"Το κουτί" των Camilla Lackberg & Henrik Fexeus

Το πρώτο βιβλίο της νέας τριλογίας µε πρωταγωνιστές την αστυνοµικό Μίνα Νταµπίρι και τον πνευµατιστή Βίνσεντ Βάλντερ.
Σπαθιά διαπερνάνε ένα ξύλινο κουτί και το πτώµα µιας γυναίκας που βρίσκεται µέσα του. Η αστυνοµία αναρωτιέται: Πρόκειται για ένα µαγικό κόλπο που πήγε στραβά ή για µια ειδεχθή δολοφονία; Η αστυνοµικός Μίνα Νταµπίρι της αστυνοµίας της Στοκχόλµης επιστρατεύει τον Βίνσεντ Βάλντερ, Μέγα Πνευµατιστή και ειδικό στη γλώσσα του σώµατος και τη µαγεία. Όταν ο Βίνσεντ ανακαλύψει τον ρωµαϊκό αριθµό τρία χαραγµένο στον µηρό του θύµατος θα συνειδητοποιήσουν ότι στην πραγµατικότητα κυνηγάνε έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο πρέπει να σταµατήσουν πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα πτώµατα.
Αλλά και η Μίνα και ο Βίνσεντ έχουν τα δικά τους σκοτεινά µυστικά. Το παρελθόν του πνευµατιστή φαίνεται πως συνδέεται µε όσα συµβαίνουν και τώρα πια πρέπει να βιαστούν. Πρέπει να είναι ένα βήµα πριν τον δολοφόνο. Να κατανοήσουν τι συµβαίνει µέσα στο µυαλό του, για να µπορέσουν να τον σταµατήσουν.

"Στο σπίτι: Μια περιδιάβαση στην Ιστορία από δωμάτιο σε δωμάτιο" του Bill Bryson

Ένα πρωτότυπο ταξίδι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, για να ανακαλύψουμε πώς έφτασαν τα απλά, αλλά τόσο απαραίτητα, πράγματα στη ζωή μας.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί, από όλα τα καρυκεύματα, έχουμε αποκτήσει τόσο έντονο δεσμό μόνο με το αλάτι και το πιπέρι; Ή γιατί το πιρούνι έχει τέσσερα δόντια, κι όχι τρία ή πέντε; Γνωρίζατε ότι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από ατύχημα είναι η πτώση από σκάλα; Ή ότι τα λουτρά του Διοκλητιανού στην αρχαία Ρώμη μπορούσαν να φιλοξενήσουν 3.000 άτομα;
Για να απαντήσει σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα, ο Bill Bryson περιπλανιέται στο σπίτι του και αποκαλύπτει τα νήματα που συνδέουν αναπάντεχα τα πράγματα γύρω μας, σε ένα από τα πιο ψυχαγωγικά και διαφωτιστικά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ για τον τρόπο ζωής μας.

"Ο ουρανός της Ελλάδας: Χειμώνας" του Διονύση Π. Σιμόπουλου

Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ' αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές.
Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας.

"Τόσο πολύ νερό τόσο κοντά στο σπίτι" του Carver Raymond

Οι ιστορίες του Κάρβερ, γεµάτες κοφτερές λεπτοµέρειες, εικόνες και διαλόγους, αποκαλύπτουν µε µαεστρία τον πόνο, τη δυστυχία και, καµιά φορά, τον τρόµο που κρύβεται πίσω από το συνηθισµένο. Με οδυνηρή, αστεία οξύτητα, συλλαµβάνει τα ηλεκτρικά ρεύµατα και την απόγνωση που κυνηγούν τη ζωή των ανθρώπων και τη σφραγίζουν ανεξίτηλα. O Κάρβερ, ένας από τους µεγαλύτερους διηγηµατογράφους του 20ού αιώνα, αφηγείται τις ιστορίες του χωρίς να δείχνει φανερή συµπάθεια, χωρίς µελοδραµατισµούς, χρησιµοποιώντας τη γλώσσα που µιλούν οι ήρωές του, µε ειλικρίνεια και τρυφερότητα γι’ αυτές τις ραγισµένες καρδιές που κατοικούν στον κόσµο του.
Στον ανά χείρας τόµο περιλαµβάνονται οι τρεις κύριες συλλογές διηγηµάτων του συγγραφέα, Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ;, Αρχάριοι, Καθεδρικός ναός, που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγµα του έργου του και του µοναδικού, ανεπιτήδευτου ύφους του.

