελούμενη από 43 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 6 Μαρτίου 1993 και 12 Μαρτίου 1994. Ο Yoji Enokido αναλαμβάνει τα ηνία της 3ης και 4ης season, "Sailor Moon S" και "Sailor Moon SuperS", που προβλήθηκαν μεταξύ 19 Μαρτίου 1994 και 25 Φεβρουαρίου 1995 με 38 επεισόδια και, 4 Μαρτίου 1995 μέχρι 2 Μαρτίου 1996 με 39 επεισόδια, αντίστοιχα. Η και τελευταία season με τίτλο, "Sailor Stars", φέρει την υπογραφή του Ryota Yamaguchi και προβλήθηκε μεταξύ 9 Μαρτίου 1996 και 8 Φεβρουαρίου 1997, με 34 επεισόδια σύνολο. Λόγω της μεγάλης απήχησης της σειράς, δημιουργήθηκαν ενδιάμεσα 3 ταινίες οι οποίες και ακούνε στους τίτλους, "Sailor Moon R: The Movie", "Sailor Moon S: The Movie" και "Sailor Moon SuperS: The Movie".
Για όσους απορήσουν με την αναφορά μου πως η σειρά προβλήθηκε ολοκληρωμένη στη χώρα μας, έχω να κάνω την εξής παρατήρηση. Κάποια στιγμή ο ΑΝΤ1 έχασε την μπάλα και μαζί με αυτόν κι εμείς. Άλλαζε συνεχώς ώρα προβολής με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε να παρακολουθήσουμε την σειρά ενώ το τελευταίο επεισόδιο παίχτηκε μεταμεσονύκτια καθώς το ΕΣΡ το έκρινε ακατάλληλο μιας και η Sailormoon εμφανίζεται γυμνή. Αγαπητό ΕΣΡ λοιπόν... δεν σε πείραξαν τα λεσβιακά της σειράς και ενοχλήθηκες από αυτό;

Ashita e Free Kick:
Μην με ρωτήσετε ελληνικό τίτλο, δεν μπορώ να τον θυμηθώ με τίποτα. Αυτό που θυμάμαι είναι πως η σειρά έπαιζε στο NEW CHANNEL και αργότερα στο TEMPO και για κάποιον λόγο, την λάτρευα και δεν έχανα επεισόδιο. Κεντρικό χαρακτήρας ο Syun Godai, εγγονός ενός μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Για να μην αναγκαστεί λοιπόν να δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση, κάνει μια συμφωνία με τον παππού του σύμφωνα με την οποία, πρέπει να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων, αν θέλει να ζήσει το όνειρό του. Must της σειράς; Το χτύπημα άλμπατρος...
Η σειρά αποτελούνταν από 52 επεισόδια τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 14 Απριλίου 1992 και 24 Απριλίου 1993. Όσο κι αν το έψαξα, δεν βρήκα εταιρεία παραγωγής!

Shirayuki Hime no Densetsu:
Δεν χρειάζεται να πω πολλά... Όλοι γνωρίζετε την ιστορία της "Χιονάτης και των 7 νάνων" και μην πείτε όχι γιατί δεν πρόκειται να πιστέψω πως η μαμά σας δεν σας την εξιστορούσε όταν ήσασταν ακόμα με τις πάνες. Η σειρά προβλήθηκε πάμπολλες φορές στη χώρα μας ολοκληρωμένη, από όποιο κανάλι είχε ποτέ του παιδική ζώνη, σε τέτοιο βαθμό όπου το σιχάθηκε η ψυχή μας!
Στην παραγωγή της σειράς η Tatsunoko Productions, με τον Jinzō Toriumi να υπογράφει τα 52 επεισόδια που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί. Προβλήθηκε μεταξύ 6 Απριλίου 1994 και 29 Μαρτίου 1995 και η απήχηση που είχε ανά τον κόσμο ήταν σημαντική, δεδομένου της θεματολογίας της.

Jura Tripper:
Στη χώρα μας προβλήθηκε από το NEW CHANNEL και το TEMPO προς τα τέλη της δεκαετίας του '90 με τον τίτλο, "Δύο χρόνια διακοπές με τους δεινόσαυρους". Προσωπικά, την λάτρεψα αυτή τη σειρά και δεν έχανα επεισόδιο. Η ιστορία ακολουθεί μια ομάδα παιδιών που μυστηριωδώς, ταξιδεύουν στον χρόνο και βρίσκονται σε μια εποχή που οι δεινόσαυροι δεν είναι ανάμνηση αλλά, υπάρχουν. Και αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι να μάθουν να επιβιώνουν αλλά και να βρουν τον τρόπο να γυρίσουν στο σπίτι τους.
Η παραγωγή της σειράς ανήκει στα studio Ashi Productions. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Απριλίου 1995 και ολοκληρώθηκε την ίδια χρονιά στις 24 Δεκεμβρίου, έπειτα από 39 επεισόδια.

Kaiketsu Zorro:
Σιγά μην ξέφευγε από τους Ιάπωνες ο Ζορό και οι περιπέτειές του. Άλλη μια σειρά που προβλήθηκε ολοκληρωμένη στη χώρα μας, για μια ακόμα φορά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και του Junior's TV και μάλιστα, σε πολλές επαναλήψεις. Φαίνεται πως τα τηλεοπτικά δίκτυα της εποχής είχαν αδυναμία στο συγκεκριμένο στυλ κινουμένων σχεδίων τα οποία συμπτωματικά, είχαν πάντα τον ίδιο αριθμό επεισοδίων.
Η παραγωγή των 52 συνολικά επεισοδίων της σειράς, ανήκει στα studios Ashi Productions, σε σενάριο Sukehiro Tomita. Το διάστημα προβολής της σειράς ήταν μεταξύ 5 Απριλίου 1996 και 28 Μαρτίου 1997.

Pokémon:
Αχ... αφήστε με να κράξω! Όλα άρχισαν όταν ο Satoshi Tajiri σκέφτηκε την ιδέα να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για το Game Boy της Nintendo όπου "ζωντανά" πλάσματα θα μπορούσαν να πιάνονται και να ανταλλάσσονται. Αυτή ήταν η γέννηση των Πόκεμον. Ένα χρόνο μετά, το videogame γίνεται anime από την Oriental Light and Magic και εμάς, μας πρήζουν τα πιτσιρίκια τα συκώτια με τον Πίκατσου και τα άλλα τερατάκια, κάνοντας το STAR που μετέδιδε την σειρά να χαίρεται, και τους γονείς να βλαστημάνε που ξεπαραδιάζονταν με κάθε τρόπο.
Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται την 1η Απριλίου 1997 και αν δεν απατώμαι, συνεχίζει μέχρι και σήμερα, έχοντας ξεπεράσει τα 700 επεισόδια. Φανταστείτε για πόσα καμμένα εγκεφαλικά κύτταρα μιλάμε... Να μην αναφέρω τις ταινίες, 15 νομίζω, γιατί ειλικρινά, βαριέμαι να ασχοληθώ. Αυτό ίσως που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός πως ορισμένα επεισόδια έχουν απαγορευτεί ενώ είχε γίνει σούσουρο μια κάποια εποχή καθώς λεγόταν ότι ραδιενεργά κύματα του παιδικού δημιουργούσαν προβλήματα υγείας στα παιδιά.

Mononoke-hime:
Γνωστή και ως "Princess Mononoke" η ταινία κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε vhs και σε dvd, μεταφέροντάς μας σε ένα άγριο δάσος όπου μια πάλη ξεκινά ανάμεσα στον ανερχόμενο ανθρώπινο πολιτισμό και τους τρομερούς θεούς του δάσους. Ένας πόλεμος που θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία των δυνάμεων της φύσης. Τότε, αναλαμβάνει δράση η Πριγκίπισσα Μονονόκε. Μια δυναμική μαχήτρια που έχει τη δύναμη να επικοινωνεί με τον κόσμο της φύσης και κρατά τα μυστικά των πνευμάτων των αρχέγονων θεών.
Εξαιρετική ταινία δια χειρός του μεγάλου Hayao Miyazaki ο οποίος ξέρει να μας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Η παραγωγή έγινε στα Studio Ghibli το 1997, με την Toho να αναλαμβάνει την διακίνηση στην Ιαπωνία και τη Miramax στον υπόλοιπο κόσμο. Η 133' ταινία, είχε κόστος παραγωγής 23.5 εκατομμύρια δολάρια ενώ απέφερε κέρδη ύψους, άνω των 159 εκατομμυρίων δολαρίων.

One Piece:
Η σειρά παίχτηκε στη χώρα μας μέσω του τηλεοπτικού δικτύου ALTER. Βασικά, παίχτηκαν μόνο 105 επεισόδια αφού εκτός από το ότι το κανάλι έφαγε φούντο, το ΕΣΡ το είχε ταράξει στα πρόστιμα για το ακατάλληλο για παιδιά περιεχόμενο της σειράς. Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος την παρούσα χρονική περίοδο διανύει μια μεγάλη εποχή πειρατών. Αυτό συμβαίνει διότι ο επονομαζόμενος Βασιλιάς των Πειρατών, Gol D. Roger, συνελήφθη και εκτελέστηκε 22 χρόνια πριν την αρχή της ιστορίας και άφησε τον αμύθητο θησαυρό του, ονόματι One Piece στο Raftel, το τελευταίο νησί ενός θαλάσσιου δρόμου που ονομάζεται Μεγάλη γραμμή και αποτελεί την πιο επικίνδυνη θάλασσα στον κόσμο. Βασικός πρωταγωνιστής του One Piece είναι ο Monkey D. Luffy ο οποίος μαζί με το πλήρωμά του, αναζητά το θησαυρό αυτό μέσα από πολλές περιπέτειες. Ο ίδιος έχει μετατραπεί σε έναν άνθρωπο με ελαστικό σώμα, ιδιότητα που απέκτησε μετά την κατανάλωση ενός από τα φρούτα του διαβόλου, μιας σειράς σπάνιων καρπών που δίνουν στους χαρακτήρες μοναδικές ιδιότητες. O αριθμός των ατόμων που αποτελούν το πλήρωμα του Monkey D. Luffy και η φήμη τους αυξάνεται σταδιακά. Καθώς προχωρούν έρχονται αντιμέτωποι με άλλους φιλόδοξους πειρατές καθώς και με το ναυτικό, το οποίο αποτελεί τη δύναμη επιβολής της τάξης στον κόσμο του One Piece. Ο κόσμος αυτός, αν και χωρίζεται σε διάφορα ανεξάρτητα κράτη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης, όργανo της οποίας είναι το ναυτικό και για την ιστορία της οποίας ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, αφού κάθε μελέτη γύρω από αυτή έχει απαγορευθεί. Συνολικά, το πλήρωμα του Monkey D. Luffy αποτελείται από 9 άτομα, μαζί με τον ίδιο. Φυσικά, μεταφέρω αυτό το μακρινάρι από την Βικιπαίδεια. Σιγά μην το ξανάγραφα.
Το "One Piece" είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα shōnen maga παγκοσμίως, δημιουργός του οποίου είναι ο Eiichiro Oda και από το 1997 μέχρι σήμερα, όπου συνεχίζεται, μετράει 69 τεύχη. Στις 20 Οκτωβρίου 1999, η Toei Animation βγάζει στον αέρα το πρώτο επεισόδιο της σειράς, η οποία ακολουθεί γραμμή τα manga. Η σειρά έχει φτάσει τα 590 επεισόδια από τότε και συνεχίζει. Όποιος έχει κουράγιο και υπομονή, μπορεί να τα παρακολουθήσει όλα, μέχρι να στραβωθεί.

