Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Πένι έχει ένα μυστικό.
Με το ψευδώνυμο Κορίτσι Online, η Πένι γράφει τα κρυφά της συναισθήματα για τη φιλία, τα αγόρια, για την τρελή οικογένειά της και τις κρίσεις πανικού που παθαίνει η ίδια.
Κι ενώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ταξιδεύει μαζί με τους δικούς της στη Νέα Υόρκη, όπου γνωρίζει τον Νόα, έναν πανέμορφο κιθαρίστα, και τον ερωτεύεται τρελά.
Τώρα πια γράφει στο blog της, Κορίτσι Online, για τον έρωτά της.
Όμως και ο Νόα κρύβει πολλά μυστικά... Και ένα απ’ αυτά απειλεί να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα και να διαλύσει μια φιλία για πάντα.

Προσωπική άποψη:
Πάνω που ετοιμαζόμουν να γράψω review για το "Κορίτσι Online", διάβασα τυχαία μία είδηση που αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο, η οποία με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Αν και το βιβλίο που αναδείχτηκε σε best seller στη Μεγάλη Βρετανία -και όχι μόνο- φέρει την υπογραφή της blogger Zoella, κατά κόσμον Zoe Sugg, όπως αποκαλύφθηκε -και επιβεβαίωσε και ο εκδοτικός οίκος Penguin-, δεν γραμμένο από την ίδια, αλλά από μια άλλη συγγραφέα, την Siobhan Curham, η οποία και βασίστηκε στους χαρακτήρες και στην ιστορία όπου εμπνεύστηκε η Sugg. Όπως και να 'χει, και μετά από αυτήν την μεγάλη παρένθεση -και άσχετα από το ποιος έχει γράψει το βιβλίο-, οφείλω να παραδεχτώ πως αποτέλεσε έκπληξη για μένα καθώς ξεκίνησα την ανάγνωσή του όντας, το λιγότερο, προκατειλημμένη.

Η Πένι είναι μια νεαρή κοπέλα που χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Κορίτσι Online, διατηρεί ένα δημοφιλέστατο blog μεγάλης επισκεψιμότητας. Ουσιαστικά, είναι το προσωπικό της ημερολόγιο το οποίο και μοιράζεται με τους αναγνώστες της, καταγράφοντας σκέψεις, συναισθήματα, αλλά και μικρά ή μεγάλα γεγονότα της καθημερινότητάς της τα οποία σχετίζονται με την ίδια, την οικογένεια και τους φίλους της. Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μαζί με την οικογένειά της, θα φέρει στη ζωή της τον Νόα, τον οποίο θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα, και ο οποίος θα αποτελέσει το νέο της ενδιαφέρον, με τα συναισθήματά της γι' αυτόν να μεταφέρονται στο πληκτρολόγιο και από εκεί στις οθόνες όσων διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όμως, όπως και εκείνη, ο Νόα έχει τα δικά του μυστικά που απειλούν να καταστρέψουν την κάλυψη που έχει πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ, δημιουργώντας της δεκάδες προβλήματα.

Στην εποχή που το διαδίκτυο κυριαρχεί στις ζωές μας, και που κάθε πικραμένος φτιάχνει κι ένα blog μέσω του οποίου λέει τον πόνο του, το "Κορίτσι Online" είναι ένα πολύ έξυπνο και πιασάρικο βιβλίο. Ο λόγος; Είναι απόλυτα μοντέρνο και σύγχρονο, μέσα στο πνεύμα της εποχής, και ξέρει πολύ καλά σε ποιο κοινό απευθύνεται, που στοχεύει και που αποσκοπεί. Σαφέστατα και δεν πρόκειται για ένα λογοτεχνικό κείμενο υψηλής ποιότητας, όμως δεν νομίζω πως η πρόθεσή του είναι να προάγει την κουλτούρα, αλλά να ψυχαγωγήσει και να κάνει τους αναγνώστες του να βρουν κομμάτια του εαυτού τους και της καθημερινότητάς τους και γιατί όχι, να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους, που μπορεί στην προσωπική επικοινωνία να μην εκφράζουν αλλά μπροστά στην ανωνυμία του διαδικτύου να αισθάνονται πιο ασφαλείς στο να το κάνουν.

Η Πένι είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Κάθε αναγνώστρια θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση της και, μεταξύ μας, ίσως και να βρίσκεται. Είναι ένα πλάσμα ζωντανό, γεμάτο ενέργεια και πάθος, με όνειρα και λαχτάρα να ζήσει τα πάντα και να μιλήσει γι' αυτά, ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα της ηλικίας της που μπορεί εύκολα να παρασυρθεί και να μιλήσει ή να πράξει, σύμφωνα με την επιπολαιότητα της στιγμής και όχι με την λογική του τι μπορεί να συμβεί αργότερα. Και μπορεί να μην βασίζεται ακριβώς στα ελληνικά πρότυπα ζωής και συνθηκών, αλλά είναι ένα μυθιστόρημα εξωτερικού οπότε αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας εκπλήσσει, αλλά ούτε και να μας ξενίζει. Όχι όταν η μάζα στην οποία είναι μεγαλύτερη από την ψωροκώσταινα, και πολύ περισσότερο, όχι όταν το κάνει με τρόπο απλό, άμεσο, φρέσκο και πολλές φορές, απολαυστικό.

Θυμίζοντας περισσότερο ημερολόγιο, το "Κορίτσι Online" είναι μια ευχάριστη έκπληξη και σαφέστατα, για το είδος του, ένα πολύ καλύτερο βιβλίο από αυτό που ίσως να περίμενε κανείς ξεκινώντας την ανάγνωσή του. Προσωπικά, απόλαυσα την ιστορία της Πένι και σε πολλά σημεία, μου θύμισε τον εαυτό μου όταν ήμουν μικρότερη, αλλά και τον διαδικτυακό μου εαυτό, όντας άνθρωπος που ασχολούμαι με τον blogging τόσα χρόνια που σχεδόν θα τολμούσα να πω πως έχω χάσει το μέτρημα. Ένα βιβλίο νεανικό, φρέσκο και δροσερό, γεμάτο πάθος, χιούμορ, αλήθειες, σκέψεις και προβληματισμούς μιας έφηβης που θα μπορούσε να είναι φίλη μας, ή και μια πλευρά του ίδιου μας του εαυτού, που ειδικά οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται θα το λατρέψουν και γιατί όχι, θα τους κάνει να ζητάνε για μια συνέχεια, που δεδομένης της εμπορικότητας του πρωτοτύπου, δεν πιστεύω πως θα αργήσει να έρθει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Zoe Sugg
Μεταφραστής: Συλλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-14-2912-0