Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οροσειρά Ροδόπης, σωτήριον έτος 1206
Στη σκιά των βουνών της Ροδόπης, που από αιώνες χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους, σταυροφόροι και Βούλγαροι σεργιανούν ανενόχλητοι στις βυζαντινές καστροπολιτείες. Εκεί, ο παγανισµός παλεύει µε τον χριστιανισµό, σκοτεινές µαγγανείες αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητας, κακόφηµα καπηλειά µετατρέπονται σε τόπους εξοµολογήσεων και µια νεαρή Θράσσα αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάµεσα σε δύο ανισόρροπους κόσµους.
Με φόντο το πολυπολιτισµικό ψηφιδωτό της Θράκης, τόπο ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων, ο συναρπαστικός κόσµος του περιθωρίου συναντά τους λόγιους ιππότες της ∆ύσης και µυηµένοι φρουροί µυστικών ταγµάτων δεσµεύονται µε όρκους σιωπής.
Στον επικό αυτό κόσµο, η Ζωή, Θράσσα αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, αναζητεί επίµονα την ταυτότητά της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίµονες, πολύτιµοι συνοδοιπόροι, όπως ο Βάραγγος Μποργκ, ο βογιάρος Πέταρ, η καπήλισσα Ξένη, η οιωνοσκόπος Κρεµασία, οι µοναχοί του Παπικίου όρους, αλλά και οι θρυλικές µορφές των Πορφυρογέννητων της Πόλης, του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνου, του τσάρου Καλογιάννη των Ασέν και πολλών ακόµη µικρών ή µεγάλων ηρώων του 13ου αιώνα.

Προσωπική άποψη:
Η Ιστορία της χώρας μας έχει αποτελέσει έμπνευση για δεκάδες μυθιστορήματα όλα αυτά τα χρόνια, με την υπογραφή Ελλήνων και όχι μόνο συγγραφέων. Βέβαια, η πλειοψηφία αυτών τοποθετείται στα πιο σύγχρονα κεφάλαια αυτής, απ' το 1900 κι έπειτα, πράγμα που όπως και να το δει κανείς, κάπου αρχίζει να σε κουράζει, αφού υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως έχουμε εξαντλήσει τα πάντα, όσες ιστορίες μπορεί ν' αφηγηθεί κανείς, όσα γεγονότα μπορεί ν' αποτυπώσει στο χαρτί, ακόμα και όσα συναισθήματα μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε. Πολύ σπάνια συναντάμε βιβλία που βασίζονται σε Ιστορικά γεγονότα εποχών πριν από τον 20ο αιώνα, πράγμα που όταν συμβαίνει, αν μη τι άλλο μας ξαφνιάζει ευχάριστα και προκαλεί το ενδιαφέρον μας, πόσο μάλλον αν αποδειχθεί και καλογραμμένο, στην πορεία.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το "Θράσσα: Η μάγισσα της Θράκης" της Νάγιας Δαλακούρα, που δύο χρόνια μετά "Το λιμάνι των χαμένων" γυναικών επιστρέφει με ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα, που μας ταξιδεύει στο Βυζάντιο του 13ου αιώνα, με αφετηρία το 1206μ.Χ., και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Θράκης, εκεί που ο ίσκιος των βουνών της Ροδόπης πέφτει βαρύς πάνω από τους ανθρώπους, που ενώνουν και χωρίζουν ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικές γέννες και ταυτότητες, που ακολουθούν άλλα ήθη κι έθιμα και που είναι πιστοί σε όλα εκείνα που γαλουχήθηκαν από τα σπλάχνα κιόλας της μάνας τους. Και όμως, εκεί, ανάμεσά του, βρίσκεται και μια νεαρή Θράσσα που έχει βαθιά πίστη στο ότι οι τόσο αντίθετοι αυτοί κόσμοι μπορεί να γίνουν ένα, αρκεί να θελήσουν να βρουν τις μεταξύ τους ισορροπίες που θα φέρουν σε αρμονία τους κόσμους τους.

