Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η νέα συντακρακτική υπόθεση της αστυνόμου Έλενα Μπλάνκο.
Στη Μαδρίτη η βια έχει τη μορφή ενός σκοτεινού δικτύου από επικίνδυνες οθόνες.
Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, η αστυνόμος Έλενα Μπλάνκο, επικεφαλής του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων, εισβάλλει με την ομάδα της στη βίλα μιας ευκατάστατης οικογένειας και ορμάει στο δωμάτιο του έφηβου γιου. Στην οθόνη του υπολογιστή του επιβεβαιώνεται αυτό που φοβόντουσαν: το αγόρι παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση δύο κουκουλοφόρους να βασανίζουν ένα κορίτσι μέχρι θανάτου. Οι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το σαδιστικό θέαμα, ανίκανοι να αντιδράσουν. Πόσα κορίτσια σαν κι αυτό έχουν πέσει θύματα του Πορφυρού Δικτύου;
Τα μέλη του ΤΑΥ διερευνούν από καιρό τη δράση αυτής της σκοτεινής οργάνωσης και συλλέγουν πληροφορίες για τα σκληρά, ακραία βίντεο που διακινούνται στο Deep Web, το σκοτεινό πρόσωπο του διαδικτύου. Όλο αυτό το διάστημα, η Έλενα Μπλάνκο έχει κρατήσει κρυφό από την ομάδα της εκείνο που υποψιάζεται και φοβάται: ότι η εξαφάνιση του γιου της, Λούκας, όταν ήταν παιδί, μάλλον σχετίζεται με το ανατριχιαστικό Πορφυρό Δίκτυο. Πού βρίσκεται τώρα ο Λούκας; Ποιος είναι πραγματικά; Και ποια είναι τα όρια που η αστυνόμος είναι διατεθειμένη να υπερβεί προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια;

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς των περιπετειών της Έλενα Μπλάνκο είναι εδώ και έχει ως απόλυτο σκοπό του να μας καθηλώσει. Κι αν το "Κόκκινη Μαδρίτη" το κατάφερε μία φορά, τότε το "Πορφυρό Δίκτυο" ήρθε για να κάνει την απόλυτη υπέρβαση και να μας παρασύρει σε μια ακόμα πιο σκοτεινή περιπέτεια, αλλά και σε έναν κόσμο με πολύ πιο βαθιά και ανομολόγητα μυστικά, εκεί όπου ζουν οι μεγαλύτερες ανθρώπινες διαστροφές και που το ακόλαστο εγώ δεν ικανοποιείται με τίποτα, παρά μονάχα με τον πόνο και την οδύνη των άλλων, όποιο κόστος κι αν μπορεί να υπάρξει. Κι αν όλο αυτό καταφέρεις να το κάνεις και πιο προσωπικό, όπως στην προκειμένη περίπτωση, τότε έχεις ένα μυθιστόρημα που δοκιμάζει τις αντοχές σου σε όλα τα επίπεδα.

Η Έλενα Μπλάνκο, μια τυπική, ηλιόλουστη, ζεστή μέρα του καλοκαιριού, μαζί με την ομάδα της, εισβάλει στην πολυτελή βίλα μιας εύπορης οικογένειας της Μαδρίτης και από εκεί στο δωμάτιο του έφηβου γιου αυτής, ο οποίος παρακολουθεί τον αποτρόπαιο βασανισμό, μέχρι θανάτου, ενός νεαρού κοριτσιού. Μάλιστα, το snuff αυτό βίντεο δεν είναι καν μαγνητοσκοπημένο, αλλά προβάλλεται σε απευθείας μετάδοση, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση στο σαδιστικό κοινό του. Τα μέλη του ΤΑΥ προσπαθούν να ανακαλύψουν την αλήθεια πίσω από το Πορφυρό Δίκτυο, αλλά και τους ανθρώπους που κινούν τα νήματά του. Όμως η Έλενα έχει ακόμα έναν λόγο να θέλει να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Έναν λόγο που δεν έχει εκμυστηρευτεί σε κανέναν και που δεν είναι άλλος απ' το ότι υποψιάζεται πως η εξαφάνιση του γιου της, Λούκας, όταν ακόμα ήταν παιδί, σχετίζεται με το Δίκτυο.

Εδώ και δύο χρόνια ακολουθώ διάφορα κανάλια στο YouTube τα οποία ασχολούνται με παράξενες, μεταφυσικές, βίαιες, εγκληματικές ιστορίες, τις οποίες παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα κανάλια αυτά έχουν ασχοληθεί με το Deep Web και με όλη την αρρώστια και την διαστροφή που κρύβεται εκεί, δίνοντας πληροφορίες που μπορούν να σοκάρουν ακόμα και τον πιο σκληροτράχηλο άνθρωπο. Ίσως, βέβαια, να αναρωτιέστε τι ευχάριστη μπορεί να παίρνω από μια τέτοια ενασχόληση και η απάντηση είναι απλή: Δεν έχει να κάνει με την προσωπική μου ικανοποίηση, σε καμία περίπτωση, αλλά με την ανάγκη μου να εμβαθύνω όσο περισσότερο μπορώ στην ανθρώπινη ψυχή και να κατανοήσω, όσο γίνεται, τη σύνθεση αυτής και την πολυπλοκότητά της. Φυσικό επόμενο ήταν, λοιπόν, να μην μπορώ ν' αντισταθώ σε ένα βιβλίο με παρόμοια θεματολογία.

