Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας απαγορευμένος έρωτας που απογειώθηκε για να συντριβεί και να φέρει καταστροφή. Ένας άντρας διαλυμένος από το βάρος της απιστίας. Ένας γάμος σε εμπόλεμη ζώνη. Δυο παιδιά ρημαγμένα από τις καταστάσεις. Μια γυναίκα πεταμένη σε έναν θάλαμο ψυχιατρείου. Οικογένεια και κοινωνία γυρίζουν την πλάτη, όπως και ο εραστής, που χάνεται αμέσως, πατώντας όρκους και υποσχέσεις. Τότε αρχίζει η κόλαση. Για όλους.
Οργή, απόγνωση, πόνος, μίσος, εκδίκηση, σκοτεινά μονοπάτια. Μια δυνατή ιστορία με πολλούς αποδέκτες.
Ένα θρίλερ συζυγικής απιστίας της διπλανής πόρτας, που συγκλονίζει και δίνει τροφή για σκέψη.
Η άλλη όψη μιας επώδυνης συζυγικής σχέσης με απίστευτες παρενέργειες, ένας σταυρός πίσω από κλειστές πόρτες.
Ενός λεπτού σιγή σε θύματα και θύτες, λίγο πριν νυχτώσει. Στην ψυχή και στο μυαλό…

Προσωπική άποψη:
Ξέρετε... αναρωτιέμαι, πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε κρατήσει ενός λεπτού σιγή; Και πόσες φορές απ' αυτές, άραγε, ήταν για να τιμήσουμε κάτι με σιωπή μας και πόσες γιατί επιλέξαμε να μην αφήσουμε τη φωνή μας να βγει απ' τα χείλη μας, παρά τα κρατήσουμε σφραγισμένα, καταπίνοντας λέξεις που μας έπνιξαν ή και μας δηλητηρίασαν ακόμα; Και τι θα γινόταν αν τελικά δεν είχαμε σιωπήσει και αν' αυτού είχαμε μιλήσει, είχαμε εξωτερικεύσει τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα όνειρα, μα πάνω απ' όλα τα συναισθήματά μας; Ίσως να είχαμε καταφέρει να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Κι αν όχι πιο ευτυχισμένοι, τότε σίγουρα θα είχαμε υπάρξει πιο ειλικρινείς, όχι μόνο απέναντι στους άλλους, αλλά κυρίως απέναντι στον εαυτό μας, χωρίς να τον αφήνουμε να γίνεται θύμα στα χέρια άλλων, χωρίς να τον θυματοποιούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά και χωρίς ν' αντιστρέφουμε τα ταμπλό και να γινόμαστε εμείς οι θύτες.

Αυτές κι άλλες τόσες σκέψεις, κι ακόμα περισσότερα συναισθήματα, μου προκάλεσε το νέο βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου, που κάθε φορά, με έναν μαγικό τρόπο, καταφέρνει ν' αγγίξει τα πιο ευαίσθητα κομμάτια της ψυχής μου, να με φέρει αντιμέτωπη με τον εαυτό μου με τρόπους που δεν το περίμενα, μα και να με κάνει να σκεφτώ καταστάσεις, βλέποντας και κρίνοντάς τες μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα κι ευρισκόμενη και στα δύο άκρα του τερέν, γιατί τόσο η ζωή όσο και οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν μόνο το άσπρο και το μαύρο, αλλά τόσα άλλα χρώματα που βρίσκονται ανάμεσα στο φάσμα αυτών των δύο, αρκεί να μην φοράμε παρωπήδες και να μην αρνιόμαστε την αλήθεια, ειδικά όταν αυτή ξετυλίγεται απογυμνωμένη μπροστά στα μάτια μας.

