Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το Τσάπελ Κροφτ είναι ένα γραφικό βρετανικό χωριό στην περιοχή του Σάσεξ. Η ζωή εκεί κυλάει ήρεμα, φαινομενικά, αλλά πίσω από τη βουκολική γαλήνη και τις τοπικές παραδόσεις κρύβεται μια κοινωνία καταπιεσμένη, διεστραμμένη, κλεισμένη στη σιωπή, με πολλά ένοχα μυστικά. Σ’ αυτό το περιβάλλον εγκαθίσταται, με δυσμενή μετάθεση, η ιερέας Τζακ Μπρουκς με την έφηβη κόρη της, τη Φλο.
Η Τζακ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ενορία της στο Νότιγχαμ έπειτα από ένα τραγικό συμβάν. Από την πρώτη στιγμή της έλευσής τους στο χωριό, μάνα και κόρη αντιμετωπίζουν παράξενες καταστάσεις, από ατυχήματα μέχρι απειλές για τη ζωή τους. Το σκοτεινό παρελθόν της Τζακ έρχεται ξανά στο προσκήνιο, όταν η Τζακ πληροφορείται πως ο καταδικασμένος για τον φόνο του άντρα της αδερφός της, πρόκειται να αποφυλακιστεί. Πτώματα ξεθάβονται, άνθρωποι που θεωρούνταν εξαφανισμένοι αποδεικνύεται ότι έχουν δολοφονηθεί και το άγνωστο σκοτεινό παρελθόν της Τζακ κινδυνεύει να αποκαλυφθεί.

Προσωπική άποψη:
Η περίπτωση της C.J. Tudor είναι από εκείνες που αναμφίβολα κάνουν τη διαφορά στον χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας τρόμου και μυστηρίου. Έχοντας επηρεαστεί βαθιά από τον Stephen King και τη Σχολή που ο ίδιος δημιούργησε, η Tudor έχει καταφέρει να υιοθετήσει τα καλύτερα στοιχεία αυτών και να τα προσαρμόσει σε ένα ύφος ολότελα δικό της, το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους ομότεχνούς της, καταφέρνοντας κάθε φορά να μας χαρίζει ιστορίες που στέλνουν ρίγη ανατριχίλας στην σπονδυλική μας στήλη και που μας καθηλώνουν από την πρώτη μέχρι και την τελευταία τους σελίδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, το νέος της βιβλίο, "Φλεγόμενα κορίτσια", που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, όπως και τα προηγούμενά της, δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση.

Αυτή τη φορά, η συγγραφέας μάς μεταφέρει στο Τσάπελ Κροφτ, ένα ήσυχο βρετανικό χωριό στην περιοχή του Σάσεξ, το οποίο εκτός απ' το ότι είναι γραφικό, φέρει και μια φρικτή ιστορία, αφού πριν από πεντακόσια χρόνια, το μέρος αυτό έγινε ο τάφος οχτώ προτεστάντων μαρτύρων που κάηκαν στην πυρά, ενώ δύο έφηβα κορίτσια, πριν από μόλις τριάντα χρόνια, εξαϋλώθηκαν κι αυτά λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων -αν και η περίπτωσή τους είναι δηλωμένη ως "εξαφάνιση". Στο σήμερα, η ζωή φαίνεται να κυλάει αρμονικά, κάτι που κάνει την ιερέα Τζακ Μπρουκς, που έχει σταλθεί εκεί με δυσμενή μετάθεση, να πιστέψει πως θα μπορέσει να έχει μια ήρεμη ζωή με την κόρη της. Ούτε καν το γεγονός πως ο προκάτοχός της αυτοκτόνησε δεν φαίνεται ικανό να την ταράξει, όμως τα πράγματα σύντομα θα αρχίσουν να παίρνουν μια τροπή που ποτέ δεν περίμενε.

