Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ιζόλδη Οφηλία Γκουντνάιτ, κόρη διάσημου συγγραφέα, μεγάλωσε με παραμύθια για γενναίους ιππότες πάνω σε λευκά άλογα που έρχονται να σώσουν τις όμορφες παρθένες από τα νύχια του δράκου. Ποτέ δεν αμφέβαλε πως και η ίδια θα ζούσε κάποια στιγμή τον απόλυτο έρωτα· έναν έρωτα για τον οποίο μια μέρα οι τροβαδούροι θα έγραφαν υπέροχες μελωδίες. Παρ’ όλα αυτά, όσο μεγάλωνε, η Ίζι διέγραφε μία μία τις φαντασιοπληξίες της...
Είμαι το ασχημόπαπο που θα μεταμορφωθεί σε μεγαλοπρεπή κύκνο;
Θα πέσω θύμα απαγωγής από έναν άγριο, πλην ωραίο και τίμιο, ληστή;
Θα βρεθεί ένας γοητευτικός πρίγκιπας να με σώσει από τη μίζερη ζωή μου;
Πλέον η Ίζι έχει χάσει κάθε ελπίδα ότι θα ζήσει τον απόλυτο έρωτα, και είναι έτοιμη να συμβιβαστεί ακόμα και με μια κατάσταση που ξέρει ότι θα την κάνει δυστυχισμένη. Γιατί, ποια ιστορία με καλό τέλος έχει απομείνει για μια εικοσιεξάχρονη, πάμφτωχη γυναίκα, που δεν την έχουν φιλήσει ούτε μία φορά στη ζωή της;
Λοιπόν, είναι η ιστορία που κρατάτε στα χέρια σας.

Προσωπική άποψη:
Τα περισσότερα κορίτσια μεγαλώνουν ακούγοντας παραμύθια για πριγκίπισσες και κακούς δράκους, για όμορφους και γενναίους πρίγκιπες που θα έφταναν μέχρι την άκρη του κόσμου για να προστατέψουν τις αγαπημένες τους και να κερδίσουν την καρδιά τους. Τα κορίτσια αυτά μεγαλώνουν και γίνονται γυναίκες, για να καταλάβουν πως όλα όσα ονειρεύονταν ήταν ουτοπικά και απλησίαστα, και πως όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια. Γιατί, η πραγματική ζωή δεν είναι παραμύθι, σωστά; Σε μία πραγματιστική βάση, ναι, αυτό είναι το σωστό, όμως, στον κανόνα, υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις και αυτό είναι κάτι που μας το θυμίζει αραιά και που ακόμα και η ίδια ή ζωή. Ή και η λογοτεχνία, περισσότερες φορές, μάλιστα, από την πραγματικότητα, θυμίζοντάς μας πως τα όνειρα και η πραγμάτωση αυτών τελειώνουν όταν αυτά πάψουν να υφίστανται. Κάτι τέτοιο επιχειρεί να μας θυμίσει και η Tessa Dare μέσα από το βιβλίο της, "Ένα φιλί για καληνύχτα".

Η Ιζόλδη Οφηλία Γκουντνάιτ υπήρξε κι αυτή, με τη σειρά της, ένα κορίτσι σαν κι αυτά που περιέγραψα παραπάνω. Είχε τα ίδια όνειρα, τις ίδιες κρυφές επιθυμίες, τους ίδιους ανείπωτους πόθους στην καρδιά της, και με πατέρα συγγραφέα, που τη μεγάλωσε με ιστορίες όμορφες, γεμάτες έρωτα και αστερόσκονη, πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Και όπως τα προαναφερόμενα κορίτσια, έτσι και η Ίζι μεγάλωσε για να καταλάβει πως τα όνειρα είναι φαντασίες και πως απέχουν απ' την πραγματικότητα, πως η ελπίδα της να ζήσει τον μεγάλο, τον απόλυτο έρωτα, δεν είναι παρά ένα κεράκι που αργοσβήνει κόντρα στον άνεμο που δεν μπορεί να νικήσει. Όμως, η ζωή παίζει παράξενα παιχνίδια, καμιά φορά, κι εκεί που είναι έτοιμη να παραδοθεί στη μοίρα της, έτοιμη να συμβιβαστεί με τις συνθήκες εκείνες που δεν θα της χαρίσουν μια όμορφη, αλλά μια συμβατική ζωή, αυτή που θεωρητικά της αρμόζει, το πεπρωμένο της φέρνει στο δρόμο της τον άντρα εκείνο που ίσως, τελικά, να είναι όλα όσα ονειρεύτηκε.

Από την περίληψη και μόνο αντιλαμβάνεστε πως δεν μιλάμε για μία ιστορία με τρομερό σασπένς ή με ανατροπές που σου κόβουν την ανάσα, όμως, πραγματικά, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι από εκείνες που σε απασχολεί ιδιαίτερα η πρωτοτυπία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο συγγραφέας να χειριστεί μια ιδέα τετριμμένη, ίσως και κάπως παρωχημένη, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η Dare, λοιπόν, πετυχαίνει ακριβώς αυτό! Να πάρει την κεντρική ιδέα ενός κλασσικού παραμυθιού και να την φέρει στα μέτρα του σήμερα, διατηρώντας την χωροχρονική αισθητική του κάποτε, και μιλώντας στο συναίσθημα του αναγνώστη, υποσκελίζοντας με κάθε τρόπο την ενήλικη λογική του. Με πιο απλά λόγια, καταφέρνει να μιλήσει στο νεαρό πλάσμα που όλοι κρύβουμε μέσα μας, ακόμα κι αν πιστεύουμε πως το έχουμε αφήσει μακριά, πίσω στο παρελθόν μας, και με τον τρόπο αυτό μας συγκινεί και μας θυμίζει το πως ήμασταν εμείς όταν ονειρευόμασταν το ιδανικό, ή αν όχι το ιδανικό, αυτό που θα έκανε την καρδιά μας να χτυπάει σε έναν διαφορετικό, αλλιώτικο σκοπό.

Με έντονο σαρκασμό και χιούμορ, με παραμυθένια αισθητική μα και με μια ρεαλιστική διάθεση, συνάμα, η συγγραφέας αφηγείται το δικό της παραμύθι, όχι ώστε αυτό να είναι ιδανικό, αλλά όσο το δυνατόν πιο πιστευτό μέσα στη χρυσόσκονή του. Και πραγματικά, πετυχαίνει απόλυτα τον σκοπό της, συστήνοντάς μας, παράλληλα, ένα ζευγάρι με έντονη και δυναμική παρουσία, με μια αξιοζήλευτη χημεία, οι οποίοι παίζουν πολύ καλά το μεταξύ τους "παιχνίδι" σε όλες τις διαστάσεις που αυτό μπορεί να έχει, άσχετα απ' το αν είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση αψεγάδιαστη. Βέβαια, είναι δύσκολο να μην αγαπήσεις την Ίζι λίγο παραπάνω, όχι γιατί ο Ράνσομ δεν είναι ο απόλυτα σέξι πρωταγωνιστής, αλλά γιατί ο τρόπος που η Ίζι αντιμετωπίζει ακόμα και τις πιο δύσκολες καταστάσεις, με οπτιμισμό και χιούμορ, δεν σου επιτρέπουν να κάνεις κάτι λιγότερο από το να την θαυμάσεις και να την βάλεις στην καρδιά σου, όπως ακριβώς και το δικό της, προσωπικό της παραμύθι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tessa Dare
Μεταφραστής: Γκαρτζονίκα Όλγα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-618-5229-46-7