Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ήταν μια απαγορευμένη αγάπη. Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα… Υπάρχει άλλη γυναίκα που να συμμετέχει στην επερχόμενη σεζόν του Λονδίνου με λιγότερο ενθουσιασμό απ’ ό,τι η Σαμπρίνα; Πιθανότατα όχι. Ευτυχώς, αυτή η νεαρή, αξιαγάπητη επαρχιωτοπούλα δεν θα είναι μόνη της. Η πιο περιζήτητη κοπέλα της πόλης έχει συμφωνήσει να τη συνοδεύσει και να την κρατήσει μακριά από τους αμέτρητους κινδύνους και τις φανταχτερές παγίδες.
Ο γοητευτικός Χαϊλάντερ Ντάνκαν ΜακΤράβις θέλει ακόμα λιγότερο να βρίσκεται στο Λονδίνο. Έχοντας μάθει πρόσφατα ότι είναι ο μοναδικός κληρονόμος ενός Άγγλου μαρκησίου, ο Ντάνκαν καλείται να αναλάβει τον τίτλο και τη μεγάλη ιδιοκτησία του παππού του – και επιπλέον να παντρευτεί τη φαρμακόγλωσση συνοδό της Σαμπρίνα, η οποία δεν διστάζει να κάνει δημόσια απρεπή σχόλια για τον «βάρβαρο Σκοτσέζο» μέλλοντα σύζυγό της.
Ο ανεπιθύμητος αρραβώνας, ωστόσο, φέρνει τον Ντάνκαν σε επαφή με τη γοητευτική Σαμπρίνα – μια αδελφή ψυχή της οποίας το πνεύμα τον γοητεύει… και της οποίας τα μάτια είναι γεμάτα όνειρα. Όμως το καθήκον, η θέση τους στην κοινωνία και ένα μυστικό που κρύβεται στο παρελθόν της κοπέλας, απαγορεύουν την ένωση της Σαμπρίνα και του Ντάνκαν – εκτός κι αν η πραγματική αγάπη μπορέσει με κάποιο θαυμαστό τρόπο να βρει τη λύση.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Elixs φέρνουν στη χώρα μας μία ακόμα σειρά της αγαπημένης του κοινού Johanna Lindsey, με τον γενικό τίτλο "Reid Family". Μία σειρά εποχής, όπου η κάθε ιστορία αυτής μένει πιστή στο χρονικό, ηθικό, θεσμικό ύφος όλων αυτών που πρεσβεύουν τα μυθιστορήματα αυτού του είδους, τόσο ως προς την αφηγηματική τους ανάπτυξη, όσο και ως προς την δόμηση και την εξέλιξη των χαρακτήρων τους. Και ναι μεν δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο μπορεί να ταυτιστεί το σύνολο των αναγνωστών με ορισμένες συμπεριφορές, ακόμα και με συγκεκριμένες συναισθηματικές προσεγγίσεις, στο σήμερα, όμως, για την εποχή όπου τα εκάστοτα γεγονότα διαδραματίζονται, η συγγραφέας τα έχει προσεγγίσει με τον απαιτούμενο ρεαλισμό και με τη ζητούμενη αλήθεια.

Η Σαμπρίνα είναι μία νεαρή κοπέλα από την Σκοτζέζικη επαρχία, η οποία φτάνει στο Λονδίνο προκειμένου να κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση. Θεωρητικά, είναι το είδος της γυναίκας που κινδυνεύει στη μεγάλη πόλη, όμως, η πιο περιζήτητη κοπέλα της πόλης, η Οφηλία, έχει αναλάβει να την πάρει υπό την προστασία της ώστε τίποτα κακό να μην της συμβεί. Την ίδια στιγμή, ο Ντάνκαν ΜακΤράβις καλείται να κληρονομήσει την περιουσία και τον τίτλο του παππού του, όντας ο μοναδικός κληρονόμος αυτών. Και μαζί με αυτά, αναλαμβάνει και την υποχρέωση να παντρευτεί την συνοδό της Σαμπρίνας, γεγονός που διόλου δεν τον ευχαριστεί, πολύ περισσότερο αφού εκείνη δεν μπορεί να συγκρατήσει τη γλώσσα της και δεν διστάζει να τον προσβάλλει ακόμα και σε δημόσια θέα. Κι ενώ θα μπορούσε η στάση της αυτή να μας ενοχλεί, ή να την καθιστά αντιπαθητική και κακομαθημένη στα μάτια μας, προσωπικά εκτίμησα το γεγονός ότι είχε το σθένος να πει αυτά που σκεφτόταν κι ένιωθε, εγκλωβισμένη και η ίδια σε αποφάσεις που δεν πήρε εκείνη για τον εαυτό της.

Κάπως έτσι ανταμώνουν ο Ντάνκαν και η Σαμπρίνα, με τον πρώτο να βρίσκει στο πρόσωπο της δεύτερης μία αδελφή ψυχή, έναν άνθρωπο που τον καταλαβαίνει, που μπορεί να του μιλήσει. Έναν άνθρωπο που θα μπορούσε ακόμα και να αγαπήσει. Και μπορεί να υπάρχει μια σεξουαλική έλξη αρχικά, αλλά αυτή περνάει από αρκετά στάδια, όχι μέχρι να πραγματωθεί, αλλά μέχρι να γίνει κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο ουσιαστικό, ωστόσο, μέσα σε κάποια όρια αυτοσυγκράτησης από μεριάς του Ντάνκαν, που πιστός στα πρότυπα του αντρικού μοντέλου που αντιπροσωπεύει, δεν μπορεί να πάει απόλυτη κόντρα, όχι τόσο πολύ απέναντι στα πιστεύω του, όσο σε αυτά που του επιβάλλει η θέση του. Και μπορεί ακόμα και να θυμώνουμε μαζί του γι' αυτό, όμως δεν μπορούμε να μην του αναγνωρίσουμε πως είναι ένας άντρας με τιμή -ακόμα και κι αν παρασύρεται κάποιες στιγμές και δεν υπολογίζει την τιμή των άλλων- αξία ανεκτίμητη και σπάνια στις μέρες μας.

Σίγουρα δεν πρόκειται για μία ιστορία που σε καθηλώνει ή που σε παρασύρει μαζί τους, ούτε για μια τρελά παθιασμένη ιστορία που κάνει την καρδιά σου να χτυπά ξέφρενα, παραμένει, ωστόσο, ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα εποχής που παραμένει, ηθικά και κοινωνικά, πιστό στα πρότυπα ενός άλλου κόσμου που έχει χαθεί με το πέρασμα των χρόνων και παραμένει μόνο ως μια ρομαντική ιδέα και ανάμνηση μέσα στο μυαλό μας. Πιθανολογώ πως οι φανατικοί αναγνώστες της Lindsey θα το απολαύσουν, όπως και οι αναγνώστες εκείνοι που αναζητούν την αλήθεια και την αισθητική μιας άλλης εποχής.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-5229-72-6