Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια νεκρή με μαύρα φτερά κρέμεται φρικτά κακοποιημένη από τον τρούλο του καθεδρικού ναού του Βερολίνου. Πρόκειται για τη διάσημη ιερέα του ναού, Δρ Μπριγκίτε Ρις. Ένα κλειδί αιωρείται κρεμασμένο από τον λαιμό της. Στη λαβή του είναι χαραγμένος ο αριθμός 17. Ο Τομ Μπάμπιλον από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση θέλει να του αναθέσουν την υπόθεση πάση θυσία, μια και η μικρή του αδερφή, η Βιόλα, εξαφανίστηκε πριν από πολλά χρόνια με αυτό το κλειδί. Του την αναθέτουν, αλλά μαζί με μια ανεπιθύμητη συνεργάτιδα. Η ψυχολόγος Σίτα Γιόχανς δεν αργεί να αναρωτηθεί ποιος έχει περισσότερα να κρύψει σε αυτή την υπόθεση: ο Τομ ή ο ανελέητος δολοφόνος που δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα;

Προσωπική άποψη:
Το "Κλειδί δεκαεπτά" είναι το πρώτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς μυστηρίου "Tom Babylon", με πρωταγωνιστή τον ίδιο, ενώ τις περιπέτειές του υπογράφει ο ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στη Γερμανία συγγραφέας, Marc Raabe, τα έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί κι εκδοθεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες -ένα νούμερο που θεωρώ πολύ πιθανό να αυξηθεί στο άμεσο μάλλον. Μάλιστα, το συγκεκριμένο του βιβλίο βρισκόταν επί μήνες στα δέκα πρώτα βιβλία της λίστας των best seller του Literatur Spiegel, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ο Μπάμπιλον δεν ήρθε απλά για να κάνει ένα λογοτεχνικό πέρασμα, αλλά πως είναι αποφασισμένος να μείνει και να δώσει ό,τι καλύτερο έχει.

Η ιστορία ακολουθεί τον αστυνομικό Τομ Μπάμπιλον, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια υπόθεση που θα ταράξει συθέμελα τον κόσμο του. Με φρικτά κακοποιημένο το σώμα της, το οποίο έχει στολιστεί με μαύρα φτερά, η εξαιρετικά δημοφιλής εφημέριος του καθεδρικού ναού του Βερολίνου, βρίσκεται κρεμασμένη από τον τρούλο αυτού. Στον λαιμό της βρίσκεται κρεμασμένο ένα κλειδί, στη λαβή του οποίου βρίσκεται χαραγμένος ο αριθμός 17. Ένα κλειδί που ο Τομ αναγνωρίζει αμέσως κι ας έχει 19 ολόκληρα χρόνια να το δει, όσα ακριβώς είναι εξαφανισμένη η μικρότερη αδερφή του, η Βιόλα, η οποία είχε στα χέρια της το κλειδί αυτό τη μέρα που έχασαν κάθε ίχνος της. Άραγε, ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση της Βιόλα με τη συγκεκριμένη δολοφονία και το κυριότερα, θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανή;

Όπως είναι φυσικό, ο Τομ θέλει να αναλάβει σαν τρελός αυτή την υπόθεση, όχι τόσο για το ενδιαφέρον που παρουσιάσει η συγκεκριμένη δολοφονία, για τον βίαιο τρόπο που αυτή εκτελέστηκε και για τον πιθανό συμβολισμό πίσω από την τόσο μακάβρια απεικόνιση της, αλλά γιατί το προσωπικό στοιχείο εμπλέκεται σε αυτή. Ποτέ δεν μπόρεσε να βγάλει απ' το μυαλό του την αδερφή του και πάντα αναρωτιόταν τι να της συνέβη πραγματικά, και τώρα είναι η ευκαιρία του να το ανακαλύψει. Όμως, μαζί με την υπόθεση, του δίνουν και μια συνεργάτιδα, την ψυχολόγο Σίτα Γιόχανς, η οποία, στο μυαλό του Τομ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εμπόδιο, κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσά τους και που ταυτόχρονα συμβάλλει στο να μας δημιουργούνται αμφιβολίες ακόμα και για τα πράγματα εκείνα που φαίνεται να είναι δεδομένα.

