Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν η Έλι αναζητά στα αρχεία της εφημερίδας για την οποία εργάζεται κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία, είναι σίγουρη πως δε θα ανακαλύψει τίποτα συνταρακτικό. Κι όμως, βρίσκει ένα γράμμα από το 1960, στο οποίο ένας άντρας ζητά από την ερωμένη του να εγκαταλείψει τον σύζυγό της. Αυτό θα είναι και η αφορμή για να σκαλίσει αυτή την παλιά ιστορία αγάπης, ίσως γιατί της θυμίζει την προσωπική της ζωή…
Το 1960, η Τζένιφερ ανακτά τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα. Δε θυμάται τίποτα – ούτε τον σύζυγό της, ούτε τους φίλους της, ούτε και τον ίδιο της τον εαυτό. Όταν επιστρέφει σπίτι, ανακαλύπτει μια κρυμμένη επιστολή και προσπαθεί να θυμηθεί και να βρει τον εραστή για τον οποίο ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τα πάντα.
Οι ιστορίες πάθους, παράνομης αγάπης και απώλειας των δύο αυτών γυναικών, της Έλι και της Τζένιφερ, συνυφαίνονται σ’ ένα βαθιά συναισθηματικό και συγκινητικό μυθιστόρημα.

Προσωπική άποψη:
Η Jojo Moyes είναι μια συγγραφέας που έχει γίνει πολύ αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό λόγω των συναισθηματικών ιστοριών που μας έχει χαρίσει. Ιστορίες τρυφερές, αληθινές, ανθρώπινες, στον πυρήνα των οποίων, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, βρίσκονται οι ήρωές της και οι σχέσεις που αυτοί αναπτύσσουν με τους γύρω τους. Ήρωες στη θέση των οποίων θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε κι εμείς, αρκεί σε μια στροφή της ζωής μας να είχαμε ακολουθήσει άλλη διαδρομή -ή που δεν αποκλείεται να βρεθούμε στη θέση τους κάποια στιγμή στο μέλλον. Γιατί η ζωή είναι γεμάτη συναισθήματα κι αυτές πολλές φορές μάς οδηγούν σε αποφάσεις που ούτε καν εμείς δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, και που μπορεί να μας φέρουν αντιμέτωπους με καταστάσεις που δεν πιστεύαμε ποτέ πως θ' αντιμετωπίζαμε.

Η Έλι, η οποία εργάζεται σε μία εφημερίδα, ψάχνει να βρει ένα ενδιαφέρον θέμα για το επόμενο άρθρο της. Καθώς σκαλίζει τα παλιά αρχεία της εφημερίδας, χωρίς να ελπίζει και πολύ πως θα εκεί μέσα θα βρει αυτό που ψάχνει, στα χέρια της πέφτει ένα γράμμα απ' τη δεκαετία του '60, μέσω του οποίο ένας άντρας ζητά από την ερωμένη του να εγκαταλείψει τον άντρα της για να ζήσουν μαζί. Μια ιστορία που φαντάζει πολύ οικεία στην ίδια, αφού την φέρνει αντιμέτωπη με την ίδια της τη ζωή και με τις δικές της επιλογές. Μια ιστορία που θα ταξιδέψει τόσο εκείνη όσο κι εμάς, πίσω στον χρόνο, εκεί όπου μια γυναίκα συνέρχεται μετά από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, χωρίς να έχει τις αναμνήσεις της, παρά μονάχα αυτό το γράμμα, τον αποστολέα του οποίου μπορεί να μην θυμάται, αλλά θέλει απελπισμένα ν' ανακαλύψει και ίσως μέσα απ' αυτόν, τα χαμένα κομμάτια της ζωής και του εαυτού της.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι το πόσο πολύ μας έχει αποξενώσει η τεχνολογία, παρά που την ίδια στιγμή φαίνεται να μας φέρνει πιο τακτικά κι εύκολα σ' επαφή. Στην πραγματικότητα, μπορούμε κι επικοινωνούμε με τους άλλους πιο γρήγορα κι άμεσα, χωρίς να παίζει κανέναν ρόλο η απόσταση, αλλά ας σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό την ίδια στιγμή. Πόσο αληθινά είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις που εκφράζουμε μέσω της επικοινωνίας αυτής; Με πόση λαχτάρα περιμένουμε το μήνυμα κάποιου; Σίγουρα, όχι το ίδιο βαθιά και ειλικρινή, και σε καμία περίπτωση όχι με την ίδια ένταση που υπήρχε άλλοτε, όταν στα χέρια μας έφτανε ένα γράμμα που περιμέναμε με τόσο μεγάλη προσμονή, ειδικά όταν το υπέγραφε κάποιος που σήμαινε για εμάς περισσότερα κι απ' όσα ίσως πιστεύαμε.

Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο πιστεύω πως αυτός ήταν και ο σκοπός της συγγραφέως, να μοιραστεί, δηλαδή, μαζί μας μια ιστορία η οποία μας καλεί να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας, τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εμάς, αυτά που έχουμε ανάγκη προκειμένου να είμαστε, αν όχι ολοκληρωμένοι, ευτυχισμένοι, να εκτιμήσουμε τις απώλειές μας γι' αυτά που μας δίδαξαν και να μην θρηνούμε γι' αυτές, μα να πορευόμαστε με δύναμη στην ψυχή μας και θάρρος στην καρδιά μας, τολμώντας να επικοινωνούμε όλα όσα νιώθουμε, αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, επιθυμούμε, γιατί η ζωή μας είναι εδώ, είναι το τώρα, το σήμερα, και οι μέρες που φεύγουν δεν ξανάρχονται και το να χάνουμε ευκαιρίες στη ζωή και στην αγάπη δεν είναι επιλογή, αλλά πολυτέλεια, που ο χρόνος δεν θα μας επιτρέπει να την έχουμε πάντοτε.

Η Moyes έχει καταφέρει να διαχωρίσει τις δύο αφηγήσεις της, του παρελθόντος και του σήμερα, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα των γυναικών σε κάθε μία απ' αυτές με τρόπο ρεαλιστικό και παραστατικό, χωρίς να διστάζει ν' αναδείξει και τα άσχημα σημεία στις ζωές τους, που έχουν κάποιες ομοιότητες, με βασικότερη όλων ότι ερωτεύτηκαν έναν άντρα που δεν έπρεπε, αλλά την ίδια στιγμή και μεγάλες διαφορές, που είναι αυτές που θα καθορίσουν στην πορεία της διαδρομής τους ποιο μονοπάτι θα επιλέξουν τελικά. Και μπορεί η Τζένιφερ και η Έλι να μην είναι οι ηρωίδες εκείνες που θ' αγαπήσεις, αντίθετα, υπάρχουν στιγμές που θα θυμώσεις πολύ μαζί τους, όμως στο τέλος της ημέρας νιώθεις να τις καταλαβαίνεις, ακόμα κι αν δεν συμφωνείς μαζί τους, και χαίρεσαι που σε πήραν μαζί τους στο "ταξίδι" τους αυτό, γιατί, σε ένα δεύτερο επίπεδο, σε ανάγκασαν να κάνεις σκέψεις που δεν περίμενες όταν έκλεινες το βιβλίο αυτό, γεγονός που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jojo Moyes
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-618-01-4281-5