Yu-Gi-Oh!:
Βασισμένη στην σειρά manga του Kazuki Takahashi, η τηλεοπτική σειρά μεταδόθηκε στη χώρα μας από το STAR. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσο πολύ μας έπρηξαν τότε τα πιτσιρίκια με τις αντίστοιχες κάρτες και τα λοιπά παιχνίδια που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Πάντως ήταν καλύτερα από τα ακατονόμαστα "Pokémon". Σκεφτείτε ότι το ΕΣΡ έδωσε κάποια στιγμή, πρόστιμο 15.000€ στο κανάλι για ακατάλληλο επεισόδιο. Άκου να δεις! Τελοσπάντων... η σειρά είχε να κάνει με ένα μάτσο βαρεμένους οι οποίοι μονομαχούσαν μεταξύ τους με κάτι κάρτες, με την χρήση των οποίων εμφανίζονταν κάθε λογής τέρατα που πολεμούσαν. Το τι έχαναν αν δεν κέρδιζαν τον αγώνα, εξαρτιόταν από την περίσταση. Α... ξέχασα να αναφέρω ότι ο Yu-Gi είχε σύνδεση με κάποιον Φαραώ. Γαμώ τα story lines...
Στις 4 Απριλίου 1998, η Toei Animation φέρνει για πρώτη φορά την σειρά στην μικρή οθόνη και ολοκληρώνει τον πρώτο της κύκλο μετά από 27 επεισόδια στις 10 Οκτωβρίου 1998, γυρίζοντας επιπλέον και μια ταινία. 18 Απριλίου 2000 και η σειρά επανέρχεται, στην μορφή που έφτασε και στη χώρα μας, από μια σύμπραξη των Studio Gallop και Nihon Ad Systems, με την χορηγία της Konami. Χρειάζεται να περάσουν 224 επεισόδια για να ολοκληρώσει τον κύκλο της στις 29 Σεπτεμβρίου 2004, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι η πετριά των παιδιών έφυγε αμέσως. Άλλωστε ακολούθησαν 2 ταινίες και 4 spin-off. Με άλλα λόγια, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Digimon:
Σε αντίθεση με τα "Pokémon" που μου έσπαγαν τα νεύρα, τα "Digimon" τα έβλεπα με μεγάλη ευχαρίστηση, στην αρχή τουλάχιστον. Μια παρέα παιδιών ταξίδεψε σε έναν ηλεκτρονικό κόσμο όπου βρήκε ένα τσούρμο μικρά δεινοσαυράκια τα οποία, μεταμορφωνόντουσαν σε σαφώς πιο μεγάλα τέρατα για να αντιμετωπίσουν διάφορους κακούς αντιπάλους. Η σειρά προβλήθηκε από το STAR, αλλά φυσικά αρκέστηκε στις 2 πρώτες seasons.
Η σειρά αυτή της Toei βασίστηκε σε ψηφιακά ζωάκια που κυκλοφόρησαν ως παιχνίδι στην αγορά της Ιαπωνίας με την πρώτη season να βγαίνει στον αέρα στις 7 Μαρτίου 1999 και ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου 2000 μετά από 54 επεισόδια. Η δεύτερη season είχε το χάλι της το μαύρο και παίχτηκε μεταξύ 2 Απριλίου 2000 και 25 Μαρτίου 2001 με 50 επεισόδια. Η τρίτη season παίχτηκε μεταξύ 1 Απριλίου 2001 και 31 Μαρτίου 2002 με 51 επεισόδια. Ακολούθησε η τέταρτη στις 7 Απριλίου 2002 που ολοκληρώθηκε μετά από 50 επεισόδια στις 30 Μαρτίου 2003. Η πέμπτη ήρθε στις Απριλίου 2006 και ολοκληρώθηκε μετά από 48 επεισόδια στις 25 Μαρτίου 2007. Έκτη και τελευταία season με μόλις 30 επεισόδια μεταξύ 6 Ιουλίου 2010 και 8 Μαρτίου 2011. Φυσικά, ακολούθησαν αναρίθμητες ταινίες, manga, video games, όλα στο βωμό της εκμετάλλευσης.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αυτό ήταν λοιπόν... το αφιέρωμά μας, έφτασε στο τέλος του. Χωρίστηκε σε 5 ενότητες για να μην σας βομβαρδίσω με υπερβολικά μεγάλα κείμενα. Ελπίζω να σας άρεσε και να συγχωρήσετε τυχόν παραλείψεις από μέρους μου. Σίγουρα δεν μπορώ να τα θυμάμαι όλα και για κάποια τα οποία είχα στο μυαλό μου, δεν ήξερα original τίτλους ή δεν έβρισκα επαρκείς πληροφορίες ώστε να τα συμπεριλάβω. Να 'στε καλά, να διασκεδάζετε και να παρακολουθείτε anime μέχρι την επόμενη ανάρτηση... Arigatō...

Posted on Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

23 comments

Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2013

Area 88:
Γνωστή ως "Περιοχή 88", η OVA αυτή σειρά κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε vhs. Το θέμα της, ένας κακομοίρης, ερωτευμένος νεαρός που από λάθος, βρίσκεται να έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο θανάτου που τον στέλνει να πολεμήσει με το αεροπλάνου. Για να γυρίσει πίσω, τρεις τρόποι υπάρχουν. Να ολοκληρώσει την θητεία του, πράγμα που κανείς ποτέ δεν πέτυχε, να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό, που δεν διαθέτει, ή να το σκάσει, πράγμα δύσκολο έως απίθανο.
Η σειρά βασίστηκε στο manga του Kaoru Shintani που κυκλοφορούσε μεταξύ 1979 και 1986. Μεταξύ 1985 και 1986, τα Studio Pierrot δημιούργησαν 3 επεισόδια και το μετέφεραν ως anime στην μικρή οθόνη. To 2004, η σειρά επανήλθε, με 12 επεισόδια αυτή τη φορά όμως μην ρωτήσετε λεπτομέρειες... δεν έχω ιδέα.

Lensman:
Το συγκεκριμένο anime βασίστηκε σε ομώνυμη νουβέλα και κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Η πρώτη, ήταν σε μορφή ταινίας. Η δεύτερη, σε μορφή σειράς. Στην χώρα μας πάλι, δεν προβλήθηκε κανένα από τα δύο. Αντίθετα, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να ενώσουν τα πρώτα 4 επεισόδια της σειράς και να μας τα πασάρουν ως μια ενιαία ταινία. Είμαι σίγουρη ότι το βρίσκετε όσο έξυπνο το βρίσκω κι εγώ. Τελοσπάντων... η σειρά είναι επιστημονικής φαντασίας και τοποθετείτε σε ένα φανταστικό σύμπαν όπου μια ειρηνική φυλή έρχεται σε σύγκρουση με μια κακιά, εξωγήινη φυλή που θέλει να φέρει το χάος. Για να τα βγάλουν πέρα, χρησιμοποιούν τις επιλεγόμενες "mental powers" και από 'κει και πέρα, τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα για να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ταινία κυκλοφόρησε στις 7 Ιουλίου του 1984 με την υπογραφή των Soji Yoshikawa και Frank Agrama ενώ στις 6 Οκτωβρίου 1984 ξεκινάει να προβάλλεται η τηλεοπτική σειρά με την υπογραφή του Soji Yoshikawa και της MK Productions στην παραγωγή. Η σειρά ολοκληρώνει τον κύκλο της μετά από 25 επεισόδια και πιο συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου 1985.

Mahô no purinsesu Minkî Momo: Yume no naka no rondo:
Γνωστή ως η "Πηγή της νιότης", η συγκεκριμένη ταινία ήρθε στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του '80 όπου παρακολουθήσαμε την Gigi να ταξιδεύει σε έναν κόσμο αλά Πήτερ Παν, όπου υπάρχει η πηγή της νιότης και τα παιδιά δεν μεγαλώνουν, προκειμένου να βρει τους γονείς της που χάθηκαν έπειτα από την συντριβή του αεροπλάνου του. Φυσικά, κάνουν την εμφάνισή τους κυβερνητικές οργανώσεις που θέλουν να καταστρέψουν αυτόν τον μαγικό κόσμο. Αν κάτι μας έχει μείνει από την ταινία, είναι η μουσική και τα τραγούδια της.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιουλίου 1985 σε μια παραγωγή της Ashi Productions. Η ταινία παίχτηκε την ίδια περίοδο και στην Αμερική, η οποία χρηματοδότησε το concept, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η ιστορία της πριγκίπισσας Gigi όμως ξεκίνησε νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου 1982 με μια σειρά 63 επεισοδίων με τίτλο, "Mahō no Purinsesu Minkī Momo", που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαΐου 1986. Φυσικά η σειρά αυτή, δεν προβλήθηκε ποτέ στη χώρα μας ενώ ακολούθησαν κι άλλες ταινίες αλλά κι ένα remake τη δεκαετία του '90.