Ο Τομ είναι ο χαρακτήρας που λειτουργεί με το συναίσθημα, παρά που ως χαρακτήρας είναι τραχύς κι εσωστρεφής, κάτι που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και στα βιώματά τους, δικαιολογώντας σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη στάση και συμπεριφορά του, την ίδια ώρα που η Σίτα λειτουργεί με τη λογική, χαρακτηρίζεται από έναν δυναμισμό κι ένα εσωτερικό θάρρος που δεν περνάει απαρατήρητο και σε κερδίζει απόλυτα, όπως και η διεισδυτική της ικανότητα που της επιτρέπει να "διαβάζει" τους ανθρώπους, κάτι που εναρμονίζεται απόλυτα και με την επαγγελματική της ιδιότητα. Ως εκ τούτου, όταν αυτά τα δύο άκρα συγκρούονται, οι εντάσεις που προκαλούνται δεν μπορούν παρά να είναι δυνατές κι εκρηκτικές, όπως και η χημεία ανάμεσα στους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, με τον έναν να συμπληρώνει τον άλλον. Αν μη τι άλλο, ελπίζω στο μέλλον να τους δω να ξανασυνεργάζονται, γιατί το εν λόγω δίδυμο είναι απ' τα πιο ενδιαφέροντα που έχω συναντήσει τα τελευταία χρόνια στη λογοτεχνία του είδους.

Ο συγγραφέας επιλέγει ν' αφηγηθεί την ιστορία του σε δύο χρονικά επίπεδα, μεταφέροντάς μας πότε στο 1998, όπου ο Τομ ήταν ακόμα έφηβος και μαζί με τη συμμορία του έκανε μια ανακάλυψη που έμελε ν' αλλάξει τη ζωή τους, και στο παρόν του βιβλίου, στο 2017, όπου καλείται να κλείσει παλιούς λογαριασμούς που έχει με το παρελθόν του, αλλά και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που τον βασανίζουν εδώ και χρόνια, αλλά και που έχουν καθορίσει την πορεία της ζωής του, τον χαρακτήρα του και το σήμερα που βιώνει. Φυσικά, και δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με την αρχή μιας περιπέτειας, κάποια ερωτήματα μένουν αναπάντητα, αλλά μάλλον δεν μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, και για να είμαι ειλικρινής δεν έπιασα τον εαυτό μου να ενοχλείται από αυτό. Αντίθετα, τροφοδότησε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον μου για όσα πρόκειται να έρθουν στο μέλλον.

Συνοψίζοντας, το "Κλειδί δεκαεπτά" είναι ένα σκοτεινό και μυστηριώδες αστυνομικό δράμα, που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι για λιπόψυχους ή για ανθρώπους που δεν διαθέτουν αρκετά γερά νεύρα. Ορισμένες στιγμές γίνεται αρκετά γραφικό, όμως αυτό είναι που συμβάλλει στο να γίνει ακόμα πιο έντονο. Η αμφίδρομη αφήγηση δεν μας μπερδεύει, αλλά αντίθετα μάς επιτρέπει να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ήρωα και του παρελθόντος του, το οποίο αντανακλά στο παρόν με περισσότερους και διαφορετικούς τρόπους απ' ό,τι πιθανότατα υποθέταμε αρχικά. Ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πολύ καλά δομημένα ψυχογραφήματα, καλοδουλεμένη ιστορία με κινηματογραφική ροή και μεστή αφήγηση, με ατμοσφαιρική διάθεση και μια κάπως γοτθική αισθητική σε αρκετά σημεία, που σε παίρνει μαζί της από την αρχή μέχρι το τέλος και σε κάνει ν' ανυπομονείς για όσα θα έρθουν μετά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Marc Raabe
Μεταφραστής: Γκαρτζονίκα Όλγα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-645-252-9