Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αν ο Εξορκιστής σας έκανε να τρέμετε, η Κάρι θα σας κάνει να ουρλιάξετε.
Ετοιμαστείτε για ένα ραντεβού με τον τρόμο, έναν ζωντανό εφιάλτη…
Η Κάρι Γουάιτ πέφτει συχνά θύμα χλευασμού από τους συμμαθητές της, αλλά διαθέτει ένα χάρισμα: την ικανότητα να μετακινεί αντικείμενα με τη δύναμη του μυαλού. Πόρτες κλειδώνουν, αντικείμενα υψώνονται και πέφτουν, μηχανήματα βραχυκυκλώνουν… Είναι η δύναμή της –και το πρόβλημά της.
Όσο κι αν η Κάρι προσπαθεί να δείχνει φυσιολογική, ένα απρόσμενο γεγονός θα μετατρέψει το κρυφό της χάρισμα σ’ ένα θανατηφόρο όπλο τρόμου και καταστροφής που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει.
Το πρώτο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, που δημοσιεύτηκε το 1974.

Προσωπική άποψη:
Νομίζω πως ούτε ο Stephen King, αλλά ούτε και η "Κάρι" του χρειάζονται συστάσεις. Πρόκειται, άλλωστε, για το πρώτο έργο του συγγραφέα που βρήκε τον δρόμο προς την έκδοσή του, κι ένα από τα πλέον ευπώλητά του, το οποίο, μάλιστα, έχει μεταφερθεί δύο φορές στο κινηματογράφο -το 1976 από τον Brian De Palma και το 2013 είχαμε το remake του- και μία φορά στην τηλεόραση με τη μορφή mini τηλεοπτικής σειράς του 2002. Σε κάθε περίπτωση, ούτε ο ίδιος ο King δεν περίμενε πως το βιβλίο του αυτό θα ήταν η αρχή μιας τεράστιας καριέρας, αφού ο ίδιος ξεκίνησε να το γράφει με σκοπό να πουληθεί στα ανδρικά περιοδικά Playboy ή Cavalier ως short story έναντι 2.000 δολαρίων, προκειμένου να μπορέσει να επισκευάσει το χαλασμένο του αυτοκίνητο και να αγοράσει τρόφιμα για το σπίτι του. Πριν καν φτάσει στη μέση, το πρωτότυπο βρέθηκε στα σκουπίδια, από τα οποία και το διέσωσε η σύζυγός του, Tabitha, που τον παρακίνησε να το ολοκληρώσει και να δοκιμάσουν την τύχη του σε κάποιον εκδοτικό. Όλα όσα ακολούθησαν, είναι Ιστορία.

Η ιστορία της Κάρι, στον πυρήνα της, είναι εξαιρετικά απλή και, δυστυχώς, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, εξαιρετικά επίκαιρη. Η Κάρι είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι χαμηλών τόνων που ζει μαζί με την καταπιεστική και θρησκόληπτη μητέρα της. Τόσο ο ήπιων τόνων χαρακτήρας της όσο και η οικογενειακή της κατάσταση, καθιστούν το νεαρό κορίτσι εύκολο στόχο στα μάτια των συμμαθητών της, που δεν διστάζουν να την τραμπουκίσουν, χλευάσουν, κοροϊδέψουν σε κάθε ευκαιρία. Παρ' όλα ταύτα, η ίδια προσπαθεί να κάνει υπομονή και να δείχνει φυσιολογική, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι εύκολο. Από τη μία, το συναισθηματικό βάρος της κακής συμπεριφοράς των άλλων απέναντί της είναι πολύ βαρύ για να το διαχειριστεί, ενώ το κρυφό της χάρισμα που της επιτρέπει να τηλεμετακινεί πράγματα δεν είναι κάτι που εύκολα αναφέρεις σε μία συζήτηση και ο άλλος που έχεις απέναντί σου αντιδράει ψύχραιμα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Μέχρι που φτάνει η στιγμή που η Κάρι κάνει την έκρηξή της και τότε τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με πριν.

