Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αυτή είναι η ιστορία της Έβι και του Λίο.
Γνωρίστηκαν σε μια ανάδοχη οικογένεια και γρήγορα έγιναν φίλοι.
Η φιλία τους εξελίχθηκε σε αγάπη και έδωσαν όρκο να μείνουν μαζί για πάντα.
Οι καταστάσεις θα αλλάξουν ξαφνικά και για τους δύο, όταν ο Λίο –έφηβος πια– υιοθετείται και αναγκάζεται να μετακομίσει.
Με μια υπόσχεση: να επικοινωνήσει μαζί της μόλις τακτοποιηθεί. Και μια διαβεβαίωση: να επιστρέψει σε λίγα χρόνια κοντά της.
Από τη μέρα που έφυγε, όμως, δεν έδωσε κανένα σημάδι ζωής.
Τώρα, οκτώ χρόνια μετά, η Έβι στέκεται στα πόδια της. Τώρα έχει μια δουλειά. Έχει φίλους.
Είναι ικανοποιημένη από τη ζωή που έχτισε.
Μέχρι που ένας άντρας εμφανίζεται από το πουθενά, σαν συνδετικός κρίκος με τον Λίο.
H έλξη ανάμεσά τους είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορεί να εμπιστευτεί τον ξένο ή της κρύβει κάποιο μυστικό;
Ποια είναι η πραγματική σχέση του με τον Λίο και γιατί εκείνος εξαφανίστηκε όλα αυτά τα χρόνια;

Προσωπική άποψη:
Πίσω στο μακρινό 2013, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Mia Sheridan, το οποίο έμελλε ν' αποτελέσει την αρχή όχι μόνο της συγγραφικής της καριέρας, αλλά και μιας μακράς σειράς αποτελούμενη από πολλές όμορφες, έντονες, γεμάτες συναίσθημα ιστορίες, και είμαι βέβαιη πως ούτε καν η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ της να φανταστεί -ίσως ούτε καν να τολμήσει να ονειρευτεί- το πόσο πολύ αυτή θ' αγαπιόταν από το αναγνωστικό κοινό ή που θα είχε φτάσει σήμερα. Ένα βιβλίο που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο μέρος μιας διλογίας που είναι ενσωματωμένη στη σειρά "Signs of love", η οποία και ακολουθεί τη μεγάλη μόδα της τότε εποχής, τη διπλή αφήγηση της ίδιας ιστορίας μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές, αυτές του κοριτσιού και του αγοριού που ζουν το ερωτικό τους δράμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ιστορία μας έχει ως πρωταγωνιστές τους Έβι και Λίο, οι οποίοι γνωρίζονται κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του από μια ανάδοχη οικογένεια και σχεδόν αμέσως γίνονται φίλοι και πολύ σύντομα η φιλία τους αυτής εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο, σε κάτι πολύ πιο δυνατό. Όμως τα πράγματα αλλάζουν, όταν ο Λίο υιοθετείται από μια οικογένεια, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να χωριστεί με την Έβι, αν και κανείς τους δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Έτσι, λοιπόν, ο Λίο τής υπόσχεται πως θα επικοινωνήσει μαζί της αμέσως μόλις τακτοποιηθεί και τη διαβεβαιώνει πως οι δυο τους δεν θα χωρίσουν ποτέ πραγματικά, λέγοντάς της να κάνει υπομονή και να τον περιμένει μέχρι να ενηλικιωθούν, όπου θα επιστρέψει πίσω για να την πάρει μαζί του. Ωστόσο, ο Λίο δεν επικοινώνησε ποτέ με την Έβι κι εκείνη έμεινε με την ανάμνησή του και μ' ένα μεγάλο "γιατί;" να την βασανίζει.

Οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά, η Έβι έχει καταφέρει ν' αφήσει πίσω της την παλιά της ζωή και τα βάσανα που αυτή έφερε μαζί της, κάνοντας το καλύτερο που μπορεί για τη ζωή της. Έχει καταφέρει ν' αποφοιτήσει απ' το σχολείο, να ζει στο δικό της μικρό διαμέρισμα, να εργάζεται ως καμαριέρα σε ένα ξενοδοχείο αλλά και σε ένα κέτερινγκ και γενικά φαίνεται να έχει βρει τις ισορροπίες στη ζωή της, όμως υπάρχουν φορές που η σκέψη του Λίο, του τι απέγινε και γιατί δεν τήρησε την υπόσχεσή του, την βασανίζουν. Και μια μέρα όλα θα έρθουν τα πάνω κάτω, όταν στη ζωή της θα εμφανιστεί ο Τζέικ, ο μοναδικός συνδετικός κρίκος που βρίσκει τόσα χρόνια μετά την εξαφάνιση του Λίο για να συνδεθεί μαζί του, όμως αυτό δε γίνεται έτσι όπως φανταζόταν, αφού της αποκαλύπτει κάτι που δεν ήταν έτοιμη ν' ακούσει, την ίδια ώρα που νιώθει μια ακαταμάχητη έλξη για τον μυστηριώδη άντρα που μόλις γνώρισε και που παρά που το θέλει, δεν ξέρει αν πράγματι πρέπει να τον εμπιστευτεί.

Ας είμαστε απόλυτα ειλικρινείς... Αγαπώ τη Sheridan και τα βιβλία της και δεν μπορώ να πω πως η διλογία του "Λέοντα" αποτελεί εξαίρεση, ωστόσο, δεν γίνεται να μην σχολιάσω πως, τόσο συγγραφικά όσο και ως προς τη δομή και την ανάπτυξη της ιστορίας, υπάρχουν αρκετές αδυναμίες που δεν βλέπουμε στα επόμενα βιβλία της σειράς και όσο περισσότερο αυτή προχωρά. Βέβαια, αυτό είναι άκρως φυσιολογικό και αναμενόμενο, γιατί, όπως προείπα, το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο της, οπότε έχει πέσει -όπως όλοι όσοι γράφουμε, ειδικά την πρώτη φορά- σε όλες εκείνες τις μικρές παγίδες που λόγω απειρίας δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις για να τις αποφύγεις, ή έστω να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Το βιβλίο θίγει ένα πολύ σοβαρό, και δυστυχώς πολύ επίκαιρο θέμα, στο οποίο δεν εμβαθύνει όσο θα μπορούσε -και πολύ περισσότερο, θα έπρεπε-, ενώ οι πράξεις και οι αντιδράσεις των χαρακτήρων μας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν απόλυτα, κυρίως γιατί δεν τους δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να ξεδιπλώσουν απόλυτα τις σκέψεις τους.

Για να μην παρεξηγηθώ, το βιβλίο μού άρεσε και απόλαυσα κάθε του στιγμή και προς μεγάλη μου έκπληξη, ήταν μια απ' τις ελάχιστες φορές που συμπάθησα περισσότερο την κεντρική ηρωίδα από τον ήρωα, ίσως γιατί η Έβι διατηρεί την παιδική της αφέλεια και τρυφερότητα και στην ενήλικη ζωή της, αποδεικνύοντας πως μπορείς να γίνεις καλός άνθρωπος όσα κακά κι αν σε βρουν στη ζωή, με τον Λίο να λειτουργεί ως δίπολο στην απόδειξη αυτή, με τρόπους που δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω σε αυτό το σημείο, γιατί θα σας καταστρέψω ένα μέρος του μυστηρίου -που μπορεί σε μια προέκτασή του να είναι κάπως προβλέψιμο, αλλά σίγουρα υπάρχει αυτό το "κάτι" που έχει ανατρέψει τις ισορροπίες κι έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του, και κατά συνέπεια στη ζωή της Έβι, που σίγουρα δεν θα το δείτε να έρχεται. Συνοπτικά, λοιπόν, "Η υπόσχεση του λέοντα" είναι ένα όμορφο, τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο, που έχει ορισμένες συγγραφικές αστοχίες, λόγω της τότε απειρίας της συγγραφέως, που όμως δεν στέκονται ικανές να χαλάσουν ούτε στο απειροελάχιστο τη μαγεία αυτής, που μας θυμίζει κάτι απ' τον παλιό αφελή νεανικό εαυτό μας, που χάσαμε κάπου στην πορεία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mia Sheridan
Μεταφραστής: Κουτσάκου Μαρία Ευγενία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-618-5543-86-0