Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Την ημέρα που η Πάολα κάλεσε στο σπίτι της την ανιψιά της τη Νάγια, για να της ανοίξει την καρδιά της, άνοιξε μαζί και το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρη την οικογένειά τους. Όσα της αποκάλυψε, καθώς ξετύλιγε την ιστορία της ζωής της, παρέσυραν σαν άγριο κύμα την ανυποψίαστη κοπέλα κι άλλαξαν τη δική της ζωή για πάντα. Μυστικά καλά κρυμμένα για πολλά χρόνια ήρθαν στο φως, φέρνοντας όμως σκοτάδι στην ψυχή της Νάγιας. Πλέον θα είναι στο χέρι της να αποδείξει ότι το μήλο δεν πέφτει πάντοτε κάτω απ’ τη μηλιά. Πόσο εύκολο είναι όμως κάτι τέτοιο; Πώς θα καταφέρει το νεαρό κορίτσι να γλιτώσει από το παρελθόν και από την κατάρα που κατατρύχει την οικογένειά της;
Η αληθινή ιστορία τριών γυναικών, από τρεις διαφορετικές γενιές, έρχεται να μας διδάξει με έναν συγκλονιστικό τρόπο πως πάντα υπάρχει ελπίδα να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας και να φτιάξουμε τη ζωή μας όπως ακριβώς τη θέλουμε και μας αξίζει.

Προσωπική άποψη: 
Λένε πως ο άνθρωπος είναι "καταδικασμένος" να μοιάσει στους δικού του. Κάπως έτσι έχει προκύψει και η γνωστή παροιμία, από την οποία έχει παρθεί και ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου, "το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει", η οποία ουσιαστικά δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να ξεφύγει από ένα πεπρωμένο που του κληροδοτείται και που δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Όμως, στην πραγματικότητα, όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Είναι πράγματι προδιαγεγραμμένη η πορεία των ανθρώπων και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να ξεφύγουν από αυτήν και ν' ακολουθήσουν τη δική τους, εκείνη που θέλουν οι ίδιοι να χαράξουν;

Αυτά κι άλλα πολλά έρχεται να μας απαντήσει το νέο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα, το οποίο αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών της ίδιας οικογένειας, που είναι άρρηκτα συνδεμένες μεταξύ τους, όπως είναι και οι ίδιες τους οι ζωές. Μόνο που αυτό η Νάγια δεν το γνώριζε, μέχρι που η θεία της, η Πάολα, την κάλεσε μια μέρα στο σπίτι της για να της ανοίξει την καρδιά της και με τον τρόπο αυτό να την φέρει, χωρίς να είναι προετοιμασμένη, αντιμέτωπη με τα μυστικά της οικογένειάς της, που όχι μόνο καθόρισαν τη ζωή άλλων πριν από εκείνη, αλλά που τώρα κατατρέχουν και τη δική της ζωή και που αν θέλει να ξεφύγει από το σκοτάδι που φέρουν μαζί τους, θα πρέπει να δώσει τον αγώνα της.

Το έχω ξαναπεί, αλλά θα το ξαναπώ για ακόμα μια φορά. Η Μαρία Τζιρίτα είναι από τις συγγραφείς εκείνες που δεν σε κάνουν ποτέ να βαριέσαι και που πάντα σου επιφυλάσσουν μια έκπληξη με κάθε νέο τους αναγνωστικό ταξίδι. Ποτέ δεν επαναπαύεται, πάντα προσπαθεί να μας προσφέρει κάτι νέο και διαφορετικό, και με έναν μοναδικό τρόπο πάντοτε καταφέρνει να πετύχει τον στόχο της. Γιατί οι ιστορίες της δεν είναι απλά πρωτότυπες και ιδιαίτερες, ή διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά γιατί κάθε φορά επιλέγει ν' ασχοληθεί με θέματα με τα οποία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπορούμε να ταυτιστούμε, τόσο στο κομμάτι της αλήθειας τους, όσο και σ' εκείνο των ηρώων της και του πως βιώνουν τις καταστάσεις.

Τρεις γυναίκες που έχουν τόσα κοινά σημεία όσες είναι και οι διαφορές τους. Η κυρία Τζιρίτα καταφέρνει να μπει στη θέση της κάθε μίας από αυτής και κατ' επέκτασιν στην ψυχοσύνθεσή τους, στο μυαλό και στην καρδιά τους, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό κι εμάς να καταλάβουμε καλύτερα όλα όσα κρύβονται βαθιά μέσα στην ψυχή τους, να κατανοήσουμε καλύτερα τα θέλω τους που έρχονται σε κόντρα με τα πρέπει που τους κληροδοτήθηκαν, με το βάρος μιας κατάρας που φέρει το απειλητικό σκοτάδι της μαζί της να βρίσκεται συνεχώς πάνω απ' τα κεφάλια τους. Τρεις γυναίκες που καλούμαστε, αν όχι να τις αγαπήσουμε και να τις συμπονέσουμε, να τις καταλάβουμε, γιατί μέσα στην αλήθεια τους ίσως να βρίσκεται και η λύτρωση που τόσο απεγνωσμένα αναζητούν κι έχουν ανάγκη.

Το "Κάτω απ' τη μηλιά" είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται πολλά ζητήματα, όπως είναι οι οικογενειακοί δεσμοί, το πεπρωμένο που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, το βάρος των ευθυνών -που φορτωνόμαστε πολλές φορές χωρίς να το έχουμε ζητήσει-, η δύναμη της συγχώρεσης και η πληρότητα που μπορεί να προσφέρει μόνο η ειλικρινής και ανιδιοτελής αγάπη, που είναι ικανή ν' αφήνει στην άκρη όσα την πληγώνουν και να σβήνει τα σκοτάδια της ψυχής ακολουθώντας την πορεία προς το φως. Μια ιστορία που μας υπενθυμίζει πως όλα είναι δυνατά, αρκεί να πιστέψουμε σε εμάς, και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας και τις σκιές του παρελθόντος, αναζητώντας την αλήθεια και υπακούοντας στην ηθική της καρδιάς μας και όχι στην πλασματική που άλλοι έφτιαξαν για εμάς.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τζιρίτα Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-01-3705-7