Το Φεστιβάλ Αθηνών 2015 φιλοξενεί την Young Jean Lee' s Theater Company, η οποία θα παρουσιάζει το έργο της Γιανγκ Τζην Λη, Straight White Men, στις 22, 23 και 24 Ιουνίου 2015, στην Πειραιώς 260.

Κεντρική μορφή της νεοϋορκέζικης θεατρικής σκηνής, η Γιανγκ Τζην Λη έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών. 
Η κορεατικής καταγωγής συγγραφέας, σκηνοθέτις και παραγωγός ταινιών  πραγματεύεται στα έργα της το ζήτημα της ταυτότητας, σε όλες τις όψεις του –εθνική, κοινωνική, σεξουαλική–, αμφισβητώντας τις κυρίαρχες αξίες των σύγχρονων νεοφιλελεύθερων κοινωνιών.

Tι γίνεται όταν κάποια στιγμή χάνουμε το πιο μεγάλο μας προνόμιο: το να ξεχνούμε ότι είμαστε προνομιούχοι; Αυτή η αναπάντεχη ερώτηση βρίσκεται στην αφετηρία του Straight White Men, που εστιάζει στο ανδρικό πρότυπο των δυτικών κοινωνιών: τoν λευκό, ετεροφυλόφιλο άντρα. 

Σαν μακρινός απόηχος του έργου του Άρθουρ Μίλλερ, Ο θάνατος του εμποράκου, με τις συγκρούσεις μιας οικογένειας της λευκής μεσαίας τάξης στη μεταπολεμική Αμερική, η παράσταση τοποθετεί στη σκηνή μιαν αντίστοιχα τυπική, σύγχρονη αμερικανική οικογένεια: ένας πατέρας και τρεις γιοι σε έναν ηθελημένα συμβατικό σκηνικό χώρο, με στολισμένο το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τι θα συμβεί όταν ο ένας γιος αμφισβητήσει τις προσδοκίες που είχε γι’ αυτόν η οικογένεια;
Η Γιανγκ Τζην Λη έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο περιπετειώδης θεατρική συγγραφέας της γενιάς της» από τους New York Times και ως «μια από τις καλύτερες πειραματιζόμενες θεατρικούς συγγραφείς της Αμερικής» από το Time Out New York. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει δέκα παραστάσεις στη Νέα Υόρκη με τον θίασο Young Jean Lee’s Theatre Company, ενώ έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από τριάντα πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Young Jean Lee
Συνεργάτις σκηνοθέτις: Emilyn Kowaleski
Σκηνογραφία: David Evans Morris
Κοστούμια: Enver Chakartash
Σχεδιασμός φωτισμών: Christopher Kuhl
Σχεδιασμός ήχου: Chris Giarmo, Jamie McElhinney
Κίνηση: Faye Driscoll
Δραματουργία: Mike Farry

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Patch Darragh, Frank Boyd, Richard Riehl, Scott Shepherd

Διευθυντής παραγωγής: Aaron Rosenblum