Μητέρα και κόρη αρχίζουν να έχουν παράξενες μεταφυσικές εμπειρίες, με τα φαντάσματα των νεκρών κοριτσιών να εμφανίζονται μπροστά τους για να τις προειδοποιήσουν πως βρίσκονται σε κίνδυνο, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι του χωριού τις αντιμετωπίζουν με καχυποψία, ενώ συμβαίνουν παράξενα ατυχήματα και δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Παράλληλα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο αδερφός της Τζακ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του άντρα της, αποφυλακίζεται και η πρώτη του δουλειά δεν είναι άλλη απ' το να εντοπίσει τις δύο γυναίκες, κάτι που θα συμβάλει στο να έρθει το σκοτεινό παρελθόν της ίδιας στην επιφάνεια, δυσκολεύοντας την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

Καθώς ακολουθούμε την Τζακ στην εξερεύνησή της για την ανακάλυψη της αλήθειας που οι κάτοικοι του Τσάπελ Κροφτ μοιάζει να προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν, συνειδητοποιούμε πως βαδίζουμε μαζί της σε πολύ πιο σκοτεινά, άγρια κι επικίνδυνα μονοπάτια απ' όσο πιθανότατα να περιμέναμε, τα οποία οδηγούν στον πυρήνα της ύπαρξης του απόλυτου κακού, που μας θυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο το πόσο αποτρόπαια μπορεί να γίνει η ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά και του κακού που αυτή μπορεί να πράξει, ειδικά όταν η συνείδησή της είναι μολυσμένη με εμμονικές ιδέες και αντιλήψεις που ποτέ δεν θα έμπαινε στον κόπο να αμφισβητήσει. Και κάπως έτσι, η Tudor μοιράζει τον φόβο μας ανάμεσα στο μεταφυσικό και το πραγματικό, με τον ρεαλισμό του δεύτερου να μας τρομάζει ακόμα περισσότερο.

Η αφηγηματική ροή της ιστορίας είναι λίγο πιο αργή απ' όσο μας έχει συνηθίσει η Tudor, αλλά αυτό δεν θα έλεγα πως επηρεάζει ιδιαίτερα το τέμπο της, πολύ περισσότερο την κινηματογραφική της διάθεση, και ακόμα περισσότερο την τρομακτική της αισθητική, που είναι διάχυτη σε κάθε της σελίδα. Πραγματικά, αν σε κάτι είναι δεξιοτέχνης η Tudor, αυτό είναι το να δημιουργεί την ιδανική ατμόσφαιρα, εκείνη που είναι ποτισμένη με αγωνία, ένταση, μυστήριο κι ανατροπές που σου κόβουν την ανάσα, ενώ στην προκειμένη περίπτωση έχει εντείνει τη δόση της βίας, που για μια ακόμα φορά περνάει μέσα από ένα κοινωνικό πρίσμα, θίγοντας το θέμα του bullying και του πως αυτό καλλιεργείται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά αποκτώντας ακόμα πιο φρικιαστικό πρόσωπο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ώστε να ταυτιστούμε περισσότερο με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις που βιώνουν και καλούνται ν' αντιμετωπίσουν.

Δεν θα πω περισσότερα, γιατί αυτό το βιβλίο πραγματικά αξίζει να διαβαστεί και σίγουρα οι fans της Tudor θα το λατρέψουν όπως και τα προηγούμενα βιβλία της. Όπως προανέφερα, μπορεί η ροή να μην είναι πολύ γρήγορη, είναι, ωστόσο, γεμάτη ένταση και πλημμυρισμένη με αγωνία, παρασύροντάς μας σε ένα αναγνωστικό ταξίδι που έχει αρκετές ανατροπές, μα και μια κλιμάκωση που όχι απλά ανατρέπει τα πάντα, και κυρίως όλα όσα πιστεύαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά που φέρνει τα πάνω κάτω σε όλα τα επίπεδα, αφήνοντάς μας με το στόμα ανοιχτό και κομμένη την ανάσα. Ζωντανές περιγραφές, παραστατική απεικόνιση των χρόνων και των καταστάσεων που περιγράφονται, μια ιστορία γεμάτη αντικρουόμενα συναισθήματα, που μας "ταξιδεύει" συνεχώς ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, δένοντάς τα με αόρατες κλωστές που δεν μας αφήνουν να χάσουμε τον δρόμο μας, αλλά που μας φέρνουν εκεί ακριβώς που πρέπει, όταν πρέπει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: C.J. Tudor
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-960-645-211-6