Dragon Ball:
Μία από τις λίγες σειρές που παρακολουθούσαν αγόρια και κορίτσια της γενιά μου. Ο Son Goku και η μαϊμουδίσια ουρά του μας παρέσυραν να ψάξουμε μαζί τους τις Dragonball που θα του επέτρεπαν να καλέσει τον Δράκο του Σένρον. Πολλά τα ταξίδια, πολλές οι μάχες, πολλές οι ανατροπές και οι εκπλήξεις, πολλοί αγώνες και τουρνουά για την ανάδειξη του καλύτερου πολεμιστή. Αυτό ήταν τουλάχιστον το concept πάνω-κάτω αρχικά ενώ στην πορεία άλλαξε, με τον Goku να είναι πλέον ενήλικος και οικογενειάρχης, έχοντας να αντιμετωπίσει νέους εξωγήινους εχθρούς, οι δυνάμεις του να γίνονται όλο και μεγαλύτερες και να ανακαλύπτει ποιος είναι πραγματικά αλλά και το ότι έχει έναν αδερφό.
Η σειρά βασίστηκε στο manga του Akira Toriyama που δημοσιευόντουσαν από την Weekly Shōnen Jump από το 1984 μέχρι το 1995. Η Toei Animation αναλαμβάνει την παραγωγή του anime με την πρώτη season να αποτελείται από 153 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 26 Φεβρουαρίου 1986 και 12 Απριλίου 1989. Η δεύτερη season είχε τίτλο "Dragon Ball Z" και προβλήθηκε μεταξύ 26 Απριλίου 1989 και 31 Ιανουαρίου 1996, φτάνοντας τα 291 επεισόδια. Η τρίτη season είναι και η πιο μικρή. Αποτελείται από 64 επεισόδια και έχει τίτλο, "Dragon Ball GT" και προβλήθηκε μεταξύ 5 Απριλίου 1999 και 27 Μαρτίου 1997. Ακολούθησε η και τελευταία season με 98 επεισόδια και τίτλο, "Dragon Ball Kai" που μεταδόθηκε μεταξύ 5 Απριλίου 2009 και 27 Μαρτίου 2011. Έχουν γυριστεί πάμπολλες ταινίες βασισμένες στο anime. Στη σειρά του "Dragon Ball" κυκλοφόρησαν 4 ταινίες, στου "Dragon Ball Z", 13, ενώ έχουν γυριστεί ακόμα 3 τηλεοπτικές ταινίες και 4 OVA.
Για μια ακόμα φορά, ο ΑΝΤ1, έχασε το τόπι με την προβολή αυτής της σειράς, όπως άλλωστε συνήθιζε. Ποτέ δεν την ολοκλήρωσε και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έφτασε ποτέ στον τελευταίο κύκλο αλλά, ότι άφησε τον GT στη μέση. Αν κάτι ωστόσο έχουμε να θυμόμαστε από την σειρά είναι το γεγονός πως οι πρωταγωνιστές, είχαν κάνει το πήγαινε-έλα από τη Γη στον Άλλο Κόσμο, Παγκράτι-Κολιάτσου. Έτσι, ακόμα κι όταν κάποιος τίναζε τα πέταλα, δεν είχαμε πραγματικό λόγο να ανησυχούμε. Ξέραμε ότι κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πως θα επέστρεφε.

Windaria:
Τι να πει κανείς γι' αυτό το anime; Απλά rescept! Μπορεί στην Ελλάδα να κυκλοφόρησε σε vhs και να προβλήθηκε από το Junior's TV με τον πανηλίθιο τίτλο, "Ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα" αλλά, ήταν και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα εξαιρετικό. Η ιστορία έχει να κάνει με δύο βασίλεια τα οποία, για πάνω από έναν αιώνα, βρίσκονται σε ειρήνη. Όμως κάποιοι, δεν είναι ευχαριστημένη από την κατάσταση και τελικά, καταφέρνουν να στρέψουν το ένα βασίλειο εναντίον του άλλου, παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας του ενός με την πριγκίπισσα του άλλου, είναι βαθιά ερωτευμένοι. Ο πόλεμος ξεσπάει και οι συνέπειες, θα είναι πολλές, με τον θάνατο να σκορπάει γύρω από το Δέντρο της Ζωής.
Η παραγωγή είναι των studios Idol, Kaname Productions και Studio Gallop. Το σενάριο υπογράφει ο Keisuke Fujikawa και την σκηνοθεσία ο Kunihiko Yuyama. Η ταινία έχει διάρκεια 101' και για πρώτη φορά προβλήθηκε στις 19 Ιουλίου 1986.

Nayuta:
Πιθανότατα να το θυμάστε ως "Nayuta: Το κορίτσι με το φωτοστέφανο" και μάλλον θα το είχατε δει σε vhs. H Nayuta είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι έως τη στιγμή που συναντάει ένα μικρό αγόρι τον Kiro. Ο Kiro φοράει ένα στέμμα, το jalem, το οποίο του δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Εκείνη την εποχή στην Γη υπάρχουν εξωγήινοι, οι Asando, με τη μορφή ανθρώπων οι οποίοι είναι και οι φυσικοί κάτοχοι των jalem, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μυστικός πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και asando. Όταν μια μέρα οι asando απαγάγουν τον Kiro, η Nayuta μπαίνει μέσα σε αυτόν τον πόλεμο προσπαθώντας να βρει τον Kiro και το μυστικό που βρίσκεται στο jalem.
31 Ιουλίου 1986 κυκλοφορεί αυτή η 80λεπτη OVA ταινία και γίνεται μεγάλος ντόρος, τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στην Αμερική που μεταγλωττίστηκε λίγο καιρό αργότερα στα αγγλικά.

Kin no Tori:
"Το χρυσό πουλί" ήταν μια από τις πολύ επιτυχημένες και αγαπημένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας σε vhs και αργότερα, προβλήθηκε από το Junior's TV. Βασισμένη στο παραμύθι των αδερφών Γκριμ, η ταινία αφηγείται την ιστορία των τριών γιων ενός βασιλιά που τους θέτει ως αποστολή να ανακαλύψουν, ποιος είναι ο κλέφτης του ενός και μοναδικού χρυσού μήλου που φυτρώνει κάθε βράδυ σε ένα δέντρο της αυλής. Ο μικρότερος αδερφός, ανακαλύπτει ότι ο κλέφτης δεν είναι άλλος από ένα χρυσό πουλί και όταν ο βασιλιάς πατέρας του το μαθαίνει αυτό, ζητάει να το βρει και να του το φέρει, μπλέκοντάς τον σε περιπέτειες.
Πολύ καλή παραγωγή από τους Toei Doga και Mad House, διάρκειας 52', η οποία και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 1987.

Saber Rider and the Star Sheriffs:
Ο γνωστός σε όλους "Σερίφης του διαστήματος"! Για πολλά χρόνια νόμιζα πως η σειρά ήταν αμερικάνικη. Τελικά, κάποια στιγμή ανακάλυψα πως τα πράγματα, δεν ήταν ακριβώς έτσι και πως οι περιπέτειες του Σερίφη και της παρέας του, που προσπαθούσαν με κόπο και ιδρώτα να επιβάλλουν την τάξη στον πλανήτη, είχαν καθαρά ιαπωνικές ρίζες.
Η σειρά είναι μια παραγωγή των Studio Pierrot και World Events Productions, η πρώτη για την Ιαπωνία και η δεύτερη για την Αμερική. Για να σας τα πω όσο πιο απλά γίνεται, το concept που εμείς παρακολουθήσαμε βασίζεται στην σειρά της πρώτης εταιρείας με τίτλο, "Star Musketeer Bismarck". Όταν τα δικαιώματα για την αγγλική γλώσσα αγοράστηκαν από την δεύτερη, αναδιοργάνωσαν και ξαναέγραψαν τη σειρά, προσθέτοντας μάλιστα 6 ακόμα επεισόδια. Η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου 1987 και 2 Σεπτεμβρίου 1988 μετρώντας 57 επεισόδια. Για την ιστορία, η πρωτότυπη σειρά προβλήθηκε μεταξύ 7 Οκτωβρίου 1984 και 29 Σεπτεμβρίου 1985 μετρώντας 51 επεισόδια.

Anime Sanjushi:
Οι "Τρεις Σωματοφύλακες" του δικού μας, Αλέξανδρου Δουμά, δεν αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μόνο για τον κινηματογράφο αλλά, και για τους δημιουργούς των anime. Η σειρά προβλήθηκε ολοκληρωμένη στη χώρα μας μέσω της κρατικής τηλεόρασης, του Junior's TV αλλά και άλλων, ιδιωτικών καναλιών.
Σε παραγωγή των Gakken και KORAD, η σειρά αυτή ολοκληρώθηκε έπειτα από 52 επεισόδια, τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 9 Οκτωβρίου 1987 και 17 Φεβρουαρίου 1989. Μετά την ολοκλήρωση της σειράς, και ακριβώς τον ίδιο χρόνο, κυκλοφόρησε και μια ταινία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της ιστορίας με τίτλο, "Anime Sanjūshi: Aramis no Bōken". Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να την βρει στο internet και μάλιστα, σε καλή ποιότητα. Η σειρά προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, την Ιταλία αλλά και τη Γερμανία.

Jungle Book Shōnen Mowgli:
Γνωστό σε μας ως "Βιβλίο της Ζούγκλας", το συγκεκριμένο anime, όπως πολύ καλά φαντάζεστε, βασίζεται στο πασίγνωστο, ομώνυμο μυθιστόρημα του   Rudyard Kipling και μιλάει για την ζωή του Μόγλι, ενός αγοριού που χάθηκε στη ζούγκλα και που οι γονείς του πέθαναν στην προσπάθειά τους να τον σώσουν από μια τεράστια, κακιασμένη τίγρη, και που τελικά μεγάλωσε κάτω από την προστασία μιας αγέλης λύκων, έχοντας για δασκάλους την αρκούδα Μπαλού και τον πάνθηρα Μπακίρα. Η σειρά προβλήθηκε ολοκληρωμένη τόσο στην κρατική τηλεόραση, όσο και στο Junior's Tv σε πολλές, πάρα πολλές επαναλήψεις.
Σε παραγωγή Nippon Animation, η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 2 Οκτωβρίου 1989 και 10 Οκτωβρίου 1990. Το σύνολο των επεισοδίων 52 και στην κατηγορία του, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες δουλειές.

Robin Hood no Daibōken:
Από τις αγαπημένες και πολυπαιγμένες στη χώρα μας σειρές, οι περιπέτειες του "Ρομπέν των δασών" ήταν must την δεκαετία του '90 και προβλήθηκε ολοκληρωμένη, τόσο μέσω της κρατικής τηλεόρασης, όσο και από το Junior's TV και το STAR μεταγενέστερα, με απαράδεκτη μετάφραση από τους τελευταίους.
Η παραγωγή ανήκει στα studios Tatsunoko και η σειρά ολοκληρώθηκε μετά από 52 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 29 Ιουλίου 1990 και 28 Οκτωβρίου 1992. Πέραν της Ιαπωνίας, όπου  επιτυχία της ήταν μεγάλη, προβλήθηκε και στις Η.Π.Α. όπου το κοινό την αγάπησε ιδιαίτερα.