Μια ιστορία θεωρητικά συνηθισμένη, απ' αυτές που ακούμε ή γινόμαστε μάρτυρές τους καθημερινά. Μια γυναίκα, χρόνια παντρεμένη, με δύο παιδιά, που βλέπει τον γάμο της να βουλιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο, να νιώθει όλο και πιο μόνη και να έχει την απύθμενη ανάγκη να νιώσει επιθυμητή, ερωτεύσιμη, που χρειάζεται μια διέξοδο απ' όσα βυθίζουν την ψυχή της στο σκοτάδι. Και σαν απομηχανής θεός, εμφανίζεται ο άντρας εκείνος που την φλερτάρει, την γοητεύει και τελικά την κάνει να υποκύψει, που πέφτει στο έρωτά του και απατάει τον άντρα της, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες που μπορεί να φέρει η απόφασή της αυτής. Μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια αποκαλύπτεται και η καταστροφή δεν αργεί να έρθει, με τον άντρα της να νιώθει τον εγωισμό του βαθιά πληγωμένο, τα παιδιά της βαθιά σοκαρισμένα, με τη μεγαλύτερη κόρη ιδιαίτερα να βλέπει την άγια μορφή της μητέρας της να καταρρέει μπροστά στα μάτια της και μαζί με αυτή να καταρρέει και ολόκληρος ο κόσμος της.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η συνέχεια είναι ολέθρια για όλους και ιδιαίτερα για τη γυναίκα, που παρασύρθηκε από τη γλύκα της αμαρτίας και πίστεψε σε αγγέλους που στην πραγματικότητα έκρυβαν το διαβολικό τους πρόσωπο πίσω από μεγάλα χαμόγελα κι ακόμα πιο μεγάλα λόγια, που στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να πετύχουν τίποτα άλλο απ' το να ικανοποιήσουν το δικό τους το εγώ, προσφέροντας μια πλασματική λύτρωση που με την πρώτη δυσκολία πήραν πίσω, αφήνοντας το θύμα τους έρμαιο μιας κατάστασης που δεν μπορούσε να διαχειριστεί, αφήνοντάς το να βουλιάξει στα άδυτα μιας τιμωρίας που δεν είχαν καν την ευκαιρία ν' αποφύγουν, γιατί δεν τους δόθηκε το δικαίωμα ούτε καν ν' απολογηθούν, πόσο μάλλον να διεκδικήσουν τη συγχώρεση και τη δεύτερη ευκαιρία που όλοι αξίζουν σε αυτή τη ζωή. Θύτες και θύματα όλοι τους, σε ένα γαϊτανάκι γεγονότων, με μια οικογενειακή διαμάχη που τους έκανε όλους να βυθιστούν ακόμα περισσότερο στα σκοτάδια τους, αντί να κρατήσουν ο ένας το χέρι του άλλου προσπαθώντας να φτάσουν στην επιφάνεια, παίρνοντας μια νέα ανάσα που θα τους βοηθούσε, ίσως, να κάνουν μια νέα αρχή.

Ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι η δική μας ιστορία, γιατί ο καθένας από εμάς θα ήταν πολύ εύκολο να υποκύψει στις αδυναμίες του, αρκεί να δινόταν πρόσφορο έδαφος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Μια ιστορία ανθρώπων, με τον χαρακτήρα καθενός απ' αυτούς να μπαίνει στο μικροσκόπιο, εμβαθύνοντας σε κάθε σκέψη, σε κάθε συναίσθημα, αναλύοντας κάθε απόφαση που πήρε ο καθένας απ' αυτούς και κάνοντάς μας ν' αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά και που θα μπορούσε να έχει καταλήξει όλο αυτό το δράμα, αν εξ' αρχής υπήρχε η απαραίτητη ψυχραιμία, όχι απαραίτητα για να μην υποκύψει κανείς στα πάθη, στον θυμό, στην απογοήτευσή του, αλλά για να σκεφτεί πως αν έδινε χρόνο ή αν μιλούσε όταν έπρεπε κι όπως έπρεπε, ίσως και να τα είχαν αποφύγει όλα αυτά. Ή αν δεν τα είχαν αποφύγει, ίσως να είχαν καταφέρει να βγουν απ' αυτή την κρίση με λιγότερες πληγές και λιγότερα σημάδια. Ένα συγκινητικό ανάγνωσμα που προσφέρει τροφή για σκέψη, που σε αναστατώνει και σε προβληματίζει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Σακελλαρόπουλος Μένιος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-4663-9