Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι απεγνωσμένες κλήσεις στον άντρα της μένουν αναπάντητες. Το μόνο που έχει στα χέρια της από εκείνον είναι ένα σημείωμα: Προστάτεψέ την.
Η νιόπαντρη Χάνα ξέρει τι της ζητάει ο Όουεν: να προστατέψει την έφηβη κόρη του, την Μπέιλι, που έχασε τη μητέρα της με τραγικό τρόπο όταν ήταν μικρή. Αυτό που δεν ξέρει είναι για ποιο λόγο εξαφανίστηκε και ποιος στ’ αλήθεια ήταν, καθώς η ζωή τους εκτροχιάζεται – το αφεντικό του Όουεν συλλαμβάνεται για απάτη και η αστυνομία καλεί τη Χάνα για ανάκριση.
Πρέπει να μάθει την αλήθεια και γι’ αυτό θα αγωνιστεί μαζί με την Μπέιλι, παρόλο που η μικρή δεν την εμπιστεύεται. Όταν τα κομμάτια του παζλ αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους ωστόσο, δε θ’ αργήσουν και οι δυο να καταλάβουν πως οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα...

Προσωπική άποψη:
Όταν ένα βιβλίο έχει καταφέρει να κερδίσει την πρώτη θέση στα ετήσια βραβεία του Goodreads, της μεγαλύτερης βιβλιοφιλικής πλατφόρμας εκεί έξω, στην κατηγορία του θρίλερ, τότε ξέρεις πως πρόκειται για ένα βιβλίο που, αν δεν είναι αριστούργημα, θα διαβάζεται κάτι περισσότερο από ευχάριστα και που σίγουρα θα είναι ικανό για να προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Επίσης, ξέρεις πως πολύ πιθανόν ν' αρχίσει να υπάρχει μια τοξική αντιμετώπιση απ' όσους υποστήριζαν κάποιο άλλο βιβλίο, οπότε, σε εκείνο το σημείο, οι κριτικές αρχίζουν να μπερδεύονται, οι απόψεις να διίστανται και οι υψηλές προσδοκίες, που ήδη είχες δημιουργήσει στον εαυτό σου, αρχίσουν κάπως να κλονίζονται. Και τελικά, αυτό που μένει, δεν είναι άλλο απ' το να διαβάσεις το οποιοδήποτε βιβλίο έχει πέσει σε αυτή τη λούπα, με καθαρό μυαλό και απομονώνοντας όλους τους άλλους παράγοντες.

Στο "Λίγο πριν χαθείς" παρακολουθούμε την ιστορία της Χάνα, η οποία είναι παντρεμένη κι ευτυχισμένη με τη ζωή της, μέχρι τη στιγμή εκείνη όπου όλα ανατρέπονται, με τον σύζυγό της να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, να μην μπορεί να επικοινωνήσει με κανέναν τρόπο μαζί του, και καμία εξήγηση να μην έχει αφήσει πίσω του, παρά μονάχα ένα σημείωμα στο οποίο της ζητάει να προστατέψει την έφηβη κόρη του, που ορφάνεψε όταν ήταν πολύ μικρή. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όταν το αφεντικό του Όουεν συλλαμβάνεται για απάτη και η Χάνα καλείται στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει, με αποτέλεσμα ν' αρχίσει ν' αμφιβάλλει ακόμα περισσότερο για τον άντρα της και κατά πόσο τον γνώριζε τελικά στην πραγματικότητα. Αποφασισμένη ν' ανακαλύψει κάθε κρυφή αλήθεια, ζητώντας τη βοήθεια της νεαρής Μπέιλι σε όλο αυτό, παρά που η σχέση των δυο τους δεν είναι και η καλύτερη, η οποία, ωστόσο, θα μπει σε μια διαφορετική τροχιά, όπως και οι ζωές τους.

Για να ξεμπερδέψουμε με τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ναι, όπως αντιλαμβάνεστε από την περίληψη και μόνο της υπόθεσης, ο κεντρικός άξονας αυτής δεν χαίρει πρωτοτυπίας και σίγουρα δεν έχει να μας προσφέρει μια εξαιρετικά ευφάνταστη ιστορία. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να μαντέψουμε τις λεπτομέρειες, σίγουρα μπορούμε να υποθέσουμε ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής. Ωστόσο, όπως έχω ξαναπεί πολλάκις, η πρωτοτυπία δεν είναι πάντοτε αυτό που χρειάζεται μια ιστορία για να ξεχωρίσει, αλλά το να την αφηγηθεί κάποιος με έναν δικό του τρόπο, ακολουθώντας μια δική του προσέγγιση, που στο τέλος της διαδρομής ίσως να μας αφήσει και κάτι περισσότερο από μια ακόμα αγωνιώδη περιπέτεια. Μια ιστορία που θα καταφέρει να μας αγγίξει με τρόπους που δεν περιμέναμε και που δεν φανταζόμασταν, και όσον αφορά τη συγκεκριμένη ιστορία είναι σίγουρα μία από αυτές.

Η ροή της αφήγησης είναι γενικά σταθερή, με μια κινηματογραφική διάθεση -ίσως γι' αυτό και το Apple TV ν' αποφάσισε την τηλεοπτική της μεταφορά-, με κάποιες κλιμακωτές εντάσεις κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, και σε κάθε της βήμα καταφέρνει να διατηρήσει την ατμοσφαιρική αισθητική της, που είναι γεμάτη μυστήριο, σκοτεινά μυστικά κι ανατροπές, που φέρνουν τα πάνω κάτω στις ζωές των ηρώων, τις οποίες και είχαν χτίσει πάνω σε μια εικονική ασφάλεια, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποτέ και που ίσως να μην περίμενε ποτέ κανείς πως θα κατέρρεε, εξού και κανείς δεν προετοιμάστηκε γι' αυτό, με τις συνέπειες των αποκαλύψεων να σκάνε με κρότο, σαν πιόνια ενός ντόμινο μετά από την πτώση τους. Σίγουρα, εκεί που ποντάρει, είναι στην ένταση των ανατροπών της και στον ευρύτερο αντίκτυπο που έχουν αυτές, παρά στην ποσότητά τους, κι αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτό είναι και το προτιμότερο όλων, καθώς στοχεύει στην ουσία και όχι στο να προκαλέσει δήθεν εντυπώσεις.

Ο τρόπος γραφής είναι εντυπωσιακά δυνατός, μα πάνω απ' όλα γεμάτος συναίσθημα και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων που λαμβάνουν μέρος στις εξελίξεις της ιστορίας αυτής, τόσο σε πρώτο πλάνο όσο και σε ένα δεύτερο, πιο συγκαλυμμένο, μα εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας και σημασίας. Φυσικά, οι Χάνα και Μπέιλι είναι αυτές που κλέβουν τις εντυπώσεις, καθώς και η προσωπική τους σχέση και το πως αυτή διαμορφώνεται κι εξελίσσεται, ενώ προσπαθούν να επιβιώσουν και παράλληλα ν' ανακαλύψουν την αλήθεια που τόσα χρόνια έμενε κρυφή από τις ίδιες, με όλα αυτά να συμβάλλουν στο να καθοριστούν νέα όρια μεταξύ τους και νέες ισορροπίες, με έναν τρόπο βαθιά ανθρώπινο και σχεδόν σπαραχτικό, που οδηγεί σε ένα φινάλε που το πιθανότερο είναι πως δεν θα το περιμένετε και που ακόμα πιο πιθανόν, θα σας κάνει να δακρύσετε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Laura Dave
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-01-4607-3