Bōkensha - The Man was from Spain:
Ένα anime της κακιάς ώρας που η κρατική τηλεόραση, και όχι μόνο, θεώρησε ότι έπρεπε να φάμε στα μούτρα στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η σειρά ακολουθούσε τον γνωστό θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, θέλοντας να μας κάνει να ανακαλύψουμε τις περιπέτειές του και να τις ζήσουμε μαζί του. Άδικος κόπος κατά την ταπεινή μου άποψη.
Παραγωγή της Nippon Animation, αυτό το χάλι έκανε την εμφάνισή του το 1991 με 26, 25λεπτα επεισόδια που ειλικρινά, δεν έλεγαν να τελειώσουν. Παρ' όλα ταύτα προβλήθηκε με επιτυχία στην Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία αλλά και την Πολωνία.

Συνεχίζεται...

Posted on Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

26 comments

Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2013

Anime Oyako Gekijō:
Αυτό το anime αποτελούσε την χαρά του θρησκευόμενου γονιού. Κατά πάσα πιθανότητα, ήταν ένα από τα λίγα που δεν ήθελε να κάψει στην πυρά καθώς οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές, Κρις και Τζόη, μαζί με ένα χαζοχαρούμενο ρομποτάκι που κουρδιζόταν για να παίρνει μπρος, χάρη σε μια μαγική Βίβλο -ναι, καλά διαβάσατε-, ταξίδευαν πίσω στο χρόνο ζώντας οι ίδιοι τις ιστορίες που οι θρησκευτικοί μάταια προσπαθούσαν να μας χώσουν στο κεφάλι. Στην Ελλάδα παίχτηκε με δύο τίτλους οι οποίοι ήταν, "Το Σούπερ Βιβλίο" και "Κρις και Τζόη: Ταξιδιώτες του Χρόνου". Ο πρώτος χρησιμοποιήθηκε στις 2 vhs 6 επεισοδίων σύνολο που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας και ο δεύτερος, στην τηλεοπτική τους προβολή.
Την 1η Οκτωβρίου 1981 ξεκινάει να προβάλλεται η πρώτη season των 26 επεισοδίων που ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου 1982. Στην παραγωγή, οι Tatsunoko Productions και Production LOOSE. Η πρώτη αποφασίζει να συνεχίσει μόνη της το project και έτσι η σειρά αποκτά και season η οποία προβάλλεται μεταξύ 4 Απριλίου 1983 και 26 Σεπτεμβρίου 1983, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της με 26 ακόμα επεισόδια.

Ginga Hyōryū Vifam:
Γνωστό και ως "Adrift in the Pacific" ή "Δύο χρόνια διακοπές" για τη χώρα μας, η συγκεκριμένη ταινία κυκλοφόρησε σε vhs στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αργότερα παίχτηκε σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν. Μια γολέτα παλεύει με τα μανιασμένα κύματα του Ειρηνικού, με πλήρωμα και επιβάτες της μια χούφτα παιδιά ηλικίας από εφτά έως δεκαπέντε ετών. Το καράβι ναυαγεί σ'' ένα ερημονήσι, όπου αρχίζουν οι μεγάλες "διακοπές" γεμάτες κινδύνους, καθώς τα παιδιά, για να επιβιώσουν, πρέπει να δείξουν μεγάλο θάρρος και επινοητικότητα. Κυνηγούν, ψαρεύουν, στήνουν παγίδες, εξημερώνουν ζώα, καλλιεργούν τη γη. Όμως η φαρμακερή διχόνοια δηλητηριάζει την παιδική κοινότητα. Έτσι διχασμένους τους βρίσκουν οι πειρατές που αποβιβάζονται στο νησί.
Η ταινία είναι μια ακόμα παραγωγή της Toei Animation, διάρκειας 75'. Πρώτη φορά παίχτηκε στην τηλεόραση στις 22 Αυγούστου 1982 από το δίκτυο της Fuji TV ενώ προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις αραβόφωνες χώρες, την Γαλλία και την Ισπανία.

Andoromeda Sutōrīzu:
Ή αλλιώς, "Andromeda Stories"! Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε vhs αλλά, παίχτηκε και σε διάφορα κανάλια. Βασισμένη στο manga του Ryu Mitsuse που κυκλοφόρησε σε 3 τόμους μεταξύ Νοεμβρίου 1980 και 1982, οι "Ιστορίες από την Ανδρομέδα" είναι μια ταινία που μας μεταφέρει 2.200.000 έτη φωτός μακριά από την γη, στον πλανήτη Astoriath του γαλαξία της Ανδρομέδας καταφτάνει η Il, μια πολεμίστρια της οποία ο μητρικός της πλανήτης καταστράφηκε από την εξάπλωση των μηχανών υπό την καθοδήγηση της "Μητέρας Μηχανής". Στον Πλανήτη Astoriath φαίνονται όλα να είναι ειρηνικά, δυστυχώς ο καιρός της ειρήνης δεν θα κρατήσει πολύ. Η "Μητέρα μηχανή" φτάνει και σε αυτόν τον πλανήτη και οι μηχανές αρχικά κινούμενες στις σκιές, παίρνουν υπό τον έλεγχο τους τους αρχηγούς της χώρας Altail και μέσω αυτών εξαπλώνονται σε όλον τον πλανήτη, εξοντώνοντας όσους ανθρώπους τους αντισταθούν. Ο Jimsa και η Afl, δύο δίδυμα, παιδιά της Βασίλισσας Riria που χωρίστηκαν από την γέννα, μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές εξαπλώνονται και απειλούν την ύπαρξη των ανθρώπων. Κάποια στιγμή οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και έρχονται σε επαφή με μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να καταστρέψει τις μηχανές, και θεωρεί τους Jimsa και Afl ως τους ήρωες μια προφητείας που θα τους οδηγήσουν στον πόλεμο και στην νίκη ενάντια των μηχανών.
Η Toei Animation προχώρησε στην δημιουργία της ταινίας στις αρχές της δεκαετίας του '80 και κυκλοφόρησε επίσημα στις 22 Αυγούστου 1982 με διάρκεια, 85'

Ozu no Mahōtsukai:
"Ο Μάγος του Οζ" ήταν μια ταινία anime διάρκειας 78' η οποία προβλήθηκε στη χώρα μας κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80. Βασισμένη η ταινία στο ομώνυμο μυθιστόρημα του L. Frank Baum, αφηγείται την ιστορία της Dorothy από το Κάνσας, η οποία παρασύρεται μαζί με το σπιτάκι της στη χώρα του Οζ. Εκεί θα γνωρίσει το σκιάχτρο, το δειλό λιοντάρι και τον τενεκεδένιο και μαζί θα πάρουν το μονοπάτι που οδηγεί στον περιβόητο μάγο του Οζ. Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να της πει πως θα επιστρέψει στο σπίτι της αφού πρώτα, σκοτώσει την κακιά μάγισσα της Δύσης.
Σε σκηνοθεσία Fumihiko Takayama και σενάριο των Joe Hisaishi και Yuichiro Oda, τα studios Toho έβγαλαν στην αγορά την εν λόγω ταινία το 1982 η οποία προβλήθηκε σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές, η Αμερική και η Αγγλία.

Plawres Sanshiro:
Το Plawres είναι ένα παιχνίδι πάλης όπου οι παίχτες βάζουν τα ρομπότ τους, που έχουν περίπου 30 εκ. ύψος, να παλέψουν σε ένα ρινγκ. Ο κεντρικός χαρακτήρας, Sugata Sanshiro, είναι ένας Plawres παίχτης. Χρησιμοποιώντας τον plawrestler του, Juohmaru, νικάει δυνατούς αντιπάλους. Στη χώρας κυκλοφόρησα στην δεκαετία του '80 τα 6 πρώτα επεισόδια της σειράς.
Βασισμένη στο manga του Jirō Gyū, η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 5 Ιουνίου 1983 και 26 Φεβρουαρίου 1984 για λογαριασμό των Asatsu DK, Kaname Production και Toho. Το σύνολο των επεισοδίων, 37, ενώ, εκτός από την Ιαπωνία και τη χώρα μας, η σειρά προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία την ίδια περίοδο στο Hong Kong αλλά και τις αραβόφωνες χώρες.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της σειράς ήταν η μουσική της επένδυση, δια χειρός Yasushi Tsuchida, που κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί από τα καλύτερα και πιο ταιριαστά ost στο είδος.

Igano Kabamaru:
Όποιος είναι της γενιάς μου και δεν έχει δει Καμπαμαρού, μακαρονάδα, τηγανητές καραβίδες κλπ., μπορεί να επιβιβαστεί στα τρένα τώρα! Ο Καμπαμαρού είναι ένας νίντζα, ο οποίος, όταν πεθαίνει ο παππούς του Σάιζο, πηγαίνει στο Τόκιο να ζήσει με την γιαγιά του (δεν είναι πραγματική γιαγιά του, αλλά μία γυναίκα που ήταν πολύ ερωτευμένη όταν ήταν νέα με τον παππού του Καμπαμαρού). Εκεί θα συναντήσει την μοναδική εγγονή της γιαγιάς, θα παλέψει εναντίον του αντίπαλου σχολείου, θα τρέξει σε μαραθώνιο, θα σώσει τον Ινοκίσι, τον φίλο του το αγριογούρουνο από το βουνό, το οποίο το είχαν σε έναν ζωολογικό κήπο στο Τόκιο, θα υποστεί βασανιστήρια από την χοντρή νοσοκόμα και άλλα. Κάθε μήνα, έβγαινε και μια vhs. Και κάθε μήνα, ήμασταν οι πρώτοι που την νοικιάζαμε... και ξεχνούσαμε να την γυρίσουμε πίσω! Μάλιστα η σειρά προβλήθηκε και στην κρατική τηλεόραση αλλά  και στο Junior's TV αργότερα.
Βασισμένη στο manga του Yu Azuki, η σειρά γυρίστηκε για λογαριασμό της Group TAC και προβλήθηκε μεταξύ 20 Οκτωβρίου 1983 και 29 Μαρτίου 1984. Το σύνολο των επεισοδίων, 24, και μέσα από την σειρά τέθηκαν πολλά ζητήματα, πέραν της λαιμαργίας, όπως του έρωτας, της αξίας της οικογένειας, της βίας ανάμεσα στις νεολαίες σχολείων αλλά και της ομοφυλοφιλίας.

