"Οχτώ ντετέκτιβ" του Alex Pavesi

Κάθε μυστήριο ακολουθεί συγκεκριμένους απλούς κανόνες. Ο Γκραντ Μακάλιστερ, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και καθηγητής μαθηματικών, κατάφερε κάποτε να τους εντοπίσει όλους.
Όμως αυτό συνέβη πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα ζει μια απομονωμένη ζωή σ’ ένα ήσυχο νησί της Μεσογείου – μέχρι τη στιγμή που του χτυπά την πόρτα η Τζούλια Χαρτ, μια έξυπνη, φιλόδοξη επιμελήτρια. Η Χαρτ σκοπεύει να επανεκδώσει τα πρώτα έργα του, επτά ιστορίες που είχαν κυκλοφορήσει σ’ έναν τόμο με τίτλο Οι λευκοί φόνοι, ιστορίες που τώρα πρέπει να ξανακοιτάξουν οι δυο τους.
Καθώς όμως διαβάζει τις ιστορίες, η Τζούλια ταράζεται από την ανακάλυψη ότι υπάρχουν μέρη που δεν βγάζουν νόημα. Ασυμφωνίες, αστοχίες, καθώς και περίπλοκα στοιχεία που μοιάζουν να αναφέρονται σε έναν πραγματικό φόνο. Έναν φόνο που παραμένει ανεξιχνίαστος εδώ και τριάντα χρόνια…
Για να βρει τις απαντήσεις, η Τζούλια πρέπει να επιστρατεύσει όλη της την εξυπνάδα και να θριαμβεύσει έναντι ενός επικίνδυνα ευφυούς αντιπάλου.
Πρέπει όμως να κινηθεί προσεκτικά: ξέρει ότι υπάρχει ένα μυστήριο εδώ, όμως αυτό που δεν συνειδητοποιεί ακόμα είναι ότι ένας φόνος έχει ήδη γίνει…

"Τι σημαίνει να είσαι άντρας" της Nicole Krauss

Σε ένα από τα πιο δυνατά έργα της, η Nicole Krauss βουτάει ατρόµητη στη µάχη της κατανόησης του τι σηµαίνει να είσαι άντρας και τι σηµαίνει να είσαι γυναίκα, προσπαθώντας να καταλάβει τις σχέσεις και τις εντάσεις που γεννιούνται απ’ αυτό. Με την παρούσα συλλογή, η συγγραφέας µάς ταξιδεύει σε διάφορα µέρη του πλανήτη, από τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, στο Τελ Αβίβ, την Ιαπωνία και τη Λατινική Αµερική, αλλά και σε πολλούς συναισθηµατικούς παραλλήλους. Πρωταγωνιστές των διηγηµάτων της ενδιαφέροντες, παθιασµένοι και ενίοτε εκκεντρικοί ήρωες, από την ακµή ως τη δύση της ζωής τους. Όλοι τους άνθρωποι που παρατηρούν, αναρωτιούνται κι αναστοχάζονται µε οξυδέρκεια, και µας επιτρέπουν να περιπλανηθούµε στους πάντοτε πληθωρικούς συνειρµούς τους. Συναντούµε εκεί τις πιο σηµαντικές εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής: τη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα, το σεξ, τη γέννηση και τον θάνατο. Η συγγραφέας, σε αυτή την πρώτη της συλλογή διηγηµάτων, φωτίζει µε σφοδρό, ακλόνητο φως τις δυνάµεις που καθοδηγούν και ορίζουν τις ζωές µας, την αγάπη, την εξουσία, τη βία, το πάθος, την αυτογνωσία, τον φόβο, τα γηρατειά. Βαθιά, καυστικά και ευφυή, τα διηγήµατα αυτά προκαλούν ταυτόχρονα σάστισµα και συγκίνηση, και αποκαλύπτουν την ευθραυστότητα αλλά και την αντοχή της ανθρώπινης ύπαρξης.

"Μεγάλες προσδοκίες: Το όνειρο της Ευρώπης 1999-2021" του Geert Mak

Πιάνοντας το νήμα από το τέλος του Στην Ευρώπη, στο ξεκίνημα της νέας χιλιετίας, ο βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Geert Mak εξετάζει τις πρωτοφανείς προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες οι αξίες της Ευρώπης.
Μαθαίνουμε για την προσεκτικά ενορχηστρωμένη καριέρα του Πούτιν, τον αυξανόμενο φόβο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον «μεγάλης κλίμακας πνιγμό των φτωχών της Αφρικής» στη Μεσόγειο, τις αιτίες και το τεράστιο τίμημα της τραπεζικής κρίσης, την ανάκαμψη του αντισημιτισμού στην Πολωνία, την επιτυχία των λαϊκίστικων κομμάτων σε Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, τη μεγάλη κρίση του ευρώ ιδωμένη από μια γωνιά της Αθήνας, την πορεία της Ουκρανίας μετά το 1999 και τα γεγονότα που οδήγησαν στην οριακή στιγμή της σύγχρονής μας ρωσικής εισβολής, τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην πλούσια Δύση, το εθνικό όνειρο της Καταλονίας, το Brexit, την πολιτική του Τραμπ και την εκλογή Μπάιντεν, αλλά την πανδημία του κορονοϊού ως τα τέλη του 2021.
Ο συγγραφέας γράφει για τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση του ευρώ με αναλυτικά στοιχεία και περιγραφές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των ελληνικών κυβερνήσεων και στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφευχθεί το Grexit και να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, μεταφέρει και το πώς βίωσαν και βιώνουν οι Έλληνες αυτή την κρίση καθώς και τα αποτελέσματα της πολιτικής που επιλέχθηκε.
Επίσης, ο Μακ αναφέρεται διεξοδικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό όπως το έζησαν και το ζουν κυρίως οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου: μέσα από τις μαρτυρίες ντόπιων αλλά και προσφύγων εκθέτει τα σοβαρά προβλήματα αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης στις χώρες υποδοχής αλλά και την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα αντιμετωπίσει με συντονισμένη προσπάθεια.
Συνδυάζοντας ιστορία και πολιτική και αντλώντας στοιχεία από τις επαφές του με πολλούς Ευρωπαίους, ο καταξιωμένος συγγραφέας επαναφέρει τον προβληματισμό για την ταυτότητα της Ευρώπης και αναζητά τα απομεινάρια του κοινού οράματος για ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία.

