Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καλωσορίσατε στο Σπιντλ Κόουβ, ένα διαφορετικό καταφύγιο για δεσποινίδες με εύθραυστη υγεία που έχουν ανάγκη τον θαλασσινό αέρα, αλλά και για γυναίκες που γοητεύτηκαν υπερβολικά από τους λάθος άντρες.
Ο Βίκτορ Μπράμγουελ, ο κόμης του Ρίκλιφ, γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ανήκει εκεί, είναι ένα μέρος που δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Αν περνούσε από το χέρι του, θα το έσβηνε από τον χάρτη. Δεν έχει όμως πολλές επιλογές, καθώς έχει πάρει εντολή να ταξιδέψει σε όλη την επαρχία και να συστήσει μια αξιόλογη στρατιωτική δύναμη. Μοιάζει σχετικά απλή αποστολή, αλλά όλα περιπλέκονται όταν συναντάει τη γοητευτική Σουζάνα Φιντς, τη γυναίκα που κινεί τα νήματα στο Σπιντλ Κόουβ. Η Σουζάνα είναι αποφασισμένη να προστατέψει την προσωπική της ουτοπία από την εισβολή αυτού του μικρού στρατού. Ο Βίκτορ, από την άλλη, είναι εξίσου ισχυρογνώμων και έχει να αποδείξει πολλά στον εαυτό του και στους άλλους.
Η σκακιέρα έχει στηθεί και τα πιόνια κινούνται προς μια επική σύγκρουση. Ποιος θα κερδίσει όταν και οι δύο έχουν τόσο πολλά να χάσουν;

Προσωπική άποψη:
Νέα σειρά βιβλίων για τις εκδόσεις Elxis, μια ακόμα σειρά με την υπογραφή της Tessa Dare, αλλά αρκετά διαφορετική από την προηγούμενή της, με την οποία και συστήθηκε στο ελληνικό κοινό περίπου έναν χρόνο πριν. Ένα βιβλίο που διαβάζοντας την περίληψή του περίμενα κάτι πολύ διαφορετικό απ' αυτό που συνάντησα, αλλά το οποίο με κέρδισε με τρόπους που καν δεν θα φανταζόμουν. Γιατί, καμιά φορά, ακόμα και στα ρομαντικά μυθιστορήματα εποχής, υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία, πέραν της ανάλυσης και ανάπτυξης ενός μεγάλου και παθιασμένου έρωτα, που μπορούν να σε κερδίσουν πολύ περισσότερο απ' αυτόν. Και το "Πριν την καταιγίδα" θα έλεγα πως είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης.-

Ο κόμης Βίκτορ Μπράμγουελ έχει αναλάβει μία αποστολή. Αυτή δεν είναι άλλη από το να ταξιδέψει σε ολόκληρη την επαρχία προκειμένου να βρει τους κατάλληλους άντρες με τους οποίους θα μπορέσει να συστήσει μια αξιόλογη στρατιωτική δύναμη. Μια αποστολή που φαντάζει ιδιαίτερα απλή και εύκολη, αλλά που την ίδια στιγμή διόλου ευχάριστη δεν είναι για τον ίδιο. Και όταν θα φτάσει στο Σπιντλ Κόουβ, η κατάσταση γι' αυτόν θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, γιατί εκεί θα συναντήσει τη Σουζάνα Φιντς, μια γοητευτική γυναίκα που φαίνεται να είναι αυτή που έχει τον απόλυτο έλεγχο σε αυτή την επαρχιακή περιφέρεια. Και πράγματι, έτσι είναι, αφού ο τόπος αυτός είναι το ουτοπικό ησυχαστήριο γυναικών με ασθενή υγεία, αλλά και γυναικών που έχουν πληγωθεί βαθιά από τις λάθος επιλογές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τον έρωτα. Η Σουζάνα, λοιπόν, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τον μικρό της παράδεισο, την ίδια ώρα που ο Βίκτορ είναι αποφασισμένος ν' αποδείξει την αξία του.

Η ιστορία αυτή, όπως κάθε ιστορία του είδους της που σέβεται τον εαυτό της, έχει δύο ήρωες που φαινομενικά είναι η μέρα με τη νύχτα και που αναπόφευκτα οδηγούνται σε μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ τους. Όμως, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, στην προκειμένη, η Σουζάνα έχει να υπερασπιστεί και να προστατεύσει κάτι περισσότερο από την τιμή, τα όνειρα και τα θέλω της, κάτι που λειτουργεί σε ένα πιο συλλογικό επίπεδο και κάνει την προσωπικό της αγώνα να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Δεν προσπαθεί ν' αποδείξει την κυριαρχία της ή να επιβάλλει το δικό της για να φανεί πιο δυνατή ή υπεράνω, αλλά γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως για κάποια πράγματα πρέπει και αξίζει κανείς ν' αγωνίζεται. Είναι, λοιπόν, μια γυναίκα δυναμική, με έντονη προσωπικότητα, αστεία και δραστήρια, μα και εξαιρετικά παθιασμένη συνάμα, πράγμα που σου επιτρέπει να ταυτιστείς σε μεγάλο βαθμό μαζί της, άσχετα απ' το αν οι χρονικές σας πορείες δεν είναι κοινές.

Στον αντίποδα, έχουμε τον Βίκτορ, που ακολουθώντας τα στερεοτυπικά πρότυπα του είδους, είναι ένας βαθιά πληγωμένος άντρας, που βασανίζεται από τους προσωπικούς τους δαίμονες και που έχει πολλά ζητήματα να λύσει μέχρι να τα βρει με το μέσα του, πόσο μάλλον με τους άλλους γύρω του. Νομίζετε πως αυτό είναι βαρετό και μονότονο; Κάθε άλλο! Άλλωστε, ποια γυναίκα μπορεί ν' αντισταθεί σ' έναν άντρα που κρύβει μέσα του την πληγωμένη ψυχή ενός παιδιού και που βασανίζεται από σκιές του παρελθόντος, ενώ την ίδια στιγμή είναι κολασμένα σέξι; Καμία, μπορώ να σας το εγγυηθώ, ακόμα και αν κάποιες θα προσπαθήσουν να σας πείσουν για το αντίθετο -μην τις πιστέψετε. Όπως αντιλαμβάνεστε, η χημεία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο είναι εκρηκτική και η πορεία της σχέσης τους προδιαγεγραμμένη, ωστόσο, είναι απολαυστικό το να πορεύεσαι μαζί τους.

Η Tessa Dare έχει δημιουργήσει μια ιστορία που είναι απολαυστικά αστεία και διασκεδαστική, με πολύ έξυπνους διαλόγους με έντονες δόσεις κυνικού χιούμορ που δεν γίνεται να μην απολαύσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, καταφέρνει να θίξει και ορισμένα πιο σημαντικά θέματα, όπως είναι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και η προστασία αυτού που σου ανήκει, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ακόμα κι αν υπάρχει κόστος. Και όλα αυτά, μέσα από μια αφήγηση που διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στο κωμικό και στο δραματικό στοιχείο, μα και με μια ροή γεμάτη νεύρο, εντάσεις και στιγμές κορύφωσης που απολαμβάνεις σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτές υπάγονται στο πεδίο της "κόντρας" κάθε μορφής και έκτασης, είτε σε αυτό τους ερωτικού αγώνα από τον οποίο συνήθως δεν προκύπτει ένας αλλά δύο νικητές, ή και δύο χαμένοι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tessa Dare
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-5394-57-8