Tongari Bōshi no Memoru:
Σας θυμίζει κάτι το "Τοσοδούλια από το διάστημα"; Πολύ πιθανόν αφού η σειρά προβλήθηκε την δεκαετία του '80 στη χώρα μας από την κρατική τηλεόραση ενώ κυκλοφόρησαν αν δεν απατώμαι και 3 vhs. Η ιστορία είχε να κάνει με την Τοσοδούλα η οποία μαζί με τους φίλους της και τον παππού της, βρέθηκε εξαιτίας ενός ατυχήματος στη Γη, μην μπορώντας να γυρίσει στον πλανήτη της, ενώ παράλληλα πιάνει φιλίες με ένα γήινο, αρρωστιάρικο κορίτσι, την Μαρία. Φόβος τους; Οι γάτες!
Γνωστή και ως "Little Memole", η σειρά αυτή της Toei Animation, σε σκηνοθεσία Osamu Kasai, ολοκληρώθηκε σε 50 επεισόδια τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 3 Μαρτίου 1984 και 3 Μαρτίου 1985.
Μεγάλο must της ελληνικής έκδοσης ήταν τα τραγούδια στους τίτλους έναρξης και τέλους που, αν θέλετε το πιστεύετε, ερμηνεύτηκαν από ποιον; Τον Τζίμη Πανούση! Θεέ μου, δώσε να σωθούμε...

Bideo Senshi Rezarion:
Άλλη μια σειρά της οποίας ορισμένα επεισόδια κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας σε vhs ενώ παίχτηκαν και στο Junior's TV, της οποίας η άθλια μεταγλώττιση έγινε για μια ακόμα φορά σε studio της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στην παραγωγή συμμετείχε και διάσημος ραδιοφωνικός παραγωγός της τότε εποχής. Το story θέλει τον Takashi και τη Sarah, δύο πολύ καλούς φίλους που κατασκευάζουν παιχνίδια, να μπλέκονται με τον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και τα ραδιοκύματα. Από ένα ατύχημα, ο Takashi "ψηφιοποιείται" και μπορεί πλέον, όχι να οδηγεί κάποιο ρομπότ αλλά, να μεταμορφώνεται κατά κάποιον τρόπο ο ίδιος σε αυτό, τσακίζοντας τα μούτρα των αντιπάλων του.
Παραγωγή της Toei Animation που προβλήθηκε μεταξύ 4 Μαρτίου 1984 και 3 Φεβρουαρίου 1985, φτάνοντας αισίως τα 45 επεισόδια.

Shonen Kenia on Kadokawa:
Για κάποιον λόγο, "Το παιδί της ζούγκλας", ήταν ένα από εκείνα τα anime που ως παιδί, με τρομοκρατούσε. Πραγματικά όμως με τρομοκρατούσε... ειδικά η μουσική του επένδυση, ακόμα μου προκαλεί εφιάλτες όταν την ανακαλώ στη μνήμη μου. Η ιστορία μας ταξιδεύει στο 1941, όπου ο 11χρονος Murakami Wataru, ενώ έχει επισκεφτεί την Κένυα μαζί με τους γονείς του, βρίσκεται εν μέσω του πολέμου της Ιαπωνίας με τους Συμμάχους, χαμένος στην ζούγκλα και ζώντας επικίνδυνες περιπέτειες.
Η ταινία κυκλοφόρησε 10 Μαρτίου 1984 και είχε διάρκεια 109'. Η παραγωγή ήταν των Kadokawa Haruki Jimusho και Toei Doga και πέραν της Ιαπωνίας, είχε μεγάλη απήχηση στα αραβόφωνα κράτη.

Kaze no Tani no Naushika:
Αγαπημένη ταινία anime που στα τέλη της δεκαετίας του '80 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε dvd ενώ την δεκαετία του '90, παίχτηκε σε διάφορα, ιδιωτικά κατ' εξοχήν, τηλεοπτικά δίκτυα, με το Junior's TV να έχει προβεί στις περισσότερες επαναλήψεις. Γνωστή και ως "Nausicaä of the Valley of the Wind", η ταινία αφηγείται την ιστορία της Nausicaä, της πριγκίπισσας της Κοιλάδας των Ανέμων, η οποία μπλέκεται σε μια μάχη με την Tolmekia, ένα βασίλειο που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα αρχαίο όπλο προκειμένου να εξαλείψει μια ομάδα τεράστιων, μεταλλαγμένων εντόνων που ζουν στη ζούγκλα, κάτι που η Nausicaä δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να συμβεί. Ωραία μηνύματα σχετικά με την προστασία της φύσης και των πλασμάτων της και το δικαίωμα στη ζωή και τη διαφορετικότητα.
Μετ' αποκαλυπτική περιπέτεια φαντασίας, το σενάριο της ταινίας όπως και την σκηνοθεσία, ανέλαβε ο Hayao Miyazaki, ο οποίος υπογράφει και το ομώνυμο manga του 1982, πάνω στο οποίο βασίστηκε η παραγωγή. Η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 1984 και παρουσιάστηκε από την WWF. Η παραγωγή είναι των studios Top Craft, με την υποστήριξη της Toei Animation. Η ταινία προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αγαπήθηκε όσο λίγες ενώ κέρδισε πάρα πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Animage Anime Grand Prix για το έτος, 1984.

Voltron:
Αχ... είχα και το ρομπότ που αν είχε επιζήσει μέχρι σήμερα, μάλλον θα ήταν συλλεκτικό. Ο Voltron ήταν ένα ακόμα ρομπότ το οποίο σχηματιζόταν από την ένωση πέντε μηχανικών λιονταριών. Η ομάδα Votron είχε έναν και μοναδικό σκοπό. Να προστατέψει τον Γαλαξία από κακούς εξωγήινους εισβολείς... κλασσικά!
Άλλη μια δημιουργία της Toei Animation η οποία και προβλήθηκε μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου 1984 και 18 Νοεμβρίου 1985 με τίτλο, "Voltron: Defender of the Universe", η οποία αποτελούταν από 52 συνολικά επεισόδια. Είναι μάλιστα μία από τις λίγες σειρές που προβλήθηκε ολόκληρη και στην χώρα μας από τηλεοπτικό κανάλι ενώ εύκολα μπορούσες να βρεις τα επεισόδια και στο video club της γειτονιάς σου.
Υπήρξε και season, σαφώς διαφοροποιημένη, αποτελούμενη από επίσης 52 επεισόδια και τίτλο, "Vehicle Voltron (Voltron of the Near Universe)" ενώ υπήρξε και αμερικάνικη έκδοση, ωςseason και καλά, αποτελούμενη από 20 επεισόδια, βασισμένη στην φιλοσοφία και τον σχεδιασμό της 1ης season.

Robotech:
Γνωστά και ως "Macross". Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε vhs, όχι ολοκληρωμένη φυσικά, ενώ διάφορα κανάλια, ανάμεσα σε αυτά και το Junior's TV, προέβησαν στην αναμετάδοσή τους. Το concept της σειράς ήθελε τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν ένα διαλυμένο διαστημόπλοιο και αυτό να αποτελεί την αρχή μιας μάχης, ανάμεσα στους εξωγήινους εισβολείς Zentraedi, με τους ανθρώπους οι οποίοι και χρησιμοποιούσαν για να μάχονται κάτι αεροπλάνα που μεταμορφώνονταν κατά συνθήκες σε ρομπότ.
Το συγκεκριμένο mecha anime δεν είναι καθαρά Ιαπωνική παραγωγή αλλά, Ιαπωνο-αμερικάνικη και ολοκληρώθηκε έπειτα από 3 seasons. Η πρώτη, είχε τίτλο "Robotech: The Macross Saga" και προβλήθηκε μεταξύ 4 Μαρτίου 1985 και 22 Απριλίου 1985, με 36 επεισόδια. Η δεύτερη, είχε τίτλο "Robotech: The Masters", προβλήθηκε μεταξύ 23 Απριλίου 1985 και 24 Μαΐου 1985, με 24 επεισόδια. Η τρίτη και τελευταία, είχε τίτλο "Robotech: The New Generation", προβλήθηκε μεταξύ 27 Μαΐου 1985 και 28 Ιουνίου 1985, με 25 επεισόδια. 1η Μαρτίου 1985, κυκλοφόρησε και μια ταινία βασισμένη στο anime, διάρκειας 73' με τίτλο, "Codename: Robotech". Τα studios που ανέλαβαν την παραγωγή ήταν τα Harmony Gold USA και Tatsunoko.

Hai! Step Jun:
Δεν είμαι σίγουρη πως ακριβώς προβλήθηκε αυτή η σειρά στην Ελλάδα. Γνωστή ως "Στεπ Τζουν", σίγουρα κυκλοφόρησε αρκετά επεισόδια σε vhs και άλλα τόσα, μεταδόθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια. Έχω την αίσθηση πως ποτέ δεν την είδαμε ολοκληρωμένη, κάτι που μάλλον ήταν ευχάριστο για τα αγόρια της τότε εποχής, που δεν άντεχαν τον έρωτας της Τζουν για τον Μάριο, ή τα νευρωτικά της ρομποτάκια, Ρομποτάκο και Ρομποτάκα, ούτε κάποια άλλη από τις ευφάνταστες δημιουργίες της.
Παραγωγή της Toei Animation, η σειρά ολοκληρώθηκε σε 45 επεισόδια, τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 10 Μαρτίου 1985 και 12 Ιανουαρίου 1986.

Συνεχίζεται...

Posted on Τετάρτη, Μαρτίου 27, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

21 comments

Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013


Chōdenji Machine Voltes V:
Σίγουρα όσοι είστε της γενιάς μου θα το θυμάστε ως "Voltus V", με μερικές vhs να κυκλοφορούν στα video clubs και κάποια επεισόδια, να έχουν προβληθεί στην τηλεόραση. Αλλά ακόμα κι αν δεν θυμάστε αυτό, σίγουρα θυμάστε τους τίτλους αρχής, με την φοβερή μουσική και τα πέντε μηχανοκίνητα που ενώνονταν σε ένα ρομπότ που αντιμετώπιζε εξωγήινες εισβολές από την Boazanian Star Empire.
Οι Toei Company και Nippon Sunrise, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας προσφέρουν το εν λόγω anime, δημιούργημα του  Saburo Yatsude και σε σκηνοθεσία Tadao Nagahama, μεταξύ 4 Ιουνίου 1977 και 25 Μαρτίου 1978, το οποίο αποτελούνταν από 40 συνολικά επεισόδια, φροντίζοντας να μας καθηλώσουν από το πρώτο κι όλας επεισόδιο με τρομακτικές σκηνές, που ακόμα υπάρχουν στο μυαλό μου.

