Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Συμφωνήστε σε έναν κοινό τρόπο ανατροφής χωρίς συγκρούσεις.
Λειτουργήστε ως ομάδα αναπτύσσοντας ένα κοινό μοντέλο διαπαιδαγώγησης.
Πώς μπορούν δύο άνθρωποι να απαλλαγούν από τα γονεϊκά πρότυπα που «κουβαλούν» από τις οικογένειές τους και να συμβαδίσουν στο θέμα της διαπαιδαγώγησης, δίχως να υπερισχύει η γνώμη του ενός έναντι του άλλου;
Καθένας από εμάς ανατράφηκε με συγκεκριμένα πρότυπα που μπορεί να μη συμβαδίζουν με αυτά του συντρόφου του. Με υπομονή και συνεργασία, το ζευγάρι πρέπει να προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτά –ή να συνδυάσει τα καλύτερά τους στοιχεία– με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διαπαιδαγώγησης που θα ταιριάζει στις προσωπικότητες των δύο γονέων.
Με τεχνικές, παραδείγματα και ασκήσεις για κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, αυτός ο πρακτικός οδηγός μπορεί να λειτουργήσει ως υποστηρικτικό εργαλείο για κάθε ζευγάρι, ώστε να μεγαλώσει τα παιδιά του με κοινό όραμα, χωρίς ρήξεις.

Προσωπική άποψη:
Από προσωπική πείρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν είναι εύκολο το μεγάλωμα ενός παιδιού, όπως δεν είναι εύκολο το να παίρνεις αποφάσεις γι' αυτό χωρίς να το ρωτάς. Πόσο μάλλον όταν σε αυτές τις αποφάσεις πρέπει να συμφωνήσουν δύο άνθρωποι που μπορεί μεν να είναι και οι δύο γονείς του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν και απόλυτη ταύτιση απόψεων, πράγμα στο οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των γονιών, το πως αυτοί μεγάλωσαν, τι πρότυπα έχουν από τους δικούς τους τούς γονείς, ποια απ' αυτά θέλουν ν' αποφύγουν και γιατί, πως γαλουχήθηκαν οικογενειακά, κοινωνικά, κι ένα σωρό άλλα. Αναπόφευκτες, λοιπόν, είναι και οι συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο, οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε αποτελέσματα που δεν ικανοποιούν κανέναν, παρά μονάχα κορυφώνουν τις όποιες εντάσεις.

Το "Γονείς σε συνεργασία" είναι ένας πολύ έξυπνος, σύγχρονος και άμεσος οδηγός που σκοπός του δεν είναι άλλος από το να λύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα. Ένας οδηγός που προτρέπει τους γονείς να έχουν την απαραίτητη υπομονή κι επικοινωνία, προκειμένου να ακολουθήσουν ένα κοινό μονοπάτι που θα τους οδηγήσει σε μια σωστή, μεταξύ τους, συνεργασία, κι εν τέλει σε μία ισορροπημένη σχέση, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ως προς την σχέση τους με το ίδιο το παιδί του, και ως μονάδα και ως ζευγάρι. Και μπορεί αυτού τους είδους οι οδηγοί να σας φαντάζουν αρκετά αποστειρωμένοι και επικριτικοί, όμως η συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου, η Vicki Hoefle, κάθε άλλο παρά να σας κολλήσει τον τοίχο επιθυμεί.

Μέσω τεχνικών, ασκήσεων, παραδειγμάτων, η Hoefle προσφέρει μια σωστή καθοδήγηση χωρίς να σε κάνει να νιώσεις, ούτε για μια στιγμή, πως όσα κάνεις μέχρι τώρα είναι λάθος. Δεν σε κάνει να εστιάζεις στα λάθη σου εισπράτοντάς τα ως αποτυχίες, αλλά ως συνθήκες που μπορείς να βελτιώσεις τόσο για το δικό σου το καλό, όσο και για το καλό του συντρόφου σου και της μεταξύ σας σχέσης, με όλα αυτά να έχουν θετικές επιπτώσεις πάνω στο παιδί, όπου θα μπορεί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο δεν θα δέχεται αντικρουόμενα συναισθήματα, ερεθίσματα, συμβουλές, κατευθύνσεις, νιώθοντας πιο ισορροπημένο και ασφαλές, οδηγώντας το να γίνει, τελικά, ένας σωστός και ισορροπημένος άνθρωπος χωρίς διχασμούς. Και μπορεί να μην λειτουργούν πάντα όλα τέλεια, γιατί τίποτα δεν είναι τέλειο, αλλά η πρόθεση είναι που μετράει πάνω απ' όλα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Vicki Hoefle
Μεταφραστής: Πηγαδά Μαρία
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Παιδαγωγικά
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-960-461-869-9