Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ζερεμί Φέλσεν επιστρέφει στον Μαυρίκιο με αφορμή την προσωπική του έρευνα για το σπάνιο πουλί ντόντο, που έχει εκλείψει από τον 17ο αιώνα, αλλά η περιπλάνηση στα πατρογονικά εδάφη θα τον οδηγήσει στην τραγική ιστορία της οικογένειάς του. Παράλληλα, ξετυλίγεται η ιστορία του Ντοντό, ενός περιφερόμενου ζητιάνου που μοιάζει να έχει γεννηθεί για να κάνει τους άλλους να γελούν… Αυτό που τους συνδέει είναι η Άλμα, το αγρόκτημα που ανήκε κάποτε στους Φέλσεν αλλά στη θέση του δεσπόζει πλέον ένα εμπορικό κέντρο.

Προσωπική άποψη:
Ο J.M.G. Le Clezio, γεννημένος το 1940 στη Νίκαια της Γαλλίας και με καταγωγή από μια οικογένεια της Βρετάνης που μετανάστευσε στον Μαυρίκιο κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αποτελεί μία απ' τις πλέον εμβληματικές φιγούρες της γαλλικής κι ευρωπαϊκής, γενικότερα, λογοτεχνίας. Είναι ένας λογοτέχνης που έχει προκαλέσει πολλές φορές συζητήσεις με αφορμή τα έργα του, που έχει φέρει σε κόντρα κριτικούς και αναγνωστικό κοινό, μα και που έχει διχάσει τους φανατικούς του αναγνώστες. Ίσως όλα αυτά να μην σας ακούγονται και πολύ θετικά, όμως, η αλήθεια είναι πως ένας συγγραφέας που προκαλεί ακραία συναισθήματα και προβληματισμούς στο αναγνωστικό του κοινό, έχει πιθανότατα περισσότερα και πιο σημαντικά πράγματα να προσφέρει απ' όσα ίσως νομίζουμε.

Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε το οδοιπορικό του Ζερεμί Φέλσεν, ενός άντρα που ταξιδεύει στον Μαυρίκιο με αφορμή την έρευνά του σχετικά με το πουλί ντόντο, το οποίο λέγεται πως έχει εξαφανιστεί από τον 17ο αιώνα. Η παρουσία του Ζερεμί, όμως, στα πατρογονικά του εδάφη, θα τον φέρει αντιμέτωπο με πράγματα που ποτέ δεν πίστευε και κυρίως με την ιστορία της οικογένειάς του που σημαδεύτηκε από μια μοίρα τραγική και που παρά που λησμονήθηκε μέσα στα χρόνια, φαίνεται πως τελικά ποτέ δεν ξεχάστηκε ολότελα. Την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε την παράλληλη ιστορία του ζητιάνου Ντοντό, ενός ανθρώπου παρά τη μιζέρια της ζωής του έχει το μοναδικό χάρισμα να κάνει όσους βρίσκονται γύρω του να γελάνε.

Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας να διαβάζω το βιβλίο, και παρακολουθώντας τις δύο παράλληλες ιστορίες του Ζερεμί και του Ντοντό, δεν μπορούσα να καταλάβω τι είδους σχέση είχαν ή μία με την άλλη ή πως θα μπορούσαν να συνδέονται, γεγονός που με αποσυντόνισε λιγάκι σε ορισμένα σημεία. Ωστόσο, όταν φτάνει εκείνη η στιγμή που τα νήματά τους μπλέκονται και η σύνδεσή τους είναι πλέον υπαρκτή, όλα αλλάζουν, τόσο η διάθεσή μας όσο και το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον που κορυφώνεται σελίδα τη σελίδα, με μια σχεδόν τραγικά ρομαντική αφήγηση που αποτυπώνει τόσο την όμορφη, όσο και την άσχημη πλευρά της ζωής και των ανθρώπων, μα και την θέση και την επιρροή των δεύτερων πάνω στην πρώτη, προκαλώντας μας ένα αίσθημα αγωνίας, ανασφάλειας, ίσως κι ενοχής.

Σίγουρα το "Άλμα" δεν είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους, ούτε πρόκειται για ένα εύκολο ανάγνωσμα. Δεν είναι από τα βιβλία που θα επιλέξεις αν θες να χαλαρώσεις και να περάσεις καλά, αλλά από τα βιβλία εκείνα που θα τα διαβάσεις όταν θα είσαι έτοιμος, και κυρίως πρόθυμος, να αφιερώσεις χρόνο, φαιά ουσία και συναίσθημα σε αυτό. Ένα βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη και την ομορφιά της φύσης που συνεχώς καταπατάται ξεδιάντροπα από τους ανθρώπους, που μέμφεται εναντίον των μεγάλων πόλεων και την άγρια ζωή και τον βίαιο ρυθμό αυτών, τις μειονότητες και τα δικαιώματα αυτών που τις περισσότερες φορές ξεχνάμε και δεν υπολογίζουμε, αλλά και την σημαντικότητα του να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, από που προερχόμαστε, ποια είναι η καταγωγή μας και κατ' επέκτασιν, τι θα έπρεπε να προστατεύσουμε.
Βαθμολογία 8/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.M.G. Le Clezio
Μεταφραστής: Ξενάριος Γιώργος
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 328
ISBN: 978-960-461-949-8