Arrow Emblem: Hawk of the Grand Prix:
Γνωστή ως "Γκραν Πρι" στη χώρα μας, η σειρά αυτή κυκλοφόρησε σε 8 vhs, 2 επεισοδίων η κάθε μία, ενώ τα επεισόδια είχαν μεταδοθεί και στην τηλεόραση από διάφορα κανάλια κατά περιόδους. Το story είχε να κάνει με έναν πωρωμένο ραλίστα, που ήθελε να γίνει το παγκόσμιο αστέρι στους αγώνες αυτοκινήτων κι εμείς, τον ακολουθούμε από τουρνουά σε τουρνουά, βλέποντάς τον να κυνηγάει το όνειρό του.
Αυτή η σειρά της Toei Animation χαρακτηρίστηκε ως δραματική και προβλήθηκε μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου 1977 και 31 Αυγούστου 1978 ενώ ολοκληρώθηκε έπειτα από 44 επεισόδια.

Captain Harlock:
Είχα αρκετούς εφιάλτες εξαιτίας του πειρατή του διαστήματος ως παιδί και αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι μετρήσαμε πολλούς θανάτους, παρά το γεγονός ότι η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ ολοκληρωμένη στη χώρα μας. Ο Captain Harlock λοιπόν, είναι επικηρυγμένος πειρατής του διαστήματος ο οποίος δεν μάχεται για το κοινό καλό αλλά, για κάτι που υπάρχει βαθιά στην καρδιά του. Έτσι δήλωνε τουλάχιστον...
Αν και είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1953 στο "Adventures of a Honeybee" ως πρωταγωνιστής στην δικιά του ιστορία εμφανίστηκε το 1977 στο manga "Space Pirate Captain Harlock" του Leiji Matsumoto. Ένα χρόνο αργότερα, η Toei Animation ξεκινάει το δικό της project που μέτρησε 42 επεισόδια τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 17 Μαρτίου 1978 και 13 Φεβρουαρίου 1979. Τα πρώτα 30 επεισόδια έφεραν την υπογραφή του Haruya Yamazaki ενώ τα υπόλοιπα 12, του Shozo Uehara.
Το 1982, η Toei, επαναφέρει τον Captain Harlock στην σειρά, "Arcadia of My Youth: Endless Orbit SSX" που αποτελούνταν από 22 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 13 Οκτωβρίου 1982 και 30 Μαρτίου 1983, αλλά και στην ταινία, "Arcadia of My Youth" η οποία προβλήθηκε και στην χώρα μας.

Mitsubachi Māya no Bōken:
Ας μου πει κάποιος πως δεν είμαι η μοναδική ψυχανώμαλη στον κόσμο που μισούσε τη "Μάγια τη μέλισσα" και τον φίλο της τον Βίλι. Μπορεί η κρατική τηλεόραση να θεώρησε χαριτωμένο το concept και να το φάγαμε όλο στη μάπα όμως, δεν ήταν καθόλου χαριτωμένο να μας ντύνουν σαν σιχαμερά ζουζούνια με κεραίες τις απόκριες επειδή η Μάγια, δεν έλεγε να βάλει τον κώλο της κάτω και να κάτσει σε ησυχία στο μελίσσι της.
Αρχικά μας βασάνισε η Nippon Animation με 52 επεισόδια που παίχτηκαν μεταξύ 1 Απριλίου 1975 και 20 Απριλίου 1976, για να ακολουθήσουν οι Wako Productions και Apollo Film Wien με άλλα 52 επεισόδια το διάστημα μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου 1979 και 13 Σεπτεμβρίου 1980.

Tatsu no ko Taro:
"Τάρο ο Γιος της Δράκαινας"! Ποιο παιδί της γενιάς μου δεν έχει αυτή την ταινία, τουλάχιστον 300 φορές; Τεμπέλης και εγωιστής ο Τάρο του αρέσει να τρώει, να κοιμάται και να παίζει με τα ζώα. Μια μέρα ένας μάγος εμφανίζεται και του δίνει ένα μαγικό φίλτρο. Με αυτό το φίλτρο αποκτά την δύναμη όσο εκατό ανδρών αλλά μπορεί να την χρησιμοποιήσει μονάχα όταν βοηθάει τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και που στο τέλος, θα καταλήξει να μάθει ποιος πραγματικά είναι και από που προέρχεται.
Η ταινία είναι βασισμένη στη νουβέλα "Taro, the Dragon Boy" του Miyoko Matsutani και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην τηλεόραση ως show με κούκλες, το 1966. Ο ίδιος ο Matsutani, έγραψε το σενάριο της ταινίας την οποία η Toei Animation, έβγαλε στην αγορά στις 17 Μαρτίου 1979 και είχε διάρκεια, 79'. Η καταπληκτική μουσική της υπέροχης αυτής και γεμάτη νοήματα ταινίας είναι του Riichiro Manabe.

Za Urutoraman:
Δεν ξέρω αν θυμάστε τον Ultraman. Αν τον θυμάστε πάντως, σίγουρα θα έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό σας η μεταγλώττιση αυτής της σειράς από την οποία κυκλοφόρησαν μόλις 2 vhs στη χώρα μας. Για ποιον λόγο; Μα φυσικά γιατί, η μεταγλώττιση είχε γίνει σε studio της Θεσσαλονίκης, από ντόπιους, και το λα-λα-λα πήγαινε σύννεφο. Ο Ultraman ήταν ένας τύπος από το διάστημα που εμφανίστηκε σε έναν γήινο δίνοντάς του ένα αστέρι με ξεχωριστές δυνάμεις. Χρησιμοποιώντας το, γινόταν ο ίδιος Ultraman και αντιμετώπιζε τα εκάστοτε τέρατα. Χαρακτηριστικό της σειράς ήταν το γεγονός ότι ο ήρωας, ήταν σαν να λειτουργούσε με μπαταρία με απόθεμα ενέργειας που όταν έφτανε στο τέλος της, έδινε σήμα μέσω του αστεριού που αναβόσβηνε. Φυσικά, έστω και τελευταία στιγμή, έβγαζε το φίδι από την τρύπα.
Η εν λόγω σειρά ήταν συμπαραγωγή των Tsuburaya Production και Tokyo Broadcasting System και γυρίστηκε στα studios Nippon Sunrise και ενταζόταν στη γενικότερη σειρά Ultra Series, αποτελώντας την εκδοχή της. Το σύνολο των επεισοδίων ήταν 50 και προβλήθηκαν μεταξύ 4 Απριλίου 1979 και 26 Μαρτίου 1980. Κάποιοι από εσάς σίγουρα θα θυμάστε και το αντίστοιχο πρόγραμμα που όμως, δεν ήταν anime αλλά, show με κούκλες και προβλήθηκε τα έτη 1966-1967.

Daikyouryu Monogatari:
Μην τολμήσει κανείς να πει κουβέντα για το "Στην εποχή των Δεινοσαύρων" γιατί θα του φάω το λαρύγγι. Από τα λατρεμένα anime που είχα λιώσει πολλές vhs για να το βλέπω ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να κοντεύουμε να μας απαγορεύσουν την είσοδο και την ενοικίαση. Τρία παιδιά, μεταφέρονται με διαστημικό τρόπο πίσω στον χρόνο. Επιστρέφουν στην εποχή των δεινοσαύρων ζώντας τα πρώτα στάδια της ζωής τους μέχρι την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους. Διδακτικό, τρομακτικό, θλιβερό, ήταν ένα anime που είχα κλάψει πολύ! Ο θάνατος του Ψου, ενός μικρού μπλε τρικέρατου, ακόμα με στοιχειώνει όπως και εκείνος ο Τυρανόσαυρος που δεν έλεγε, κακό ψόφο να ΄χει.
Η Toei Animation κάνει για μια ακόμη φορά τα μαγικά της και έτσι, 7 Οκτωβρίου 1979 προβάλλεται για πρώτη φορά η 71' ταινία, που σημάδεψε τα παιδικά μου χρόνια όσο λίγες.

Uchū Kūbo Burū Noa:
Άλλη μια σειρά επεισόδια της οποίας κυκλοφόρησαν σε vhs αλλά και προβλήθηκαν μέσω του Junior's TV, το "Υποβρύχιο Κεραυνός". Το έτος 2052 όλα τα έθνη ευημερούσαν και ειρήνη βασίλευε στον κόσμο, ώσπου μια φυλή εξωγήινων καταφτάνει στη γη με ένα γιγαντιαίο διαστημόπλοιο, το Άστρο του Τρόμου το οποίο μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, προκαλώντας τεράστιες φυσικές καταστροφές πάνω στον πλανήτη. Οι εξωγήινοι έχουν σκοπό να αποικήσουν τη γη και να εξοντώσουν όσους ανθρώπους έχουν απομείνει. Η μόνη σωτηρία της Γης είναι ένα άκρως απόρρητο όπλο, ένα υπερσκάφος με το όνομα Υποβρύχιο Κεραυνός, το οποίο όμως δεν είναι πλήρως εξοπλισμένο. Η μηχανή που θα το επέτρεπε να γίνει διαστημόπλοιο, βρισκόταν υπό κατασκευή στο ερευνητικό κέντρο Ν9 στις Βερμούδες. Έτσι ξεκινά το ταξίδι του στους ωκεανούς της γης με προορισμό τις Βερμούδες, πολεμώντας ωστόσο τους εξωγήινους, καταστρέφει τις βάσεις τους και ανακαλύπτοντας τα μυστικά τους.
Η σειρά ολοκληρώθηκε σε μόλις 24 επεισόδια τα οποία προβλήθηκαν μεταξύ 13 Οκτωβρίου 1979 και 30 Μαρτίου 1980, χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρ' όλα ταύτα, παίχτηκε στον Καναδά από τοπικό δίκτυο όπου και είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Στην παραγωγή, η Office Academy.

