Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πρώτη του έτους στο ειδυλλιακό ισπανικό νησί του Ατλαντικού Λανθαρότε, ο Χένινγκ ανεβαίνει με το ποδήλατό του τις απότομες πλαγιές προς το χωριό Φεμές. Καθώς παλεύει με τον κόντρα άνεμο και την κλίση του εδάφους, κάνει έναν προσωπικό απολογισμό: σύζυγος, πατέρας και κουβαλητής, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε κανέναν από αυτούς τους ρόλους. Τον τελευταίο καιρό υποφέρει από κρίσεις πανικού που τον κατατρύχουν σαν δαίμονες. Όταν επιτέλους φτάνει στο χωριό εντελώς εξαντλημένος, ένα τυχαίο γεγονός θα πυροδοτήσει τη μνήμη του και θα βρεθεί να ξαναζεί γεγονότα της παιδικής του ηλικίας που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή…
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα:
Πώς μπορεί οι παραδεισένιες διακοπές δυο μικρών παιδιών να καταλήξουν σε μια κόλαση;
Μπορεί η παιδική ηλικία να καθορίσει τη ζωή μας ή μήπως αποφασίζουμε εμείς την τύχη και τη δυστυχία μας;
Το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ γραμμένο για ενήλικες.

Προσωπική άποψη:
Πάρα πολλές φορές δέχομαι την ερώτηση, από ανθρώπους που δεν διαβάζουν αστυνομικά μυθιστορήματα ή θρίλερ, ποιο θα ήταν το κατάλληλο βιβλίο για να ξεκινήσουν τη μύησή τους στο είδος. Η απάντηση, σε ένα θεωρητικό επίπεδο, θα έλεγε κανείς πως είναι εύκολη, αφού υπάρχουν εκατοντάδες τίτλοι που εκείνη τη στιγμή περνάνε από το μυαλό σου. Το να επιλέξεις, ωστόσο, τον κατάλληλο προκειμένου να πείσεις έναν άλλον άνθρωπο ν' αρχίσει να παρακολουθεί ένα είδος που μέχρι χθες του ήταν ξένο, δεν είναι και τόσο εύκολο. Το "Πρώτη του έτους", λοιπόν, είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που σου λύνει τα χέρια, σε μια ανάλογη περίπτωση, και που σου δίνει την απάντηση που χρειαζόσουν, όχι μόνο λόγω του μικρού του μεγέθους έναντι άλλων της κατηγορίας, αλλά γιατί μέσα σε αυτές τις λίγες σελίδες καταφέρνει να σου προσφέρει όλα όσα χρειάζεται για να σε κερδίσει.

Η Γερμανίδα συγγραφέας Juli Zeh μάς ταξιδεύει σε ένα νησί του Ατλαντικού και στη ζωή του Χένινγκ, ενός τυπικού οικογενειάρχη που έχει αρχίσει να χάνεται μέσα στην καθημερινότητά του και να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του σε κανέναν απ' όλους αυτούς τους ρόλους που του έχουν αποδοθεί, του συζύγου, του πατέρα, του σκληρά για τα προς το ζην εργαζόμενου. Μάλιστα, για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, υποφέρει από κρίσεις πανικού, με την ψυχολογική του κατάσταση να γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, μέχρι τη μέρα που ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει στην κορύφωση όλων αυτών, μα και στην πυροδότηση της κοιμισμένης παιδικής του μνήμης, μεταφέροντάς τον πίσω στα γεγονότα εκείνα που είχε απωθήσει από το μυαλό του, αλλά που παρ' όλα ταύτα κόντεψαν κάποτε να του στοιχίσουν τη ζωή, ενώ τον στοίχειωναν σιωπηλά.

Επί της ουσίας δεν έχουμε να κάνουμε απλά με ένα ακόμα θρίλερ που μοναδικό του σκοπό έχει να μας ταράξει και να παίξει με το μυαλό και τα νεύρα μας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση επιτυγχάνεται με τεράστια επιτυχία, αλλά με ένα θρίλερ με έντονες κοινωνικές και ανθρωπολογικές προεκτάσεις. Όλη η κεντρική του ιδέα στηρίζεται στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και στο πόσο ευάλωτη μπορεί αυτή να αποδειχθεί κάτω από διάφορες συνθήκες και καταστάσεις, αλλά και να μας αποδείξει πόσο βαθιά και ουσιαστικά επηρεάζεται το παρόν και το μέλλον μας από το παρελθόν μας, ακόμα κι αν νομίζουμε πως το έχουμε απωθήσει, πολύ περισσότερο αν πιστεύουμε πως το έχουμε ξεχάσει. Γιατί, όπως αποδεικνύει πολλάκις η ζωή, καμιά φορά χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να επαναφέρει το μυαλό μας όλα εκείνα που έχει θάψει βαθιά μέσα στο υποσυνείδητό του, νομίζοντας λανθασμένα πως τα έχει σβήσει από αυτό, με τις συνέπειες να είναι αμφίβολες.

Η ανθρώπινη φύση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και πολυδιάστατη, το ίδιο και ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και τα ψυχικά τραύματα που αποτυπώνονται σε αυτόν, ειδικά κατά την ευάλωτη παιδική ηλικία όπου διαμορφώνονται χαρακτήρες, συμπεριφορές και συνειδήσεις, ακόμα περισσότερο, ειδικά όταν δεν τα έχει διαχειριστεί κανείς στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο. Αλλά αυτό είναι το ένα σκέλος της αφήγησής μας. Μπορεί το μεγαλύτερο, κατ' ουσίαν, και το πιο σημαντικό απ' όλα, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως παράλληλα με όλους αυτούς τους προβληματισμούς και τις αναλύσεις, αυτή η δραματική ιστορία του παρελθόντος φέρει μαζί της και ένα αγωνιώδες θρίλερ επιβίωσης, όπου τίποτα δεν ήταν όπως έδειχνε και τίποτα δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε κανείς βάζοντας τον εαυτό του σε μια παρόμοια κατάσταση.

Η γραφή της Zeh είναι εξαιρετικά καλή, αφού μέσα από την απλότητά της καταφέρνει να εκφράσει μια δυναμικότητα και να μας μεταφέρει μια ένταση που διαρκεί από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Μπορεί το τέλος της αφήγησης να είναι λίγο πιο βεβιασμένο απ' ό,τι θα το ήθελα, αλλά αυτό είναι τίποτα μπροστά σε μια διαδρομή γεμάτη αγωνία που δεν σε αφήνει λεπτό να εφησυχάσεις και να πάρεις ανάσα. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι μια γραφή εξαιρετικά διεισδυτική, πράγμα που της επιτρέπει να μπει τόσο βαθιά στην ψυχοσύνθεση του ήρωα και να εξετάσεις τόσο πολύ εις βάθος το ψυχογράφημά του, που θα έλεγε κανείς πως είναι σαν να έχεις ανοίξει ένα παράθυρο στην ψυχή και το μυαλό του. Αν αυτό δεν είναι συναρπαστικό, τότε δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Juli Zeh
Μεταφραστής: Στραγαλινός Απόστολος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτενχία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 216
ISBN: 978-618-03-2043-5