Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ
Ο δεκαεπτάχρονος Σάμιουελ Σούλεϊμον, γεννημένος σε ένα μακρινό χωριό στο Νότιο Σουδάν, μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πρόσφυγες. Η μεγάλη του αγάπη είναι το μπάσκετ: το εκπληκτικό του άλμα και η αστραπιαία ταχύτητα τον κάνουν εξαιρετικό παίκτη. Μια αγάπη που μπορεί να του δώσει τη μεγάλη του ευκαιρία, όταν το ταλέντο του ανακαλύπτει ένας προπονητής που πρόκειται να συνοδεύσει την Εθνική Ομάδα Νέων του Νότιου Σουδάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΝΑ ΑΠΙΑΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
Αν προκριθεί στο τουρνουά, η ζωή του θα αλλάξει για πάντα. Ο στόχος όμως παραμένει ακόμη πολύ μακρινός και φιλόδοξος. Υπάρχουν εκατοντάδες πιο έμπειροι παίκτες που πρέπει να ξεπεράσει. Και επιπλέον θα πρέπει να αφήσει πίσω την οικογένειά του, τουλάχιστον στην αρχή.
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Και ενώ η κορυφή του αμερικανικού μπάσκετ δεν φαντάζει πια τόσο μακρινή, τα νέα από την πατρίδα είναι καταστροφικά. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στο απόλυτο όνειρό του και τον εφιάλτη που εκτυλίσσεται χιλιάδες μίλια μακριά, ο «Σούλεϊ», όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούν πλέον οι συμπαίκτες του, καλείται να κάνει δύσκολες επιλογές για το μέλλον του και να πάρει τις πιο σκληρές αποφάσεις. Θα πρέπει να κατακτήσει αυτό που κανένας άλλος παίκτης δεν έχει πετύχει στην ιστορία του παιχνιδιού που έχει επιλέξει: να γίνει ο κορυφαίος παίκτης του NBA σε δώδεκα μόνο μήνες.

Προσωπική άποψη:
Ο John Grisham είναι γνωστός για τα δικαστικά και πολιτικά του θρίλερ. Αυτά τον έκαναν γνωστό στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, αυτά τον καθιέρωσαν ως συγγραφέα και του έφεραν την τόσο μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχει, καθιστώντας τον ως ένα απ' τα πιο δημοφιλή ονόματα συγγραφέων στο είδος του. Αν μη τι άλλο, αν κάτι δεν θα περίμενα να διαβάσω απ' αυτόν, είναι ένα μυθιστόρημα βιογραφικού χαρακτήρα, το οποίο αφηγείται τη ζωή ενός ταλαντούχου ανθρώπου, που πέρασε από Συμπληγάδες, στην προσπάθειά του να εξελίξει το αθλητικό του ταλέντο και να κατακτήσει όλα όσα ονειρεύτηκε, όχι απλά για να κερδίσει δόξα, αλλά για να μπορέσει να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον σε εκείνους που αγαπάει -έστω κι αν η πορεία του προς την κατάκτηση του ονείρου δεν αποδείχτηκε τόσο ονειρική η ίδια.

Η ιστορία μας αφορά τη ζωή του Σάμιουελ Σούλεϊμον, ενός δεκαεπτάχρονου αγοριού από το Νότιο Σουδάν, του οποίου το εξαιρετικά μεγάλο ταλέντο στο μπάσκετ ανακαλύπτει ένας προπονητής που πρόκειται να συνοδεύσει την Εθνική Ομάδα Νέων του Νότιου Σουδάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είναι αναμενόμενο, δεν πρόκειται ν' αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη, προσφέροντας στον Σάμιουελ τη δυνατότητα να εκπληρώσει το μέχρι τότε άπιαστο όνειρό του. Να γίνει επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, κι όχι απλά ένας καλός παίκτης, αλλά ο κορυφαίος όλων, κατακτώντας την κορυφή του NBA, χάρη στο εκπληκτικό του άλμα και την αστραπιαία ταχύτητά του, και μάλιστα σε διάστημα μόλις δέκα μηνών. Όμως, για να τα πετύχει όλα αυτά, δεν θα πρέπει μόνο ν' αφήσει πίσω στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Σουδάν την οικογένειά του, αλλά και να πάρει μια σειρά αποφάσεων, που μπορεί να του προσφέρουν τα πάντα, αλλά την ίδια στιγμή να του στερήσουν πολλά περισσότερα απ' όσα φαντάζεται.