"1936 - Η επιβολή της δικτατορίας Μεταξά." του Μανόλη Κούμα

Η δικτατορία Μεταξά δεν ήταν επιγέννημα μόνον του αδιεξόδου ενώπιον του οποίου βρέθηκε ο πολιτικός κόσμος το 1936, αλλά υπήρξε η κορύφωση ενός φαινομένου –του Εθνικού Διχασμού– που ταλάνισε την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιβολή του μεταξικού καθεστώτος υπήρξε μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Η κατάρρευση του κοινοβουλευτικού συστήματος ήταν ένα σενάριο που στα μέσα του 1936 συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες, αλλά μπορούσε να αποφευχθεί.
Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες επιβλήθηκε η δικτατορία Μεταξά: Σε ποιον βαθμό η κρίση νομιμοποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος των ετών 1915-1935 καθιστούσε αναπόφευκτη τη διολίσθηση της Ελλάδας σε μη κοινοβουλευτικές λύσεις; Ποια ήταν η σημασία του αποτακτικού ζητήματος στην πορεία προς τη δικτατορία; Μπορούσαν τα πολιτικά κόμματα να βρουν λύσεις κυβερνησιμότητας εντός του υφιστάμενου κοινοβουλευτικού πλαισίου ή μήπως το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Ιανουαρίου καθιστούσε αδύνατη τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας; Για ποιον λόγο το Κόμμα Φιλελευθέρων υποστήριξε, αρχικά (και σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο), τη «λύση» Μεταξά; Ήταν υπαρκτός ο «κομμουνιστικός κίνδυνος», τον οποίο επικαλέστηκε ο Μεταξάς για να δικαιολογήσει την εκτροπή της 4ης Αυγούστου, ή αποτελούσε πρόφαση για να εκμαιεύσει τη συναίνεση του βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην εγκαθίδρυση δικτατορίας;

"Μαζί: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα" της Minouche Shafik


Πώς οραματιζόμαστε την κοινωνία που θέλουμε να ζούμε;
Μια από τις σημαντικότερες οικονομολόγους της εποχής μας θέτει τις βάσεις για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που αρμόζει στον 21o αιώνα.
Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι μας στηρίζουμε το κοινωνικό συμβόλαιο μέσα από τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας στην οικογένεια, την κοινότητα, τον χώρο εργασίας. Η μέριμνα για τους άλλους, η πληρωμή φόρων, τα οφέλη από τις δημόσιες παροχές ορίζουν το συμβόλαιο που μας ενώνει ως κοινωνία. Σήμερα, όμως, το συμβόλαιο αυτό καταρρέει…
Οι επιταχυνόμενες αλλαγές στην τεχνολογία, η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνουν τον κόσμο μας. Σε αυτή τη μελέτη-ορόσημο η Minouche Shafik, αξιοποιώντας παραδείγματα από διαφορετικά σημεία της υφηλίου και εστιάζοντας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εργασίας και της φροντίδας των ηλικιωμένων, αναλύει τις βασικές αρχές ενός κοινωνικού συμβολαίου που αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων, τους στηρίζει και επενδύει περισσότερα σε αυτούς, ενώ ταυτόχρονα περιμένει περισσότερα από τα άτομα ως αντάλλαγμα. Βαθυστόχαστο και ελπιδοφόρο, το βιβλίο αυτό προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις και δείχνει πώς μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία – όλοι ΜΑΖΙ.

"Σαίξπηρ: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του" του Bill Bryson

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το πιο σημαντικό πρόσωπο των αγγλικών γραμμάτων, μας άφησε κληρονομιά περίπου ένα εκατομμύριο λέξεις. Για τη ζωή του, όμως, γνωρίζουμε ελάχιστα και σκόρπια γεγονότα που φωτίζουν τον λαβύρινθο από υποθέσεις για το ποιος πραγματικά ήταν. Μέσα από αυτό τον λαβύρινθο ο Bill Bryson μας οδηγεί με ζωντανή αφήγηση και χιούμορ, για να μας αποκαλύψει τον Σαίξπηρ ως άνθρωπο.
Αξιολογώντας προσεκτικά και τεκμηριωμένα τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, ο Bryson επικεντρώνεται στο τι πραγματικά ξέρουμε για τον Σαίξπηρ και ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στον δραματουργό με το μοναδικό ταλέντο και την αστείρευτη ευρηματικότητα.
Μια βιογραφία που προχωρά πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας για να προσεγγίσει την ουσία: τη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα.