«Τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας από την εποχή του Όθωνα μέχρι τις μέρες μας»
Συζήτηση με τους δημοσιογράφους και συγγραφείς Νίκο Βατόπουλο και Τάκη Θεοδωρόπουλο με αφορμή το βιβλίο
Η Ελλάδα του Όθωνα του Εντμόντ Αμπού

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018, στις 20.00μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Νίκος Βατόπουλος και Τάκης Θεοδωρόπουλος μας παρουσιάζουν το έργο-μαρτυρία του Εντμόντ Αμπού Η Ελλάδα του Όθωνα και εκκινούν μια συζήτηση για τα αντιφατικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας όπως τα διέσωσε η οξυδερκής ματιά του γάλλου περιηγητή και τα οποία διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας.

Το εμβληματικό έργο του Εντμόντ Αμπού για την Ελλάδα του 19ου αιώνα κυκλοφόρησε το 1855 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κοινωνία, η οικονομία, η θρησκεία, η διοίκηση, η πολιτική, τίποτε δεν μένει στο απυρόβλητο από την οξυδερκή ματιά του και την καυστική πένα του.
Η μαρτυρία του γάλλου περιηγητή, συγγραφέα και δημοσιογράφου έχει ξεχωριστή αξία για την αντικειμενικότητά της, καθώς και για το κομβικό χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται. Γνωρίζει την Ελλάδα στα πρώτα βήματα της σύγχρονης Ιστορίας της και μας μεταφέρει μια διαυγή εικόνα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας με κριτική και παράλληλα ανθρωποκεντρική ματιά.
Καταγράφει ήθη και τάσεις που ισορροπούν μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Συνήθειες και συμπεριφορές που ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι επιβιώνουν μέχρι σήμερα και συναποτελούν σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας. Βλέπει όλα όσα διαχρονικά συνοδεύουν τον «ελληνικό τρόπο». Η Ελλάδα του Εντμόντ Αμπού συνιστά για τον σημερινό αναγνώστη ένα βιβλίο με ιστορική βαρύτητα που ενισχύει παράλληλα την αυτογνωσία του.