Αν και η Θράκη είναι ένας τόπος με εξαιρετικά πλούσια Ιστορία μέσα στους αιώνες, στην πραγματικότητα είναι πολύ λίγες οι πληροφορίες που έχουμε γι' αυτήν, και συνήθως περιορίζεται σε όσα έχουν επιλέξει να μας διδάξουν τα σχολικά βιβλία. Κι όμως, οι πιο ωραίες, οι πιο δυνατές, οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που μπορεί ν' ακούσει ποτέ κανείς, δεν βρίσκονται γραμμένες στα βιβλία, αλλά στο μυαλό, στην καρδιά και στην ψυχή όσων τις έζησαν και όσων έζησαν μετά απ' αυτούς για να τις ακούσουν, να τις πάρουν και να τις φυλάξουν καλά μέσα τους, λέγοντάς τες με την σειρά τους σε άλλους και σε άλλους και σε άλλους, με την πραγματική γνώση να λειτουργεί σαν φάρος μέσα στο σκοτάδι που φέρνει μαζί του ο χρόνος και η λήθη που συχνά τον συντροφεύει.

Είναι απόλυτα εμφανές πως η Νάγια Δαλακούρα έχει μελετήσει σε βάθος τη μυθολογία, τη λαογραφία, τα ιστορικά, εθνολογικά και κοινωνικά στοιχεία της Θράκης του 13ου αιώνα, συνδέοντάς τα όλα μαζί με τρόπο αριστοτεχνικό και με έμφαση στη λεπτομέρεια, χωρίς ωστόσο να γίνεται υπεραναλυτική εκεί όπου δεν χρειάζεται και που τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους, μυώντας μας σε μια μυθιστορηματική ιστορία, η καρδιά της οποίας χτυπά εκεί που άλλοτε χτυπούσε η καρδιά της ίδιας της Ιστορίας, ενός τόπου και των ανθρώπων της που δοκιμάστηκαν πολύ σκληρά απ' όσο ίσως να φαντάζεται κανείς, αλλά και σε πολλά περισσότερα επίπεδα απ' όσα ποτέ διδαχτήκαμε. Γιατί τα εκπαιδευτικά βιβλία μένουν στα γεγονότα, αλλά πίσω απ' αυτά κρύβονται οι μικρές ιστορίες ανθρώπων που αγάπησαν, πόνεσαν, πρόδωσαν ή προδόθηκαν, που γέλασαν και έκλαψαν, που πάλεψαν με θηρία και με τέρατα προκειμένου να επιβιώσουν, που ένιωσαν και βίωσαν το κάθε τι με όλο τους το είναι.

Το "Θράσσα: Η μάγισσα της Θράκης" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που υπάρχει μια άρτια αρμονία ανάμεσα στον χειρισμό της γλώσσας, της πλοκής -αλλά και τη ροή αυτής, που στην προκειμένη περίπτωση δεν χάνει ποτέ το νεύρο της και την ορμητικότητά της-, των χαρακτήρων της και το πως αυτοί εξελίσσονται μέσα απ' όσα γίνονται μάρτυρες και βιώνουν και αυτοί οι ίδιοι, σε προσωπικό επίπεδο, με τα οποία καταφέρνει να συνταιριάσει και το ρομαντικό στοιχείο της υπόθεσης, χωρίς αυτό να φαντάζει ξένο σε όλα αυτά, αλλά αποδεικνύοντας πως η μυστηριακή διάθεση ενός μυθιστορήματος εποχής δεν μπορεί να χαθεί λόγω αυτού, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και να εμποτιστεί από εκείνη την προσωπική νότα που δίνει άλλη διάσταση και προσθέτει χαρακτήρα, παρασύροντάς μας στις αλήθειες των οποίων μάρτυρας και κοινωνός θέλει να γίνουμε κι εμείς.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δαλακούρα Νάγια
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-645-141-6