Την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 20.30μ.μ., η Εταιρεία Συγγραφέων και οι εκδόσεις Αίολος παρουσιάζουν στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) το βιβλίο «Ιωάννης Ζεμενός» το οποίο προέκυψε από την Α΄ Συνάντηση Φαντασιακής Λογοτεχνίας, όπου συζητήθηκε και σχολιάστηκε ο διάσημος (αλλά μάλλον άγνωστος) Έλληνας συγγραφέας Iωάννης Zεμενός.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, με αφορμή τον Ιωάννη Ζεμενό θα συζητήσουν περί της λογοτεχνίας του φανταστικού ο Μάκης Πανώριος και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ενώ ο Βαγγέλης Γερμανός με συνοδεία τη Συμφωνική Ορχήστρα του εαυτού του, θα τραγουδήσει μελοποιημένους στίχους του συγγραφέα. Παράλληλα, σε ειδική προθήκη, θα εκτεθούν ενθυμήματα από τη ζωή και το έργο του (φανταστικού) συγγραφέα.
H εκδήλωση πραγματοποιείται χάρη στην ευγενική χορηγία του ΟΣΔΕΛ, του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη και του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Ιωάννης-Ανδρέας Ζεμενός (1911-1970;) έδειξε από μικρός κλίση προς την περιπέτεια, τη θάλασσα και τα γράμματα και, έφηβος ακόμη, συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα. Μετά το Γυμνάσιο στον Βόλο, σπούδασε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων στη Θεσσαλονίκη και μπάρκαρε σε εμπορικά πλοία προς την Άπω Ανατολή. Έπεσε στα χέρια Σομαλών πειρατών, δραπέτευσε και κατόρθωσε να φτάσει στην Ελλάδα, όπου και εργάστηκε σε ναυτιλιακό πρακτορείο του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια του κινήματος του Ναυτικού του 1944, συνελήφθη κατά λάθος και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Σουδάν. Με το πέρας του πολέμου, εγκαταστάθηκε για κάποια χρόνια στο Χαρτούμ, μέχρι το ξέσπασμα του απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Άγγλων. Το 1953 επέστρεψε στο πατρικό του στον Βόλο, όπου συνέγραψε το (ακόμη) ανέκδοτο μυθιστόρημα, Η βροχή της προηγούμενης νύχτας. Στον Βόλο εργάστηκε σε εκτελωνιστικό γραφείο, παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη. Σε ηλικία 53 ετών ξαναμπαρκάρει και από τότε αραιώνουν οι πληροφορίες για τον συγγραφέα. Αξιόπιστες μαρτυρίες τον φέρουν να ζει σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, αλλά τα ίχνη του χάνονται στις αρχές τις δεκαετίας του ’70.
Άφησε σημαντικό ανέκδοτο έργο, για το οποίο γράφουν οι συγγραφείς: Τάκης Γραμμένος, Φ.Δ. Δρακονταειδής, Πάνος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Λίλα Κονομάρα, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Μάκης Πανώριος, Γιάννης Πατίλης, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Γιώργος Χουλιάρας, ενώ παρεμβαίνουν η Κλαίτη Σωτηριάδου, η Λένα Κομίνη και ο Βαγγέλης Γερμανός.
To βιβλίο εικονογραφείται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου