Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο λόρδος Κάμερον…
Είναι ένας άντρας που του αρέσουν τα απλά πράγματα… και οι πολύπλοκες απολαύσεις.
Ο Κάμερον Μακένζι ενδιαφέρεται με πάθος για δύο πράγματα στη ζωή του: τα άλογα και τις γυναίκες, και μάλιστα με αυτή τη σειρά, όπως υποστηρίζουν δηκτικά οι ερωμένες του.
Η Ένζλι Ντάγκλας είναι μια γυναίκα που θεωρεί τη δικαιοσύνη ως ύψιστη αρετή και έχει βαθιά μέσα της ριζωμένη την επιθυμία να βοηθά τους συνανθρώπους της – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπει κρυφά στην κρεβατοκάμαρα ενός επικίνδυνου άντρα. Και εκεί ακριβώς τη βρίσκει ο Κάμερον, έξι χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους. Τότε η Ένζλι ήταν παντρεμένη και είχε απορρίψει το φλερτ του. Πλέον είναι χήρα και αναζητά κάποια απόρρητα γράμματα που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση την ίδια τη βασίλισσα.
Ο Κάμερον δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις μηχανορραφίες που συνδέονται με αυτά τα γράμματα, αλλά ορκίζεται να ολοκληρώσει ό,τι είχαν ξεκινήσει οι δυο τους πριν από τόσα χρόνια. Μια λέξη τη φορά, ένα άγγιγμα τη φορά, ένα φιλί τη φορά, σχεδιάζει να την κάνει δική του. Και αυτό που ξεκινά σαν ένα παιχνίδι, ίσως καταλήξει να σπάσει μια για πάντα τους απαράβατους προσωπικούς κανόνες του Κάμερον. Και ίσως γιατρέψει τις ανοιχτές πληγές από το σκοτεινό παρελθόν του.

Προσωπική άποψη:
Η οικογένεια Μακένζι ξαναχτυπά με το τρίτο της βιβλίο, συστήνοντάς μας ένα ακόμα νέο ζευγάρι, ένα ακόμα ερωτεύσιμο αρσενικό της γνωστής σε όλες μας, πλέον, οικογένειας με την απύθμενη γοητεία, μία νέα ιστορία αγάπης, προσφέροντάς μας, παράλληλα με έναν παθιασμένο έρωτα, και μία ιστορία με σκοτεινές πτυχές, μυστήριο και αγωνία. Ο λόγος για το "Ένα φιλί τη φορά", ο οποίος είναι εμπνευσμένος από την μεθοδευμένη προσπάθεια του πρωταγωνιστή μας να κερδίσει ένα στοίχημα που ο ίδιος βάζει με τον εαυτό του, αλλά και να κλείσει μία υπόθεση που παρέμεινε ανοιχτή για περισσότερα χρόνια απ' όσα θα έπρεπε. Όμως, επειδή καμιά φορά, και ειδικά οι άντρες, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, η ζωή έρχεται να παίξει πολύ πιο περίπλοκα παιχνίδια απ' αυτά που ο Κάμερον έχει αρχικά στο νου του.

Ο Κάμερον Μακένζι είναι ένας άντρας πειρασμός, από εκείνους που πολύ εύκολα μπορούν να παρασύρουν γυναίκες κάθε λογής στα δίχτυα τους, με τον ίδιο να έχει δεκάδες ερωμένες -οι περισσότερες εξ' αυτών παντρεμένες- με τις οποίες απλά περνάει ευχάριστα την ώρα του, και που σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να δεσμευτεί στα σοβαρά με κάποια από αυτές. Άλλωστε, ο Καμ είναι καμένος από την υπόθεση "γάμος", αφού στο παρελθόν είχε παντρευτεί μια εντελώς ακατάλληλη γυναίκα, που μόνο καλά δεν ήταν στα μυαλά της, αφού όχι μόνο είχε απιστήσει εις βάρος του, αλλά τον είχε βλάψει σωματικά, όπως ακριβώς είχε προσπαθήσει να βλάψει και τον γιο τους, τον Ντάνι, στον οποίο, ο ίδιος, έχει αφοσιωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά -αν εξαιρέσουμε, φυσικά, την ενασχόλησή του με τα άλογα και τις γυναίκες. Και όχι, η σειρά που αναφέρονται δεν είναι τυχαία.

Όπως αντιλαμβάνεστε, από το μυαλό του Κάμερον δεν περνάει ούτε σαν σκέψη το να ξαναπαντρευτεί, ούτε καν το ν' αφήσει τον εαυτό του να ερωτευτεί. Όμως η ζωή φαίνεται να έχει άλλα σχέδια γι' αυτόν, αφού στο δρόμο του, έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια όπου εκείνη τον είχε απορρίψει, μπροστά του -και πιο συγκεκριμένα στην κρεβατοκάμαρά του- θα βρεθεί η Ένζλι Ντάγκλας, μία χήρα αριστοκράτισσα που προσπαθεί να εμποδίσει μια σειρά μηχανορραφιών εναντίον της βασίλισσας. Πιο συγκεκριμένα, αναζητά κάποια γράμματα που θα μπορούσαν να εκθέσουν ανεπανόρθωτα την τελευταία, μα και να επιφέρουν κρίση σε ολόκληρο το βασίλειο. Φυσικά, ο Κάμερον διόλου δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά, παρά μονάχα για να κατακτήσει την Ένζλι, η οποία θα αποδειχθεί, με πολλούς τρόπους, το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής του, μα και ο άνθρωπος εκείνος που θα τον προκαλέσει να ξεπεράσει τους φόβους, τις ανησυχίες, τις αναστολές του, και να παραδοθεί στα πραγματικά, καλά κρυμμένα θέλω του.

Συγκριτικά με τα υπόλοιπα αδέρφια της οικογένειας Μακένζι, ο Καμ είναι σκοτεινός, πιο μυστηριώδης, ενώ έχει ένα πολύ πιο ενδιαφέρον παρελθόν, που κι αν τον έχει γεμίσει πληγές, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή του, που αξίζει κανείς ν' αναλύσει σε όλες του τις διαστάσεις, αναλύοντας μ' αυτό τον τρόπο, παράλληλα, την ίδια του την ψυχοσύνθεση, φέρνοντας την επιφάνεια όλα τα ευάλωτά του σημεία που με τόσο μεγάλη προθυμία έθαψε βαθιά μέσα του προσπαθώντας να προστατεύσει ό,τι απέμεινε από εκείνον. Και παρά που φοβάται ορισμένα πράγματα, όπως είναι ο γάμος, δεν είναι δειλός, τολμάει ν' αντιμετωπίσει τους φόβους του. Όμως και η Ένζλι δεν πάει πίσω, αφού απέχει αρκετά από το συμβατικό πρότυπο των ηρωίδων ανάλογων ιστοριών. Είναι υποστηρικτική, έχει απέραντη κατανόηση και υπομονή, αυτό, ωστόσο, δεν την καθιστά ούτε γυναικούλα ούτε θύμα συνθηκών και καταστάσεων. Έχει απόλυτα συναίσθηση του ποια είναι, που βρίσκεται, τι χρειάζεται να κάνει, τι θέλει να πετύχει, διατηρώντας τις σωστές ισορροπίες, τόσο για την ίδια όσο και για τον Καμ, τον Ντάνι, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μπορεί η σχέση ανάμεσα στους Καμ και Ένζλι να ξεκινάει αρκετά παθιασμένα, εξελίσσεται, ωστόσο, σταδιακά, ένα βήμα τη φορά, για να καταλήξει όλο αυτό το πάθος να μεταμορφωθεί σε κάτι πιο δυνατό, να μετουσιωθεί σε αγάπη. Μια αγάπη που δεν έρχεται εξαναγκαστικά ή βεβιασμένα, που παίρνει τον χρόνο της ν' ανθίσει, και γι' αυτό και μας αγγίζει τόσο πολύ. Σε συνδυασμό δε με μια ιστορία που έχει την ίντριγκα και το μυστήριό της σε ένα δεύτερο επίπεδο, που δεν αφορά τόσο άμεσα τους πρωταγωνιστές μας, αλλά εμμένοντας περισσότερο σε αυτούς και στην ανάλυση του χαρακτήρα και του ψυχογραφήματος του καθενός, του τρόπου που αλληλεπιδρά με τους γύρω του μα και με την ίδια τη ζωή, και πάντα με την πολύ καλή της Ashley που ενισχύει τόσο την αφήγηση όσο και το συναίσθημα του αναγνώστη, σίγουρα μιλάμε για το καλύτερο βιβλίο της σειράς, ως τώρα, και προσωπικά περιμένω ακόμα περισσότερα στο κοντινό μέλλον.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-5229-96-2