ΛΕΩΝ Α. ΝΑΡ
Το παιχνίδι της εξέδρας
Σχολιασμένα συνθήματα από τα ελληνικά γήπεδα

Ποιοι εμπνέονται από τα συνθήματα που ακούγονται στα γήπεδα;
Αποτελούν, άραγε, μία σύγχρονη εκδοχή «δημοτικών τραγουδιών»;
Το ποιητικό, πολλές φορές, περιεχόμενο των συνθημάτων,
το απόσταγμα της κοινωνικής εμπειρίας,
καθώς και η συναισθηματική τους λειτουργικότητα
τα κάνουν να έχουν μια αναμφισβήτητη λαογραφική αξία.

O IANOS, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
και ο Λέων Α. Ναρ σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου


την Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015, στις 20:30μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS
(Σταδίου 24, Αθήνα).

Στην εξέδρα παίρνουν θέση
η Μυρτώ Αλικάκη, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Αντώνης Πανούτσος,
ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ο Παύλος Τσίμας και η Βικτόρια Χίσλοπ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Είναι η «κερκίδα» ένας από τους τελευταίους ζωντανούς χώρους δράσης του λαϊκού πολιτισμού;
Η ανθολόγηση, σε αρκετά εκτεταμένο γεωγραφικό και θεματολογικό φάσμα των οπαδικών συνθημάτων, δίνει την ευκαιρία να ανασύρουμε στιγμές και εικόνες από τον θησαυρό των προσωπικών μας βιωμάτων και προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στους τόπους της συλλογικής περιπέτειας.

«Το βιβλίο το έγραψα για να ξανανιώσουμε πάλι, μαζί, κάτι από αυτή τη μαγεία που, σε μεγάλο βαθμό, έχει χαθεί. Να πάμε στο γήπεδο παρέα, παρόλο που εμένα πάντα μου άρεσε να περπατώ προς το γήπεδο μόνος. Να δούμε το ματς συντροφιά με τις σκέψεις μας, με την ανυπομονησία μας να συναντήσουμε και τους υπόλοιπους της παρέας έξω από τη θύρα που κάθε φορά ανταμώνουμε. Να νιώσουμε μαζί την ατμόσφαιρα του γηπέδου, εκεί που όλοι έχουμε φάει τόνους από σουβλάκια αμφίβολης προέλευσης, γιατί, ως γνωστόν, κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα από τα «βρόμικα» των γηπέδων. Εκεί που όλοι έχουμε φύγει σε κάποιον έστω αγώνα, πέντε λεπτά πριν να τελειώσει, για να μην μπλέξουμε σε κίνηση, εκεί που όλοι, κάποια φορά, έχουμε κάνει μανούρα, επειδή κάποιος άλλος κάθισε στο δικό μας καρεκλάκι. Εκεί, στο γήπεδο, με το τρανζιστοράκι παλαιότερα στο αυτί, τώρα με το smartphone στο χέρι, στο γήπεδο που ποτέ δεν ξέρεις ποιον μπορείς να συναντήσεις, στο γήπεδο παρέα με τους “προπονηταράδες της εξέδρας”».
Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου

«Ξέρω ότι με έναν παράξενο και συχνά αναπάντεχο τρόπο το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό για πολλούς ανθρώπους. Το ποδόσφαιρο ως εμπειρία στο γήπεδο, όχι ως θέαμα στην τηλεόραση. Κι αυτή η εμπειρία του γηπέδου –η ατμόσφαιρά του, ο πυρετός του, το χιούμορ και η χυδαιότητα που συνυπάρχουν– δεν αποτυπώνεται πουθενά καθαρότερα απ’ ό,τι στη δημώδη ποίηση της εξέδρας, στα στιχάκια που τη δονούν. Η υπομονή και η αγάπη με την οποία ο Λέων Ναρ τα αποθησαύρισε, τα κατηγοριοποίησε και τα έσωσε από τη λήθη αποδίδει, νομίζω, δικαιοσύνη. Αν το ποδόσφαιρο σημαίνει τόσο πολλά σε τόσο πολλούς, θα ήταν άδικο να χαθεί στη λήθη η μουσική του. Ως “φίλαθλος”, τον ευχαριστώ».
Απόσπασμα από τον πρόλογο του Παύλου Τσίμα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Λέων Α. Ναρ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Φιλολογίας, Βιβλιολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο (2000). Το 2007 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, ενώ την ίδια χρονιά εξέδωσε (σε συνεργασία με τον Γιώργο Αναστασιάδη και τον Χρήστο Ράπτη) το βιβλίο Εγώ ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί. Το 2009 εκδόθηκε το δίτομο έργο του με τίτλο Γιωσέφ Ελιγιά, Άπαντα, ενώ την ίδια χρονιά επιμελήθηκε το επετειακό λεύκωμα 25 χρόνια Ιανός. Το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο Θεσσαλονίκη 1912-2012, το μέλλον του παρελθόντος, μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας (με φωτογραφίες του Γιώργη Γερόλυμπου), και η μελέτη Ισραηλίτες βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο (1915-1936) (Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων). Χρονογραφήματά του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής (2006-2008). Αρθρογραφεί τακτικά (parallaximag.gr, iefimerida.gr) και εργάζεται ως καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» της Θεσσαλονίκης.