Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι ετοιμασίες για τους γάμους του δούκα του Κλέιμορ και της ατίθασης Σκοτσέζας Τζένιφερ Μέρικ, κόρης του αρχηγού μιας σημαντικής σκοτσέζικης φατρίας, βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Ο δούκας του Κλέιμορ Ρόις Ουεστμόρλαντ, γνωστός και με το προσωνύμιο Λύκος, δεν ήταν ο άνθρωπος που είχε ονειρευτεί να παντρευτεί η Τζένιφερ. Αντιθέτως, ήταν αυτός που έπειτα από μια επιδρομή των ιπποτών του στην αγγλική ύπαιθρο την αιχμαλώτισε μαζί με τη θετή της αδελφή, την Μπρένα. Όμως οι δύο αυτοί όχι και τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες, όπως αποδείχτηκε, ήρθαν κοντά και τελικά ερωτεύτηκαν.
Ο πατέρας της και λόρδος του Μέρικ θα βάλει το μίσος του για τον Ρόις πάνω από τα συναισθήματα που θα μπορούσε να τρέφει για την κόρη του, αδιαφορώντας αν θα καταστρέψει κάθε πιθανότητα ευτυχίας για εκείνη. Δεν θα διστάσει να καταφύγει σε σκευωρίες και θα την απαγάγει για να την κλείσει σε μοναστήρι τη νύχτα του γάμου της. Ο Ρόις όμως θα αντιληφθεί τα σκοτεινά του σχέδια και θα πάρει την Τζένιφερ –η οποία δεν έχει ιδέα για τις πράξεις του πατέρα της– για να την οδηγήσει στο κάστρο του.
Μπροστά στη νέα κατάσταση, ο πατέρας της θα φερθεί με δόλο και η Τζένιφερ θα αντιληφθεί καλύτερα την πραγματικότητα. Η Τζένιφερ θα πρέπει να επιλέξει: Θα επιστρέψει πάλι στον πατέρα της και τους ανθρώπους της φατρίας της ή θα μείνει κοντά στον άνθρωπο που αγαπά... 

Προσωπική άποψη:
Η Judith McNaught είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς συγγραφείς ρομαντικών ιστορικών μυθιστορημάτων, και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση που κανένας εκδοτικός, και πολύ περισσότερο οι εκδόσεις Elxis, δεν την είχαν φέρει μέχρι τώρα στη χώρα μας. Βέβαια, οι τελευταίες, απαντώντας στα εσωτερικά, προσωπικά μου ερωτήματα, έφεραν το πρώτο βιβλίο της σειράς της "Το βασίλειο των ονείρων" στην Ελλάδα, προκαλώντας κύματα χαράς κι ενθουσιασμού στο ομολογουμένως μεγάλο fanclub της. Και εδώ είναι το σημείο που πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: Αξίζει όλος αυτός ο ενθουσιασμός; Έχει, πραγματικά, να προσφέρει κάτι καινούργιο η McNaught σε αυτό το τόσο κορεσμένο είδος, ή θα είναι απλά ένα ακόμα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά μας; Γιατί, ακόμα κι αν έχουμε τρελές προσδοκίες από το συγκεκριμένο είδος, πάντα βαθιά μέσα μας ελπίζουμε πως κάποιοι τίτλοι θα κάνουν τη διαφορά.

Χωρίς να σταθώ και πολύ στην περίληψη του βιβλίου, καθώς θεωρώ πως το οπισθόφυλλο αυτού είναι κάτι παραπάνω από πλούσιο -ίσως και περισσότερο απ' όσο πραγματικά χρειάζεται-, δίνοντας πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό του, θα πω πως η McNaught είναι από τις πλέον ταλαντούχες και χαρακτηριστικές πένες στο είδος της. Πραγματικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί στα χέρια σου κάποιο βιβλίο της, κι ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις πως είναι δικό της, να μην καταλάβεις πως αυτή το υπογράφει. Και μπορεί αυτό να φαντάζει κάπως αδιάφορο σε ορισμένους από εσάς, όμως, σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Πόσο εύκολο είναι να καταφέρεις να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε χιλιάδες ομότεχνούς σου, απλά και μόνο χάρη στην ικανότητα της πένας σου και την ξεχωριστή της ταυτότητα; Όχι και τόσο, σωστά; Και η McNaught συνδυάζει και τα δύο. Χαρακτηριστικό ύφος και εξαιρετική λογοτεχνική ποιότητα, όχι μόνο ως προς την αφήγηση, αλλά και ως προς τον χειρισμό της γλώσσας.

Βέβαια, όπως τόσες και τόσες άλλες, δεν καταφέρνει ν' αποφύγει κάποιους σκοπέλους που καλό θα ήταν, κάποια στιγμή, να σταματήσουν να πέφτουν πάνω τους οι συγγραφείς του είδους. Η γυναικεία "κακοποίηση", ακόμα κι εντός εισαγωγικών, δεν είναι κάτι που "φτιάχνει" τις γυναίκες, όσο καυτός κι αν είναι ο πρωταγωνιστής, ωστόσο μπορώ να το δικαιολογήσω κάπως λόγω της παλαιότητας του βιβλίου -είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1989- και τις αισθητικής κι αντίληψης του τότε. Όπως, επίσης, καλό είναι τα προβλήματα ανάμεσα στα όποια ζευγάρια, να είναι υπαρκτά και ουσιαστικά, και όχι να καταφεύγουμε στην κλισέ επιλογής της ατυχούς παρεξήγησης που οδηγεί σ' έναν κυκεώνα γεγονότων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πάρα πολύ εύκολα -και στις περισσότερες των περιπτώσεων, με απλό, συνηθισμένο διάλογο.

Παρ' όλα ταύτα, η McNaught, καταφέρνει να αντιστρέψει κατά την διάρκεια της αφήγησής της την όποια ενόχληση μπορεί να προκαλέσουν τα προαναφερόμενα κλισέ και στερεοτυπικά πρότυπα, κι αυτό γιατί εκτός απ' το να γράφει καλά ξέρει να χτίζει ένταση, να αναπτύσσει την πλοκή της και να την οδηγεί βήμα βήμα προς την κορύφωση, εμποτίζοντάς την καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής με σασπένς, αγωνία, ανατροπές, μα και με εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων, πράγμα που αποδεικνύει πως δεν είναι χάρτινοι, μα πως έχουν μυαλό, καρδιά, ψυχή, ηθικά και συναισθηματικά διλήμματα τα οποία πρέπει ν' αντιμετωπίσουν. Σίγουρα δεν συμφωνούμε πάντοτε με την κατεύθυνση των πραγμάτων, ούτε με τις επιλογές των ανθρώπων, όταν, όμως, αυτές στοιχειοθετούνται και το συναίσθημα έρχεται σε μια αρμονία με τη λογική, τότε δεν μπορούμε παρά ν' αναγνωρίσουμε την αληθινή διάσταση όλου αυτού που, εν τέλει, μας κερδίζει σε όλα τα σημεία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Judith McNaught
Μεταφραστής: Τουτουντζή Ουρανία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-5229-85-6