Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πριν από τρία χρόνια η κόρη του Λελ εξαφανίστηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Σουηδίας, στον Ασημένιο Δρόμο. Έκτοτε ο Λελ περνάει τα βράδια του πίσω απ’ το τιμόνι ακολουθώντας πάντα την ίδια διαδρομή κάτω από τον ήλιο του μεσονυχτίου, ενώ ψάχνει απεγνωσμένα τη χαμένη του κόρη, τον εαυτό του και την εξιλέωση.
Στην πόλη όπου ζει ο Λελ εμφανίζονται η Μέγια και η μητέρα της. Η Μέγια έχει την ίδια ηλικία με τη χαμένη κόρη του, ένα κορίτσι στα πρόθυρα της ενηλικίωσης. Όμως, το απομονωμένο μέρος κρύβει κινδύνους για τα νεαρά κορίτσια...
Καθώς το σκοτάδι του φθινοπώρου πλησιάζει, άλλη μια νεαρή κοπέλα εξαφανίζεται και οι ζωές του Λελ και της Μέγια θα διασταυρωθούν με αναπάντεχο και τραγικό τρόπο που κανείς από τους δύο δεν θα μπορούσε να φανταστεί…

Προσωπική άποψη:
Έχοντας κερδίσει το Βραβείο Glass Key 2019, το Βραβείο Σουηδικής ακαδημίας συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας 2018 κι έχοντας πουλήσει περισσότερα από 300.000 αντίτυπα μόνο στη Σουηδία, το "Ασημένιος δρόμος", το πρώτο βιβλίο της Stina Jackson, είναι ένα μυθιστόρημα που δεν μπορεί παρά να γεννήσει μέσα σου πολύ υψηλές προσδοκίες. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που η πραγματικότητα όχι απλά δεν ανταποκρίνεται, αλλά ούτε καν πλησιάζει τις προσδοκίες αυτές, πράγμα που με τα χρόνια μάς έχει κάνει να αμφιβάλλουμε για τα πάντα, πόσο μάλλον όταν γύρω από αυτά ακούμε διθυράμβους που απλά λέγονται για να λέγονται και για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ευτυχώς, η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μία από αυτές, αλλά αντίθετα, από εκείνες που κάνουν το μέσα μας να σπαράζει.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τη μέρα που η 17χρονη Λίνα εξαφανίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, χωρίς ν' αφήσει το παραμικρό ίχνος πίσω της. Το μόνο που γνωρίζει η οικογένειά της, είναι πως χάθηκε στον Ασημένιο Δρόμο, που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Σουηδίας, και τον οποίο ο πατέρας της, ο Λελ, διασχίζει τα βράδια με το αυτοκίνητό του, με την απεγνωσμένη ελπίδα μέσα τους, πως ίσως να βρει κάποιο στοιχείο που θα του δώσει τις απαντήσεις που τόσο πολύ έχει ανάγκη, όχι μόνο για να μάθει τι συνέβη, αλλά και για να εξιλεωθεί, αφού οι ενοχές δεν έχουν σταματήσει λεπτό να τον πνίγουν. Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο τον εαυτό του για όλο αυτό που έχει συμβεί, όπως και η γυναίκα του, με τον γάμο τους να μπορεί να επιβιώσει κάτω από το βάρος όλης αυτής της τραγωδίας και να διαλύεται.

Κι ενώ η Αννέτ παίρνει απόφαση πως η κόρη τους δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω και φεύγει απ το γάμο της για να φτιάξει μια νέα ζωή, μακριά απ' όλα όσα την σημάδεψαν, ο Λελ δεν μπορεί ν' ακολουθήσει το παράδειγμά της, με το αλκοόλ να γίνεται το δεκανίκι του σε μια καθημερινότητα το βάρος της οποίας δεν μπορεί να σηκώσει, συνεχίζοντας, ωστόσο, την προσπάθεια να ανακαλύψει αυτά που η αστυνομία δεν κατάφερε, σε σχέση με την υπόθεση της κόρης του, καταφεύγοντας στο διαδίκτυο και ζητώντας τη βοήθεια όποιου θα μπορούσε να του τη δώσει, έστω κι αν φαντάζει μικρή και ασήμαντη. Τότε είναι που στη ζωή του θα μπει η Μέγια, ένα κορίτσι στην ηλικία της κόρης του, όταν αυτή εξαφανίστηκε, η ζωή της οποίας βρίσκεται σε κίνδυνο, όχι μόνο γιατί η ψυχικά διαταραγμένη μητέρας της φέρνει συνεχώς στη ζωή τους άντρες που πιστεύει πως μπορούν να την εξασφαλίσουν οικονομικά, αλλά και γιατί μια τόσο απομακρυσμένη από τον κόσμο πόλη, μπορεί ν' αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά για νεαρά κορίτσια όπως εκείνη.

