Με την “Εξορία” του  Παύλου Μάτεσι από τη Θεατρική Ομάδα “Ουκ Νουκ”, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή -  Θεατρικές φωνές της πόλης”, που διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις του έργου θα πραγματοποιηθούν τη Μ. Δευτέρα 06 και τη Μ. Τρίτη 07 Απριλίου 2015, στις 21:00μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο “Άνετον” - Σκηνή Νίκος Ναουμίδης.
         
Υπενθυμίζεται ότι το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 και έδωσε τη δυνατότητα σε δέκα θεατρικά σχήματα της πόλης να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας άνδρας και μια γυναίκα από το στρατόπεδο των ηττημένων του Εμφυλίου ζουν “εξόριστοι” στις αναμνήσεις τους, κάπου στην Αθήνα. Στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις δοκιμασίες που υπέστησαν οι ίδιοι τα έχουν αποκόψει από το παρελθόν, εγκλωβίζοντας τα σ’ ένα διαρκές παρόν. Έως ότου, η έλευση ενός νεαρού βάζει ξανά τον χρόνο σε κίνηση, οδηγώντας σε ένα τραγικό τέλος.

Ο Παύλος Μάτεσις δομεί μια σύγχρονη τραγωδία, μεταμφιέζοντας το μοιραίο με το ένδυμα του τυχαίου. Μια τραγωδία όχι του προσώπου, αλλά μιας ανέλπιδης κοινωνίας στην οποία - ως απόπειρα επαναφοράς της διαταραγμένης ισορροπίας -  μοιραία επέρχεται η Νέμεση. Μέσα από τις αμφισημίες και τις αντιφάσεις του παρελθόντος μιας γυναίκας, αφηγείται τη συλλογική δοκιμασία των ανθρώπων που βίωσαν την οδύνη της καταδίωξης μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Η “Εξορία”  δεν αναφέρεται σε ένα πρόσωπο, αλλά στη μνήμη ενός συλλογικού βιώματος,  υπενθυμίζοντας ότι “ο αγώνας ενάντια στη λήθη, είναι αγώνας ενάντια στην εξουσία”. Την όποια εξουσία.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Μαριλένα Κατρανίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου
Σκηνικά – κοστούμια: Ανθή Μπουρνά, Δημήτρης Γρηγορόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Γιώργος Σοφικίτης