Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου ζούσε η Ελενίτσα, ένα όμορφο και χαμογελαστό κοριτσάκι που δεν αγαπούσε ιδιαίτερα το φαγητό.
"Έλα, Ελενίτσα μου, φάε λίγο τυράκι" της έλεγε η μαμά της.
"Δεν θέλω, μυρίζει".
"Φάε λίγο γιαουρτάκι τότε".
"Δεν θέλω, ξινίζει".
"Ελενίτσα, φάε λίγο σταφυλάκι".
"Δεν θέλω, έχει κουκούτσια" απαντούσε εκείνη, έχοντας πάντα έτοιμη μια δικαιολογία.
"Πρόσεχε, Ελενίτσα, αν συνεχίσεις έτσι, καμιά ώρα θα σε πάρει ο αέρας!" της είπε σε μια στιγμή απόγνωσης η μαμά της.
Κάπως έτσι άρχισε η περιπέτεια της Ελενίτσας που αντί να μεγαλώνει, μίκραινε.
Μια μέρα, ο αέρας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και μαζί του την Ελενίτσα σε ένα μοναδικό ταξίδι, γεμάτο... μπελάδες, για την ακρίβεια, ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες.

Προσωπική άποψη:
Την Κάκια Ξύδη την γνώρισα πριν από 3 περίπου χρόνια, χάρη στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και περίπου πριν 1,5 χρόνο, είχα τη χαρά να την συναντήσω από κοντά και να διαπιστώσω, όχι μόνο ότι είμαστε γειτόνισσες, αλλά ότι είναι ένας γλυκύτατος και δοτικός άνθρωπος. Λίγο αργότερα, ανακάλυψα και την συγγραφική της πένα η οποία, ταξιδεύοντάς μας και θυμίζοντάς μας παράλληλα, άλλες εποχές, διακρίνεται από μια ιδιαίτερη δυναμική όσον αφορά την αποτύπωση της γυναικείας φύσης και του πως αυτή μπορεί να παλεύει και να αντιτίθεται σε οτιδήποτε θέλει να τη γονατίσει και να την κρατήσει εκεί. Όταν λοιπόν η Κάκια μου είπε πως το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της, δεν θα ήταν μυθιστόρημα ενηλίκων αλλά ένα παραμύθι, ξαφνιάστηκα αλλά περίμενα με περισσή αγωνία να το πάρω στα χέρια μου.

Ο καιρός πέρασε και η ιστορία της Ελενίτσας, τυπώθηκε στο χαρτί. Η Ελενίτσα η οποία πεισματικά, αρνείται να φάει το φαγητό της, όσο κι αν προσπαθούν να την πείσουν οι δικοί της, εξηγώντας της τα οφέλη των τροφών για τον οργανισμό της. Και όπως την είχε προειδοποιήσει η μαμά της πως θα γίνει μια μέρα, έτσι ο αέρας, πήρε και σήκωσε την Ελενίτσα ταξιδεύοντάς την και οδηγώντας την πολύ μακριά από το σπίτι της, δίνοντάς της ωστόσο ένα σημαντικό μάθημα ζωής που θα την ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής της, μέσα από επικίνδυνες περιπέτειες που κόβουν την ανάσα στους μικρούς αναγνώστες, αλλά και σε μας τους ενήλικες αφού δεν είμαστε σίγουροι, που τελικά θα καταλήξει η μικρή μας ηρωίδα. Το σίγουρο είναι πως, όποιος και αν είναι ο προορισμός που θα την οδηγήσει ο αέρας, έχει σκοπό να την διδάξει και όχι να την τιμωρήσει, να την κάνει να δει το σωστό και να το υιοθετήσει ως τρόπο ζωής.

Η Κάκια έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο παραμύθι και αυτό δεν είναι κάτι που ισχυρίζομαι μόνο εγώ, αλλά και ο γιος μου. Γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής, η ιστορία της Ελενίτσας, απευθύνεται πρώτα απ' όλους στους μικρούς μας φίλους και αυτούς, είναι αδύνατον να μην τους κερδίσει. Με απλό και κατανοητό λόγο, η συγγραφέας, έχει στήσει ένα παραμύθι που συνδυάζει την περιπέτεια, τη δράση, τον φόβο και την αγωνία, με το χιούμορ, τη συγκίνηση, αλλά και την πρόθεση να διδάξει χωρίς να είναι δασκαλίστικο. Ο οδηγός βιταμινών και καλής διατροφής που συμπληρώνει το βιβλίο, ολοκληρώνει ουσιαστικά την ηθική αξία που βρίσκεται πίσω από αυτό, αλλά και το μάθημα που θέλει να δώσει. Και ναι, η Κάκια, κέρδισε το στοίχημα και με την ευαισθησία που την διακρίνει, πέτυχε κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ξύδη Κάκια
Εικονογράφηση: Πλαχούρης Απόστολος
Εκδόσεις: Οσελότος
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 48
ISBN: 978-960-564-084-2