"Εκμυστηρεύσεις" του Domenico Starnone

Ένας νέος άντρας, o Πιέτρο, ζει µια θυελλώδη ερωτική ιστορία µε την Τερέζα, µια πρώην µαθήτριά του. Μετά από έναν ακόµη καβγά, η Τερέζα τού προτείνει ν’ αποκαλύψουν ο ένας στον άλλον το πιο ένοχο µυστικό τους, κάτι που, αν µαθευτεί, θα µπορούσε να τους καταστρέψει για πάντα. Στο τέλος της αµοιβαίας εξοµολόγησης ο Πιέτρο λέει: «Δεν µπορούµε πια να χωρίσουµε, είµαστε στ’ αλήθεια ο ένας στα χέρια του άλλου». Λίγο αργότερα, οι δρόµοι τους χωρίζουν.
Ο Πιέτρο γνωρίζει τη Νάντια και γοητεύεται. Λίγες µέρες πριν τον γάµο τους, η Τερέζα επανεµφανίζεται. Και µαζί µ’ εκείνη, η σκιά των αµοιβαίων εκµυστηρεύσεών τους. Από εκείνη τη στιγµή το µυστικό του θα τον κυνηγάει σαν απειλή.
Μετά τα Κορδόνια, ο Ντοµένικο Σταρνόνε ανατέµνει ακόµη βαθύτερα την αµφισηµία της συναισθηµατικής ζωής µας. Με βλέµµα συνωµοτικό και ταυτόχρονα αποστασιοποιηµένο, µε την καυστική ελαφρότητα που τον διακρίνει, παρουσιάζει το πορτρέτο ενός άντρα σε άνιση αναµέτρηση µε τον ίδιο του τον εαυτό.

"Ένας σχεδόν τέλειος ένοχος. Κατασκευάζοντας τον λευκό ως αποδιοπομπαίο τράγος" του Pascal Bruckner

Πώς κατέληξε ο «λευκός» άντρας ο αποδιοποµπαίος τράγος των ηµερών µας; Ποιοι µετασχηµατισµοί στις δυτικές κοινωνίες δηµιούργησαν τους µηχανισµούς που του φορτώνουν την ευθύνη για όλες τις συµφορές της ανθρωπότητας διαχρονικά; Με ορόσηµο την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο διάσηµος Γάλλος συγγραφέας εξετάζει, µε λόγο αντισυµβατικό και άρτια δοµηµένηεπιχειρηµατολογία, τη διολίσθηση στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη από τον προοδευτισµό του τριπτύχου «φεµινισµός – αποαποικιοποίηση – αντιρατσισµός» της παραδοσιακής αριστεράς στον σκοταδισµό που εκπροσωπεί η κακοχωνεµένηmade in USA εκδοχή του.
Αναλύοντας την τρέχουσα επικαιρότητα και αντλώντας στοιχεία από τη νεότερη και σύγχρονη παγκόσµια ιστορία, ο ΠασκάλΜπρυκνέρ διατυπώνει το εξής ερώτηµα: Μήπως η αδιαµαρτύρητη αποδοχή του στίγµατος του σύγχρονου αποδιοποµπαίου τράγου για τον λευκό άντρα οδηγεί εν τέλει στην υποκατάσταση ενός ρατσισµού από έναν άλλον και σε ένα είδος πολέµου όλων εναντίον όλων;

"Η πρωτεύουσα" του Robert Menasse

Στους δρόμους γύρω από την πλατεία Αγίας Αικατερίνης στις Βρυξέλλες ένα γουρούνι τρέχει σαν τρελό σπέρνοντας τον πανικό. Οι ήρωες του μυθιστορήματος δεν πιστεύουν στα μάτια τους· το ζώο εξαφανίζεται απ’ το οπτικό τους πεδίο τόσο ξαφνικά όσο εμφανίζεται και τα σενάρια για την προέλευσή του δίνουν και παίρνουν.
To κυκλοφοριακό χάος που προκαλεί ο τετράποδος φυγάς αντικατοπτρίζει το πανδαιμόνιο που κυριαρχεί στο εσωτερικό των δαιδαλωδών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτή τη σύγχρονη Βαβέλ, συναντάμε τη φιλόδοξη Φένια Ξενοπούλου, πρώην ανώτερη υπάλληλο στην Επιτροπή Εμπορίου, η οποία μετατίθεται, κόντρα στις επιδιώξεις της, στη Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού. Αναζητώντας τρόπο διαφυγής από τον «άχρηστο» τομέα του πολιτισμού, η Φένια αποφασίζει, παρά τις έντονες αντιδράσεις, να προωθήσει την παράτολμη ιδέα του βοηθού της Μάρτιν Ζούσμαν: ν’ ανακηρυχθεί επισήμως το Άουσβιτς ως η «γενέτειρα» της Ένωσης στο πλαίσιο των εορτασμών του πεντηκοστού της ιωβηλαίου και να συγκεντρωθούν εκεί οι εναπομείναντες επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Στο μεταξύ, ο αστυνόμος Α’ Εμίλ Μπρυνφό προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι της «υπόθεσης Άτλας», μιας δολοφονίας που έλαβε χώρα την ώρα που το γουρούνι έκανε την εμφάνισή του και την οποία συγκαλύπτουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα.
Με καυστικό τόνο, ο Μενάσσε συνθέτει μια πολυπρόσωπη, σκοτεινή σάτιρα της γκροτέσκας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, συνδέοντας ευρηματικά τις αγωνίες της καθημερινής ζωής με την παρατεταμένη κρίση ταυτότητας της ευρωπαϊκής ηπείρου.

"Αυτή είναι λοιπόν η Ευρώπη μας: Μια ιστορία από τον Διαφωτισμό ως σήμερα" του David Imhoof

Τι είναι αυτό που κάνει τη σύγχρονη Ευρώπη αυτό που είναι, αυτό που είμαστε, σήμερα; Στο βιβλίο αυτό ο καθηγητής DavidImhoof εξετάζει πώς οι μεγάλες ιδέες που αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη του Διαφωτισμού διαμόρφωσαν, και διαμορφώνουν ακόμη, τον τρόπο που ζούμε, καθώς και τις αντιλήψεις των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη σήμερα. Ιδέες που άνοιξαν δρόμους και δημιούργησαν ευκαιρίες για ανάπτυξη, αυτοδιάθεση, πρόοδο και βελτίωση των συνθηκών ζωής για πολύ περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Οι ίδιες όμως αυτές ιδέες έχουν επίσης προκαλέσει πολέμους, γενοκτονίες, την αποικιοκρατία και ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης.
Το βιβλίο αυτό εξετάζει τις καταβολές και την παρακαταθήκη των ιδεών του Διαφωτισμού, που καθόρισε σχεδόν τα πάντα, από τη δημοκρατία και τον φεμινισμό έως τους προαιώνιους αυτούς εχθρούς, τον κομμουνισμό και τον καπιταλισμό.