Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Ίντεν έχει να μιλήσει με τον Τάιλερ. Είναι ακόμα έξω φρενών μαζί του για την ξαφνική αναχώρησή του πέρσι το καλοκαίρι, αλλά κάνει ό, τι μπορεί για να συνεχίσει τη ζωή της στο κολέγιο στο Σικάγο. Το καλοκαίρι, όταν τα μαθήματα τελειώνουν, επιστρέφει στη Σάντα Μόνικα, αλλά δεν είναι η μόνη που αποφασίζει να γυρίσει σπίτι...
Έχοντας μείνει πίσω να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες της συνταρακτικής αποκάλυψης και της διαλυμένης οικογένειάς της, η Ίντεν δεν έχει χρόνο για τον Τάιλερ όταν αυτός επανεμφανίζεται.
Αλλά πού ήταν όλο εκείνο τον καιρό; Και τον έχει όντως ξεπεράσει ή έτσι νομίζει; Θα μπορέσουν επιτέλους ο Τάιλερ και η Ίντεν να βρουν μια άκρη, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις αντιρρήσεις της οικογένειάς τους;
Το εκρηκτικό φινάλε της μοναδικής τριλογίας της Estelle Maskame και η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της μαγευτικής ερωτικής ιστορίας του Τάιλερ και της Ίντεν.

Προσωπική άποψη:
Ένα χρόνο μετά την τελευταία τους συνάντηση -και την σχεδόν εξαφάνιση του Τάιλερ, χωρίς καμία απολύτως εξήγηση-, το αγαπημένο ζευγάρι πολλών καλείται να συναντηθεί για μία ακόμα φορά, αποφασισμένο να ρίξει οριστική αυλαία στη σχέση του και στα προβλήματα αυτής, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και η συγγραφέας της σειράς, Estelle Maskame, είναι αποφασισμένη να τους φέρει στα άκρα, δοκιμάζοντας τα όριά τους -και τις συνέπειες όσων έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα τρία χρόνια- και προκαλώντας τους ν' αποφασίσουν ποιοι πραγματικά είναι, ποια είναι τα θέλω τους και μέχρι που είναι πρόθυμοι να φτάσουν για να τα πραγματώσουν.

Η Ίντεν, λοιπόν, συνεχίζοντας να ζει στο Σικάγο και να σπουδάζει στο κολέγιό της, αποφασίζει να επισκεφτεί την Σάντα Μόνικα και την οικογένειά της, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών. Μια επιλογή που δεν αποδεικνύεται και πολύ σοφή, αφού εκτός από εκείνη και ο Τάιλερ είχε ακριβώς την ίδια ιδέα -ίσως και μια εσωτερική ανάγκη και μια επιθυμία πως θα την συναντήσει εκεί, άσχετα απ' το γεγονός πως οι δυο τους δεν φαντάζουν ικανοί να έχουν ένα κοινό μέλλον. Επιπλέον, ο Τάιλερ άφησε την Ίντεν ν' αντιμετωπίσει μόνη της όλο αυτό το χάος, και τώρα που η οικογένειά της διαλύεται, εκείνη δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί μαζί του, παρά που μέσα της υπάρχει η απορία του που είχε εξαφανιστεί τόσο καιρό και για ποιον λόγο. Μα πάνω απ' όλα, αναρωτιέται αν πραγματικά τον έχει ξεπεράσει όπως πίστευε, ή αν απλά έπεισε τον εαυτό της να νιώθει έτσι.

Τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, και ειδικά το δεύτερο, μας προσέφεραν πολλές και έντονες στιγμές στρες, άγχους, αγωνίας και θλίψης, θα λέγαμε, με την καρδιά μας να ραγίζει κάτω από το βάρος ενός πόνου που τουλάχιστον όσοι είμαστε ενήλικες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί έπρεπε να υπάρξει. Βέβαια, την αμέσως επόμενη στιγμή θυμόμαστε πως ήμασταν κι εμείς σε αυτές τις ηλικίες και κάπου αναθεωρούμε, δικαιολογώντας τα νιάτα που έχουν μια φυσική τάση προς την υπερβολή και την μεγέθυνση καταστάσεων που υπό ένα πιο ψύχραιμο πρίσμα θα μπορούσαν να είχαν πολύ πιο ομαλή πορεία κι εξέλιξη, πράγμα που προφανώς δεν υπήρξε στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό είναι, όμως, εν τέλει, που έκανε αυτή τη "βόλτα" τόσο ακραία και διασκεδαστική, εντός κι εκτός εισαγωγικών.

Στο βιβλίο αυτό, η Maskame έρχεται να μας αποζημιώσει για όλες τις δύσκολες στιγμές που μας έκανε να βιώσουμε συντροφιά με τους ήρωές της. Δύο νέα παιδιά που πλέον έχουν φτάσει στη διαχωριστική εκείνη γραμμή της ζωής που μας καλεί να κοιτάξουμε πίσω μας και να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος, προσπαθώντας να τα διορθώσουμε και να πράξουμε όχι έτσι όπως ορίζουν οι άλλοι για εμάς, αλλά όπως ορίζουμε εμείς για τη ζωή μας, με τόλμη και θάρρος, προχωρώντας προς την ενήλικη ζωή μας, όχι τέλειοι, αλλά αποφασισμένοι και ειλικρινείς, πρώτα με τον ίδιο μας τον εαυτό κι έπειτα με όλους τους άλλους. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, με την Ίντεν και τον Τάιλερ να έχουν περάσει από δεκάδες κύματα αναζητώντας μια ήρεμη ακτή προκειμένου να αράξουν, όχι μόνο γιατί έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν, ούτε γιατί δεν αντέχουν να παλεύουν άλλο, αλλά γιατί ο καθένας αξίζει να βρει το λιμάνι εκείνο που του προσφέρει γαλήνη, ακόμα κι αν οι άλλοι δεν μπορούν να το διακρίνουν αυτό.

Αναμφίβολα, η συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εξέλιξη των χαρακτήρων, σε όλη αυτή την τεράστια διαδρομή τους. Σίγουρα έχουν κάνει πολλά λάθη και σίγουρα έχουν πολλές φορές λοξοδρομήσει, ειδικά ο Τάιλερ, γι' αυτό και είναι ο χαρακτήρας εκείνος που έχει την μεγαλύτερη εξέλιξη, τις πιο εμφανείς αλλαγές στην συμπεριφορά και στη στάση του απέναντι στη ζωή και στα πράγματα γενικότερα, ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, πράγμα που γεννά μέσα μας ένα είδος υπερηφάνειας γι' αυτόν. Όχι πως η Ίντεν δεν προοδεύει, αλλά αυτήν δεν την φοβόμασταν ποτέ, ας το παραδεχθούμε. Ήταν εξ' αρχής αρκετά ώριμη για να βρει τον δρόμο της. Και πράγματι, τον βρήκε, και ο δρόμος αυτός αποδείχθηκε κοινός με τον δρόμο του Τάιλερ. Θέλετε να το πείτε μοίρα, θέλετε να το πείτε πεπρωμένο... Όπως και να 'χει, η ιστορία αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως κάθε άνθρωπος και κάθε σχέση αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, και πως η πορεία μας σε τούτη τη ζωή, όσο δύσκολη κι αν είναι, γίνεται πιο ευκολοδιάβατη όταν κρατάς το χέρι κάποιου που αγαπάς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Estelle Maskame
Μεταφραστής: Αναγνωστή Καλλιόπη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-19-0715-4