Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Βίβλος των Τακτικών στο Σκάκι – Magnum Opus αποτελεί την κορυφαία ταξινομημένη συλλογή όλων των τύπων ματ στο σκάκι. Πρόκειται για έναν γοητευτικό κόσμο τακτικών, θεμάτων και μηχανισμών που διέπουν το σύγχρονο σκάκι, ο οποίος προσφέρει στον αναγνώστη πολύτιμη γνώση στην πορεία του προς τη σκακιστική καταξίωση.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει και αναλύει μια εξαιρετικά εκτενή ύλη από τακτικές δομές, μαζί με το ιστορικό τους υπόβαθρο. Το βιβλίο κυκλοφόρησε αρχικά στην αγγλική γλώσσα στις αρχές του 2019 και ήδη θεωρείται από τις κορυφαίες εκδόσεις του έτους –ένα διαχρονικό έργο που αναμένεται ότι θα αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια. Οπλισμένοι με τη γνώση των εικόνων ματ, οι παίκτες μπορούν να εντοπίζουν ευκαιρίες για γρήγορη ολοκλήρωση των παρτίδων τους ή να αποτρέπουν την καταστροφή αν βρεθούν οι ίδιοι κάτω από μια τέτοια πίεση.

Προσωπική άποψη:
Η προσωπική μου σχέση με το σκάκι θα έλεγα πως είναι καθαρά τυπική, ωστόσο, στην οικογένεια έχουμε έναν εκκολαπτόμενο επαγγελματία σκακιστή που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Φυσικά, αυτός δεν είναι άλλος από τον γιο μου, που με τον καιρό, αντί να βαριέται την ενασχόλησή του με το σκάκι, όλο και περισσότερο απορροφάται μαζί της, ενώ συνεχώς αναζητάει νέα βιβλία, εγχειρίδια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τον βοηθήσει να εξελίξει κι άλλο τις δυνατότητές του. Κάπως έτσι, βρέθηκε στα χέρια μας "Η Βίβλος των Τακτικών στο Σκάκι – Magnum Opus" του Στράτου Γρίβα.

Ο Στράτος Γρίβας, Grandmaster και κορυφαίος προπονητής, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στο ελληνικό και παγκόσμιο σκάκι τα τελευταία χρόνια. Στην κατοχή του έχει όλους τους ατομικούς και ομαδικούς τίτλους πρωταθλητή στην Ελλάδα, αλλά και όλους τους δυνατούς παγκόσμιους τίτλους, πάντα με την υπογραφή της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE). Ως εκ τούτου, είναι από τους πλέον κατάλληλους, και ειδήμονες, προκειμένου να καταγράψει σε μία έκδοση που είναι Βίβλος, όνομα και πράγμα, πληθώρα τακτικών δομών που μπορούν να βοηθήσουν, κυρίως προχωρημένους σκακιστές, να γίνουν ακόμα καλύτεροι και να εξελιχθούν σε μάστορες του ματ.

Οφείλω να ομολογήσω πως ίσως πρόκειται για την καλύτερη και την πιο προσεγμένη έκδοση, σε βιβλίο του είδους, που μπήκε στη συλλογή μας την τελευταία τριετία, τουλάχιστον, και ως εκ τούτου είναι απολύτως λογικό το ότι η αγγλική του έκδοση θεωρήθηκε μία απ' τις κορυφαίες εκδόσεις για το 2019. Πλούσιο υλικό τακτικών, ορισμένες από αυτές ευρέως γνωστές αλλά και με μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση πέραν της κλασσικής, ανάλυση αυτών, καθώς και του σωστού ή του λάθος τρόπου που μπορεί κανείς να χειριστεί μια παρτίδα, όλα αυτά οπτικοποιημένα και αποδομένα με τέτοιον τρόπο όπου έχεις μια ξεκάθαρη, ολοκληρωμένη εικόνα του τι πρέπει να κάνεις, όχι μόνο για να κερδίσεις εύκολα, αλλά και για να γλιτώσεις στις πιο κρίσιμες στιγμές σου.

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, που έχουν αναλάβει την κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και σε ό,τι έχει να κάνει με το αισθητικό κομμάτι -και δεν αναφέρομαι μόνο στο ιλουστρασιόν χαρτί του βιβλίου, αλλά στον ευρύτερο τρόπο που αυτό έχει αποδοθεί στα ελληνικά-, με μια έκδοση που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ανάλογες του εξωτερικού και που αναμφίβολα αποτελεί κόσμημα για κάθε σκακιστική βιβλιοθήκη. Αποκτήστε, λοιπόν, κι εσείς αυτή τη μοναδική σκακιστική Βίβλο και θα με θυμηθείτε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γρίβας Στράτος
Μεταφραστής: Σκουλαρίκης Φώτης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Γενικά θέματα
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-461-968-9