Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ήταν η μέλλουσα γυναίκα του αδελφού του…
Φτάνοντας με το τρένο στο απομονωμένο Φορτ Γουόρθ, η καρδιά της Αμίλια Κάρσον έτρεμε. Ήταν μια νύφη που είχε παραγγείλει με αλληλογραφία ο Ντάλας Λι. Στον σταθμό, όμως, δεν την περίμενε ο ίδιος, αλλά ο αδελφός του, ο ψηλός, σκληροτράχηλος Χιούστον, που είχε έρθει για να τη συνοδεύσει μέχρι το ράντσο της οικογένειας Λι. Καθώς η Αμίλια είχε μεγαλώσει στην Τζόρτζια, μια πολιτεία που είχε πληγωθεί από τον πρόσφατο πόλεμο, είχε πιστέψει διαβάζοντας τα γράμματα του Ντάλας ότι το Τέξας θα ήταν κάτι σαν παράδεισος, το μέρος όπου τελικά θα έβρισκε την ευτυχία δίπλα στον «σωστό» άντρα.
Και η μοναδική γυναίκα που θα αγαπούσε…
Αναμφίβολα, ο Χιούστον Λι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «σωστός» άντρας. Έχοντας πολεμήσει και ο ίδιος, έφυγε από τα πεδία των μαχών σημαδεμένος εσωτερικά και εξωτερικά, και δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί τον όμορφο αδελφό του. Από τη στιγμή, όμως, που ο Χιούστον συνάντησε την Αμίλια, κατάλαβε ότι εκείνη είχε το κουράγιο που χρειαζόταν για να επιβιώσει στην άγρια γη του Τέξας. Αλλά αυτό που τον συντάραξε ήταν ότι τα μάτια της μπορούσαν να δουν πίσω από το τραυματισμένο πρόσωπό του και να φτάσουν μέχρι την ψυχή του. Ο Χιούστον αισθανόταν ότι θα μπορούσε να δώσει μάχη με οποιονδήποτε για να κερδίσει την καρδιά της – οποιονδήποτε εκτός από τον αδελφό του.

Προσωπική άποψη:
Ήταν το 1997 όταν η Lorraine Heath εξέδωσε το πρώτο βιβλίο τής πρώτης της σειράς. Από τότε έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια, στο βιογραφικό της έχουν προστεθεί δεκάδες τίτλοι και εκατομμύρια πωλήσεις αντιτύπων, όμως είναι βέβαιο πως το βιβλίο αυτό θα κατέχει για πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της -όπως κάθε "πρωτάκι" για κάθε συγγραφέα, αφού αυτό είναι που τον εισάγει σε έναν κόσμο που μπορεί να φέρει πολλές δυσκολίες μαζί του, μα και τόσες άλλες, μαγευτικές και γοητευτικές, στιγμές. Οι εκδόσεις Elxis, λοιπόν, μόλις πριν από λίγες μέρες, έφεραν και στη χώρα μας το πρώτο βιβλίο της "Τριλογίας του Τέξας", που συγκριτικά με άλλα ρομαντικά βιβλία εποχής που έχουν εντάξει στο δυναμικό τους, έχει να πει κάτι το διαφορετικό.

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Φορτ Γουόρθ, μια απομονωμένη πόλη του Τέξας στην οποία καταφθάνει η Αμίλια Κάρσον, όχι χωρίς να έχει καμία αγωνία για το μέλλον της, αλλά πιστεύοντας πως εκεί θα μπορούσε να χτίσει μια νέα ζωή, να βρει την πραγματική ευτυχία και όλα αυτά στο πλευρό ενός ιδανικού άντρα που θα γινόταν ο σύντροφος που χρειαζόταν. Και όσο καιρό αλληλογραφούσε με τον Ντάλας Λι, είχε πιστέψει πως όσον αφορά το τελευταίο, είχε βρει αυτό που έψαχνε. Φτάνοντας, όμως, στον προορισμό της, αντί για τον μέλλοντα σύζυγό της, θα συναντήσει πρώτα τον μέλλοντα κουνιάδο της, που έχει πάει να την συναντήσει προκειμένου να την συνοδεύσει στη νέα της κατοικία. Έναν άντρα που κανείς δεν θα χαρακτήρισε ως ιδανικό και που ο ίδιος, έχοντας αμέτρητα σημάδια από τον Πόλεμο, δεν έχει καλύτερη ιδέα για τον εαυτό του. Ωστόσο, η Αμίλια θα δει βαθιά μέσα του, θα αναγνωρίσει όλα εκείνα που κανείς άλλος δεν έχει μπορέσει, κάνοντας την καρδιά του να χτυπήσει σε σκοπούς που δεν ήξερε πως μπορούσε.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, έχουμε να κάνουμε με μια τυπική ιστορία ερωτικού τριγώνου που περιλαμβάνει μία γοητευτική κυρία και δύο άντρες, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και αδέρφια, πράγμα το οποίο δημιουργεί διπλό ηθικό δίλημμα, αλλά ταυτόχρονα κρύβει κι έναν μεγάλο κίνδυνο. Τη μη ένταξη της ιστορίας μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Και όμως, η Heath, πολύ ορθά, δομημένα, μα και με μεγάλη ευαισθησία, την προσεγγίζει με τέτοιο τρόπο που όχι μόνο η αφήγησή της φαντάζει καθόλα ρεαλιστική και αληθοφανής, αλλά μας προκαλεί να μπούμε κι εμείς με τη σειρά μας στα παπούτσια των ηρώων της και να εξετάσουμε την κατάσταση μέσα από ένα διπλό πρίσμα. Αυτό της εκπλήρωσης μιας υπόσχεσης που έχουμε δώσει, μα και εκείνο της εκπλήρωσης της προσωπικής μας ευτυχίας, γιατί περισσότερο απ' όσο σε οποιονδήποτε άλλον σε τούτη τη ζωή, χρωστάμε σε εμάς το να είμαστε καλά, πλήρεις, χαμογελαστοί, ικανοποιημένοι με τις επιλογές μας, όποιες κι αν είναι αυτές.

Η Αμίλια είναι μία ηρωίδα που λάτρεψα. Αν και αρχικά μου έδωσε την εντύπωση πως ήταν μια ακόμη κοπέλα της εποχής της, άβουλη και θύμα των κοινωνικών συνθηκών της, όσο περισσότερο προχωρούσε η ιστορία, τόσο περισσότερο μου αποδείκνυε πως την είχα μετρήσει λάθος. Γιατί, στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε μια γυναίκα γεμάτη πάθος, πάρα πολύ δυνατή, παρά το όσα έχει ζήσει στη ζωή της, εξαιρετικά εφευρετική και τολμηρή, πρόθυμη να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Μια γυναίκα που δε γίνεται να μην θαυμάσεις και να μην ταυτιστείς μαζί της. Από την άλλη, ο Χιούστον είναι ο τυπικός σκληροτράχηλος, μελαγχολικός, εσωστρεφής ήρωας, με κάποια ελαφριά θέματα συμπεριφοράς και με ακόμα περισσότερα προσωπικά θέματα. Σημαδεμένος στην ψυχή και το σώμα, έχοντας βαθιά μέσα του την πεποίθηση πως τα αδέρφια του τον θεωρούν υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του, έμαθε να ζει μέσα στις σκιές, να κρύβεται από τους ανθρώπους και μαζί του να κρύβει και τα συναισθήματά του. Και να που από το πουθενά εμφανίζεται κάποια που τον κάνει να δει πως είναι πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζει, μα και που διαβάζει την ψυχή του σαν βιβλίο ανοιχτό.

Οι τρεις βδομάδες που περνάνε μαζί η Αμίλια και ο Χιούστον, μέχρι να φτάσουν στο ράντζο, κυλάνε μέσα σε έναν κυκεώνα γεγονότων, καταστάσεων και συναισθημάτων. Υπάρχουν στιγμές γεμάτες κινδύνους και περιπέτειες που η αγωνία χτυπάει κόκκινο, άλλες γεμάτες πάθος και ρομαντισμό που κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά, ενώ δεν λείπουν και οι διασκεδαστικές, χιουμοριστικές στιγμές που, ας το παραδεχθούμε, πάντα είναι ευπρόσδεκτες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται κι αξιοποιούνται σωστά. Όσο για το τι γίνεται απ' όταν φτάνουν στον προορισμό τους και μετά... Ας πούμε, μόνο, πως ενώ τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ μελαγχολικά και καταθλιπτικά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ναι μεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά που εντείνουν την αγωνία μας, όμως αυτά δεν στέκουν αρκετά δυνατά για να λαβώσουν τις ελπίδες μας. Και ναι, όπως είναι φυσικό -και σωστό-, τα πράγματα ακολουθούν τον δρόμο που πρέπει ν' ακολουθήσουν, όχι εξαναγκαστικά, αλλά γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lorraine Heath
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5394-17-2