"Το θανάσιμο πέρασμα" της Lone Theils
Όταν η δηµοσιογράφος Νόρα Σαν, ανταποκρίτρια του δανέζικου εβδοµαδιαίου περιοδικού Globalt στο Λονδίνο, αγοράζει µια βαλίτσα από ένα παλαιοπωλείο, βρίσκεται ενώπιον µιας πολύ παράξενης ανακάλυψης. Στην ξεχασµένη βαλίτσα περιέχονται διάφορες πολαρόιντ, µεταξύ των οποίων και η φωτογραφία δύο νεαρών κοριτσιών απ’ τη Δανία που εξαφανίστηκαν σε ένα φεριµπότ ταξιδεύοντας προς Αγγλία το 1985. Η επαγγελµατική περιέργειά της ξυπνά και πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει µπλέκεται σε µια έρευνα που περιλαµβάνει αλλεπάλληλα ταξίδια µεταξύ Κοπεγχάγης και Λονδίνου, άπειρες συνεντεύξεις µε µάρτυρες, αλλά και συναντήσεις µε πρόσωπα από το παρελθόν της. Τα βήµατά της θα την οδηγήσουν σ’ έναν σίριαλ κίλερ που εκτίει ισόβια κάθειρξη σε µια διαβόητη βρετανική φυλακή, καθώς η αναζήτηση της αλήθειας για την τύχη των δύο εξαφανισµένων κοριτσιών αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη αποστολή απ’ ό,τι είχε φανταστεί…
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το αστυνομικό μυθιστόρημα της δανέζας Lone Theils γοητεύει τόσο χάρη στο μαύρο χιούμορ και τη νοσταλγική διάθεση για τη δεκαετία του 1980 με την οποία είναι ποτισμένο όσο και στην τολμηρή και συναρπαστική ηρωίδα του.
"Ανάμεσα στις πράξεις" της Virginia Woolf
Στο μυθιστόρημα Ανάμεσα στις πράξεις η Βιρτζίνια Γουλφ περιγράφει μια μέρα του Ιουνίου του 1939, όταν η οικογένεια Όλιβερ διοργανώνει στην έπαυλή της, το Πόιντζ Χολ, την ετήσια θεατρική παράσταση του χωριού. Το έργο είναι μια συρραφή από διάφορα σκετς που αναπαριστούν διαφορετικές περιόδους της αγγλικής ιστορίας, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του χωριού. Στα διαλείμματα του έργου, η συγγραφέας περιγράφει τις σκέψεις και τις κινήσεις των ανθρώπων που παρακολουθούν την παράσταση. Είναι η στιγμή που παύουν να είναι οι απλοί θεατές του έργου και γίνονται οι ήρωες του μυθιστορήματος.
Το κύκνειο άσμα της Βιρτζίνια Γουλφ, το οποίο δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο, είναι ένα χαρακτηριστικά αγγλικό μυθιστόρημα το οποίο αναδεικνύει τη δύναμη της Τέχνης. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα η συγγραφέας ξεδιπλώνει τις πτυχές της αγγλικής κουλτούρας και ταυτότητας: στην καθημερινότητα της οικογένειας Όλιβερ, στις σκέψεις και στις συνομιλίες των προσώπων, στην αναπαράσταση στιγμών της αγγλικής ιστορίας μέσα στο πλαίσιο της θεατρικής παράστασης.
"Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων" του Βασίλη Γκουρογιάννη
Διότι η ψυχή είναι αγιογραφημένη εκκλησία. Όπως ζωγραφίστηκε, ζωγραφίστηκε. Δεν επιδέχεται μεταλλαγή των μορφών. Ο κόσμος πάλι έχει τους καθρέφτες του. Αυτοί αποτελούν τις πολεμίστρες απ’ όπου ο χρόνος εύστοχα μας πυροβολεί, καθώς σιμώνουμε το πρόσωπο μέχρι την κάννη. Αυτούς τους καθρέφτες οι παραφυσικές υπάρξεις τούς γνωρίζουν. Γι’ αυτό τους αντιστρέφουν και καθρεφτίζονται μόνο στην πίσω σκοτεινή πλευρά.
Οι δεκαέξι διηγήσεις αναφέρονται όλες σε φαινόμενα εξαρχόμενα των φυσικών νόμων και αντλούν από μια μακρόχρονη κληρονομιά θρύλων και παραδόσεων, σε μια εποχή που τείνει οριστικά να εξαφανίσει τη Μνήμη.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου