"Κυνηγώντας μια Ιθάκη" της Ρίκης Ματαλλιωτάκη

Νικόλας και Μάνια. Δυο νέοι με όνειρα στο ξεκίνημα της ζωής τους.
Ο Νικόλας, ένα παιδί του χωριού, χάνει από νωρίς τον πατέρα του και αναλαμβάνει να στηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του και τη χήρα μάνα του.
Η Μάνια πιστεύει ότι είναι γεννημένη ηθοποιός. Εγκαταλείπει τον τόπο της και πάει στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό της.
Η ζωή όμως φτιάχνει τα δικά της σενάρια και οι δυο τους μπλέκονται με τον σκληρό κόσμο των ψευδαισθήσεων. Οι δρόμοι τους συναντιούνται, γίνονται ζευγάρι…
«Ποιο ήταν άραγε το υλικό που έκανε τούτη τη σχέση να διαρκέσει; Με τι μολύβι άραγε γράφτηκε τούτη η σχέση; Με την πένα της αληθινής αγάπης ή με τη λάσπη των εξαρτήσεων που μας έδεναν από κοινού αναγκάζοντάς μας να ζούμε δίπλα-δίπλα χωμένοι σαν τους αρουραίους στα λαγούμια των εθισμών μας; Τι βάραινε άραγε περισσότερο στις στιγμές μας, η ευτυχία ή η δυστυχία;» Τελικά υπάρχει ελπίδα για επιστροφή; Είναι ικανή η ανυπέρβλητη αγάπη να κάνει θαύματα;
Φυσικά… αρκεί να το πιστέψεις βαθιά και να κυνηγήσεις με πάθος την Ιθάκη σου!!!

"Το άνθος της Ιεριχούς" της Μαρίας Γιαννακοπούλου-Δακτυλίδη

«…Της είχα δέσει τα χέρια και τα πόδια για να μην αντιδράσει και με τινάξει από το στήθος της που το πατούσα με τα γόνατά μου. Ήταν χειροδύναμη, αλλά το είχα προβλέψει και γι’ αυτό πέτυχε το σχέδιό μου. Δεν της έκλεισα τα μάτια. Ήθελα να βλέπω την κατάπληξή της όταν την έσυρα από την κρεβατοκάμαρα στο χολ και από ’κεί στην πίσω έξοδο του σπιτιού μέσα στον κήπο με τη συκιά και τις δύο λεμονιές. Είχα ανοίξει από νωρίς το απόγευμα τον λάκκο της…».
Είναι πολύ εύκολο να περάσεις την αόρατη διαχωριστική γραμμή του καλού και του κακού, του νόμιμου και του παράνομου και να γίνεις δολοφόνος μέσα σε μια στιγμή. Χωρίς επιστροφή. Εκτός κι αν υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία...
Λυκίδα, 2002. Η αιματηρή εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης Μίνας Περτινιάτη πυροδοτεί καταιγιστικές αποκαλύψεις μυστικών από το παρελθόν. Η αστυνόμος Ζερμπινέτα Στρατόκους, επικεφαλής των ερευνών μαζί με τον βοηθό της Αποστόλη, εκπλήσσεται όταν συνειδητοποιεί ότι εμπλέκεται και η ίδια στην υπόθεση που ανέλαβε να διαλευκάνει. Θέτοντας τη ζωή της σε κίνδυνο, επιχειρεί να ξετυλίξει το μπερδεμένο κουβάρι των εγκληματικών ενεργειών κακοποιών και πολιτών υπεράνω πάσης υποψίας.
Θα καταφέρει η αστυνόμος Στρατόκους να μείνει δυνατή ως το τέλος για να τιμωρηθούν ανεξαιρέτως όλοι οι ένοχοι;
Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα τον χρόνο, με τις αλλεπάλληλες ανατροπές να δυσχεραίνουν τις έρευνες και να παγιδεύουν την αστυνόμο σε έναν αδιέξοδο λαβύρινθο που απειλεί να την καταστρέψει, καθώς, στη διεφθαρμένη κοινωνία της Λυκίδας, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται…

"Κόκκινες τουλίπες" της Μαριάνθης Αποστολέλλη

Άννα. Μια γυναίκα δυναμική που βαδίζει στο μονοπάτι της αναζήτησης του νοήματος της ζωής, πεπεισμένη πως έχει καταδικαστεί στην αιώνια μοναχικότητα. Μια γυναίκα με βάθος στην ψυχή της, κρυμμένο πόνο στην καρδιά της και τοίχους υψωμένους γύρω της. Και τότε έρχεται εκείνος και φέρνει μαζί του το φως, την ελπίδα και την ευτυχία και υπόσχεται πως δεν θα την αφήσει ποτέ.
Είναι, άραγε, ειλικρινής;«Η ένωσή μας ήταν όπως αυτή των κομματιών του παζλ. Ίσως ενός παζλ με μονάχα δύο κομμάτια: το δικό μου και το δικό του. Ήμασταν δύο ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που συμπληρώναμε απλώς ο ένας τον άλλον στις λεπτομέρειες. Δεν ήταν το άλλο μου μισό. Ήταν το ολόκληρό μου».
Μια ιστορία για την αληθινή και ωμή πλευρά της ζωής και του έρωτα. Του έρωτα εκείνου που συνοδεύεται από πόνο και δάκρυα, ενώ ταυτόχρονα η καρδιά είναι γεμάτη από λουλούδια. Μία ιστορία για τη θέληση, την ελπίδα και για την άνευ ορίων ανθρώπινη ψυχική δύναμη.

"Εδώ δεν είναι Αμερική (ή μήπως είναι;)" του Γιώργου Ανδρίτσου

Μια σειρά διηγημάτων που διερευνούν τον θεσμό της οικογένειας, της φιλίας και τις κλονισμένες σεξουαλικές σχέσεις. Με το άμεσο, απλό ύφος και με την κινηματογραφική τους ατμόσφαιρα, οι ιστορίες οικοδομούν ιδιαίτερους χαρακτήρες που αντιμαχόμενοι την πραγματικότητα που βιώνουν, ωθούνται στο χείλος της ύπαρξής τους. Με φόντο μια χώρα σε οικονομική κρίση, η κάθε ιστορία χαράζει με ειλικρίνεια και δυναμισμό τη δική της πορεία αφήνοντας μια αίσθηση δικαιοσύνης, αρμονίας και αισιοδοξίας.
Εδώ τίποτα δεν θυμίζει Αμερική. Εδώ δεν υπάρχει Χόλιγουντ, Λας Βέγκας ή Route 66 με μοτέλ χτισμένα στο πουθενά. Εδώ όλα φαντάζουν διαφορετικά. Εδώ, λοιπόν, δεν είναι Αμερική (ή μήπως είναι;)

"Νεώτερος Ελληνισμός. Διαλεκτικές προσεγγίσεις σέ κρίσιμα ζητήματα τῆς ἱστορικῆς του πορείας" του Σπύρου Ι. Νικολάου

Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας είναι ένα ιστορικό βιβλίο, όχι όμως με τη συνήθη και ίσως πρωταρχική έννοια του όρου. Δεν θα βρείτε σε αυτό περιγραφές μαχών, ναυμαχιών, πολιτικών εξελίξεων ή άλλων συμβάντων της νεώτερης ιστορίας μας, πέραν του μέτρου που απαιτεί ο κύριος σκοπός του. Η αναφορά σε γεγονότα ή πρόσωπα, γίνεται στα πλαίσια μιας προσπάθειας ανεύρεσης των αιτίων, που τα έχουν προκαλέσει και της ανάδειξης της σημασίας και των συνεπειών που είχαν, τόσο για την πορεία του έθνους μας, όσο και την ιστορία άλλων κρατών, ή της Ευρώπης γενικότερα.
Από την επισήμανση και ανάλυση των στοιχείων αυτών, αναδύονται τα κύρια χαρακτηριστικά, οι δημιουργικές ικανότητες αλλά και οι βασικές αδυναμίες του λαού μας που προκάλεσαν αντίστοιχα τα επιτεύγματά του ή τις αποτυχίες και τις καταστροφές που μας έπληξαν κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η γενική εικόνα που μας δίνουν τα 22 κεφάλαια του βιβλίου για τον νεώτερο ελληνισμό είναι η ανοδική πορεία του, από τη θλιβερή κατάσταση που βρισκόταν μετά την Άλωση, στην πνευματική και πολιτική του αναγέννηση το 1821 και περαιτέρω στην εδαφική και πολιτιστική του ανάπτυξη μέχρι και την τυπική ένταξή του στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Παράλληλα προκύπτουν τόσο οι αδυναμίες του όσο και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει από εχθρικές προς αυτόν δυνάμεις. Αν μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από αυτά τα κεφάλαια, είναι ότι το έθνος μας έχει τις ηθικές και πνευματικές δυνάμεις καθώς και φιλικούς δεσμούς με άλλα κράτη - όχι μόνο της Ευρώπης - ώστε να μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον του.