Lalabel:
Καθαρά κοριτσίστικη σειρά με πρωταγωνίστρια μια νεαρή μάγισσα που από τον μαγικό κόσμο βρέθηκε κατά λάθος στον κόσμο των ανθρώπων. Μην έχοντας τρόπο να γυρίσει πίσω, υιοθετείται από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και χάρη στις μαγικές της δυνάμεις μπλέκει σε απίστευτες καταστάσεις από τις οποίες πάντα, καταφέρνει να ξεμπλέξει. Κυκλοφόρησαν στη χώρα μας 3-4 vhs και αργότερα τα επεισόδια προβλήθηκαν σε διάφορα κανάλια.
Η σειρά είναι παραγωγή της Toei Animation και ξεκίνησε να προβάλλεται στις 15 Φεβρουαρίου 1980 ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 27 Φεβρουαρίου 1981, έπειτα από 49 επεισόδια.

Hashire Melos!:
Γνωστή σε μας ως "Οι δύο φίλοι", η ταινία αυτή ταιριάζει πολύ στην κουλτούρα μας καθώς η ιστορία που αφηγείται, διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα. Το story θέλει τον Melos να συλλαμβάνεται και να καταδικάζεται σε θάνατο, άδικα φυσικά, και τον φίλο του Selinae να δέχεται να πάρει τη θέση του για τρεις μέρες, μέχρι την προγραμματισμένη μέρα και ώρα της εκτέλεσής του, έτσι ώστε να μπορέσει ο φίλος του να παραστεί στο γάμο της αδερφής του. Τα ταξίδι ξεκινάει, ο Melos περνάει του Χριστού τα πάθη αλλά τελικά, επιστρέφει στην ώρα του αποδεικνύοντας στον βασιλιά κι εμάς πως η φιλία δεν γνωρίζει σύνορα κι εμπόδια.
Η ταινία που εμείς ξέρουμε, βασισμένη στην ιστορία μικρού μήκους του Osamu Dazai με τίτλο, "Run, Melos!" της δεκαετίας του '40, κυκλοφόρησε στις 7 Φεβρουαρίου 1981 από την Toei Animation και είχε διάρκεια 68', σε σενάριο Keinosuke Uekusa. Στις 25 Ιουλίου 1992 η Toei, ξαναγυρίζει την ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία αυτή τη φορά, Masaaki Osumi, μεγαλώνοντας και την διάρκεια που έφτανε τα 107'.

Hello! Sandybell:
Τα κορίτσια της παρέας, πολύ πιθανόν να θυμούνται την "Σάντυμπελ" καθώς η εν λόγω σειρά, όχι μόνο είχε προβληθεί στην τηλεόραση αλλά, κυκλοφόρησε ολοκληρωμένη και σε vhs. Απίστευτο, το ξέρω, και όμως αληθινό. Η Σάντυμπελ είναι ένα χαρούμενο κορίτσι, με χαρακτηριστικά κοτσιδάκια με διάφορους φιόγκους, που ζει στην επαρχία μαζί με τον πατέρα της, μέχρι που ανακαλύπτει πως δεν είναι δικό του παιδί. Ο πατέρας της πεθαίνει κι εκείνη, αφήνει το σπίτι της στην Σκοτία για να βρεθεί στο Λονδίνο, όπου θέλει να γίνει δημοσιογράφος και παράλληλα, να ανακαλύψει τι απέγινε η μητέρα της που χάθηκε σε ένα ναυάγιο πριν από 16 χρόνια.
Πίσω από την παραγωγή της σειράς βρίσκεται η Toei Animation και προβλήθηκε μεταξύ 6 Μαρτίου 1981 και 26 Φεβρουαρίου 1982, όπου και ολοκληρώθηκε έπειτα από 47 επεισόδια και σε αντίθεση με την "Candy-Candy", όλα ήταν μέλι-γάλα.

Sekai Meisaku Dowa Hakucho no Mizumi:
Η γνωστή σε όλους μας ιστορία της "Λίμνης των κύκνων", εμπνευσμένη από το μπαλέτο του Pyotr Tchaikovsky. Μια ταινία που όχι μόνο είδαμε σε vhs τη δεκαετία το '80 πάμπολλες φορές αλλά, μεταδόθηκε από κάθε κανάλι που μπορείτε να σκεφτείτε. Η ιστορία της πριγκίπισσας Οντέντ είναι γνωστή και η μουσική, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας.
Η Toei Animations κυκλοφόρησε την ταινία για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 1981 για την Ιαπωνία ενώ στις Η.Π.Α., κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους. Το σενάριο είναι του Hirokazu Fuse και η διάρκειά του, 72'.


Συνεχίζεται...

Posted on Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

17 comments

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2013

Πάρα πολλά είναι τα anime που έχουν έρθει και στην χώρα μας, είτε ως vhs την δεκαετία του '80, είτε ως τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν στην πρωινή ζώνη διαφόρων καναλιών. Δυστυχώς, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, λίγες είναι οι σειρές εκείνες που μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε μεταγλωττισμένες, ολοκληρωμένες, και όχι 5-6 επεισόδια. Στην δεύτερη περίπτωση, ήμασταν κάπως πιο τυχεροί... Σε αυτό το post λοιπόν θα παρουσιάσουμε συνοπτικά ορισμένα anime τα οποία σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια, ακολουθώντας χρονολογική σειρά, ανάλογα με το πότε προβλήθηκαν στην Ιαπωνία. Αν ξεχάσω κάποιο στο οποίο είχατε αδυναμία, μην με κράξετε... που να τα θυμάμαι όλα;

Ribon no Kishi:
"Η Πριγκίπισσα Ιππότης" όπως ονομάστηκε η σειρά στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ζωή της Πριγκίπισσας Sapphire η οποία μεγάλωσε σαν αγόρι ώστε να μπορέσει κάποια ημέρα να κληρονομήσει το βασίλειο του πατέρα της. Με τη βοήθεια του φίλου της Choppy μεταμφιέζεται στον μασκοφόρο Ιππότη Φάντασμα όπου και μάχεται για την υπεράσπιση του καλού. Στην εξέλιξη της σειρά βλέπουμε τις προσπάθειες των κακών να αποκαλύψουν ότι στην πραγματικότητα ο πρίγκιπας είναι κορίτσι. Η σειρά προβλήθηκε στη χώρα μας ολοκληρωμένη, τόσο μέσω της κρατικής τηλεόρασης, όσο και από το Junior's TV αργότερα.
Η σειρά βασίστηκε στο ομώνυμο manga του Osamu Tezuka. Για την παραγωγή της συνεργάστηκαν δύο studios της τότε εποχής, τα Tezuka Productions και Mushi Production. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Απριλίου 1967 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 52 επεισόδια στις 7 Απριλίου 1968.

Nagagutsu o Haita Neko:
Γνωστό κυρίως ως "Puss in boots", αυτή χαζοχαρούμενη ταινία κυκλοφόρησε σε vhs και αρκετά αργότερα, προβλήθηκε και από διάφορα κανάλια. Θεωρείται από τις κλασσικές ιαπωνικές ταινίες του είδους και ουσιαστικά, είναι μια εκδοχή του παραμυθιού του Παπουτσωμένου Γάτου. Φυσικά η αισθητική, είναι εξαιρετικά παλαιωμένη όμως μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να έχει fans.
Η Toei Animation πρωτοκυκλοφόρησε αυτή την ταινία, διάρκειας 80', στις 18 Μαρτίου 1969 και αυτή είναι και η έκδοση που έφτασε στη χώρα μας. Στις 18 Μαρτίου 1972 προχώρησε σε ένα remake 52' όπως και στις 20 Μαρτίου 1976, με ένα ακόμα, διάρκειας 69'.

Umi no Toriton:
Στη χώρα μας γνωστός ως "Τρίτον, ο ήρωας της θάλασσας". Αυτό το anime με είχε καταστρέψει... 3 vhs κυκλοφόρησαν αλλά μην μου ζητήσετε να σας πω πόσα επεισόδια ήταν καθώς, η περίπτωση του Τρίτον, είναι ιδιαίτερη. Οι vhs, δεν ακολουθούν συγκεκριμένα επεισόδια της πρωτότυπης σειράς αλλά, έχουν κόψει κι έχουν ράψει στα μέτρα τους, ενδιάμεσα επεισόδια δημιουργώντας ουσιαστικά 3 ταινίες που αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία. Να τονίσω βέβαια σε αυτό το σημείο πως η αρχή, που είναι το πρώτο επεισόδιο, βρίσκεται στο τέλος της 3ης vhs. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
Γνωστή και ως "Triton of the Sea", η σειρά βασίστηκε στο manga του Osamu Tezuka ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Yoshiyuki Tomino για λογαριασμό της Animation Staff Room. Η σειρά αποτελούταν από συνολικά 27 επεισόδια και μιλούσε για την ιστορία του Τρίτον, του μοναδικού ζωντανού απόγονου της γενιάς των Τριτώνων που αφάνισαν οι Ποσειδώνες, οι δικτάτορες της θάλασσας. Η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 1 Απριλίου και 30 Σεπτεμβρίου 1972 ενώ η Toei Animation, μπήκε σφήνα το 1979 και κυκλοφόρησε μια ταινία, βασισμένη στο anime.
Πολύ καλό concept, με υπέροχη μουσική επένδυση που ακόμα σιγοτραγουδάω μερικές φορές, έστω κι αν η μάνα μου χάρισε όταν μεγάλωσε το ορειχάλκινο μαχαίρι που με τόσο κόπο, είχαν βρει να μου αγοράσουν κάποτε με τον πατέρα μου. Να με δείτε με κόκκινη μπέρτα να παριστάνω τον Τρίτον, να γελάτε μια βδομάδα...

Kerokko Demetan:
Εμείς το αποκαλούσαμε Τζόναθαν, η σειρά όμως κυκλοφόρησε στη χώρα μας ως "Ο γενναίος βάτραχος". Βασικά, δεν παίχτηκε ολόκληρη η σειρά αλλά αντίθετα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, προτίμησαν να κόψουν και να ράψουν τα επεισόδια με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα σε 1 vhs, να μας πασάρουν ολόκληρη την ιστορία. Τραυματική εμπειρία... τι ξύλο είχε φάει αυτό το καημένο το βατραχάκι, δεν περιγράφεται. Όλο κλάμα και κακό το story με ένα κωλόψαρο, να τρομοκρατεί όλο τον αμφίβιο πληθυσμό της Γαλάζιας Λίμνης.
Στην παραγωγή βρισκόταν η Tatsunoko Productions και η σειρά ολοκληρώθηκε έπειτα από 39 επεισόδια, τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 2 Ιανουαρίου 1973 και 25 Σεπτεμβρίου 1973.