"Τα άνθη του κακού: Παρισινοί Πίνακες - Τα απαγορευμένα ποιήματα" του Charles Baudelaire

«Το μέγιστο παράδειγμα νεoτερικής ποίησης όλων των γλωσσών» (Τ. Σ. Έλιοτ), «το τελευταίο λυρικό έργο που είχε ευρωπαϊκή απήχηση» (Βάλτερ Μπένγιαμιν), είπαν για τα Άνθη. Βάζοντας στη θέση της φύσης την πόλη, στη θέση της ηθικής και των ιδανικών την υποβλητική μορφή του Κακού, ο Μπωντλαίρ αντιστρέφει τις αστικές αξίες: ποιητής και βιβλίο γίνονται μια απειλή. Ο «Δάντης της έκπτωτης εποχής μας», αυτός ο τελευταίος κλασικός και ο πρώτος νεοτερικός, γράφει το λυρικό του έπος με ήρωες πόρνες, ζητιάνες, ρακοσυλλέκτες, νοσηρά ερωτευμένους, θανατόφιλους, οπιομανείς. Πρόσωπα των απαγορεύσεων και των άκρων, αποκλεισμένα από τον κοινωνικό ιστό, κι όμως αναπόσπαστο τμήμα του, διασχίζουν το μισοφώτιστο με φανάρια του γκαζιού Παρίσι, αγαπιούνται σε κάμαρες αρωματισμένες, είναι άρρωστα από νοσταλγία. Η αισθησιακή, παράφορη γυναίκα κάθε ηλικίας είναι η βασική ηρωίδα αυτού του limbo. Όμως αυτή η πρωτοφανέρωτη κι αλλόκοτη νυχτιάτικη φαντασμαγορία τονίστηκε με τους πιο αυστηρούς μετρικούς κανόνες, διατυπώθηκε σε στιχουργικά σχήματα του κλασικισμού. Σμίγοντας το παμπάλαιο με το σύγχρονο, το φευγαλέο με το παντοτινό, το ευτελές με το ατίμητο, ο Μπωντλαίρ προσδιόρισε ξανά το λυρισμό καθιστώντας τη modernite σε βασικό συστατικό της νέας αισθητικής, κυοφορώντας έτσι το συμβολισμό, αλλά πρωτίστως τη νεοτερική (ευρωπαϊκή) ποίηση: τον Μαλλαρμέ και τον Ρεμπώ.

"Οι καταρράκτες - Επετειακή έκδοση" του Ian Rankin

ΜΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.
Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε φοιτήτρια, αλλά για την κόρη ενός µεγαλοτραπεζίτη. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα στοιχείο να οδηγήσει τις έρευνες πέρα από το αλάνθαστο ένστικτο του επιθεωρητή Ρέµπους που του λέει ότι δεν πρόκειται για µια απλή εξαφάνιση.
ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΡΟΛΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Ψάχνοντας τα e-mail της η αστυνοµία θα ανακαλύψει ότι το θύµα ζούσε µια κρυφή ζωή και επικοινωνούσε µε τον µυστηριώδη Quizmaster που αρέσκεται να επινοεί µακάβριους γρίφους.
ΜΙΑ ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΚΛΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΕΡΕΤΡΟ.
Ένα στοιχείο που συνδέει την εξαφάνιση της κοπέλας µε τους θανάτους τεσσάρων γυναικών και µε φριχτές δολοφονίες που συνέβησαν στο Εδιµβούργο τη δεκαετία του 1820 και ακόµη στοιχειώνουν την πόλη.
Οι Καταρράκτες είναι η 12η περιπέτεια του επιθεωρητή Ρέµπους που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχµιο το 2002. Στα είκοσι χρόνια που µεσολάβησαν, επανεκδόθηκε τέσσερις φορές, ενώ ακολούθησαν τα επόµενα 11 βιβλία της σειράς µε πιο πρόσφατο το Ένα τραγούδι για δύσκολους καιρούς (2020). Ο Ian Rankin και ο Τζον Ρέµπους έχουν αγαπηθεί πολύ από το ελληνικό κοινό που έσπευσε να συναντήσει τον αγαπηµένο του συγγραφέα και τις τρεις φορές που επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2002, το 2009 και το 2014 στο πλαίσιο προώθησης των βιβλίων του.