Το ΟΞΥΓΟΝΟ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ)
καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς, φροντιστές και συνοδούς ατόμων με αυτισμό
στην ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα τον αυτισμό
με αφορμή το βιβλίο του Naoki Higashida

ΓΙΑΤΙ ΧΟΡΟΠΗΔΩ, ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΣΠΑΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015, στις 19.00μ.μ.,
στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη).

Η ημερίδα έχει ως σκοπό να πληροφορήσει το κοινό για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αυτισμό, τον διαφορετικό τρόπο που επεξεργάζονται τον κόσμο, την αιτία του ιδιαίτερου τρόπου που απαντούν στα ερεθίσματα από τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
Θα υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα της επίδρασης της οικογένειας στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) στη βούληση, στο συναίσθημα, στη διανόηση και τον χαρακτήρα του, καθώς η συμμετοχή των γονέων στην εφαρμογή των μεθόδων και προγραμμάτων παρέμβασης παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά και τους ίδιους.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν:
Ιωάννης Βογινδρούκας,
Λογοπεδικός, Διδάκτορας του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Αυτισμός – Κοινό γνωστικό υπόβαθρο»,
Χριστίνα Κ. Συριοπούλου-Δελλή,
Λέκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
«Η Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος»

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων
η αγορά του βιβλίου Γιατί χοροπηδώ, Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού
(λιανική τιμή: 11,00€) από το βιβλιοπωλείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιατί χοροπηδώ
Τετάρτη 01 Απριλίου 2015, στις 19.00μ.μ.
Ημερίδα με θέμα τον αυτισμό για εκπαιδευτικούς, γονείς, φροντιστές και συνοδούς ατόμων με αυτισμό με αφορμή το βιβλίο Γιατί χοροπηδώ, Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

Γιατί οι άνθρωποι με αυτισμό μιλούν τόσο παράξενα και δυνατά; Και γιατί όταν μιλούν δεν μας κοιτούν στα μάτια; Είναι αλήθεια ότι σιχαίνονται να τους αγγίζουν; Τι κάνουν όταν υπάρχει πολύς θόρυβος; Γιατί δεν μπορούν να μείνουν ακίνητοι;
Πώς μπορούν να κατανοήσουν οι γονείς ενός αυτιστικού παιδιού την ανάγκη του για απομόνωση; Μπορεί ο εκπαιδευτικός να καταλάβει γιατί ο μαθητής του κουνά με ταχύτητα τα δάχτυλα μπροστά στα μάτια του;
Ο αυτισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση για το ίδιο το παιδί, τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς. Στην ημερίδα μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, θα μιλήσουμε για όλα εκείνα τα πράγματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την ψυχοσύνθεση ενός αυτιστικού ατόμου, καθώς και για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή του ευκολότερη. Η ημερίδα μας έχει σκοπό να πληροφορήσει το κοινό για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αυτισμό και για τον διαφορετικό τρόπο που επεξεργάζονται τον κόσμο και τα ερεθίσματα, και να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Θα συζητηθούν η σημασία της συμβολής της οικογένειας στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, καθώς και ο ρόλος της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τις δυνατότητες των παιδιών με αυτισμό και να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να εξελιχθούν σε λειτουργικά μέλη της κοινωνίας.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι:
Δρ Λήδα Αναγνωστάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων
Ανδριανός Μουταβελής, Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Στεφανία Φούσκα, προϊσταμένη ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Πειραιά
Αθανάσιος Καμούτσης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Π.Α.Α.
Θωμάς Καπέλος, Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε.Π.Α.Α.

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Γιατί χοροπηδώ, Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού (λιανική τιμή: 11,00€ από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Το βιβλίο του γιαπωνέζου αυτιστικού Naoki Higashida που κατάφερε να το γράψει όταν ήταν μόλις δεκατριών χρονών προσφέρει απαντήσεις σε 58 ερωτήματα που σκιαγραφούν το τι σημαίνει να είναι κανείς αυτιστικός.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ. Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης δύο ημέρες πριν από την ημερίδα. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