Panda no Daibōken:
Αγαπημένη ταινία που την βλέπαμε και την ξαναβλέπαμε, τόσο σε vhs, όσο και στην τηλεόραση καθώς, δεν ήταν λίγες οι φορές που κάθε κανάλι που σεβόταν τον εαυτό του και τις παιδικές του σειρές, το είχε προβάλλει, το "Πάντα, το χαρούμενο αρκουδάκι" όπως μεταφράστηκε έχει ένα story, απλό και διδακτικό... Ο γιος της Βασίλισσας των Αρκούδων που θα γινόταν Πρίγκιπας, προς μεγάλη έκπληξη όλων, ήταν ένα μικρό πάντα. Η Μεγάλη Αρκούδα που ήθελε κι αυτή να γίνει Πρίγκιπας, υποχρέωσε το μικρό πάντα να περάσει μια δοκιμασία και το μικρό πάντα που δεν τα κατάφερε, διώχτηκε από το Βασίλειο. Ύστερα, όμως, από πολλές περιπέτειες, κατόρθωσε να ξαναγυρίσει και να διεκδικήσει το θρόνο.
Γνωστό και ως "The Panda's Great Adventures", η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου του 1973 και αγαπήθηκε αμέσως από τον κόσμο. Φυσικά, στην παραγωγή της 53λεπτης αυτής ταινίας, βρισκόταν η αγαπημένη Toei Animation. 

Getter Robo:
Αγαπημένη σειρά που στην χώρα μας κυκλοφόρησαν 2 vhs της πρώτης season, 6 επεισόδια σύνολο, και άλλη μία της δεύτερης, 3 επεισόδια σύνολο. Το story της σειράς θέλει 3 ιπτάμενες μηχανές να ενώνονται σε 3 διαφορετικούς σχηματισμούς, δημιουργώντας αντίστοιχα 3 διαφορετικά ρομπότ με διαφορετικές ικανότητες μάχης. Στην πρώτη season οι τρεις χειριστές, ήρθαν αντιμέτωποι με την Αυτοκρατορία των Δεινοσαύρων που έστελνε στη Γη μηχανικά τέρατα Δεινοσαύρους για να την κατακτήσουν ενώ στη δεύτερη, αντιμετώπισαν δαίμονες από το διάστημα.
Βασισμένη στο ομώνυμο manga του Ken Ishikawa σε παραγωγή Toei Animation, η πρώτη season του anime προβλήθηκε από την Fuji TV μεταξύ 4 Απριλίου 1974 και 8 Μαΐου 1975, μετρώντας συνολικά 51 επεισόδια, ενώ η δεύτερη μεταξύ 15 Μαΐου 1975 και 25 Μαρτίου 1976 μετρώντας 39 επεισόδια, με την διαφορά ότι ο Ken Ishikawa συνεργάστηκε αυτή τη φορά με τον Go Nagai.

Manga Nippon Mukashi Banashi:
Τα "Παλιά Γιαπωνέζικα παραμύθια", αν και δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα μας, αγαπήθηκαν παρά την σουρεαλιστική του φύση, από τα παιδιά της γενιάς μου. Η σειρά κυκλοφορούσε σε vhs και σίγουρα, είχε προβληθεί μέσω του Junior's Tv.
Στο αέρα βγήκε στις 7 Ιανουαρίου 1975 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 12 επεισόδια στις 25 Μαρτίου 1975. Στις 19 Οκτωβρίου 1995, η σειρά επανέρχεται και έτσι, έφτασε να ξεπεράσει τα 1400 επεισόδια. Η παραγωγή έγινε σε συνεργασία των Ai Kikaku Center, Group TAC (I) και Mainichi Broadcasting System (MBS).

Candy-Candy:
Τι να πω για την Candy; Μια σειρά η οποία προβλήθηκε στην χώρα μας από την κρατική τηλεόραση την δεκαετία του '80, ενώ κυκλοφόρησαν και ορισμένα επεισόδια σε vhs, μεγάλωσε γενιές και γενιές και μας έκανε να πλαντάξουμε στο κλάμα. Η Candy είναι ένα χαμογελαστό κορίτσι που μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο της Πόνυ, για να υιοθετηθεί αργότερα από την οικογένεια Ardlay, στα χέρια της οποία πέρασε του Χριστού τα πάθη, μέχρι να ξεκινήσει το ταξίδι της ζωής της που έκρυβε έρωτες, εκπλήξεις, απογοητεύσεις, θανάτους και δάκρυα... πολλά δάκρυα!
Η Candy πρωτοεμφανίστηκε τον Απρίλιο του 1975, μέσα από την νουβέλα της Kyoko Mizuki. Λίγο αργότερα, συνεργάζεται με την σχεδιάστρια Yumiko Igarashi και η Candy μεταμορφώνεται σε manga που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nakayoshi. Η Toei Animation, δεν αργεί να καταλάβει πως η υπόθεση έχει πολύ ψωμί για εκείνη, και μεταμορφώνει την Candy σε ένα από τα πιο επιτυχημένα anime, το οποίο προβλήθηκε μεταξύ 1 Οκτωβρίου 1976 και 2 Φεβρουαρίου 1979, απαριθμώντας 115 επεισόδια.

UFO Robot Grendizer:
Αυτό που θέλω για να πω γι' αυτή τη σειρά είναι πως, την λάτρευα και η φωνή του Γιώργου Βασιλείου ως Daisuke με στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Ήταν μεγάλη πληγή για μένα το γεγονός πως στην χώρα μας κυκλοφόρησαν μόνο 2 vhs, 6 επεισόδια σύνολο και χρειάστηκε να φτάσω στην ηλικία των 23 και να σκάσω 300€ προκειμένου να αποκτήσω ολόκληρη την σειρά και να μάθω τι έγινε παρακάτω.
Αρχικά η σειρά κυκλοφόρησε ως manga για χειρός Go Nagai και αργότερα γυρίστηκε το anime βασισμένο σε αυτά από την Toei Animation, το οποίο και προβλήθηκε στην Ιαπωνία από 5 Οκτωβρίου 1975 μέχρι και 27 Φεβρουαρίου 1977, μετρώντας συνολικά 74 επεισόδια. Η σειρά αυτή θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες στην κατηγορία των mecha και εκτός από την Αμερική και τον Καναδά, είχε μεγάλη απήχηση στην Γαλλία που προβλήθηκε με τον τίτλο "Goldorak", στην Ιταλία όπου προβλήθηκε με τον τίτλο "Goldrake" αλλά και στις αραβόφωνες χώρες.
Στη χώρα μας κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Δούκας Φλιντ" και το story της σειράς έχει να κάνει με τον Daisuke, τον Δούκα Φλιντ αλλιώς, ο οποίος είναι ο μοναδικός επιζών του πλανήτη Φλιντ, έπειτα από την επίθεση των Vega. Οι Vega λοιπόν αποφασίζουν κάποια στιγμή να επιτεθούν και να κατακτήσουν τη Γη όμως ο Daisuke, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει την ιστορία να επαναληφθεί. Έτσι, θέτει σε λειτουργία το Grendizer για να τους αντιμετωπίσει.

Manga Sekai Mukashi Banashi:
Χαριτωμένη σειρά της οποίας σκοπός ήταν να μεταφέρει στη μικρή οθόνη, όλα τα κλασσικά παραμύθια μέσα από μικρά επεισοδιάκια που περιείχαν αν δεν κάνω λάθος, 3 ιστορίες κάθε φορά. Στη χώρα μας κυκλοφόρησαν νομίζω 2 vhs και κάποια τηλεοπτικά κανάλια τις αναμετέδωσαν.
Παραγωγή των DAX International και Madhouse Studios, η σειρά αποτελούνταν από 241 επεισόδια και ξεκίνησε να προβάλλεται στις 7 Οκτωβρίου του 1976 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 28 Μαρτίου 1979. Στα διάφορα sites που μπορείτε να τα βρείτε στα ιαπωνικά, έχουν διασωθεί περίπου τα μισά επεισόδια.

Jetter Mars:
Στην χώρα μας κυκλοφόρησαν 3 vhs της σειράς αυτής, με 2 επεισόδια η κάθε μία. Ο Mars είναι ένα χαριτωμένο ανθρωποειδές το οποίο κατασκευάστηκε με σκοπό να γίνει ο απόλυτος πολεμιστής, έστω κι αν αποδεικνύεται ότι έχει ανθρώπινες ευαισθησίες. Από τα χαριτωμένα anime το οποίο υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται το 2013! Αναρωτιέμαι πόσο μακρινό φαινόταν αυτό το έτος στους Ιάπωνες την δεκαετία του '70. Περιττό να αναφέρω ότι τα 6 αυτά επεισόδια έριξα πολύ κλάμα ως παιδί.
Η σειρά είναι βασισμένη στο manga του Osamu Tezuka και ολοκληρώθηκε σε 27 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 3 Φεβρουαρίου 1977 και 15 Σεπτεμβρίου 1977. Αρχικά, σκοπός του Tezuka ήταν να δημιουργήσει ένα remake της πολύ επιτυχημένης δικιάς του πάλι σειράς manga, "Tetsuwan Atom", την οποία ίσως γνωρίζετε από την anime μεταφορά της γνωστή ως "Astro Boy", όμως τελικά, δεν του βγήκε και έτσι, είχαμε το "Jetter Mars". Περιττό νομίζω να αναφέρω ότι πίσω από το anime βρισκόταν για μια ακόμα φορά η Toei Animation.

Sekai meisaku dowa: Hakuchou no ouji:
"Το δάσος των κύκνων" αποτελεί ένα από τα πλέον κλασσικά παραμύθια και αφηγείται την ιστορία μιας πριγκίπισσας η οποία πρέπει να πλέξει 6 γιλέκα, φτιαγμένα από τσουκνίδες, χωρίς να μιλήσει μέχρι να τελειώσει το έργο της, προκειμένου να απελευθερώσει τα αδέρφια της από τα μάγια μιας κακιά μάγισσας που του έκανε να μεταμορφώνονται για το μισό του χρόνου, σε κύκνους.
Παραγωγή της Toei Animation η οποία και έκανε την εμφάνισή της στις 19 Μαρτίου 1977 με διάρκεια, 62' και που όλοι μας έχουμε δει, είτε το αγαπήσαμε είτε το μισήσαμε.

Συνεχίζεται...

Posted on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

20 comments