Η σχέση ανάμεσα στον Λελ και στη Μέγια δεν θ' αργήσει να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από μια κοινωνική συναναστροφή, με τον πρώτο να βλέπει στο πρόσωπό της τη χαμένη του κόρη του, μα κι ένα κορίτσι που πραγματικά χρειάζεται βοήθεια, ενώ εκείνη, με τη σειρά της, βλέπει στο δικό του πρόσωπο τον πατέρα που δεν είχε και που δεν γνώρισε ποτέ, εκείνον που πραγματικά νοιάζεται και που μπορεί πραγματικά να την βοηθήσει να ξεφύγει από τη μαυρίλα της ζωής της. Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με δύο πληγωμένα πλάσματα, τόσο από την ίδια τους τη ζωή όσο και από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν, που βρίσκουν παρηγοριά και κατανόηση ο ένας στον άλλον, μα και εκείνη τη λύτρωση που έχει ανάγκη κάθε ψυχή προκειμένου ν' ανακουφιστεί από τον πόνο που βιώνει βαθιά μέσα της και που κυριεύει την ύπαρξή της, και που κανείς δεν μπορεί να νιώσει αν δεν βρεθεί σε ανάλογη θέση, παρά μονάχα να κάνει υποθέσεις -που ακόμα και αυτές πονάνε και προκαλούν ένα σφίξιμο στο στήθος μας.

Σαν να μην έφταναν, όμως, όλα αυτά, μια ακόμα κοπέλα θα εξαφανιστεί. Μια κοπέλα που μοιάζει τρομακτικά με τη Λίνα. Μια εξαφάνιση που θα κάνει την αστυνομία να μην μπορεί να κλείνει άλλο τα μάτια της μπροστά στην τραγωδία που χτυπάει για δεύτερη φορά την μικρή τους πόλη, και που θα ζωντανέψει για μια ακόμα φορά τους χειρότερους εφιάλτες του Λελ, με τον ίδιο να είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να φέρει πίσω και τα δύο κορίτσι, σώα και ασφαλή. Μια απόφαση πάνω από την οποία κρατιέται γαντζωμένος, με νύχια και με δόντια, γιατί αυτή είναι η μοναδική που τον κρατάει όρθιο και ζωντανό, μαζί με την ελπίδα του πως το κοριτσάκι του βρίσκεται ακόμα στη ζωή -γιατί αν την χάσει και αυτή, θα χάσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του και θ' ακολουθήσει ένα μονοπάτι τόσο σκοτεινό, που οδηγεί μόνο προς μία κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση χωρίς επιστροφή.

Η Stina Jackson έχει καταφέρει να μας προσφέρει ένα συγκλονιστικό αστυνομικό νουάρ μυθιστόρημα που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία του είδους που το έχουν χαρακτηρίσει ως κλασσικό, προσθέτοντας, ωστόσο, τη δικιά της πινελιά, εκείνη που το κάνει βαθιά δραματικό, συγκινητικό, ανθρώπινο, τραγικό και σπαραχτικό, στον πυρήνα της ίδιας του της ύπαρξης, τόσο όσον αφορά την ίδια την ιστορία του, μα και τους χαρακτήρες που ζουν, κινούνται και δρουν μέσα σε αυτό, όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, όποιους λόγους κι αν έχουν. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τον μοναδικό τρόπο που έχει αποτυπώσει την άγρια αισθητική του χώρου όπου έχει επιλέξει να τοποθετήσει τη δράση της ιστορίας της, περιφέροντάς μας ανάμεσα σε σκοτεινά δάση και εγκαταλελειμμένα κτήρια που δημιουργούν μέσα μας ανάμεικτα συναισθήματα γαλήνης και τρόμου, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, δημιουργούν ένα αφήγημα που δεν μπορεί να μην σε αγγίξει, όχι μόνο σε ένα, αλλά σε πολλαπλά επίπεδα.

Κατά συνέπεια, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα πολύ καλογραμμένο θρίλερ μυστηρίου που εντείνει την αγωνία μας όλο και περισσότερο όσο προχωράμε με την ανάγνωσή του, και το οποίο μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και στιγμές κορύφωσης, αλλά και τρόμου, που παγώνουν το αίμα μας, αλλά και ένα κοινωνικό δράμα χαρακτήρων που αποτελούν μέρος και της δικής μας καθημερινότητας, αλλά που πολλές φορές το αγνοούμε ή κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Το "Ασημένιος δρόμος" δεν είναι μόνο ένα σκανδιναβικό νουάρ, μα και ένα βιβλίο που μιλάει για την απώλεια, την θλίψη και την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στη δυναμική της κάθε οικογένειας, ακόμα και της πιο δεμένης, τις ενοχές και το βάρος αυτών στην ψυχή κάθε ανθρώπου, στην επιθυμία του να κρατηθεί κανείς από κάπου, έστω και από την πιο μικρή και απέλπιδα στιγμή. Ένα βιβλίο που στο επίκεντρό του, πάνω και πέρα απ' όλα, βρίσκεται η αγάπη. Ένα βιβλίο επιβλητικό και αξέχαστο, όπως και οι χαρακτήρες του, που μας συγκινεί, μας τρομάζει, που αναστατώνει τους παλμούς της καρδιάς μας και τις αντοχές της ψυχής μας, μα και που κάνει το είναι μας να σπαράζει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stina Jackson
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-960-605-900-1