Όπως είχε κάνει και στο "Κόκκινη Μαδρίτη", έτσι κι εδώ, η Carmen Mola δημιουργεί ένα αστυνομικό θρίλερ που μας προκαλεί ρίγη και ανατριχίλα, όχι μόνο γιατί δεν διστάζει να γίνει όσο περιγραφική και παραστατική χρειάζεται, προκειμένου να μας ταρακουνήσει και να μας αποκαλύψει το πιο σκληρό πρόσωπο μιας αλήθειας που δεν αντέχουμε, όχι μόνο ως άνθρωποι, αλλά ως κοινωνία ολόκληρη, αλλά γιατί καταφέρνει να ξεγυμνώσει τις ψυχές εκείνες που πλέον δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανθρώπινες, γιατί έχουν εγκαταλείψει όλες τους τις ευαισθησίες κι έχουν παραδοθεί σε κάτι πολύ πιο ισχυρό, σε κάτι πολύ πιο βίαιο, σε κάτι που θολώνει την όρασή τους και τους κάνει να τα βλέπουν όλα πορφυρά και δεν έχουν ανάγκη από τίποτα άλλο απ' το να προκαλούν πόνο, τρόμο, φρίκη, αγωνία, να ματώνουν ψυχές και σώματα και να τα συνθλίβουν μέχρι που να μην μείνει τίποτα από αυτά.

Αλλά όπως προείπα, αυτή η ιστορία δεν είναι μόνο περίπλοκη στον πυρήνα της και στο πως εξελίσσεται, αλλά και ως προς την ανάμειξη της πρωταγωνίστριάς μας, που δεν μένει μόνο στο επαγγελματικό επίπεδο, αλλά συνδέεται άμεσα με τη δική της ζωή, επηρεάζει εκ βαθέων την ίδια της την ύπαρξη και μπορεί να την οδηγήσει σε μονοπάτια τόσο σκοτεινά και δύσβατα που όχι μόνο να μην μπορεί να τα διαβεί, αλλά που ίσως να μην είναι καν έτοιμη να δοκιμάσει να περπατήσει σε αυτά. Κι εδώ είναι που έρχεται να συγκρουστεί το ανθρώπινο ηθικό δίλημμα που μπορεί να νιώθει ο καθένας μέσα του, με το κοινωνικό δίλημμα, γιατί κάθε άνθρωπος, ακόμα κι αν φαντάζει μονοδιάστατος στα μάτια κάποιων, δεν παύει να είναι ένα ον πολύπλοκο, ασταθές, που δεν ακολουθεί πάντα μία προδιαγεγραμμένη διαδρομή, αλλά που οι αποφάσεις του κάθε στιγμή καθορίζουν το πως θα την χαράξει τελικά.

Η αφήγηση είναι σφιχτή, με νεύρο, ένταση και δυναμική, όπως ακριβώς και η εξέλιξη της πλοκής, που ακολουθεί έναν γρήγορο -αλλά όχι βεβιασμένο- κινηματογραφικό ρυθμό, που μας παρασύρει στον πυρήνα της και μας ξαφνιάζει συνεχώς, ανατρέποντας κάθε στιγμή τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας και κατ' επέκτασιν τις όποιες εικασίες μας σχετικά με την πραγματικότητα που επιδέξια έχει κρυφτεί πίσω από σκοτεινούς ιστούς του Διαδικτύου, εκεί όπου η λέξη κυριαρχία αποκτά άλλη διάσταση και που τα θύματα δεν έχουν ταυτότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ύπαρξή τους παύει να είναι σημαντική. Και μέσα σε όλον αυτό τον πανικό, που κάνει την καρδιά μας να χτυπά ξέφρενα και την ψυχή μας να αγωνιά, η Έλενα δεν παύει να κερδίζει την προσοχή μας, αλλά και τον θαυμασμό μας, για τον δυναμισμό και την αφοσίωσή της.

Εν κατακλείδι, το "Πορφυρό Δίκτυο" είναι ένα εξαιρετικό θρίλερ μυστηρίου, άξιος διάδοχος ενός ακόμα εξαιρετικού βιβλίου όπως ήταν το "Κόκκινη Μαδρίτη". Η Carmen Mola κατάφερε για μία ακόμα φορά να κερδίσει τις εντυπώσεις και να παράλληλα απέδειξε πως η προηγούμενη επιτυχία της δεν ήταν τυχαία, αλλά και πως έχει σκοπό να μας προσφέρει ακόμα πιο έντονες στιγμές στο μέλλον -πράγμα που ελπίζω να συμβεί. Το "Πορφυρό Δίκτυο" είναι μια τρομακτικά αληθινή ιστορία, πολύ σύγχρονη, που -δυστυχώς- αποτυπώνει όλη την αλήθεια, τη φρίκη και την διαστροφή μίας πραγματικότητας που μπορεί να είναι, θεωρητικά, μακριά από εμάς και την ιδιοσυγκρασία μας, αλλά που στην πραγματικότητα βρίσκεται δίπλα μας, πράγμα που μυθιστορηματικά μάς καθηλώνει, σε προσωπικό επίπεδο μας σοκάρει, ως κοινωνία οφείλει να μας προβληματίσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότηα βιβλίου:
Συγγραφέας: Carmen Mola
Μεταφραστής: Βασιλάκου Αγγελική
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 519
ISBN: 978-960-645-139-3