Σε πολλά του βιβλία, ο King, έχει καταπιαστεί με το bullying, ένα θέμα που όπως αποδεικνύει ο χρόνος, πάντα θα είναι επίκαιρο και θα μας απασχολεί, είτε σε προσωπικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο. Η Κάρι, λοιπόν, είναι το κλασσικό δείγμα θύματος, το οποίο "επιτρέπει" στον εαυτό της να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, τόσο επειδή δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να υψώσει το ανάστημά της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όσο και γιατί έχει μεγαλώσει μέσα σε ένα σπίτι όπου δέχεται εκφοβισμό, έστω κι άλλης μορφής, οπότε λειτουργεί σαν υποσυνείδητα να πιστεύει πως αυτό της αξίζει και πως αυτή η κατάσταση που βιώνει είναι φυσιολογική. Όμως, όπως είναι φυσικό επόμενο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα κορίτσι στο πικ της εφηβείας του με ό,τι αυτό συνεπάγεται -ορμονικά, συναισθηματικά κλπ.-, έρχεται η στιγμή εκείνη που κάνει την έκρηξή της, και όταν αυτό συμβαίνει, σε κάθε περίπτωση, το θύμα φτάνει σε άκρα που κανείς δεν θα περίμενε, αλλά που θα έπρεπε να φαντάζεται, και που γίνεται θύτης, τουλάχιστον στα μάτια των γύρω του. Γιατί, στην πραγματικότητα, όταν μαζεύεις μέσα σου οργή που πηγάζει από την αναίτια βία που εισπράττεις για τόσα χρόνια, μεταμορφώνεσαι σε μια βόμβα που όταν σκάσει θα τα σαρώσει όλα, αλλά στο βάθος, παραμένεις το θύμα.

Ένα άλλο θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο King στο βιβλίο αυτό είναι ο θρησκευτικός φανατισμός και το που μπορεί αυτός να οδηγήσει, κυρίως εξαιτίας των παρωπίδων που φοράνε όσοι είναι προσκολλημένοι με τρόπο άρρωστο σε μια θρησκεία, διαστρεβλώνοντας, στην πραγματικότητα, όλα εκείνα που ορίζει η πίστη σε κάτι ανώτερο από εμάς. Όχι, δεν κάνει προπαγάνδα κατά της θρησκείας ούτε την βάλλει μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με σκοπό απλά και μόνο να παραστήσει τον εναλλακτικό, αλλά πολύ στοχευμένα εστιάζει σε όλα εκείνα τα αρνητικά κατάλοιπα εποχών που θα έπρεπε να έχουν μείνει στη λήθη και που κάνουν τους ανθρώπους να είναι δυστυχισμένοι εγκλωβισμένοι καθώς είναι μέσα στις εμμονές τους, παρασέρνοντας μαζί τους στη δυστυχία αυτή και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους και γίνονται θύματα της άρνησής τους να δεχθούν οτιδήποτε το διαφορετικό ή έξω από αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν, αποδέχονται, αναγνωρίζουν.

Αν και μιλάμε για το πρώτο βιβλίο του King -βέβαια, είχε γράψει άλλα τρία πριν απ' αυτό που απλά δεν είχαν εκδοθεί, αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς-, διαβάζοντας την ιστορία της Κάρι εντοπίζεις όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πένα του και που μέσα στα επόμενα χρόνια εξέλιξε, απλά, με μια λιγότερο φλύαρη και υπεραναλυτική διάθεση -παρά που αν το καλοσκεφτούμε, η ιστορία αυτή θα μπορούσε να έχει αποδοθεί με ακόμα λιγότερα λόγια, αλλά αυτό είναι που κάνει τον King να ξεχωρίζει. Ότι παίρνει το πιο απλό και κοινότυπο θέμα και το αναπτύσσει με τέτοιον τρόπο που του δίνει διαστάσεις έξω από το κουτί. Η ιστορία της Κάρι, λοιπόν, αν και στη συνείδηση του κοινού έχει αποτυπωθεί ως θρίλερ, στην πραγματικότητα είναι ένα αμιγώς κοινωνικό μυθιστόρημα με πινελιές τρόμου και μεταφυσικού, στοιχεία που ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν απουσιάζουν από τα βιβλία του King. Ένα μυθιστόρημα που αφηγείται μια ιστορία που ο πυρήνας της θα είναι πάντα επίκαιρος και διδακτικός -ή που θα έπρεπε να είναι-, θυμίζοντάς μας πως δεν πρέπει να κρίνουμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, να αγκαλιάζουμε το διαφορετικό, μα και να μην γινόμαστε θύματα των εμμονών μας, ούτε και των εμμονών των άλλων.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephen King
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-960-461-911-5