ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν.ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ BΙΛΛΑ ΚΩΣΤΑ
(Πνευματικό Κέντρο Έρευνας & Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου της Ερυθραίας)
(Λουκή Ακρίτα 4)
και
ART WAY
παρουσιάζουν
από 09 έως 15 Μαϊου 2015
τα έργα 40 καλλιτεχνών

Θέμα: Τέχνη & Δημιουργική Ασάφεια

Η τέχνη είναι ζωντανή και ένα έργο τέχνης δεν τελειώνει μόλις σταματήσει να το δουλεύει ο δημιουργός. Η εικόνα του κόσμου μας είναι αυτό που βλέπουμε. Αυτή είναι μια ασφαλής διατύπωση που θα ικανοποιούσε πολλούς από αυτούς που θα περίμεναν απάντηση σε ερώτηση για το τι είναι ο κόσμος μας. Το τι βλέπει όμως ο καθένας μας το γνωρίζει μόνο ο ίδιος.
Ένα ηλιοβασίλεμα πχ για άλλον είναι ο ήλιος που δύει, για άλλον είναι τα χρώματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, για άλλον είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της στιγμής. Το σύνολο των εντυπώσεων απαρτίζει τελικά μια ασαφή εικόνα που αποκρυσταλλώνεται μόνο ατομικά. Κανείς βέβαια δεν κατοικεί στον ήλιο ή στα χρώματα ή στην ατμόσφαιρα που υπάρχει. Αυτό το κάνει ο καλλιτέχνης. Θα αντικαταστήσει αυτό που προσφέρει η ζωή και αναγνωρίζει η κοινή λογική, ή θα δημιουργήσει μια ασάφεια για να τη βαφτίσει ο καθένας όπως θέλει.
Οι καλλιτέχνες απευθύνονται στον καθένα και είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Καίγονται από τη επιθυμία να δημιουργήσουν ένα έργο που εμπνεύστηκαν, πολλές φορές όμως δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι σημαίνει και λαχταράνε να τους πείτε εσείς, ποιο είναι το νόημά του. Ικανοποιούνται αφάνταστα όταν τους λένε πως υπάρχουν και άλλα νοήματα που είδανε εκείνοι πίσω από τις γραμμές, τα σχήματα και τα χρώματα.
Καμία πινελιά από το χέρι του καλλιτέχνη, δεν είναι αναίτια. Καμία όμως ακόμα και αν ακολουθεί τη συμβατική γραμμή που αναγνωρίζει η κοινή λογική, δεν γίνεται για να επιβεβαιώσει τη σημασία του σχήματος, αυτή η σημασία υπάρχει και χωρίς το έργο τέχνης. Γίνεται γιατί υπάρχει σαν την ασάφεια που δεν μπορούν να καλύψουν οι λέξεις και οι εξηγήσεις. Οι εικόνες των πραγμάτων έχουν τη μορφή των εμπειριών μας και οι εξηγήσεις των άλλων έχουν το νόημα των αντιλήψεών μας.
Σε μια κοινωνία η Τέχνη εάν θέλει να είναι ειλικρινής πρέπει να παρουσιάζει στον κόσμο την μεταβλητότητα της να αντανακλά την παρακμή ή τη μη παρακμή της και να βοηθάει στην αλλαγή της. Να έχει την δική της πρόταση. Τέχνη & δημιουργική ασάφεια με το (και) δεν είναι απλά μια εικόνα που ελέγχει την ικανότητα αντίληψης, αλλά μια εικόνα που βλέπετε αυτή που θέλετε και νοιώθετε αυτήν που προτιμάτε. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια ή την επιτρεπτή ασάφεια ή και τη ξεκάθαρη ασάφεια. Eμείς , οι καλλιτέχνες, δεν χρησιμοποιούμε την «ασάφεια» ως τρόπο υπεκφυγής από την πραγματικότητα, επειδή η πραγματικότητα είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Όταν αφθονούν οι καλλιτέχνες, που πάσχισαν να δημιουργήσουν το βέλτιστο εργαλείο επικοινωνίας, η δημιουργική ασάφεια έχει όπως και η δημοκρατία μια ανοικτότητα ,είναι ότι το καλύτερο κάνει αποδεκτή την υποκειμενική ερμηνεία.

ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ (Εικαστικός-Αγιογράφος)
ΠΑΝΟΣ ΚΑΛΟΥΔΑΣ (Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης)
ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ (Ιστορικός Τέχνης, Εικαστικός)
ΠΑΝ/ΤΑΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
(Πρόεδρος του Ιδρύματος «ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ »Αγ.Χριστοφόρος)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης την εκδήλωση θα ντύσουν μουσικά οι Μαριλέννα Φωκά και ο Τάσος Κουνέλης.
Τεχνική υποστήριξη: ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

Σας περιμένουμε Σάββατο 09 ΜΑΪΟΥ 2015 και ώρα 19:00μ.μ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΝΝΑ, ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ Τ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ ΛΟΥΛΑ, ΑΝΔΡΕΑΔOY ΡΟΔΟΥΛΑ, ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΓΑΜΠΡΕΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΠΟΛΥΤΙΜΗ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΔΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΡΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΙΝΤΕΡΣΑΪ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ, ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, KAΣΤΕΛΛΗ ΧΑΡΙΣ, ΚΑΡΙΩΤΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, KOΡΟΒΙΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΚΟΥΤΣΟΜΠΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΛΥΚΟΥΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ ΘΑΛΕΙΑ, ΜΑΚΡΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΜΠΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΠΑΡΩ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΙΑ, ΠΕΦΑΝΗ ΑΝΝΑ, ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΑΛΑΧΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΣΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΚΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑ, ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΙΟΣ, ΤΖΩΡΤΖΗ ΑΜΑΡΓΙΑΝΑΚΗ ΜΥΡΩ, ΤΙΓΚΑ ΕΛΕΝΑ, ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΤΣΑΜΠΑΡΛΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ, ΤΣΕΒΑ ΜΑΡΙΑ, ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΧΡΥΣΟΜΥΤΗ ΝΤΟΡΑ