Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αρκετό καιρό μετά τη ληστεία των εκατομμυρίων στο Εθνικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας και ενώ ο θόρυβος της πολύκροτης υπόθεσης έχει αρχίσει πια να καταλαγιάζει, ένα παράξενο δέμα παραδίδεται στον Χέρο Λαμάρκα την ημέρα που εκείνος μαζεύει τα τελευταία πράγματα από το συνοικιακό συνεργείο που διατηρούσε μέχρι τότε.
Μέσα θα βρει ένα ανυπόγραφο γράμμα, ένα τετράδιο, ένα κουτί κλειδωμένο με λουκέτο, μία φωτογραφία μιας μάσκας με το πρόσωπο του Νταλί και ένα κατακόκκινο οριγκάμι. Ο Χέρο δεν έχει καμία αμφιβολία για τον αποστολέα.
Ο Σέρχιο Μαρκίνα, ευρέως γνωστός ως «Καθηγητής» και εγκέφαλος της μεγαλύτερης ληστείας στην ιστορία της Ισπανίας, δεν είναι άλλος από τον παιδικό του φίλο, εκείνον που σκαρφιζόταν παιχνίδια ευφυΐας τις σκοτεινές ημέρες που περνούσαν μαζί στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Σαν Χουάν ντε Ντιός στο Σαν Σεμπαστιάν. Δεν είναι άλλος από το πανέξυπνο αγόρι που ο Χέρο του μάθαινε την τέχνη του οριγκάμι για να τον κάνει να χαμογελάσει κάθε φορά που έβλεπε τα μάτια του βουρκωμένα.
Είναι φανερό πως ο Σέρχιο, εξαφανισμένος και διωκόμενος από τις Αρχές από την ημέρα της ληστείας, έχει προβλέψει για τον παιδικό του φίλο ένα καλά κρυμμένο μέρος της λείας. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο Χέρο για να φτάσει εκεί είναι να λύσει τους γρίφους.
ΚΙ ΕΣΥ ;
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ;

Προσωπική άποψη:
Fans του "La casa de papel" και των escape rooms, έφτασε η ώρα σας! Όχι κυριολεκτικά, δηλαδή, αλλά μεταφορικά, αφού στα χέρια μου βρίσκεται το βιβλίο που σίγουρα θα λατρέψετε και που θα σας προσφέρει μια νέα εμπειρία, η οποία συνδυάζει την ανάγνωση, το μυστήριο, τους γρίφους, δημιουργώντας ένα mind game πολύ διαφορετικό απ' όσα γνωρίζατε ή και απ' όσα είχατε συναντήσει μέχρι σήμερα. Ο λόγος, φυσικά, για το "La casa de papel: Το ημερολόγιο του καθηγητή", που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μόλις ημέρες από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και που με κυριολεκτικά με καθήλωσε.

Όπως είναι προφανές, σε πρώτο επίπεδο, το βιβλίο αυτό, που δεν είναι ένας συνδυασμός αφήγησης και περιπέτειας εμποτισμένη με γρίφους που μας φέρνει βήμα βήμα, όλο και πιο κοντά στη λεία της μεγαλύτερης ληστείας της Ισπανίας, απευθύνεται στα εκατομμύρια των φανατικών της δημοφιλούς σειράς του Netflix, ανά τον κόσμο, οι οποίοι είμαι βέβαιοι πως δεν θα μπορέσουν ν' αντισταθούν στον πειρασμό να γίνουν ενεργά μέλη αυτής της τηλεοπτικής παρέας, προσθέτοντας το δικό τους λιθαράκι στην πορεία μέχρι την κορύφωση του τέλους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως, το βιβλίο αυτό είναι κατασκευασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να απευθύνεται και σε εκείνους που δεν είναι μυημένοι στη σειρά, που δεν γνωρίζουν τα μυστικά της, αλλά που μπορούν να τα ανακαλύψουν και να πορευτούν σε παράλληλους δρόμους με τους μύστες της, χωρίς εκείνοι να υπερτερούν έναντί τους, αφού σημασία δεν έχει η "γνώση", αλλά η αντίληψη και η ικανότητα ανάλυσης των στοιχείων που έχεις στα χέρια σου.

"Το ημερολόγιο του καθηγητή" είναι η έντυπη εκδοχή ενός escape room και μάλιστα, ενός αρκετά δύσκολου escape room, που εκτός από παρατηρητικότητα, οφείλει να διαθέτει κανείς αρκετή ψυχραιμία και λογική προκειμένου να κατακτήσει τις απαντήσεις που θα τον φέρουν πιο κοντά στη νίκη του, που είναι περισσότερο ηθική παρά οτιδήποτε άλλο. Η σκληρόδετη έκδοση αυτού του βιβλίου είναι απλά ασύλληπτη, τόσο ως προς την ποιότητα του χαρτιού του, όσο και ως προς τη δομή του, εμπεριέχοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό, γραφήματα, σκίτσα, εικόνες, ημερολογιακές σελίδες, οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς και που θα μπορούσε να συμβάλλει στο "παιχνίδι" αυτό που αν κάνεις το πρώτο βήμα μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια του, δεν μπορείς να βγεις παρά μονάχα αν φτάσεις στην έξοδό του.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Ivan Tapia & Montse Linde
Μεταφραστής: Μαθιουδάκη Αρετή
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Γενικού ενδιαφέροντος
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 210
ISBN: 978-960-19-0787-1