Οι γονείς του σήμερα διαφέρουν πολύ από τους παλαιότερους. Τα πιο παλιά χρόνια, οι γονείς λειτουργούσαν πιο πολύ από ένστικτο και σύμφωνα με τα όσα τους συμβούλευαν οι παλιές που "ήξεραν καλύτερα". Προσωπικά, ποτέ δεν ήμουν οπαδός αυτής της τακτικής, όχι γιατί θέλω να το παίξω μοντέρνα και εναλλακτική, αλλά γιατί πιστεύω πως οι εποχές αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι και οι αντιλήψεις τους, μα πάνω απ' όλα αλλάζουν οι συνθήκες και οι απαιτήσεις που αυτές φέρουν μαζί τους, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρονται. Άρα, πρέπει ν' αντιμετωπίζουμε την κάθε εποχή όπως της αρμόζει, να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν, κρατώντας μόνο τα απαραίτητα κομμάτια του παρελθόντος και αξιοποιώντας τα νέα που έχουν να μας προσφέρουν ουσιαστικές γνώσεις που αξιοποιούνται στο σήμερα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, δύο νέα βιβλία, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και που καλύπτουν όλα όσα προαναφέραμε, δίνοντας ενδιαφέρουσες συμβουλές σε νέους -ή και όχι τόσο νέους- γονείς.


"Brain Rules - Για να μεγαλώσετε έξυπνα παιδιά" του John Medina:
Ο John Medina είναι πολύ γνωστός αναπτυξιακός μοριακός βιολόγος και ερευνητικός σύμβουλος. Είναι διευθυντής του Εγκεφαλικού Κέντρου για την Εφαρμοσμένη Έρευνα Μάθησης στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού του Σιάτλ. Ως γνήσιος επιστήμονας, λοιπόν, έχει μια προσέγγιση απέναντι στον άνθρωπο και στην ανάπτυξή του, κυρίως όσον αφορά το εγκεφαλικό σκέλος, πολύ συγκεκριμένη, την οποία παρουσιάζει μέσα απ' αυτό βιβλίο, αλλά και από τ' άλλα του βιβλία, με τρόπο απλό, άμεσο και ξεκάθαρο σε κάθε του στιγμή και τοποθέτηση. Πιθανότατα, αυτός ο τρόπος να μην αγγίξει τους υπερβολικά συναισθηματικούς, αλλά είμαι σίγουρη πως όσοι έχουν πιο λογική και αναλυτική σκέψη θα το βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού ανακαλύπτεις όλα εκείνα που επηρεάζουν και δρουν στον εγκέφαλο του ανθρώπου, απ' όταν είναι στην κοιλιά της μάνας του ακόμα, και που τον διαμορφώνουν καταλυτικά μέχρι και τα πέντε πρώτα έτη του, όπου και χτίζεται η βασική δομή του εγκεφάλου και η λειτουργία αυτού. Με τρόπο άκρως κατανοητό, ο Medina εξηγεί και αναλύει πως καλλιεργείται η ευφυΐα στον άνθρωπο και πως, κατ' επέκτασιν, αυτός μπορεί να γίνει πιο ευτυχισμένος όσο μεγαλώνει, γιατί η ευφυΐα και η ευτυχία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, έστω και αν κάποιοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Όπως επίσης πως η ευφυΐα δεν μετριέται με δείκτες IQ, αλλά με το πως εμείς ελέγχουμε τον εαυτό μας, τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας και λειτουργούμε κατευθυνόμενοι απ' όσα θα έπρεπε και όχι απ' όσα μας παρασύρουν. Ένας "βοηθός", από την στιγμή της σύλληψης μέχρι και τα πρώτα πέντε έτη του παιδιού, που οι υψηλά λογικοί γονείς θα λατρέψουν -και που τους υπερβολικά ενσυναισθηματικούς θα τους ταράξει, αλλά δεν πειράζει, μπορεί να τους κάνει να δουν και την άλλη όψη του νομίσματος.

"Ηγεσία για παιδιά" των Δημήτρη Μπουραντά & Σοφίας Πρωτόπαπα:
Ο πολύ γνωστός πανεπιστημιακός Δημήτρης Μπουραντάς και η Σύμβουλος Επαγγελματικής Ανάπτυξης με σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες, Σοφία Πρωτόπαπα, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν τον απόλυτο οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν και να βοηθήσουν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών και ικανοτήτων των παιδιών. Κάθε άνθρωπος θέλει να κατακτήσει την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στη ζωή του, αλλά τα θεμέλια για να το πετύχει αυτό χτίζονται στην παιδική και στην εφηβική του ηλικία, πράγμα που ο ίδιος μπορεί να μην αντιλαμβάνεται στις ηλικίες εκείνες, αλλά που οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του οφείλουν να το γνωρίζουν και να τον βοηθήσουν να πετύχει. Ακριβώς αυτή είναι και η βασική ιδέα του βιβλίο αυτού, που δίνει εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις στους προαναφερόμενους, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία ολοκληρωμένων ενηλίκων που θα έχουν αναπτύξει πλήρως τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους, εξελίσσοντάς τα σε εργαλεία που θα βοηθήσουν, βήμα το βήμα, σε ηγετικές φυσιογνωμίες που θα έχουν τον έλεγχο των ικανοτήτων τους, της ζωής τους, της εξέλιξής τους μέσα σε έναν επαγγελματικό, και όχι μόνο, χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως για να το πετύχουν θα πρέπει να χάσουν άλλα κομμάτια του εαυτού τους. Αντίθετα, με σωστούς χειρισμούς και κατάλληλη προσέγγιση, ο καθένας μπορεί να εκτοξεύσει τα πιο δυνατά του χαρακτηριστικά και να υπερισχύσει εκεί που επιθυμεί, αλλά την ίδια στιγμή, διαθέτοντας αυτογνωσία και αυτοέλεγχο, να διατηρεί την ανθρώπινη διάσταση του χαρακτήρα του, όχι απαραίτητα υποχωρώντας, αλλά κατανοώντας και προχωρώντας έχοντας στόχους.