Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η μυθοπλασία βασίζεται στην αλήθεια. Θέλω να πω, αν τα πράγματα δεν συνέβαιναν, οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να τα σκεφτούν.
Λίγο πριν ξενοικιάσουν την έπαυλη του Τσίμνεϊς, ο Σερ Όσβαλντ και η Λαίδη Κουτ κάνουν ένα πάρτι για τους φίλους τους.
Ο Τζέρι Γουέιντ έχει τη φήμη μεγάλου υπναρά, και οι υπόλοιποι επισκέπτες του σπιτιού αποφασίζουν να του σκαρώσουν ένα αστείο. Βάζουν οκτώ ρολόγια στο δωμάτιό του, ρυθμίζοντάς να χτυπήσουν το πρωί, το ένα μετά το άλλο, αρχίζοντας στις 6:30 π.μ. Αλλά όταν ξημερώσει, το ένα από τα ρολόγια λείπει. Και η φάρσα έχει γίνει τραγωδία... 

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο βιβλίο της σειρά "Superintendent Battle" της Agatha Christie, μία σειρά που προσωπικά δεν γνώριζα μέχρι πρόσφατα, βρίσκεται πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων, για μια ακόμα φορά με την υπογραφή των εκδόσεων Ψυχογιός, που έχουν αποφασίσει να κοσμήσουν τις βιβλιοθήκες τους με όλους τους τίτλους της κορυφαίας συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων. Και πολύ καλά κάνουν, έτσι ώστε να έχουμε -επιτέλους!- μια συλλογή ολοκληρωμένη και άρτια -αν και αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Στο δια ταύτα, λοιπόν, "Το μυστήριο των εφτά ρολογιών" μάς επαναφέρει στην έπαυλη του Τσίμνεϊς, όπου μια τραγωδία μέλλει να σημαδέψει το όνομά της, με έναν άντρα να βρίσκεται νεκρό κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Όπως και στο πρώτο βιβλίο της σειράς, έτσι και σε αυτό μπορούμε να παρατηρήσουμε πως αν και η γραφή της Christie διαθέτει το ύφος που την χαρακτηρίζει σε όλη της την πορεία, αυτό δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αποκτώντας την ταυτότητα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, σε όλη της την έκταση. Σε αυτό, βέβαια, παίζει ρόλο όχι μόνο πως τα βιβλία αυτά είναι από τα πρώτα της συγγραφέως, αλλά και πως έχουν περισσότερο δικαστικό και πολιτικό χαρακτήρα απ' ότι αστυνομικό, κάτι που κάνει την πλοκή να φαντάζει με ορισμένα κενά κατά διαστήματα, ενώ η λύση δίνεται κάπως βεβιασμένα, χωρίς οι αναγνώστες να έχουμε συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για να καταλήξουμε στα δικά σας συμπεράσματα.

Στον αντίποδα, τώρα, εκεί που η πλοκή δεν στέκει αρκετά ικανή για να μας καθηλώσει, η Christie μοιάζει να έχει επενδύσει τόσο πολύ στους χαρακτήρες της, γεγονός που μας κάνει να αγκιστρωνόμαστε πάνω τους και να παρακολουθούμε κάθε τους βήμα με μεγάλη προσήλωση. Το ότι έχει επιλέξει να δώσει τα ηνία σε μια γυναίκα ηρωίδα, για την εποχή του αν μη τι άλλο, είναι εξαιρετικά πρωτοποριακό, πόσο μάλλον όταν αυτή διαθέτει στοιχεία ευφυίας, παρατηρητικότητας και οξυδέρκειας, που δύσκολα κάποιος θα απέδιδε σε ένα θηλυκό την δεκαετία του '20, τα οποία αξιοποιεί στο έπακρο, με την ίδια να βουτάει μέσα στη δράση χωρίς κανέναν απολύτως δισταγμό, με μοναδικό της κίνητρο της αποφασιστικότητά της και την επιμονή της απέναντι στην ανακάλυψη της αλήθειας.

Έχουμε, λοιπόν, μια πλοκή που δεν είναι τόσο σφιχτή και άρτια δομημένη όσο θα μπορούσε, μα μέσα σε αυτήν, χαρακτήρες με βάθος που σκιαγραφούνται άψογα και που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με πολύ έντονο και ιδιαίτερο τρόπο, πράγμα που τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, τον οποίο ξεδιπλώνουν μπροστά μας χωρίς ενδοιασμούς, φτάνοντας σε μια κορύφωση που μπορεί να είναι κάπως απότομη και βεβιασμένη, αλλά που δεν βγαίνει εκτός κλίματος, τόσο εποχής όσο και υπόθεσης, και κατά συνέπεια δεν σε βγάζει κι εσένα, ως αναγνώστη εκτός αυτού. Το σίγουρο είναι πως στο βιβλίο αυτό γνωρίζεις μια εκκολαπτόμενη ντετέκτιβ, και νομίζω πως καταλαβαίνω από που ξεφύτρωσε η Μις Μαρπλ.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μακρόπουλος Μιχάλης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-618-01-3107-9