Το ότι ο Grisham είναι ένας εξαιρετικός αφηγητής το γνωρίζαμε. Είναι κάτι, άλλωστε, που έχουμε αναφέρει πολλάκις, μιλώντας για άλλα του βιβλία, οπότε το γεγονός πως το "Σούλεϊ" είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο δεν μας κάνει και τόσο μεγάλη εντύπωση. Αυτό που μας κάνει εντύπωση, όμως, είναι το πόσο καλά τα καταφέρνει ο συγγραφέας σε ένα είδος που είναι έξω από τα συνηθισμένα, για εκείνον τουλάχιστον, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε με τον πιο άμεσο τρόπο πως δεν είναι οι ίδιοι οι συγγραφείς που βάζουν ταμπέλες στον εαυτό τους, αλλά εμείς ως αναγνώστες. Γιατί, ένας καλός συγγραφέας, θα είναι καλός ό,τι είδους ιστορία κι αν αποφασίσει ν' αφηγηθεί, αρκεί να ξέρει τι θέλει να πει, πως να το πει και για ποιον λόγο έκανε την επιλογή αυτή. Κι ο Grisham, στην προκειμένη περίπτωση, θέλει ξεκάθαρα ν' αφηγηθεί ένα ανθρώπινο δράμα, κάτι που κάνει περίφημα.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο, ουσιαστικά, σε τέσσερις αφηγηματικές ενότητες, κι αν το σκεφτούμε λίγο περισσότερο, μοιάζει σαν να έχει κάτι από τη δομή ενός θεατρικού έργου χωρισμένο σε πράξεις, με την τελευταία του ν' αποτελεί την κορύφωση του δράματος -γιατί, κακά τα ψέματα, παρά τη λάμψη μπροστά από τα φώτα, η ιστορία αυτή έχει πολλές σκοτεινές και τραγικές στιγμές πίσω από αυτά, εκεί που παραμονεύουν οι σκιές και που αυτές τροφοδοτούν τους μεγαλύτερους φόβους κι αγωνίες μας. Είναι σαν να θέλει να μας θυμίσει πως οι μεγάλες επιτυχίες στη ζωή μας, πάντοτε έχουν κι ένα τίμημα, το οποίο φέρουν μαζί τους από τα πρώτα κιόλας βήματα της πορείας μας προς την κατάκτησή του, απλά εμείς δεν το γνωρίζουμε, όχι μέχρι τη στιγμή εκείνη που απαιτείται από εμάς να το ξεπληρώσουμε. Και καμιά φορά, η αποπληρωμή αυτή είναι περισσότερη από εκείνη που μπορούμε ν' αντέξουμε, όπως και στην περίπτωση του "Σούλεϊ", κάνοντας την καρδιά μας να σφίγγεται και το μυαλό μας να γεμίζει από σκέψεις και διλήμματα.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς λάτρης του μπάσκετ για να εκτιμήσει την επιδεξιότητα με την οποία ο συγγραφέας περιγράφει οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό, μεταφέροντάς μας με ρεαλισμό και πάθος όλα όσα αφορούν τόσο το άθλημα όσο και όλα εκείνα που συμβαίνουν πίσω και πέρα από αυτό, καθώς και τον πολλαπλό του αντίκτυπο στις ζωές των αθλητών. Υπάρχουν κάποια σημεία όπου υπάρχει μια κάποια αφηγηματική φλυαρία, όμως αυτό δεν στέκεται αρκετό για ν' αποδυναμώσει το νεύρο και τη ροή της αφήγησης, που σε παρασύρει μαζί της και σε καθηλώνει. Μια ιστορία για έναν άνθρωπο που στην πραγματικότητα δεν γεννήθηκε για να λάμψει, αλλά για ν' αποδείξει πως έχει την τόλμη και τη θέληση να παλέψει κόντρα στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες μιας ζωής, που πολλούς θα τους είχε κάνει να λυγίσουν. Τώρα, το αν κατάφερε να εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρο όλων του, αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: John Grisham
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-19-0905-9