"Το λίγο που τελειώνει" της Ιφιγένειας Θεοδώρου

Η Δέσποινα χάνει τον άντρα της έπειτα από σύντοµη σοβαρή αρρώστια. Θα ταξιδέψει στο Πήλιο µαζί µε τη Λιάνα και την Πέπη, φίλες της που της συµπαραστέκονται, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγµατά του στο εξοχικό σπίτι που ήταν για χρόνια το ησυχαστήριό του. Οι τρεις τους καλούνται να διαχειριστούν την απουσία του Μάνου, αλλά και τις δικές τους απώλειες, παλιά ανεξόφλητα πένθη, καταχωνιασµένες µνήµες, µυστικά και ψέµατα που ανατρέπουν τις ισορροπίες µεταξύ τους. Οι συζητήσεις και οι µύχιες σκέψεις τους, καθώς µοιράζονται σκηνές από το παρελθόν σαν ένα εσωτερικό ταξίδι ενάντια στον χρόνο, φωτίζουν αισθήµατα και πράξεις· αναλογίζονται όσα έχουν χάσει, όσα δεν πρόφτασαν ή όσα απερίσκεπτα επέτρεψαν να φύγουν µέσα από τα χέρια τους.
Η Ιφιγένεια Θεοδώρου καταδύεται στα βαθύτερα συναισθήµατα των ηρωίδων της κυνηγώντας το τέρας της απώλειας µε µόνο εφόδιο τον έρωτα.
«Ο έρωτας ξεφτιλίζει τον θάνατο, µε έρωτα τον ξεγελάς, η ηδονή σε τρέφει…» Για πόσο όµως; Για «όσο κρατάει το προσωρινό, αυτό το λίγο που τελειώνει…».

"Η ιστορία της φιλοσοφίας" του A. C. Grayling

Η ιστορία της φιλοσοφίας είναι εξ ορισμού μια επική ιστορία, η περιπετειώδης εξερεύνηση των ιδεών, των απόψεων και της διδασκαλίας κάποιων από τα πιο δημιουργικά μυαλά που γνώρισε η ανθρωπότητα, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Και αυτή εδώ είναι ίσως η πιο πλήρης, εμπνευσμένη και συναρπαστική επίτομη ιστορία της φιλοσοφίας που γράφτηκε μετά το 1945 και την Ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας του Μπέρτραντ Ράσσελ.
Με εξαιρετική ενάργεια και κομψότητα, ο A. C. Grayling οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι από τον βουδισμό, τον Κομφούκιο και τον Σωκράτη ως την κυριαρχία του χριστιανισμού στο ευρωπαϊκό πνεύμα, από την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό ως τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, τον Νίτσε και τον Σαρτρ, κι από εκεί ως σήμερα.
Γνωσιολογία, μεταφυσική, ηθική, αισθητική, λογική, φιλοσοφία του νου, φιλοσοφία της γλώσσας, πολιτική φιλοσοφία και φιλοσοφία της ιστορίας σε ένα έργο ορόσημο για τον αιώνα μας.

"Άνισοι αιώνες: Οικονομική ιστορία της Τουρκίας από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα" του Şevket Pamuk

Παρόλο που η Τουρκία αποτελεί διαχρονικά μία από τις σημαντικότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου χάρη στον πληθυσμό και στην οικονομία της, έλειπε μέχρι σήμερα μία λεπτομερής μελέτη της οικονομίας της. Οι Άνισοι αιώνες του Şevket Pamuk εξετάζουν την οικονομική μεγέθυνση και την ανθρώπινη ανάπτυξη στην Τουρκία κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
Υιοθετώντας μια παγκόσμια, συγκριτική οπτική, ο Pamuk παρακολουθεί την εξέλιξη της τουρκικής οικονομίας σε τέσσερις διακριτές ιστορικές περιόδους: την ανοιχτή οικονομία του 19ου αιώνα και της ύστερης οθωμανικής περιόδου, τη μετάβαση από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος κατά την περίοδο που διαρκεί από τον Α΄ μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και που περικλείει τη μεγάλη κρίση, τη μεταπολεμική περίοδο με τα προστατευτικά μέτρα και την υποκατάσταση των εισαγωγών και, τέλος, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το νέο άνοιγμα της οικονομίας μετά το 1980. Ο Pamuk συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το εμπόριο, τους μισθούς, την υγεία και την εκπαίδευση στην Τουρκία. Καταλήγει έτσι στο συμπέρασμα ότι οι άμεσοι παράγοντες όπως η οικονομική πολιτική, ο ρυθμός των επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας και οι δομικές αλλαγές μόνο εν μέρει μπορούν να ερμηνεύσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική εξέλιξη της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, οι "Άνισοι αιώνες" προχωρούν στην ανάλυση των βαθύτερων καθοριστικών παραγόντων της ανάπτυξης στην Τουρκία: των θεσμών και της εξέλιξής τους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή η κατανόηση των ιδιαίτερων ιστορικών συνθηκών της Τουρκίας αλλά και της σημασίας τους για τη μελέτη της οικονομικής μεγέθυνσης στο σύνολο του αναπτυσσόμενου κόσμου τους δύο τελευταίους αιώνες.

"Ξεχωριστές καρδιές: Ένα ταξίδι στην καρδιοχειρουργική και στη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος" του John Elefteriades

Ένας διεθνώς καταξιωμένος καρδιοχειρουργός που έχει περιθάλψει πάνω από δέκα χιλιάδες ασθενείς αφηγείται τις ιστορίες δέκα ασθενών του.
Πρόκειται για τις δέκα πιο αξιομνημόνευτες περιπτώσεις ασθενών του, εκείνες που αποκάλυψαν τα πιο ξεχωριστά χαρίσματα των ανθρώπων –αποφασιστικότητα, καρτερικότητα, πίστη, θάρρος, αλτρουισμό–, συχνά στις στιγμές της μεγαλύτερής τους απελπισίας. Πολλές από τις συγκεκριμένες ιστορίες αποτελούν θεαματικά παραδείγματα των επιτευγμάτων της σύγχρονης ιατρικής και της καρδιοχειρουργικής.
Στο βιβλίο περιέχονται ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις και τις τεχνικές επεμβατικής αποκατάστασης. Ο κύριος στόχος του βιβλίου όμως είναι να αναδείξει τα υπέροχα βάθη και πλάτη της ανθρώπινης ψυχής – όπως αυτά εκδηλώνονται στο πλαίσιο των προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών που προκαλεί μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια.

"Παλιγγενεσία και αναστοχασμός: Κείμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση" του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ένα νήμα που διαπερνά τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, από την έναρξη της Επανάστασης έως τις ημέρες μας, είναι η «σύγκρουση των ολοκληρώσεων». Μια συνεχής σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στους στόχους και στις ανάγκες της εθνικής/εδαφικής ολοκλήρωσης, της θεσμικής/συνταγματικής ολοκλήρωσης και της οικονομικής/αναπτυξιακής, αλλά και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης.
Το ερμηνευτικό σχήμα της «σύγκρουσης των ολοκληρώσεων» συμπληρώνεται από δύο παράπλευρες σταθερές της πορείας του ελληνικού κράτους τα διακόσια χρόνια της ύπαρξής του. Η πρώτη συνίσταται στη συνύπαρξη δύο αντίρροπων «συμπλεγμάτων» που είναι μονίμως εγκατεστημένα στη νοοτροπία και στην αυτοπρόσληψη της ελληνικής κοινωνίας παρά τις εντυπωσιακές αλλαγές που συντελούνται διαδοχικά στη σύνθεσή της και στο επίπεδο θεσμικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Πρόκειται αφενός μεν για το «σύμπλεγμα τυπολογικής κατωτερότητας», αφετέρου δε για το «σύμπλεγμα ιδιοσυγκρασιακής ανωτερότητας» σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου. Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό κανόνα, με την Ελλάδα να αποτελεί πάντα μια εξαίρεση που μετατρέπεται σε μια θεωρία και πάντως σε μια ιδεολογία «ελληνικού εξαιρετισμού». Η δεύτερη σταθερά είναι η «εθνική αμφιταλάντευση» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, που επιτρέπει σε πολλούς να νομίζουν ή πάντως να ισχυρίζονται ότι, λόγω αυτής ακριβώς της αμφιταλάντευσης ή της διπλής όψης της, η Ελλάδα δικαιούται να αποκλίνει ή να καθυστερεί σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρότυπο.

"Η κυρία Τασία και ο Γουλιέλμος Καταβάθος" της Μαρίας Μήτσορα

Μια µετακόµιση στη δυτική πλαγιά του Λυκαβηττού. Ένα ξαφνικό πέρασµα από το καλοκαίρι στον χειµώνα. Περιπέτειες της ψυχής. Στο σκιερό πίσω κηπάκι, πετάει χαµηλά κι ένα καινούριο είδος πουλιού που εµφανίστηκε µετά τις πυρκαγιές. Μερικοί φοβούνται πως διαβάζει τις σκέψεις. Άλλοι ότι τρέφεται µε ψηφιακά ψίχουλα ψυχών. Τα απόβραδα ένας ευτραφής κύριος φωνάζει: «Βοήθεια, νυχτώνει!». Ο Ερµής σίγουρα αφαιρέθηκε, ξέχασε αφύλαχτη µια τρύπα στην άσφαλτο – ένα πέρασµα που ενώνει τον πάνω κόσµο µε τον κάτω. Από εκεί µπαινοβγαίνουν η κυρία Τασία –µια µοδίστρα πεθαµένη εδώ και χρόνια– κι ο άσπρος γάτος της ο Γουλιέλ­µος ΚαταΒάθος. Αυτοί οι δύο, που ισχυρίζονται ότι έχουν ανοίξει Γραφείο Ευρέσεως Φαντασµάτων, στην αρχή µοιάζουν µε κλασικό ντουέτο κατεργαραίων. Τελικά όµως πρόκειται για µεγάλους καταφερτζήδες που θα στήσουν, για χάρη της ηρωίδας µας, το δείπνο της Εκάτης στο πίσω κηπάκι µε τα φλύαρα φυτά. Πόσα από αυτά θα χωρέσουν άραγε σε ένα τόσο µικρό βιβλίο... Τώρα που στους καιρούς µας η συγγραφέας είναι κι αυτή αδύναµη σαν την ελπίδα.