"Χιλιανός ποιητής" του Alejandro Zambra

Ο Γκονσάλο είναι ένας «κακός ποιητής» που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει αληθινός ποιητής, αλλά κι ένας πατριός που συμπεριφέρεται σαν να είναι ο βιολογικός πατέρας του Βισέντε, ενός αγοριού εθισμένου στις γατοτροφές. Χρόνια αργότερα, ο Βισέντε αρνείται να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο γιατί το όνειρό του είναι να γίνει κι αυτός ποιητής, παρά τις συμβουλές της Κάρλας, της περήφανης και μοναχικής του μητέρας, και του Λεόν, ενός μέτριου πατέρα που έχει αφοσιωθεί στη συλλογή του από μινιατούρες αυτοκινήτων.
Ο ισχυρός μύθος της χιλιανής ποίησης (όπως σημειώνει ένας χαρακτήρας του βιβλίου, «οι Χιλιανοί, σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, είναι δις παγκόσμιοι πρωταθλητές της ποίησης») τίθεται υπό αμφισβήτηση από την Πρου, μιαν αμερικανίδα δημοσιογράφο που εμπλέκεται τυχαία σε μια πολυπληθή και σπαρταριστή κοινότητα λογοτεχνικών ηρώων και καμποτίνων.
Ο Χιλιανός ποιητής πραγματεύεται τα πάνω και τα κάτω του έρωτα και της οικογένειας (επίμονο μοτίβο στις μυθοπλασίες του Zambra), την πάντα παρούσα δυσπιστία στους θεσμούς και την εξουσία, την εμπειρία της συγγραφής και της ανάγνωσης σ’ έναν κόσμο εχθρικό που μοιάζει να καταρρέει.

"Ορθοδοξία και Δύση στη Νεώτερη Ελλάδα" του Χρήστου Γιανναρά

Η λέξη Ορθοδοξία και η λέξη Δύση δεν παραπέμπουν σε αντίπαλες ιδεολογίες ή σε θρησκείες διαφορετικές. Δηλώνουν διαφορά πολιτισμών, δηλαδή διαφορά νοήματος της ύπαρξης και τρόπου του βίου - διαφορά σαρκωμένη στους θεσμούς, στην Τέχνη, στην ιεράρχηση των αναγκών. «Εκδυτικισμένος Έλληνας» ή «εξελληνισμένος Δυτικός» συνιστούν γλωσσικές αντιφάσεις: σαν να λέμε «ξύλινο σίδερο» ή «σιδερένιο ξύλο». Όμως, στο ελληνώνυμο κρατίδιο, που η Δύση συγκαταβατικά ανέχθηκε να σχηματιστεί σαν καρπός της εξέγερσης των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό, το σίδερο έγινε ξύλινο και η Ορθόδοξη Εκκλησία συμβατική «εθνική θρησκεία». Το βιβλίο φωτίζει αυτή την ανίερη αλχημεία.

"Καληνύχτα, Πλανήτη" του Liniers

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στο δωμάτιό σου όταν νυχτώνει; Ε, λοιπόν, όταν εσύ πέφτεις για ύπνο, τα παιχνίδια σου βγαίνουν να καλοπεράσουν!
Μετά από μια πολύ μεγάλη μέρα, που το κορίτσι αυτής της ιστορίας χοροπήδησε με την καρδιά του πάνω σε σωρούς από πεσμένα φύλλα και διάβασε και ξαναδιάβασε τα αγαπημένα του βιβλία, πέφτει εξαντλημένο για ύπνο. Αλλά για το λούτρινο χνουδωτό παιχνίδι της, τον «Πλανήτη», η μέρα μόλις ξεκίνησε. Πετάγεται από το κρεβάτι και τρέχει να εξερευνήσει το σπίτι. Μαζί με τον σκύλο του σπιτιού κι έναν ποντικό, θα δοκιμάσουν τη γεύση των μπισκότων και της περιπέτειας!

"Η Αόρατη" του Tom Percival

Όταν η Ίζαμπελ αναγκάζεται να αφήσει το γεμάτο από χαρούμενες αναμνήσεις σπίτι της και να μετακομίσει με την οικογένειά της στην άκρη της πόλης, αρχίζει να νιώθει «αόρατη». Έτσι, αποφασίζει να βοηθήσει τους ανθρώπους που την περιβάλλουν για να καταφέρει ίσως το πιο δύσκολο πράγμα… να γίνει η διαφορά που θα αλλάξει τα πάντα.

"Κουκούτσης & Αβγούλα" των Alex Latimer & David Litchfield

Όταν ο Κουκούτσης και η Αβγούλα συναντιούνται για πρώτη φορά, έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος και σουλούπι. Αλλά καθώς μεγαλώνει η φιλία τους, μεγαλώνουν και οι ρίζες του Κουκούτση… τι συμβαίνει όμως με την Αβγούλα; Εκείνη, βγάζει φτερά και ανυπομονεί να τα χρησιμοποιήσει και να πετάξει.
Αν και ο Κουκούτσης θέλει πολύ να ακολουθήσει την φίλη του στις περιπέτειες της, οι ρίζες του είναι δυνατές και δεν μπορεί να το κάνει. Έτσι, την βλέπει να πετάει μακριά. Η Αβγούλα γνωρίζει έναν κόσμο μακριά από τον Κουκούτση.
Όμως, οι αληθινοί φίλοι πάντα βρίσκουν τον τρόπο, μέσα στον κύκλο της ζωής, να νοιώθουν συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον και να ανταμώνουν· «να παίζουν παιχνίδια, να λένε αστεία και να κάνουν σχέδια», όπως ο Κουκούτσης και η Αβγούλα.