Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ποιο, πραγματικά, ήταν εκείνο το μικρό κορίτσι που μεγάλωσε μεταξύ Νέας Υόρκης και Ελλάδας, εκβιαζόταν για να τραγουδά από τη συναισθηματικά βίαιη μητέρα της, παντρεύτηκε έναν άντρα που την έκλεβε κι ερωτεύτηκε έναν κροίσο που της φερόταν βίαια και απαξιωτικά;
Μέσα από μια αδημοσίευτη αλληλογραφία της Μαρίας Κάλλας, η Lyndsy Spence ρίχνει φως στην τραγική ιδιωτική ζωή της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας. Με τα λόγια της ίδιας της Κάλλας, μαθαίνουμε πως ο Ωνάσης τη νάρκωνε, ο Μενενγκίνι έγραφε τα κέρδη της στο όνομά του και ο πατέρας της προσποιούνταν ότι πέθαινε πάμφτωχος σε νοσοκομείο, σε μία προσπάθεια να της αποσπάσει χρήματα…
Η γυναίκα που πάλεψε με τη νευρομυϊκή διαταραχή, που έχασε τη φωνή της λόγω της ασθένειάς της και λόγω των καταχρήσεων και που στο τέλος της ζωής της, μόνη στο Παρίσι, ζητούσε από την αδερφή της ηρεμιστικά, είναι ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι και σήμερα προκαλεί τεράστια συγκίνηση μέσα από τις αριστουργηματικές ηχογραφήσεις της. Την τραγική ιστορία της Μαρίας Κάλλας, της μεγαλύτερης ίσως υψίφωνου στην ιστορία της όπερας, ανασυνθέτει μέσα από άγνωστο μέχρι σήμερα υλικό η ιστορικός Lyndsy Spence.

Προσωπική άποψη:
Οι βιογραφίες είναι ένα δύσκολο συγγραφικό είδος, πολύ περισσότερο όταν αφορούν τη ζωή ανθρώπων που το όνομά τους όχι απλά έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, αλλά που αποτελούν σύμβολα. Γιατί, όταν κάποιος ανήκει στην κατηγορία αυτή, τείνει να εξιδανικεύεται μέσα στο μυαλό των ανθρώπων, οπότε αν βγουν στην επιφάνεια πτυχές και αλήθειες που δεν είναι τόσο κολακευτικές για εκείνον, προκαλούν αντιδράσεις -και πολλές φορές πολύ έντονες, τόσο που προσωπικά δεν μπορώ να τις κατανοήσω, αλλά αυτό είναι δικό μου θέμα, υποθέτω.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε πως κανείς δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει μια βιογραφία η οποία θα του προσφέρει μόνο όσες πληροφορίες γνώριζε ήδη, έστω κι αν αυτές είναι συγκεντρωμένες σε μια έκδοση, και πως το πραγματικά ενδιαφέρον βρίσκεται στα πιο... "πιπεράτα" γεγονότα της ζωή του, εκείνα που μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστα, λαμπερά και όμορφα, αλλά που αποδεικνύουν πως ακόμα και τα σύμβολα, οι θρύλοι, υπήρξαν κι εκείνοι άνθρωποι με αδυναμίες, πάθη, προσωπικά δράματα, που υπέπεσαν σε λάθη κι ακολούθησαν, πολλές φορές, καταστροφικά μονοπάτια. Άλλωστε, όπως έχει αποδείξει η ίδια η ιστορία και ο χρόνος, οι πιο σπουδαίοι άνθρωποι φέρουν μια βαριά σκιά από πάνω τους, τη προσωπική τους νέμεσις, που ζητά να ξεχρεωθεί το μεγάλο τους ταλέντο με κάποιον άλλο τρόπο.

Το "Casta Diva - Μαρία Κάλλας: Η κρυφή ζωή της" της Lyndsy Spence, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μια ομολογουμένως εξαιρετική και προσεγμένη σε όλα της τα σημεία έκδοση, κάνει αυτό που υπόσχεται ο τίτλος της. Μοιράζεται μαζί μας κρυφές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της κορυφαίας ντίβας της Όπερας, που όσο θυελλώδης υπήρξε ως καλλιτέχνης, άλλο τόσο θυελλώδης υπήρξε και ως άνθρωπος, αφήνοντας την προσωπική της ζωή να παρασύρεται στη δίνη ανέμων που δεν μπορούσε να ελέγξει και που αποδείχτηκαν, σε πολλαπλά επίπεδα, καταστροφικοί για εκείνη.

Η συγγραφέας έχει στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της βιογραφίας αυτής στην αδημοσίευτη αλληλογραφία της Μαρίας Κάλλας, γεγονός που θεωρώ πως "ερέθισε" ορισμένους αναγνώστες, και σε έναν βαθμό το κατανοώ λόγω της προστασίας της ιδιωτικότητας του ατόμου, όμως από την άλλη, ούσα άνθρωπος που έχω μάθει να διαχωρίζω την καλλιτεχνική ιδιότητα ενός ατόμου με την προσωπική του ζωή, γιατί στη δεύτερη είναι όπως εγώ κι εσείς, διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον όλες αυτές τις μικρές και μεγάλες σκοτεινές αλήθειες γύρω από τη ζωή της τεράστιας αυτής κυρίας της Όπερας, που στα μάτια μου δεν την μείωσαν καθόλου, αλλά αντίθετα, με έκαναν να την δω με περισσότερη συμπάθεια και συμπόνοια. Μια βιογραφία γραμμένη με σοβαρότητα, αρκετή ευαισθησία -παρά την αποκαλυπτική της διάθεση-, που όσοι αγαπούν την Κάλλας, νομίζω, πρέπει να διαβάσουν.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lyndsy Spence
Μεταφραστής: Φραγκιαδάκη Χρύσα
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Βιογραφικά
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-484-753-2